Etplanshus: 10 ting du skal vide

 

Etplanshuse er et praktisk valg for folk i mange forskellige livssituationer. Blandt andet vil fraværet af trapper gavne både ældre og børnefamilier. Som et resultat deraf er disse boliger blevet mere og mere populære på markedet. At bygge etplanshuse har meget til fælles med at bygge huse i flere etager, men der er også faktorer, der gør disse projekter forskellige. Vi hos Bygge.dk har samlet 10 tips, der vil hjælpe dem, der ønsker at få et etplanshus. Man kan blandt andet læse, hvor lang tid det vil tage, hvilke fagpersoner man skal engagere, og hvordan man finder den rette entreprenør til at udføre arbejdet.

Etplanshus

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Bygge et etplanshus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Begynd at planlægge tidligt

Det tager normalt længere tid at bygge et hus, end man først tror. Derfor betaler det sig altid at starte forberedelserne i god tid. Det første, man skal gøre, er at udarbejde en enkelt projektplan. I denne plan skal man inkludere, hvad der skal gøres, hvor lang tid de forskellige delprojekter vil tage, og hvornår man tror det er muligt at udføre disse. Mest sandsynligt er, at projektet ikke bliver præcist sådan, som man forestiller sig. Husk at beregne tid til både projektering og udførelse. Generelt vil det tage mere end et år fra det tidspunkt, man har grunden klar, indtil huset er færdigt. Nedenfor gennemgår vi de vigtigste punkter, man bør medtage i projektplanen, og hvor længe man skal beregne for hver af dem:

Tegning og ansøgning (4-6 måneder)

Det første skridt er at tegne huset. Dette gøres i samarbejde med en arkitekt. Man skal bruge arkitekttegningerne både til ansøgningen til kommunen og til at beskrive projektet for potentielle entreprenører. Hele denne proces kan tage mellem fire og seks måneder. Det er derfor godt at komme i gang så tidligt som mulig.

Finde entreprenør (2-3 måneder)

Mens ansøgningen behandles af kommunen, kan man starte udbudsprocessen. De to første trin i processens kan derfor finde sted delvist samtidigt. Det anbefales at indhente pristilbud fra mindst 3 kvalificerede entreprenørfirmaer, før man træffer en beslutning. I denne fase vil potentielle entreprenører komme på inspektion, for derefter at tale med leverandører og underleverandører, før de i sidste ende kan sende et tilbud.

Forarbejde på grunden (1-2 måneder)

Når man har valgt entreprenøren/entreprenørerne og fået ansøgningen godkendt af kommunen, er forarbejdet på grunden det næste skridt. Det at huset skal bygges på ét niveau ofte indebærer mere omfattende forarbejde, da sådanne boliger har brug for grundarbejde under alle værelser i huset. Hvor omfattende og komplekst forarbejde der kræves, afhænger af jordbundsforholdene på grunden. Tilgængeligheden af grunden vil også påvirke, hvor hurtigt dette arbejde kan udføres.

Fundament og beton arbejde (1-2 måneder)
Når forarbejdet på grunden er færdigt, starter man på fundament og beton arbejde. Dette vil ofte tage 1 til 2 måneder, men kan også tage længere tid, hvis man bygger et hus med en stor kvadratmeterflade. Husk, at etplanshuse vil have en større kvadratmeterflade end huse på flere niveauer med samme kvadratmeter boligareal.

Tæt rå byggeri (2-4 måneder)

Herefter begynder arbejdet på selve huset. I denne fase bygger tømrerne en tæt rå bygning. Denne opbygning vil også blive sikret mod vejr og vind. Dette er en del af projektet, der ofte vil gå hurtigere, når man bygger på ét niveau, da det er nemmere at komme til. Brug af færdige elementer kan også reducere byggetiden.

Indendørs arbejde (3+ måneder)

I sidste ende skal al det indendørs arbejde på plads. Dette er en omfattende proces, der kan tage flere måneder. Arbejdet vil omfatte tømrerarbejde, VVS, elektriskarbejde, ventilation, gulvlægning og maling.

2. Find ud af, hvilken hus stil man ønsker at bygge

Når man har fundet en passende grund, skal man beslutte, om man ønsker at bygge et brugerdefineret hus eller et typehus. Specielt tilpassede huse er tegnet af en arkitekt. Dette vil resultere en bolig, der er tilpasset både grunden og ens krav og behov. Dette er vigtigt for at få mest muligt ud af etplanshuse. Ulempen ved specielt tilpassede huse er, at de tager længere tid at planlægge og i nogle tilfælde vil være dyrere at bygge.

