Udbygning sommerhus: En komplet guide (pris, regler, tips)

Der er flere grunde til at udbygge sommerhuset. For nogle er det et spørgsmål om plads. Det kan også være en måde at hæve standarten på huset, samtidig med at man får præcis de værelser og faciliteter, man ønsker. Denne artikel forklarer, hvad man skal tænke på, når man laver en udbygning af sommerhuset. Man kan blandt andet læse om typiske priser, hvilke regler man skal forholde dig til, og hvordan man forbereder sig bedst muligt.

Udbygning sommerhus

Hvad skal du gøre?

Før man begynder at planlægge projektet, er der fire koncepter, der er okay at have et overblik over: tilbygning, påbygning, underbygning og fritstående bygninger. De to første bruges ofte i flæng, men der er tale om lidt forskellige byggeprojekter.

Tilbygning

En forlængelse af husets grundflade. Derfor er man nødt til at grave og udvide fundamentet, samt oprette forbindelse til en eksisterende væg.

Påbygning

En påbygning er bygge i højden. Dette kan være en ny etage, en karnap, en kvist eller en taghævning. Projektet indebærer ofte nedrivning af eksisterende tage og styrkelse af bærende konstruktion. Generelt er der strengere regler for bygning i højden end udvidelse af grundfladen.

Underbygning

Underbygning betyder byggeri under den eksisterende bygningsmasse. Dette indebærer ofte udgravning af kælder. Projektet involverer en masse jordarbejde, og indebære ansøgningspligt.

Fritstående bygning

Det er også muligt at udbygge sommerhuset i form af et anneks eller udhus. Dette kan være en praktisk løsning, hvis huset skal bruges af flere familier på samme tid.

Hvis man er usikker på, hvilken type bygning der passer bedst til dit projekt, kan det være et godt tidspunkt at kontakte en arkitekt for specifikke råd og tips.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Ansøgningspligt og regler

Før man begynder med at projektering af byggeriet, er det vigtigt at få et overblik over, hvad man har lov til at bygge. De restriktioner, man har at gøre med, afhænger i høj grad af, hvor sommerhuset er placeret. Hvis man har et sommerhus ved havet, skal man i mange tilfælde ansøge om dispensation for at få lov til at opføre bygninger af nogen art. Derfor kan det betale sig at kontakte kommunen for at få et overblik over ens muligheder.

Mange projekter har også ansøgningspligt uden for strandzonen. På mindre projekter kan man selv søge, men for større projekter anbefales, at man engagerer en ansvarlig ansøger. Dette gælder både ved byggeri og udvidelser. Er byggeriet 50 kvadratmeter eller mindre, er det ikke nødvendigt at ansøge. Dette forudsætter dog, at forlængelsen ikke er beregnet fast ophold.

Hvis man bygger en selvstændig bygning, er der andre foranstaltninger, der udløser ansøgningspligt. Man kan bygge en garage eller fritstående opbevaringsrum på op til 50 kvadratmeter, uden at ansøge, medmindre man samlet overstiger 50 kvadratmeter for alle små bygninger. Bygningen kan bruges som stue, men ikke et sove- eller vådrum.

Man skal også bygge i henhold til zoneinddeling. Lokalplanen er udarbejdet af kommunen og oplyser, hvor stor en del af ejendommen man må udvikle. Kommunen stiller også yderligere krav og begrænsninger. Vi anbefaler derfor, at man kontakter kommunen, før man går i gang med at planlægge.

Hvad koster det at udbygge sommerhuset?

