Moderne hus: En komplet guide (pris, regler, tips)

Når man skal bygge et hus, er det mange valg og afgørelser man skal tage stilling til. Det man først og fremmest skal finde ud af, er hvilken stil man ønsker at bygge. Mange foretrækker traditionelle murstenshuse, men det bliver stadig mere populært at bygge moderne stil, med store vinduer og rette linjer. Når man bygger en ny bolig, kan man vælge helt frit blandt forskellige stilarter, og det er klogt at tænke nøje over hvilken stil man ønsker sig. I denne artikel skal vi se på hvordan man organisere projektet, og hvilke forberedelser man bør gøre. Vi ser også på hvad et sådant projekt koster, forskellige finansieringsformer, og hvordan man kan opnå besparelser.

Moderne hus

Forberedelser

Det er meget at tænke på når man skal i gang med at bygge ny bolig. Hvilke materialer skal man bruge? Skal huset tegnes av en arkitekt, eller skal man finde et passende færdighus?  

De fleste som bygger hus, planlægger at blive boende, og derfor er det afgørende at man er tilfreds med resultatet. Et moderne hus har træk fra funkisstilen, med minimalistisk stil og store flader. Ofte vil det være pudset mur, men har elementer av beton og glas. Det er klogt at finde ud af hvad er ens egen smag, og kontakte en arkitekt tidlig i processen. Ønsker man en enklere og hurtigere løsning, er et færdighus også et alternativ. Det findes mange gode færdige varianter, så det kan betale sig se sig lidt omkring hvis man vil have det perfekte hus. 

Det er også muligt at tilpasse et færdighus, men man er ofte låst fast til en bestemt stil, planløsning og ruminddeling. For at få flere valgmuligheder og større påvirkningskraft, bør man engagere en arkitekt. En dygtig arkitekt vil tage hensyn til ønsker og behov, og samtidig bruge deres erfaring og kundskab til at finde praktiske løsninger.

Mange associerer moderne hus med et fladt tag. Et fladt tag kan give en mulighed til at udnytte taget på en helt anden måde end med et skråtag, for eksempel ved at bygge en tagterrasse. Man skal midlertidigt være opmærksom på udfordringer som vandlækage og fugtskader. Dette vil en dygtig arkitekt have erfaring med, og have løsninger med en effektiv tagafvanding. 

Når man bygger ny bolig, er det altid vigtig at undersøge hvilke byggeregler der gælder for ens kommunen. Reguleringsplan og andre kommunale bestemmelser kan være med på at påvirke ansøgningsprocessen, og man kan ikke bygge hvis man ikke får bevilget byggetilladelse. En arkitekt vil som regel stå for ansøgningen, og det vil forenkle processen hvis arkitekten også har tegnet huset og derfor har kendskab til projektet. Dette bør undersøges så tidlig som mulig, så man ikke spilder tid og penge på at planlægge et hus ikke kan gennemføres på grund av regler.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvordan vælger man en entreprenør

Det er et stort ansvar at bygge et helt hus, så man bør lede efter en entreprenør der har lang erfaring og kompetencer fra lignende projekter. Men hvis man ikke har erfaring fra byggebranchen, er det svært at bedømme en håndværkers kompetencer. Derfor skal man tage visse forholdsregler.

Man skal også undersøge referencer fra tidligere kunder, som ofte ligger ude på hjemmesiderne. Disse referencer har firmaerne imidlertid selv valgt, så man kan derfor ikke læse referencer fra utilfreds kunder på firmaernes hjemmesider. Man kan bede om kontaktinformation til tidligere kunder, og på den måde få en mere oprigtig tilbagemelding. 

Det er også klogt at undersøge firmaets økonomi. Selv om det ikke nødvendigvis er nogen sammenhæng mellem hvor dygtig en håndværker indenfor deres faget og økonomistyring, siger det alligevel noget om seriøsiteten og hvor meget de ligger i udførelsen af detaljer. Ved at kontrollere om firmaet har en stabil økonomi, kan man forsikre sig imod at firmaet går konkurs før arbejdet er færdigt, og at man står med et halvfærdigt hus.

Det bliver stadig mere populært at få hjælp til at finde dygtige håndværkere. Markedspladsen Bygge.dk matcher bygherrer med entreprenørerne som egner sig bedst. For at uploade dit projekt, kan du [klikke her].

Hvad koster det at bygge et moderne hus?

At bygge et hus er ofte en god investering, men dette afhænger av området man bygger i, og hvor meget man betaler for grunden. Gennemsnitsprisen for at bygge et moderne hus ligger på ca. 18.000 kr. per kvadratmeter. Vær opmærksom på at ingen projekter er ens, så prisen varierer fra hus til hus. Totalprisen afgøres af grundens beliggenhed, jordbundsforhold, og ønsket standard.