Hvis man vælger at bygge et typehus, er meget af planlægningen allerede færdig. Huset er færdigt tegnet, men i nogle tilfælde vil det være hensigtsmæssigt at foretage mindre justeringer. At huset er tegnet på forhånd, vil indebære mindre udgift til en arkitekt. Bemærk dog, at en vis del af det beløb, man betaler for et typehus, vil gå til arkitekten. Man kan ikke slippe for denne udgift, selv om det ganske vist er mindre, når man vælger et typehus. Andre fordele ved typehuse er, at det kræver mindre planlægning, og dermed mindsker man omkostningerne. Ofte vil det også koste mindre at bygge, men det kan variere. Ulempen ved typehuse er, at man ikke har samme mulighed for at tilpasse ens bolig krav og behov. Man er ofte nødt til at indgå visse kompromiser.

Den husstil, man vælger at bygge, kan også være afhængig af de midler, man har til rådighed. Derfor kan det altid betale sig at besøge banken, før man starter planlægningen af projektet. På denne måde kan man kortlægge den finansielle ramme projektet skal holde sig inden for. Denne viden gør det lettere at arbejde på et realistisk budget. Ikke desto mindre bør man altid afsætte penge til uforudsete udgifter. Så kan man være sikker på, at man er i stand til at finansiere det projekt, man er i gang med.

3. Start med arkitekten

Hvis man ønsker at bygge et specielt designet hus, skal man starte med at engagerer en arkitekt. Først når arkitekten har udarbejdet de nødvendige tegninger og dokumenter, kan man kontakte potentielle entreprenører. Hvis man kontakter entreprenørerne uden at have de oplysninger, de har brug for, er der stor sandsynlighed for, at man får urealistiske pristilbud. Nogle entreprenører kan også fravælge projektet helt. 

Få 3 gratis tilbud >

Bygge et etplanshus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Find ud af, hvor man kan opnå besparelser

Bygning af etplanshuse vil ofte indebære en masse forarbejde. Præcis hvor meget vil afhænge af jordbundsforholdene på grunden. Derfor er der mulighed for at spare penge, når man vælger grund. Hvis man kan finde en grund, der er relativt fladt, uden for meget hældning eller andre problematikker, vil man reducere behovet for forarbejde, hvilket gør projektet billigere.

Størrelsen af huset vil også have meget at sige. Da huset kun har én plan, vil en øgning i antallet af kvadratmeter kræve både større grund og mere forarbejde. Derfor kan man spare en masse på at bygge et mindre hus. Dette betyder ikke nødvendigvis at det vil blive på bekostning af brugsarealet. Arkitekten kan ofte finde pladseffektive løsninger, som giver bygherren mulighed for at bygge mindre, end man først troede var nødvendigt. Det er tilrådeligt at man sparer på størrelsen af huset end på størrelsen af grunden. Hvis man har en stor grund, kan man altid udbygge på et senere tidspunkt.

Badeværelser og køkkener er de dyreste rum. Der er derfor mulighed for at spare betydelige summer ved at begrænse antallet af sådanne rum. Dette gælder både for indvendige og udvendige løsninger.

En måde at reducere omkostningerne på materialerne er at være holde øje med tilbud og kampagner fra leverandører. Dette er endnu en grund til at planlægge projektet i god tid. Jo før man ved, hvilke materialer man vil bruge, jo større er chancen for, at man finder dem til nedsatte priser, før de skal bruges. Hvis man har et stramt budget, bør man også holde sig fra rumbyggede formålsløsninger og i stedet vælge eksisterende løsninger, man kan købe i butikkerne. 

Valget af entreprenør og egen indsats kan også have en markant indvirkning på prisen på huset. Det samme gælder for god planlægning. Det kan du læse mere om videre i artiklen.