Prisen for et sådant projekt afhænger naturligvis af, hvilken slags tilføjelse man planlægger. Hvis man kun vil bygge et lille udendørs opbevaringsrum ved siden af sommerhuset, vil dette være betydeligt mere overkommeligend end en udvidelse på 50 kvadratmeter med elektricitet og vand. Af denne grund, "pris per kvadratmeter" oftest bruget som pris idé på udbygnings projekter. Baseret på vores pris database i Bygge.dk, ser vi, at tilføjelser til sommerhuse i gennemsnit ender lidt lavere på prisen end tilføjelser til parcelhuse. Gennemsnitsprisen i vores database er 15.000 kr. per kvadratmeter mod 18.000 kr. per kvadratmeter for tilføjelser til parcelhuse. Dette omfatter alle omkostninger i forbindelse med projektet, både arbejde og materialer. Bemærk dog, at vi ser store forskelle, fra 15.000 kr. pr kvm for simple bygninger til over 30.000 kr. pr kvm for komplekse bygninger med høj standard.

For sommerhusprojekter kan vanskelig adgang og grundforhold være med til at styre prisen. Hvis sommerhuset er placeret på en ø eller anden svært tilgængelig grund, vil dette normalt øge prisen noget. På samme måde vil krævende jordforhold, øge omkostningerne ved projektet.

Hvor projektet vil lande afhænger af en række faktorer. Den eneste måde at få en konkret pris er at invitere entreprenører på inspektion, når man har udarbejdet de nødvendige tegninger og beskrivelser. Hvis man registrerer projektet hos Bygge.dk, kan man komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører til ens projekt.

Læs mere om prisen på udbygning af sommerhus.

Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

Find den rette entreprenør

En afgørende faktor for gennemførelse af et projekt er at finde den rigtige entreprenør til jobbet. Desværre, er der en masse useriøse firmaer, så det er vigtigt at lave en grundig baggrundskontrol. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. 

Bemærk, at de fleste godkendelsesordninger er frivillige, men de tjener stadig som vigtige kvalitetsstempler.

Lav en detaljeret kontrakt

En omhyggeligt udarbejdet kontrakt er til gavn for både bygherren og entreprenøren. På den måde undgår man uoverensstemmelser og misforståelser under projektet. Vær så præcis som muligt. Formulere, hvordan man skal håndtere eventuelle forsinkelser, ekstra gebyrer og ændringer. Hav en klar tidsplan. Nedfæld delmål, dette gør det nemmere at vide hvordan arbejdet skrider frem undervejs. På websiden til Dansk Byggeri finder man standardaftaler, som man kan benytte.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Skal man lave arbejdet selv?

Hvis man har den erfaring og ekspertise der skal til for at udføre byggeriet selv, er der intet i vejen for dette. I så fald vil man spare en masse penge på arbejdskraft. Men hvis det skal give mening at udføre byggeriet selv, skal man forholde sig realistisk til projektet. Det er vigtigt, at man ikke overvurderer sin egen kompetence eller den tid, man har til rådighed. Disse typer af projekter kræver en stor indsats, og man er nødt til at indse, hvor omfattende det faktisk er, før man beslutter sig for at gøre det selv. Det er også muligt at kun udføre dele af projektet selv, og overlade det mest krævende til en professionel.

9 tips når man skal udbygge sommerhuset

Nedenfor er en liste over 9 ting at huske, når man udbygger sommerhuset.

  1. Effektiv planlægning: Start med en arkitekt hvis projektet er stort, eller man er usikker på designet.
  2. Sørg for, at du har finansieringen på plads, og tilføje en ekstra post på budgettet til uforudsete udgifter.
  3. Find en seriøs entreprenør. Man er velkommen til at bruge Bygge.dk til at indhente tilbud.
  4. Indhent flere tilbud, så man kan sammenligne priser.
  5. Hav alle tilladelser og godkendelser på plads, før man begynder at arbejde.
  6. Udarbejde en detaljeret og præcis kontrakt i samarbejde med entreprenøren.
  7. Beregn masser af tid.
  8. Følg nøje op på projektet. Besøg byggepladsen undervejs.
  9. Udfør noget af arbejdet selv, men kun så meget som man har ekspertise og tid til at gennemføre.

Udbygning sommerhus? Få 3 uforpligtende tilbud

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.