Udvidelse af loftet: 6 ting du bør vide

 

Har du en bolig med et uudnyttet loft, og overvejer du muligheden for at gøre loftet til et boligareal? Har du brug for mere plads, eller er det fordi, at du vil udleje boligen? At udvide loftet vil for mange være en god løsning og er en af de mest almindelige måneder at skabe mere plads på i boligen. Forudsætning for, at det er muligt at bygge på loftet, er dog, at de løsninger, man ønsker, kan lade sig gøre.

I denne artikel har vi samlet vores bedste råd, baseret på erfaringer fra et bredt udvalg af loftsprojekter. Artiklen beskriver de vigtigste regler under de forskellige trin i processen, og hvad det koster at udvide et loft. Artiklen svarer derfor forhåbentligt også på nogle af de spørgsmål, du måtte have, og gør det lettere for dig at sætte gang i processen med at udvide loftet.

Udvidelse af loftet

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Udvidelse af loftet? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Undersøg mulighederne

Der er store forskelle på det udgangspunkt, man har for at udvide loftet. Nogle lofter har allerede den nødvendige højde og flugtveje, mens lofter i andre tilfælde kan være mindre og har en lavere taghøjde. Uanset udgangspunktet, er det rent byggeteknisk muligt at udvide de fleste lofter, givet at kommunen godkender projektet. Kravene til taghøjde, flugtveje og lysindfald varierer også afhængigt af, hvad loftet skal bruges til. For eksempel vil der være helt andre krav til en separat boligenhed end et loftsrum.

Bor du på øverste etage i et lejlighedskompleks med et råt loft, kan det at udvide loftet og inddrage arealet i lejligheden til beboelse være den eneste mulighed for at få mere plads. I de fleste tilfælde tilhører loftet en ejerforening eller en lejlighedsejer, som enten bruger det til opbevaring eller teknikrum. I sådanne tilfælde kræver projektet ikke bare, at man inddrager loftet, men også finder frem til en løsning for, hvor opbevaringsrummet eller teknikrummet skal flyttes hen. Det kan for eksempel være, at der er et tomt rum i kælderen, som kan benyttes? Det er, uanset hvad vigtigt med en god dialog med ejeren, for at projektet kan gennemføres. 

2. Få hjælp af en arkitekt til at få mest muligt ud af loftet 

Kompleksiteten ved et loftsprojekt gør, at de fleste vælger at få hjælp af en arkitekt. Enten kun til selve ansøgningsprocessen eller til at løse udfordringerne i design- og projekteringsfasen. Selv en kreativ person, som har tænkt godt over sine behov og løsninger, vil kunne drage fordel af at snakke med en professionel, som har gjort det før og kender til de typisk udfordringer. En erfaren bygherre, arkitekt eller bygningsingeniør vil også have kendskab til, hvad der er henholdsvis praktisk samt lovgivningsmæssigt- og teknisk gennemførligt. og kan derfor kvalitetssikre eller udfordre løsningerne.

De typiske emner, som en arkitekt vil have gode forudsætninger for at kunne løse ved loftsprojekter, er planløsninger, placering og udformning af trapper, optimering af lysindfaldet, samt hvordan man løser kravene om flugtveje og brandsikring. For eksempel vil et langt og smalt rum kunne drage fordel af flere mindre vinduer, mens et dybere rum får mere ud af et stort vindue. Dette er punkter, som arkitekten kan vurdere og tage hensyn til under planlægningen. Det kan desuden være godt at have en professionel med ind over, som kender til byggereglerne og ansøgningsprocessen.

3. Glem ikke ansøgningen

For du skal højest sandsynligt ansøge. Alt arbejde, der ændrer anvendelsen af et rum, konstruktionen eller brandsikringen er nemlig ansøgningspligtigt. Dette behøver dog ikke være en uoverkommelig opgave - særligt, hvis du søger hjælp hos fagfolk. Hvis dit byggeprojekt opfylder kravene for den gældende lokalplan og forskrifterne herunder, er ansøgningsprocessen kun en formalitet. Hvis projektet ikke er muligt at realisere inden for disse rammer, er det nødvendigt at søge om dispensation. Uanset hvad, kræver størstedelen af loftsprojekter et firma, som kan være sig ansvarligt. Firmaet kan også indsende ansøgningen på vegne af bygherren. Dette kan i nogle tilfælde være en entreprenør, men er dog typisk en arkitekt, som står som ansvarlig ansøger.

At udarbejde og indsende en byggeansøgning koster penge. Men prisen udgør samtidig ikke en særlig stor del af de samlede omkostninger. Kommunen tager ligeledes et gebyr for at behandle ansøgningen, men gebyret må ikke overskride kommunens faktiske omkostninger for behandlingen. Derudover skal den ansvarlige ansøger have betaling for at udarbejde ansøgningen og arbejdet med at skaffe alle dokumenter og godkendelser. De samlede omkostninger for en byggeansøgning varierer meget efter de forskellige kompleksiteter og omfang, men vil for et almindeligt hus eller lejlighed typisk ligge mellem 20.000 og 70.000 kroner. 