5. Man bør ikke påtage sig en større egen indsats, end man har tid og ekspertise til.

Nogle ønsker selv at hjælpemed byggeriet for at reducere behovet for professionel arbejdskraft og dermed sænke prisen på projektet. Selv om dette kan være en måde at holde omkostningerne nede, er det vigtigt at have et realistisk overblik over ens egne evner til at bidrage. Dette gælder både for kompetence og den tid, man har til rådighed. Husk også, at al egen indsats bør afklares med entreprenøren, når man skriver kontrakten og tager hensyn til den tid der er til rådighed til at færdig bygge huset. Det er vigtigt, at ens egen indsats ikke forårsager forsinkelser for det resterende arbejde. Sørg også for, at ens egen indsats vil holde en høj nok kvalitet til at sikre, at huset ikke falder i værdi. Hvis man ønsker at gøre en selvstændig indsats, mest relevante opgaver kan være nedrivning, affaldshåndtering, gulvlægning eller malearbejde.

6. Afsæt tid nok til at indhente tilbud og finde en entreprenør, der er den rette for ens projekt

Udbudsprocessen tager ofte længere tid, end mange forventer. Når man er kommet i kontakt med en entreprenør, tager det ofte lidt tid før virksomheden har mulighed komme ud for at inspicerer. Derefter tager det normalt 3-6 uger, før man får et tilbud, og endnu et par uger før man har en endelig kontrakt.

For at sikre, at man modtager konkurrencedygtige priser, er det vigtigt at indhente pristilbud fra flere entreprenører. Hvis alle pristilbud kommer fra seriøse og pålidelige firmaer, kan tre tilbud være nok. Udvis forsigtighed, når man skal sammenligne. Forskelle i prisen kan skyldes, at tilbuddene omfatter forskellige poster. Derfor skal man sørge for at sammenligne indholdet af de forskellige tilbud, ikke kun den samlede pris. Vær også forsigtig, hvis man modtager tilbud, der er betydeligt lavere end resten. Dette kunne være et tegn på, at entreprenøren bruger dårlige materialer eller ukvalificeret arbejdskraft.

Når man overvejer potentielle entreprenører, er der flere kriterier, man bør beskæftige sig med. Nedenfor har vi samlet nogle af de vigtigste:

  • Kapacitet: De dygtigste entreprenører er populære. Ofte kan disse være fuldt booket mange måneder frem. Derfor er det vigtigt at finde en entreprenør i god tid, før selve byggeriet starter. Ellers risikerer man, at det firma, man vil bruge, ikke har kapacitet til at arbejde inden for de ønskede tidsrammer. Hvis du har mistanke om, at firmaet ikke har tilstrækkelig kapacitet til at udføre projektet ordentligt, kan det betale sig at vælge en anden virksomhed.
  • Referencer: Undersøg hvad tidligere kunder siger om entreprenøren/firmaet. Dette kan man gøre enten ved at lede efter anmeldelser online, eller ved at bede entreprenøren om referencer, man kan kontakte direkte. Sørg også for at finde en entreprenør, der kan henvise til at have afsluttet flere lignende projekter i fortiden.
  • Soliditet: Sørg for, at entreprenøren har en god økonomisk solvens. Det vil altså være i stand til at håndtere eventuelle tab. Hvis man engagerer en entreprenør med lav økonomisk solvens, risikerer man, at virksomheden kan gå konkurs, enten i løbet af selve projektet eller i den efterfølgende garantiperiode. Man kan tjekke firmaets økonomi online, men man opnår de sikreste resultater gennem et kredit check.
  • Kommunikation: Vælg en entreprenør, som man finder let at kommunikere med. Gennem god kommunikation og hyppig dialog mindsker man risikoen for misforståelser, samtidig med at man gør det lettere at håndtere eventuelle problemer undervejs.
  • Pris: Sørg for at indhente mindst 3 tilbud fra seriøse og pålidelige entreprenører. På den måde kan man være sikker på, at man accepterer konkurrencedygtige priser. Samtidig skal man være på vagt over for pristilbud, der er betydeligt lavere end resten. Dette kunne være et tegn på, at iværksætteren sparer penge på dårlige materialer og ukvalificeret arbejdskraft. 

Der er med andre ord en række kriterier at tage sig af, når man overvejer en entreprenør. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Registrer dit projekt hos os, og vi vil sætte dig i forbindelse med entreprenører, der har den kompetence og erfaring, der kræves for at bygge dit nye parcelhus.

