Udbygning sommerhus: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

Der er flere grunde til at udbygge sommerhuset. For nogle er det et spørgsmål om plads. Det kan også være en måde at hæve standarden på huset samtidig med, at man får præcis de værelser og faciliteter, man ønsker. Denne artikel forklarer, hvad man skal tænke på, når man laver en udbygning af sommerhuset. Man kan blandt andet læse om typiske priser, hvilke regler man skal forholde sig til, og hvordan man forbereder sig bedst muligt.

Udbygning sommerhus

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Udbygning sommerhus? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Få 3 tilbud >

Hvad skal du gøre?

Før man begynder at planlægge projektet, er der fire koncepter, der er godt at have et overblik over: tilbygning, påbygning, underbygning og fritstående bygninger. De to første bruges ofte i flæng, men der er tale om lidt forskellige byggeprojekter.

Tilbygning

En forlængelse af husets grundflade. Derfor er man nødt til at grave og udvide fundamentet samt oprette forbindelse til en eksisterende væg.

Påbygning

En påbygning er at bygge i højden. Dette kan være en ny etage, en karnap, en kvist eller en taghævning. Projektet indebærer ofte nedrivning af eksisterende tage og styrkelse af bærende konstruktion. Generelt er der strengere regler for at bygge i højden end at udvide grundfladen.

Underbygning

Underbygning betyder byggeri under den eksisterende bygningsmasse. Dette indebærer ofte udgravning af kælder. Projektet involverer en masse jordarbejde og indebærer ansøgningspligt.

Fritstående bygning

Det er også muligt at udbygge sommerhuset i form af et anneks eller udhus. Dette kan være en praktisk løsning, hvis huset skal bruges af flere familier på samme tid.

Hvis man er usikker på, hvilken type bygning der passer bedst til dit projekt, kan det være et godt tidspunkt at kontakte en arkitekt for specifikke råd og tips.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Ansøgningspligt og regler

Før man begynder med projektering af byggeriet, er det vigtigt at få et overblik over, hvad man har lov til at bygge. De restriktioner, man har at gøre med, afhænger i høj grad af, hvor sommerhuset er placeret. Hvis man har et sommerhus ved havet, skal man i mange tilfælde ansøge om dispensation for at få lov til at opføre bygninger af nogen art. Derfor kan det betale sig at kontakte kommunen for at få et overblik over ens muligheder.

Mange projekter har også ansøgningspligt uden for strandzonen. På mindre projekter kan man selv søge, men for større projekter anbefales det, at man hyrer en ansvarlig ansøger. Dette gælder både ved byggeri og udvidelser. Er byggeriet 50 kvadratmeter eller mindre, er det ikke nødvendigt at ansøge. Dette forudsætter dog, at forlængelsen ikke er beregnet til fast ophold.

Hvis man bygger en selvstændig bygning, er der andre foranstaltninger, der udløser ansøgningspligt. Man kan bygge en garage eller fritstående opbevaringsrum på op til 50 kvadratmeter uden at ansøge, medmindre man samlet overstiger 50 kvadratmeter for alle små bygninger. Bygningen kan bruges som stue men ikke et sove- eller vådrum.

Man skal også bygge i henhold til zoneinddeling. Lokalplanen er udarbejdet af kommunen og oplyser, hvor stor en del af ejendommen man må udvide. Kommunen stiller også yderligere krav og begrænsninger. Vi anbefaler derfor, at man kontakter kommunen, før man går i gang med at planlægge.

Få 3 gratis tilbud >

Udbygning sommerhus? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Hvad koster det at udbygge sommerhuset?

Prisen for et sådant projekt afhænger naturligvis af, hvilken slags tilføjelse man planlægger. Hvis man kun vil bygge et lille udendørs opbevaringsrum ved siden af sommerhuset, vil dette være betydeligt mere overkommeligt end en udvidelse på 50 kvadratmeter med elektricitet og vand. Af denne grund bliver "pris per kvadratmeter" oftest brugt som prisidé på udbygningsprojekter. Baseret på vores prisdatabase i Bygge.dk ser vi, at tilføjelser til sommerhuse i gennemsnit ender lidt lavere på prisen end tilføjelser til parcelhuse. Gennemsnitsprisen i vores database er 15.000 kr. per kvadratmeter mod 18.000 kr. per kvadratmeter for tilføjelser til parcelhuse. Dette omfatter alle omkostninger i forbindelse med projektet; både arbejde og materialer. Bemærk dog, at vi ser store forskelle fra 15.000 kr. pr kvm for simple bygninger til over 30.000 kr. pr kvm for komplekse bygninger med høj standard.

For sommerhusprojekter kan vanskelig adgang og grundforhold være med til at styre prisen. Hvis sommerhuset er placeret på en ø eller anden svært tilgængelig grund, vil dette normalt øge prisen noget. På samme måde vil krævende jordforhold øge omkostningerne ved projektet.

