Udvidelse af loftet: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

Har du brug for mere plads i hjemmet, kan loftet været et godt sted af starte. Der finder man nemlig ofte et uudnyttet areal. Men det kan samtidig virke omfattende at skulle ombygge et råt loft til opholdsrum og således svært at vide, hvor man skal begynde. Udbygger man loftet, vil man dog få større plads i boligen og kunne øge salgsværdien. Uanset om du bor i lejlighed eller parcelhus, giver loftet dig en enestående mulighed for at forme hjemmet præcist, som du ønsker det.

Udvidelse af loftet

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Udvidelse af loftet? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Få 3 tilbud >

Identificer projekttypen

For at gøre det enklere har vi delt loftsprojekterne op i tre forskellige kategorier: Projekter, hvor man ombygger loftet i et parcelhus; projekter, hvor man udbygger loftet i et lejlighedskompleks eller flerfamiliebolig (og inddrager arealet i etagen under); og projekter, hvor man bygger en ny lejlighed på loftet af et lejlighedskompleks eller flerfamiliebolig. Disse tre projekter indebærer forskellige problemstillinger, som vil blive beskrevet herunder.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Udbyggelse i parcelhus

Når du skal udbygge loftet, kan det også være, at du skal hæve taget. For at få et rum godkendt til opholdsrum skal du have en loftshøjde på minimum 2,3 meter. Ved hævning af taget skal du ansøge hos kommunen om tilladelse. Det gælder også, selvom du vil udskifte med større vinduer end de, der allerede findes i boligen. Du skal desuden ansøge om at må udvide loftet fra en tillægsdel til hoveddel. Selvom man i princippet godt kan bygge ud uden at ansøge om brugsændring, er dette stadig ulovligt. Det betyder ikke, at det nødvendigvis er ulovligt at opholde sig der - men du kan ikke sælge loftet på at være et opholdsrum den dag, du vil sælge huset.

Et tomt, råt loft fungerer faktisk som isolation for resten af huset. Når loftet opvarmes og indrettes til opholdsrum, opstår der kondens som følge af temperaturforskellen udenfor og indenfor. Ved en ombygning skal man dermed huske at lægge ny isolation både i væggen og på taget. Samtidig skal man også sørge for god ventilation ved hjælp af ventilation og vinduer. Andet arbejde, der typisk skal gøres for at klargøre til opholdsrum, er overflader, installation af HPFI-anlæg og eventuelt VVS-arbejde ved vådrum. De fleste mennesker laver også en ny trappe.

Få 3 gratis tilbud >

Udvidelse af loftet? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Ombygning af loft i lejlighedskompleks for at få en lejlighed i to plan

Hvis man bor på øverste etage med et loft over sig, kan det være en god idé at inddrage loftsetagen i et lejlighedskompleks. Dette kan øge størrelsen på din lejlighed og samtidig være en god investering. Loftet ejes typisk som en del af et fælleseje eller lignende, hvorfor du skal sørge for, at du har ejendomsrettighederne til loftet, inden du går i gang. Mange lejlighedsbyggerier bruger nemlig loftet til opbevaringsplads for beboerne. Hvis dette er tilfældet, skal du købe boligarealet og sørge for, at de øvrige beboere får opbevaringsplads et andet sted i byggeriet.

Rent byggeteknisk indebærer dette meget af det samme som ved et parcelhus. Vægge, tage og gulve skal isoleres, og det kan desuden være nødvendigt at hæve taget. Overvej også lydisolering, hvis der er andre boligenheder i bygningen. Ansøgningsreglerne er de samme her – der skal derfor altid ansøges om brugsændring hos kommunen. Da loftet i dette tilfælde skal være en del af samme brandsikring som lejligheden under, stilles der strenge byggetekniske krav til dette. Så undersøg dette grundigt.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Bygning af nye lejligheder i lejlighedsbyggerier og flerfamilieboliger

Når man skal lave en ny boligenhed, er den omfattet af en række regler. Den nye lejlighed skal være fysisk adskilt fra de andre og have egen brandcelle. Boligenheden skal også have sin egen separate indgang. Det indebærer som regel, at trappeopgangen i byggeriet skal udvides, så man kan nå op til den nye lejlighed. Alle nye lejligheder skal også have samtlige hovedfunktioner, herunder; stue, soveværelse, køkken og badeværelse. Den skal også opfylde alle krav til loftshøjde, dagslys, ventilation m.m. Og med skærpede krav vil arbejdet desuden blive mere omfattende.

Find den rette entreprenør

Når du skal i gang med et projekt af denne størrelse, er det vigtigt, at du finder en god entreprenør. Arbejde af denne type indebærer ofte store ændringer i både facade og bæreevne, og det er derfor vigtigt, at det udføres af erfarne håndværkere. Der er mange useriøse firmaer i denne branche, som blandt andet bruger ufaglært arbejdskraft og uregelmæssige arbejdstider. Dette fører ofte til et dårligt slutresultat. Det er derfor vigtigt, at du undersøger alle entreprenørerne nøje.

Få tilbud fra byggefirmaer nær dig

At finde det rette byggefirma til den rigtige pris kan være en udfordring, men med vores samarbejdspartner 3byggetilbud kan du let og hurtigt sammenligne tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit område og vælge den bedste til den bedste pris.

3byggetilbud er en internetbaseret tjeneste, der gør det let for dig at få tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit område. Alt du skal gøre er at udfylde nogle få oplysninger om dig selv og hvilken slags bygge- eller renoveringsprojekt du har brug for, og derefter vil de sende din forespørgsel til forskellige byggefirmaer nær dig.