7. Sørg for at få udarbejdet detaljerede projektering

En detaljeret projektering er den mest effektive måde at få et overblik over projektet, både for bygherren og entreprenøren. Dette giver en klar idé om det arbejde, der skal laves, hvilket gør det lettere for entreprenøren at udarbejde et realistisk tilbud. Det gør det også nemmere for bygherren at budgettere og holde styr på økonomien undervejs. Det er almindeligt at udføre projekteringen sammen med arkitekten, efter tegningerne af huset er færdige.

Projektering omfatter normalt:

  • Arbejdstegninger: Tegninger, der giver en detaljeret beskrivelse af, hvordan forskellige dele af huset skal bygges (ofte skala 1:50).
  • Dør- og vinduesdiagram: Beskriver den type døre og vinduer, der skal bruges i hvert rum.
  • Værelsesplan: En oversigt over alt fra belysning og opvarmning til den type beklædning, der skal bruges på gulve og vægge.

8. Skriv en klar kontrakt og tidsplan

Sørg for at udarbejde en præcis kontrakt med entreprenøren. Det er denne kontrakt, der regulerer forholdet mellem dig og forhindrer uenighed og konflikt. Her bør det være klart, hvordan man skal håndtere eventuelle forsinkelser, ekstra gebyrer eller andre uforudsete begivenheder.

Som en del af kontrakten bør du også vedlægge en detaljeret tidsplan, der fastlægger, hvornår forskellige projekter skal være afsluttet. Det bedste er at udarbejde tidsplanen sammen med entreprenøren. For ens egen skyld, bør man medtage nogle klare milepæle i planen, så man lettere kan holde styr på, hvordan projektet skrider frem. Man bør angive, hvornår fundamentet skal være færdigt, hvornår beton arbejdet skal være færdigt, datoen for tæt rå bygning eller færdige vådrum. Du kan benytte standard kontraktskabeloner. De findes til gratis download på Dansk Byggeris hjemmeside. 

9. Besøg byggepladsen ofte

For at følge projektets forløb kan det betale sig at foretage regelmæssige besøg på byggepladsen. På den måde opretholder man også en hyppig dialog med entreprenøren. Det mindsker risikoen for uenighed eller misforståelser undervejs. Desuden kan det være nødvendigt at træffe visse beslutninger undervejs, for eksempel hvis man ønsker at ændre i planen på noget tidspunkt. Man vil også være i stand til at opdage eventuelle fejl og mangler under dit arbejde, og sikre, at disse er udbedret løbende. Hvis man vil bygge et arkitekttegnet hus, er det almindeligt, at arkitekten også besøger byggepladsen under projektet. Det vil hjælpe med at opdage eventuelle problemer, der er opstået. For eksempel, hvis entreprenøren har misforstået tegningerne.

10. Husk at foretage den endelige inspektion og få udleveret al dokumentation

Når entreprenøren er færdig, bør man altid engagere en ekstern fagperson til at gennemgå den afsluttende inspektion. Denne skal undersøge, om projektet er afsluttet i overensstemmelse med både love og bestemmelser samt de aftaler, man har indgået med entreprenøren. Hvis der konstateres fejl eller mangler under den afsluttende inspektion, skal de udbedres, inden den sidste del af kontraktbeløbet udbetales.

Sørg også for at modtage alle dokumenter, der viser, at arbejdet er korrekt udført. Dette kan have en betydelig indvirkning på boligprisen i tilfælde af videresalg. Det er også en fordel at have et overblik over materialevalg og lignende, hvis man skal renovere på et senere tidspunkt. Blandt andet skal man sørge for at modtage nødvendig dokumentation og en kopi af fakturaen som specificerer, hvilket arbejde der er udført.

Kom godt i gang med entreprenøren

Når man har fundet grunden, hvor man ønsker at bygge et etplanshus og har startet ansøgningsarbejdet i samarbejde med arkitekten, er næste skridt at finde den rette entreprenør. For at gøre det sikkert og nemt kan man bruge den gratistjeneste Bygge.dk. Vi arbejder løbende med kvalitetssikring af virksomhederne på vores platform. Hvis man registrerer sit projekt hos os, vil vi forbinde jer med entreprenører i jeres område, som har den mest relevante erfaring og ekspertise til jeres projekt. Inspektion og indsamling af pristilbud er både gratis og uforpligtende. Registrer dit projekt hos os, og en af vores medarbejdere vil hjælpe med at komme i gang med udbudsprocessen.

Få 3 gratis tilbud >

Bygge et etplanshus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.