Hvor projektet vil lande afhænger af en række faktorer. Den eneste måde at få en konkret pris på er at invitere entreprenører på inspektion, når man har udarbejdet de nødvendige tegninger og beskrivelser.

Læs mere om prisen på udbygning af sommerhus.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Find den rette entreprenør

En afgørende faktor for gennemførelse af et projekt er at finde den rigtige entreprenør til jobbet. Desværre er der en del useriøse firmaer, så det er vigtigt at lave en grundig baggrundskontrol. Bemærk, at de fleste godkendelsesordninger er frivillige, men de tjener stadig som vigtige kvalitetsstempler.

Lav en detaljeret kontrakt

En omhyggeligt udarbejdet kontrakt er til gavn for både bygherren og entreprenøren. På den måde undgår man uoverensstemmelser og misforståelser under projektet. Vær så præcis som muligt. Formulér, hvordan man skal håndtere eventuelle forsinkelser, ekstra gebyrer og ændringer. Hav en klar tidsplan. Nedfæld delmål: Dette gør det nemmere at vide, hvordan arbejdet skrider frem undervejs. På websiden til Dansk Byggeri finder man standardaftaler, som man kan benytte.

Skal man lave arbejdet selv?

Hvis man har den erfaring og ekspertise, der skal til for at udføre byggeriet selv, er der intet i vejen for dette. I så fald vil man spare en masse penge på arbejdskraft. Men hvis det skal give mening at udføre byggeriet selv, skal man forholde sig realistisk til projektet. Det er vigtigt, at man ikke overvurderer sin egen kompetence eller den tid, man har til rådighed. Disse typer af projekter kræver en stor indsats, og man er nødt til at indse, hvor omfattende det faktisk er, før man beslutter sig for at gøre det selv. Det er også muligt at kun udføre dele af projektet selv og overlade det mest krævende til en professionel.

9 tips, når man skal udbygge sommerhuset

Nedenfor er en liste over 9 ting at huske, når man udbygger sommerhuset.

 1. Effektiv planlægning: Start med en arkitekt, hvis projektet er stort, eller du er usikker på designet.
 2. Sørg for, at du har finansieringen på plads, og tilføj en ekstra post på budgettet til uforudsete udgifter.
 3. Indhent flere tilbud, så du kan sammenligne priser.
 4. Hav alle tilladelser og godkendelser på plads, før arbejdet begynder.
 5. Udarbejd en detaljeret og præcis kontrakt i samarbejde med entreprenøren.
 6. Beregn masser af tid.
 7. Følg nøje op på projektet. Besøg byggepladsen undervejs.
 8. Udfør noget af arbejdet selv, men kun så meget som du har ekspertise og tid til at gennemføre.

Få tilbud fra byggefirmaer nær dig

Det kan være en udfordring at finde det ideelle byggefirma til den rette pris, men med vores partner 3byggetilbud, kan du nemt og hurtigt sammenligne tilbud fra diverse byggefirmaer i dit nærområde, og udvælge det allerbedste til den mest fordelagtige pris.

3byggetilbud er en online service, som gør det enkelt for dig at modtage tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit nærområde. Det eneste du skal gøre, er at udfylde nogle basale oplysninger om dig selv og det bygge- eller renoveringsprojekt du overvejer, og herefter vil de videresende din anmodning til forskellige byggefirmaer tæt på dig.

En af de betydeligste fordele er, at du har mulighed for at modtage tilbud fra adskillige byggefirmaer, hvilket giver dig chancen for at sammenligne priser og projektalternativer, inden du træffer din endelige beslutning. Dette giver dig en større følelse af sikkerhed og garanterer, at du vælger det byggefirma, der passer optimalt til dine behov og din finansielle situation.

I tillæg til at assistere dig med at opspore det ideelle byggefirma, kan de også bistå dig i at finde byggefirmaer, der er eksperter inden for specifikke projekter, som for eksempel nybyggeri eller renovering. Dette gør det nemmere for dig at finde det korrekte byggefirma til dine specifikke krav.

Så hvis du ønsker at spare både tid og penge, samtidig med at du får den mest kompetente byggehjælp, så kan du starte ved at klikke på linket herunder. Afprøv servicen i dag, og erfar hvor enkelt det er at finde det optimale byggefirma til den mest attraktive pris. Klik dig videre herunder for at starte, og modtag tre uforpligtende og gratis pristilbud på dit projekt.

Hvorfor skal du anvende 3byggetilbud?

 • De assisterer hver måned tusindvis i at finde et byggefirma
 • De har samlet de mest kompetente og prisvenlige byggefirmaer ét sted
 • Du undgår at træffe valget af et kostbart og ringe byggefirma
 • De gør det enkelt at finde et byggefirma med attraktive priser
 • Servicen er 100% gratis og uforpligtende

Tilmeld dig 3byggetilbud nu og modtag tilbud fra byggefirmaer i dit nærområde – du vil blive forbavset over, hvor meget du faktisk kan spare. Klik dig videre herunder for at modtage tre gratis pristilbud på dit projekt.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Udbygning sommerhus? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.