Bygge dobbelthus: En komplet guide (pris, regler, tips)

I takt med øgede jordpriser mange steder i landet vælger flere og flere at bygge dobbelthuse. Dette kan være en praktisk løsning, hvis to familier går sammen, eller hvis du vil have generationerne side om side. Mange bygger også dobbelthuse til udvikling, hvor en eller begge enheder sælges fra. At sælge en enhed i et dobbelthus kan være en økonomisk måde at realisere dit drømmehus på. I denne artikel gennemgår vi tips til bygning af et dobbelthus, typiske priser og de mest almindelige entrepriseformer.

Bygge dobbelthus

Hvad koster det at bygge et dobbelthus?

Den mest almindelige måde at se på omkostningerne ved boligbyggeri er omkostning pr. kvadratmeter. Baseret på projekter, som er offentliggjort på Bygge.dk har vi beregnet gennemsnitsprisen for byggeri af en ny enebolig på ca. 18.000 kr. pr. kvadratmeter. Denne pris inkluderer alle omkostninger forbundet med konstruktion. Den lave pris er ca. 14.000 kroner pr. m2, mens den høje pris er 29.000 kr. (og nogle gange mere).

Sammenlignet med parcelhuse har dobbelthuse omtrent samme kvadratmeterpris. Det, der løber op, er normalt flere badeværelser og køkkener pr. kvadratmeter og højere omkostninger til tekniske installationer (som du skal fordoble). På den anden side har dobbelthuse en tendens til at være større end eneboliger, hvilket reducerer prisen pr. kvadratmeter en del. For at få en nøjagtig pris på dit projekt, skal du tegne og projicere og få entreprenører på besøg. Du kan indsende dit projekt gratis på Bygge.dk og på de måde blive forbundet med kvalitetssikrede entreprenører.

Læs mere om prisen på at bygge et dobbethus.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvad driver prisen?

Når det kommer til hvad der bestemmer prisen, vil dette afhænge af mange forskellige faktorer. Nogle af disse kan påvirkes, som for eksempel:

- Køkken

- Badeværelsesinventar

- Armaturer

- Fliser

- Parket

- Fliser

- Beklædning

Her finder du materialer i alle prisklasser, som du som bygherre stort set kan beslutte selv. Derudover vil konstruktionsmetoden have meget at sige. Hvis du vil bygge beton, vil dette normalt være dyrere end træ, og komplekse tagvinkler med meget spændvidde vil være dyrere end enklere strukturer.

Derudover kommer grundforhold og muligvis lovgivningsmæssige forhold på stedet, som du som bygherre ikke sådan lige kan kontrollere. Hvis der for eksempel er en stærkt skrånende grund med en masse bakker, kan gravearbejdet blive dyrt. Med en skrå grund skal man typisk også bygge en del i beton for at forhindre vandindtrængning og for at modstå belastning fra jorden rundt om huset. Dette vil også være en dyr faktor.

Hvor lang tid tager det at bygge?

Alle byggeprojekter er forskellige, så det er svært at sige noget generelt om hvor lang tid det tager. Vi ser dog, at det er sjældent, at parcelhuse eller dobbelthuse opføres på mindre end 9 måneder. De fleste projekter tager over et år fra begyndelsen af ​​udgravningen til du kan flytte ind. Hvis du bygger med elementer, kan denne tid reduceres noget. Ud over byggetiden kommer forberedelser, tegninger og ansøgninger til kommunen. Dette arbejde skal beregnes til mindst 6 måneder oveni. Nedenfor er en gennemgang af de forskellige trin i et byggeprojekt og cirka hvor lang tid hvert trin vil tage:

● Grundlæggende arbejde: 1-2 måneder

● Beton/murværk: 1-2 måneder

● Grov konstruktion afsluttet: 2-4 måneder: Bemærk, at dette kan gå hurtigere, når der anvendes elementer

● Internt arbejde (tømrer, fliser, elektriker, blikkenslager, ventilation, maler osv.): 3-5 måneder

Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

Udfordringer kan opstå

Deling af hus med andre kræver enighed om visse punkter. For eksempel kan man have forskellige ønsker, når det kommer til vedligeholdelse, ryddelighed af udendørsarealer og eventuelle ændringer i hjemmet. Hvis en af ​​jer for eksempel ønsker at skifte beklædning, skal begge parter være villige til at implementere og finansiere disse ændringer. Der kan også opstå problemer, hvis ejendommen bliver beskadiget. I tilfælde af et hus, der er delt horisontalt, vil den, der bor øverst, måske ikke bidrage til at tilføje ny dræning for at afhjælpe fugtproblemer i kælderen. Hvis der er en vandlækage på øverste etage, er den person, der bor neden under muligvis ikke interesseret i at rette problemet. Derfor skal man nøje overveje, hvem man vælger at bygge hus med. Når du har truffet dette valg, skal du sørge for at identificere hvilke forventninger og krav, I har til hinanden. Generelt kan det være værd at dele boliger med andre i en lignende familiesituation og med lignende økonomi.

Sørg for, at byggeriet er godt udført

Som med at bygge alle typer boliger, er det vigtigt at være på udkig efter kompetente og pålidelige entreprenører. Dog skal man være opmærksom på, at hvis priserne hos én entreprenør er langt lavere end hos de andre, kan dette være et tegn på lav kvalitet. Nogle spillere vælger at bruge dårligere materialer og ukvalificeret arbejdskraft for at tilbyde lavere priser. De mest overkommelige alternativer i budprocessen kan således være de dyreste i det lange løb. Prioriter derfor kvalitet, så vidt budgettet tillader det. I nogle tilfælde kan rimelige pristilbud også indikere, at tilbuddet ikke indeholder de samme varer som de andre. Sørg derfor for at sammenligne indholdet af tilbuddene, ikke kun det samlede beløb.

