Der er flere grunde til at udbygge sommerhuset. For nogle er det et spørgsmål om plads. Det kan også være en måde at hæve standarden på huset samtidig med, at man får præcis de værelser og faciliteter, man ønsker. Denne artikel forklarer, hvad man skal tænke på, når man laver en udbygning af sommerhuset. Man kan blandt andet læse om typiske priser, hvilke regler man skal forholde sig til, og hvordan man forbereder sig bedst muligt.
Før man begynder at planlægge projektet, er der fire koncepter, der er godt at have et overblik over: tilbygning, påbygning, underbygning og fritstående bygninger. De to første bruges ofte i flæng, men der er tale om lidt forskellige byggeprojekter.
En forlængelse af husets grundflade. Derfor er man nødt til at grave og udvide fundamentet samt oprette forbindelse til en eksisterende væg.
En påbygning er at bygge i højden. Dette kan være en ny etage, en karnap, en kvist eller en taghævning. Projektet indebærer ofte nedrivning af eksisterende tage og styrkelse af bærende konstruktion. Generelt er der strengere regler for at bygge i højden end at udvide grundfladen.
Underbygning betyder byggeri under den eksisterende bygningsmasse. Dette indebærer ofte udgravning af kælder. Projektet involverer en masse jordarbejde og indebærer ansøgningspligt.
Det er også muligt at udbygge sommerhuset i form af et anneks eller udhus. Dette kan være en praktisk løsning, hvis huset skal bruges af flere familier på samme tid.
Hvis man er usikker på, hvilken type bygning der passer bedst til dit projekt, kan det være et godt tidspunkt at kontakte en arkitekt for specifikke råd og tips.
Før man begynder med projektering af byggeriet, er det vigtigt at få et overblik over, hvad man har lov til at bygge. De restriktioner, man har at gøre med, afhænger i høj grad af, hvor sommerhuset er placeret. Hvis man har et sommerhus ved havet, skal man i mange tilfælde ansøge om dispensation for at få lov til at opføre bygninger af nogen art. Derfor kan det betale sig at kontakte kommunen for at få et overblik over ens muligheder.
Mange projekter har også ansøgningspligt uden for strandzonen. På mindre projekter kan man selv søge, men for større projekter anbefales det, at man hyrer en ansvarlig ansøger. Dette gælder både ved byggeri og udvidelser. Er byggeriet 50 kvadratmeter eller mindre, er det ikke nødvendigt at ansøge. Dette forudsætter dog, at forlængelsen ikke er beregnet til fast ophold.
Hvis man bygger en selvstændig bygning, er der andre foranstaltninger, der udløser ansøgningspligt. Man kan bygge en garage eller fritstående opbevaringsrum på op til 50 kvadratmeter uden at ansøge, medmindre man samlet overstiger 50 kvadratmeter for alle små bygninger. Bygningen kan bruges som stue men ikke et sove- eller vådrum.
Man skal også bygge i henhold til zoneinddeling. Lokalplanen er udarbejdet af kommunen og oplyser, hvor stor en del af ejendommen man må udvide. Kommunen stiller også yderligere krav og begrænsninger. Vi anbefaler derfor, at man kontakter kommunen, før man går i gang med at planlægge.
Prisen for et sådant projekt afhænger naturligvis af, hvilken slags tilføjelse man planlægger. Hvis man kun vil bygge et lille udendørs opbevaringsrum ved siden af sommerhuset, vil dette være betydeligt mere overkommeligt end en udvidelse på 50 kvadratmeter med elektricitet og vand. Af denne grund bliver "pris per kvadratmeter" oftest brugt som prisidé på udbygningsprojekter. Baseret på vores prisdatabase i Bygge.dk ser vi, at tilføjelser til sommerhuse i gennemsnit ender lidt lavere på prisen end tilføjelser til parcelhuse. Gennemsnitsprisen i vores database er 15.000 kr. per kvadratmeter mod 18.000 kr. per kvadratmeter for tilføjelser til parcelhuse. Dette omfatter alle omkostninger i forbindelse med projektet; både arbejde og materialer. Bemærk dog, at vi ser store forskelle fra 15.000 kr. pr kvm for simple bygninger til over 30.000 kr. pr kvm for komplekse bygninger med høj standard.
For sommerhusprojekter kan vanskelig adgang og grundforhold være med til at styre prisen. Hvis sommerhuset er placeret på en ø eller anden svært tilgængelig grund, vil dette normalt øge prisen noget. På samme måde vil krævende jordforhold øge omkostningerne ved projektet.
Hvor projektet vil lande afhænger af en række faktorer. Den eneste måde at få en konkret pris på er at invitere entreprenører på inspektion, når man har udarbejdet de nødvendige tegninger og beskrivelser. Hvis man registrerer projektet hos Bygge.dk, kan man komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører til ens projekt.
Læs mere om prisen på udbygning af sommerhus.
En afgørende faktor for gennemførelse af et projekt er at finde den rigtige entreprenør til jobbet. Desværre er der en del useriøse firmaer, så det er vigtigt at lave en grundig baggrundskontrol. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer samt forbinder dig med entreprenører, der er kvalificerede til at håndtere dit projekt.
Bemærk, at de fleste godkendelsesordninger er frivillige, men de tjener stadig som vigtige kvalitetsstempler.
En omhyggeligt udarbejdet kontrakt er til gavn for både bygherren og entreprenøren. På den måde undgår man uoverensstemmelser og misforståelser under projektet. Vær så præcis som muligt. Formulér, hvordan man skal håndtere eventuelle forsinkelser, ekstra gebyrer og ændringer. Hav en klar tidsplan. Nedfæld delmål: Dette gør det nemmere at vide, hvordan arbejdet skrider frem undervejs. På websiden til Dansk Byggeri finder man standardaftaler, som man kan benytte.
Hvis man har den erfaring og ekspertise, der skal til for at udføre byggeriet selv, er der intet i vejen for dette. I så fald vil man spare en masse penge på arbejdskraft. Men hvis det skal give mening at udføre byggeriet selv, skal man forholde sig realistisk til projektet. Det er vigtigt, at man ikke overvurderer sin egen kompetence eller den tid, man har til rådighed. Disse typer af projekter kræver en stor indsats, og man er nødt til at indse, hvor omfattende det faktisk er, før man beslutter sig for at gøre det selv. Det er også muligt at kun udføre dele af projektet selv og overlade det mest krævende til en professionel.
Nedenfor er en liste over 9 ting at huske, når man udbygger sommerhuset.