En af de største fordele er, at du kan få tilbud fra flere byggefirmaer, hvilket giver dig mulighed for at sammenligne priser og projektalternativer, før du tager en endelig beslutning. Dette giver dig en større grad af tryghed og sikrer, at du vælger det byggefirma, der passer bedst til dine behov og din økonomi.

Udover at hjælpe dig med at finde det bedste byggefirma for dig, kan de også hjælpe dig med at finde byggefirmaer, der specialiserer sig i specifikke projekter, som nybyggeri eller renovering. Dette gør det lettere for dig at finde det rette byggefirma for specifikke behov.

Så hvis du vil spare tid og penge, samtidig med at du får den bedste byggehjælp, så kan du komme i gang ved at klikke på linket lige nedenfor. Prøv tjenesten i dag og oplev, hvor let det kan være at finde det bedste byggefirma til den bedste pris. Klik dig videre lige nedenfor for at komme i gang, og hent tre uforpligtende og gratis pristilbud på dit projekt.

Hvorfor bør du bruge 3byggetilbud?

  • Hver måned hjælper de tusinder med at finde byggefirma
  • De har samlet de bedste og billigste byggefirmaer på ét sted
  • Du undgår at vælge et dyrt og dårligt byggefirma
  • De gør det let at finde et byggefirma med gode priser
  • Tjenesten er 100% gratis og uforpligtende

Registrer dig på 3byggetilbud nu og få tilbud fra byggefirmaer i dit område - du vil blive overrasket over, hvor meget du kan spare. Klik dig videre lige nedenfor for at hente tre gratis pristilbud på dit projekt.

Hvad koster det at udvide loftet?

Baseret på gennemførte projekter har vi hos Bygge.dk udarbejdet en prisdatabase efter projekttype for at få en forståelse af projekternes generelle prisniveau. Det er dog vigtigt at huske på, at priserne afhang af, hvor kompleks opgaven var, og at der kan være store forskelle på byggearbejde, der som udgangspunkt kan se meget ens ud.

For at entreprenøren kan prissætte projektet rigtigt, skal han bruge nok dokumentation til at kunne foretage en kvalificeret beregning. Det er derfor vigtigt, at du planlægger projektet nøje og har tilstrækkelig med plantegninger, rumskemaer og arbejdstegninger til rådighed. Det kan derudover ofte være en god investering at få en arkitekt til at tegne sit loft. Det vil selvsagt være en ekstra omkostning men kan også afkorte byggeprocessen - arkitekten kan typisk lave en løsning, hvor man udnytter loftet endnu bedre. Arkitekten kan desuden hjælpe dig med ansøgningsprocessen, hvis entreprenøren ønsker, at det hellere skal være en tredjepart, der skal stå som ansvarlig ansøger for projektet.

Når det kommer til udvidelse af loftet, er der forskellige faktorer, der styrer projektet. Baseret på de tidligere nævnte kategorier, kan vi se, at dét at udvide loftet i et parcelhus gerne ligger på mellem 7.000 og 16.000 kroner per kvadratmeter. Når det kommer til at udvide loftet i et lejlighedskompleks, så den bliver en del af den underliggende lejlighed, vil prisen normalt lande på mellem 10.000 og 16.000 per kvadratmeter. At bygge en boligenhed på loftet af et lejlighedskompleks eller flerfamiliebolig er imidlertid noget dyrere og koster mellem 13.000 og 26.000 kroner.

Som du kan se, kan der være stor variation i den endelige pris. Derfor er det svært at give et nøjagtigt tal. Hvis du skal hæve taget og ændre i den bærende konstruktion, bliver det dyrere, end hvis du blot vil renovere overfladerne.

Læs mere om prisen på udvidelse af loftet.

Interiør

Hvis der er plads i budgettet, kan det være alle pengene værd at bruge en indretningsarkitekt. Særligt, hvis personen samarbejder med arkitekten. Sammen kan de finde kreative løsninger, som fungerer godt både funktionelt og æstetisk. Du vil derfor kunne få glæde at resultatet i mange år fremover. Mulighederne for at anvende det naturlige lys er noget, en indretningsarkitekt er ekspert i, og kan desuden medvirke til at øge helhedsindtrykket af loftet. En indretningsarkitekt kan ligeledes hjælpe med at finde møbler og materialer, som du ikke selv ville kunne få fat i, og tilmed til en lavere pris.

Kan det betale sig at lave en udvidelse af loftet?

At udbygge loftet giver både bedre boligkvalitet, som følge af den udvidede plads, samt øger værdien af din bolig. Den endelige påvirkning af salgsprisen afhænger af, hvor i landet du bor. Men hvis du bor i et bynært område, vil det som oftest godt kunne betale sig at ombygge loftet. For at få en fornemmelse af, hvor stor prisstigning du vil kunne forvente ved udvidelsen, skal du se på, hvad boligerne bliver solgt til i dit område. Der vil du kunne se kvadratmeterprisen og dermed udregne, hvilken type prisforøgelse du kan forvente, og herefter sammenligne disse med byggeomkostningerne.

Men det er ikke alle, som kun er ude på sælge. Den ekstra plads vil også komme til gavn for ejeren selv. Med tiden ændrer familiens behov sig, og så har du muligheden for at indrette loftet. Loftet er for eksempel et godt sted at lave hjemmekontor, hvor der er god adgang til dagslys. Mange familier mærker også behovet for mere plads i takt med, at barnet vokser. Med den ekstra plads kan du give børnene deres egen etage, hvor de selv kan bo og indrette sig - eller du kan bygge et nyt gæsteværelse til næste gang, svigerfamilien kommer på besøg.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Udvidelse af loftet? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.