For at finde pålidelige og talentfulde iværksættere kan du bruge den gratis byggetjeneste Bygge.dk. Hvis du registrerer dit projekt hos os, vil vi kontakte dig med entreprenører i dit område, der har relevant erfaring og ekspertise for dit projekt. Inspektion og indhentning af pristilbud er både gratis og uforpligtende. Registrer dit projekt hos os, så vil en af ​​vores medarbejdere hjælpe dig med udbudsprocessen.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Hav gode aftaler

En præcis kontrakt kommer både dig og entreprenøren til gode. Det er op til dig at beskrive projektet så nøjagtigt som muligt, så entreprenøren ved hvad der forventes. Kontrakten skal først og fremmest indeholde den pris, du har aftalt. Det bør også fremgå, hvordan man løser eventuelle forsinkelser og tillægsgebyrer. Det kan være vanskeligt at vide, hvad der skjuler sig under jorden, før du begynder at grave, og det kan vise sig, at jorden kræver andre forhold end det, du havde forestillet dig. Derefter er det vigtigt at være enige om, hvordan dette vil påvirke projektet. Bliv også enige om en detaljeret fremgangsplan. Det lønner sig at notere flere delmål undervejs. På den måde kan du nemt kontrollere, om projektets fremskridt forbliver inden for den tidsramme, du har sat.

Det er ikke kun entreprenøren, du skal have en god aftale med. Når man flytter ind i et dobbelthus, skal begge parter også underskrive en aftale imellem sig. Hvem er ansvarlig for at klippe græsset? Hvor ofte skal huset males eller bejdses? Du planlægger muligvis også flere ændringer på dit hus eller din grund i fremtiden. Hvornår planlægger du at gøre dette, og hvad sker der, hvis en af ​​parterne ikke er i stand til at finansiere ændringen? Det kan også være værd at diskutere, hvordan man håndterer skilsmisse eller familieforøgelse.

Vælg den rigtige entrepriseform

Det er almindeligt at skelne mellem to måder at organisere selve byggeprojektet: totalentreprise eller fagentreprise. Ved totalentreprise er der en hovedentreprenør, der har det overordnede ansvar for hele projektet. Du har kun kontrakt med dette ene firma. Dette har derefter ansvaret for at udføre projekteringen, muligvis i samarbejde med arkitekten. Til det arbejde, de ikke udfører selv, har hovedentreprenøren forskellige underleverandører.

Ved fagentreprise indgår du kontrakter med forskellige entreprenører for alle de relevante felter. Derefter er det dit ansvar at organisere og koordinere arbejdet. Dette er en meget krævende opgave, og det anbefales ikke at påtage sig dette ansvar, medmindre man har den nødvendige erfaring og ekspertise. Et alternativ er at hyre en ekstern projektleder.

Den største forskel mellem de to konstruktionsformer er hvor ansvaret ligger. Som totalentreprenør ligger alt ansvaret hos hovedentreprenøren. I tilfælde af fagentreprise er hver virksomhed kun ansvarlig for sit ekspertiseområde. Det kan således være lettere at afgøre ansvarsspørgsmålet, hvis du har valgt totalentreprise. Dette er meget praktisk, hvis du registrerer fejl eller mangler i det arbejde, der er blevet udført. Ved fagentreprise kan det være vanskeligt at bestemme hvilket fagområde, fejlen der kan spores tilbage til.

Bemærk, at hvis arkitekttjenester og projektering er inkluderet i kontrakten, er dette en totalentreprise.

Kom godt i gang med planlægning i god tid

God forberedelse er en forudsætning for ethvert vellykket byggeprojekt. Dette er især vigtigt, når der er to parter, der er involveret. Der er en række beslutninger, der skal aftales.

Det er vigtigt at huske alt, hvad der skal gøres i form af tegninger og godkendelser for at få en byggetilladelse. Derefter vil entreprenøren få brug for tid til at forberede alt det praktiske. Derudover har de dygtigste iværksættere ofte travlt i de kommende måneder. Derfor er det vigtigt at starte budprocessen i god tid. Dette kræver, at du har de nødvendige tegninger og dokumenter, som igen kræver, at du engagerer en arkitekt tidligt i processen.

For at finde kompetente og pålidelige entreprenører og håndværksvirksomheder kan du bruge den gratis tjenesten Bygge.dk. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt.

Sådan sikres en vellykket gennemførelse: 10 tips

1. Lav en grundig projektplan, inklusive tid nok til design og udførelse

2. Tal med banken tidligt i processen for at forstå, hvad du har at gøre med

3. Start med arkitekten og vent med at tage kontakt til entreprenørerne, indtil du har den første tegning klar

4. Projekter huset i detaljer, før du starter, så du undgår ubehagelige overraskelser undervejs

5. Få tilbud fra 3 forskellige entreprenører

6. Lav en klar kontrakt med entreprenøren med angivelse af, hvem der er ansvarlig for hvad

7. Involver ikke dig selv mere end du har ekspertise og tid til at gøre

8. Hav regelmæssig kontakt med entreprenøren under projektet, og besøg byggepladsen ofte

9. Foretag den afsluttende inspektion med ekstern professionel og tilbagehold penge, hvis du ikke er tilfreds

10. Husk at modtage relevant dokumentation, når projektet er afsluttet

Bygge dobbelthus? Få 3 tilbud

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.