Mange som skal bygge et nyt hus, har allerede en grund. Grundens udgangspunkt sætter gode retningslinjer for totalprisen til projektet. Hvis grunden kræver gravearbejder eller anden speciel forbehandling, vil det være en komplicerende faktor. Det samme gælder hvis det er en ujævn grund, der kræver en omfattende sikring til for at huset skal stå stabilt. Grundens tilgængelighed vil også være en faktor. Er det vanskelig at komme til grunden, eller hvis grunden ligger langt fra alfarvej, vil det også påvirke totalprisen. Man bør også undersøge om vejen tåler belastningen fra tungt udstyr der skal fragtes under byggeperioden.

Man har større mulighed for at påvirke prisen når det kommer til boligens standard. Man kan selv indrette boligen etter egne præferencer i stil og pris. Tagsten, facade og vinduer er med til at præge husets udseende, og hvilke løsninger man vælger, vil styre prisen i begge retninger. Indvendige løsninger som ruminddeling, overfladematerialer og andre eksklusive funktioner har også meget at sige. Husk at det som regel lønner sig at prioritere kvalitet over pris. Ved at vælge gode og slidstærke produkter, undgår man at skulle skifte det hyppigt.

Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

Finansiering av projektet

Det er altid klogt at ordne finansiering så tidlig som mulig i planlægningsfasen. Dette hjælper med at få et overblik over hvad som er en realistisk ramme for dit projekt. I tillæg er det klogt at have finansieringen på plads tidlig så man ikke går i gang med et byggeprojekt som ikke kan gennemføres. Ved bygning af en ny bolig, er det almindeligt at tage et byggelån. Her dækker banken de løbende omkostninger til projektet, og sørger for opfølgning af fremskridt ved hjælp af en taksator. I modsætning til almindelige boliglån, tager man her udgangspunkt i forventet værdi af den nye bolig. Dette kræver grundig planlægning fra bygherrens side, og en grundig værdivurdering av banken. På grund af en højere risiko er renten også noget højere, men byggelånet bliver normalt lavet om til et boliglån når projektet er afsluttet.

Materialer og byggematerialer

Det er almindeligt at overlade indkøb af materialer og byggematerialer til entreprenøren. Mange seriøse firmaer er skeptiske om at arbejde med varer de ikke selv har købt ind, eftersom de skal kunne stå inde for kvaliteten af produkterne. En professionel håndværker har en lang erfaring med hvilke materialer som passer sammen, og hvad som giver det bedste resultat til det enkelte projekt. Materialeomkostningerne vil stå for cirka halvdelen af totalprisen for hele projektet, selv om det vil afhænge af ting som jordbundsforhold, størrelse og standard. Cirka 80% af omkostningerne knyttet til grundmur og fundamentering kan være lønomkostninger i forbindelse med udgravning, hvor installation av varmepumpe vil være den største udgift under byggematerialer.

Man kan spare penge ved at overlade indkøb af materiale til håndværkerne. De har ofte faste leverandører de plejer at bruge, og køber store mængder av gangen. Derfor får håndværkere rabatter og tilbud som privatpersoner ikke kan benytte sig af.

Hvad angår boligens standard, kan bygherren vælge materialer efter ønskeligt udseende og pris. Bygherre vælger selv overfladematerialer som gulv, fliser, armaturer, vægbeklædning, samt indretning til bad og køkken. Det kan alligevel være klogt at rådføre sig med entreprenøren om dette. Entreprenøren har tips om hvilke materialer og produkter som er av høj kvalitet og hvilke som passer sammen. Det lønner sig i længden at prioritere kvalitet over pris, så længe budgettet holder til det. På den måde går der længere tid mellem de gange man skal udskifte materialerne. Ofte kan entreprenøren også være behjælpelig med at skaffe overfladematerialer og indretning. Entreprenøren har som regel adgang til egne rabatter her også. Disse produkter vil ikke være inkluderet i det pristilbud man får fra entreprenøren. 

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Udført Dokumentation

At bygge en ny bolig er et stort og omfattende projekt som involverer mange fagfolk. Derfor er det vigtig at have kontrol på alt vedrørende dokumenter, godkenninger, regninger og kontrakter. Selv om man planlægger at bo i den nye bolig over en længer periode, kan det likevel blive aktuelt at skulle sælge en gang i fremtiden. For at få mest ut av værdipotentialet af boligen derfor er det vigtig at man kan dokumentere at arbejdet er udført av ansvarlige fagfolk. Potentielle købere vil specielt bede om at se godkenninger til vådrum og elektrisk arbejde.

Udført Dokumentation kan også være godt at have i andre tilfælde. Skulle det opstå skader på huset, vil forsikringsselskabet også undersøge om alt arbejde er blevet udført i henhold til reglerne. Hvis man ikke har papirerne i orden, kan en skade udgøre betydelige summer. I tillæg til dette vil kommunen også kræve kontrolerklæringen for at kunne udstede bevis for afslutning. Uden denne attest kan man ikke bo i huset. Det skal siges at man kan få en midlertidig brugs tilladelse, men så vil problemet bare blive udsat. Hvis der har været seriøse håndværkere på hver del af projektet, vil det være en selvfølge at fuldstændig dokumentation blive overleveret til kunden efter at arbejdet er færdig udført.

Moderne hus? Få 3 uforpligtende tilbud

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.