Få 3 gratis tilbud >

Udvidelse af loftet? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Lav undersøgelser for at forstå omfanget af projektet

Er højden på loftet for lav, skal taget rives ned og hæves og dele af bærekonstruktionen skal desuden forstærkes. En udvidelse af denne type loft laves ofte i kombination med, at taget udskiftes, uanset hvor gammelt det er. Omkostningerne taget i betragtning ved udskiftningen af taget vil det i disse tilfælde være lettere at beregne selve loftsprojektet. Typen af konstruktionen vil desuden hjælpe med at afgøre omfanget af projektet. For eksempel vil et tag med W-tagstole kræve større indgreb i den bærende konstruktion end et tag med A-tagstole. Ved visse typer lofter - for eksempel et loft på en garage eller et krybeloft - kan det ske, at en udvidelse viser sig at være så omfattende et projekt, at det vil give mere mening at lave byggeprojekter på andre dele af boligen. 

5. Forstå de forskellige omkostninger, og læg et budget

Prisen er altid en faktor, når man skal i gang med at renovere eller lave tilbygning. Men hvor meget koster de forskellige dele af projektet? Og hvor meget værdi får man egentlig igen gennem plads og boligkvalitet? Den realiserede værdi varierer fra projekt til projekt og afhænger af, hvilke behov som det nye areal indfrier. For at estimere de faktiske omkostninger, skal man for eksempel tage stilling til; hvor meget man vil betale for det hjemmekontor, man altid har drømt om, eller hvor meget man vil bruge på den nye etage til sine børn med dertilhørende badeværelse, soveværelse og loftsstue.

Hos Bygge.dk har vi udarbejdet en prisdatabase, der er baseret, hundredvis af gennemførte projekter. Hver gang en bygherre har gennemført et projekt via vores platform, modtager vi en kopi af tilbuddet og fakturaen. På den måde har vi skabt en god oversigt over priserne på de forskellige projekter og fagområder. Igennem vores database kan vi se, at loftsprojekter har en gennemsnitspris på 10.000 kroner per kvadratmeter. Variationerne er store, men i gennemsnit er det dyrere at bygge en lejlighed på loftet af et lejlighedskompleks eller flerfamiliebolig end at inddrage loftsarealet i en underliggende lejlighed eller almindeligt hus. Hvorvidt taget skal hæves eller udskiftes, om der skal skæres nye vinduer ud, eller etageskellet skal forstærkes, vil ligeledes påvirke prisen. I de fleste tilfælde koster et loftsprojekt et sted mellem 7.000 og 23.000 kroner per kvadratmeter. Tag gerne kontakt til os hos Bygge.dk, hvis du ønsker at få en bedre forståelse af omkostningerne ved at inddrage dit loft - herunder de ting, du kan gøre, for at reducere omkostningerne. 

6. Find den rette entreprenør

Når planen begynder at tage form, er tiden inde til at tage kontakt til en entreprenør. At udvide loftet stiller nemlig i de fleste tilfælde nogle strenge krav til fagkompetencerne. Derudover vil en kvalificeret entreprenør også kunne bistå i planlægningsprocessen. Det er i øvrigt sjældent nogen god idé at komme uforberedt til mødet - men grundlaget for projektet behøver ikke være komplet fra start. En håndværker, som har erfaring med at udvide lofter, har gode forudsætninger for at kunne se både muligheder og begrænsninger i et sådant projektet. Særligt, når det gælder de byggetekniske løsninger. Dette gælder også for projekter, hvor loftshøjden er tilstrækkelig høj, og opgaven kun består af at indrette loftet uden ændringer på facaden. For eksempel er det afgørende at sørge for den rigtige isolering og ventilation, da et koldt loft fungerer som luftspalte i den eksisterende tagkonstruktion.

Det er vigtigt at undersøge, om entreprenøren har den rigtige erfaring, kompetencer og fornødne kunder fra tidligere projekter. Desværre findes der mange useriøse aktører i byggebranchen. Og hvis prisen er lav, kan det være fristende at vælge en entreprenør uden den rette erfaring fra lignende loftsprojekter. Hos Bygge.dk har vi lavet en oversigt over, hvilke firmaer, som har de forskellige godkendelser og certificeringer og derfor kan være en hjælp til, at du kan navigere i et ellers broget landskab.


Hos Bygge.dk har vi specialiseret os i at hjælpe med at finde velkvalificerede entreprenører til folk, som skal i gang med et byggeprojekt. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og sætter dig i kontakt med entreprenører, som er egnet til at kunne håndtere dit projekt. Registrer dit projekt i dag på https://www.bygge.dk for at komme i gang med dit projekt.

Få 3 gratis tilbud >

Udvidelse af loftet? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.