Fugtskader: 6 ting du bør vide

 

Fugtskader: 6 ting du bør vide Hvis der er en ting, de fleste boligejere gerne vil undgå, så er det fugtskader. Vi kommer derfor også omkring, hvorfor de opstår, hvad du kan gøre, når du har opdaget en og sidst, hvad du kan gøre for at forebygge dem.

Fugtskader

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for hjælp til fugtskader? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Fugtskader kan skyldes utætheder eller dårlig isolering

En første ting du bør vide er, at fugtskader kan skyldes utætheder, der er i dit tag, i boligens mure eller fuger. Disse utætheder gør det nemlig ekstra nemt for fugt at kunne trænge ind i din bolig. Og denne fugt kan udvikle sig til skimmelsvamp. Og det er hverken godt for boligen eller for indeklimaet. Fugtskader kan også opstå, hvis der er dårlig eller manglende isolering i din bolig. Typisk vil du opdage, at en fugtskade kan komme tre forskellige steder fra. Der kan komme fugt fra oven, som kan skyldes f.eks. at taget eller en tagrende er utæt. Det kan også skyldes en sætningsskade. Der kan også ske fugtskader fra side. Her kan skaden skyldes, at en kloak eller regnvandsbrønd, er utæt. Sidst kan der være tale om en fugtskade, der kommer nedefra. Her kan årsagen være opstigende grundfugt.

2. Du kan ofte spotte en fugtskade

En anden ting du bør vide er, at du ofte kan spotte en fugtskade. Du vil ofte kunne se enten fugt, skimmelsvamp, råd eller måske sorte pletter på dine vægge, gulv eller loft. I disse tilfælde er det vigtigt, at du reagerer på det. Både så du kan forhindre, at fugtskaden breder sig, men også så du kan undgå at døje med det i fremtiden. Et lille tip er, at der ofte skal bestilles en fagmand, når der findes mørke skjolder på mere end to kvadratmeter. Har du fundet fugtskader der er mindre end dette, kan du ofte selv fjerne det. Det er naturligvis en vurdering, du selv skal tage.

3. Bestil et hustjek, når du opdager en fugtskade

Der er god grund til, at du kontakter en fagmand, når du opdager en fugtskade derhjemme. Du kan nemlig få lavet et hustjek, hvor en fagperson gennemgår din bolig for at lokalisere, hvor der er utætheder eller udfordringer med isolering. På den måde får du samtidig konkrete tiltag, du kan bestille hjælp til, hvis du gerne komme fugtskaden til livs nu, og på lang sigt. Du kan nemlig få fugtsikret din bolig, hvilket kan være en god investering

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for hjælp til fugtskader? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Find dygtige fagfolk til din fugtskade hos Bygge.dk

Her hos Bygge.dk har vi forsøgt at gøre det så overskueligt som muligt, når du skal finde dygtige fagfolk. Hvis du registrerer dit projekt her på siden, så hjælper vi med, at du kobles sammen med tre forskellige firmaer, som kan hjælpe med din fugtskade. Når du skal beslutte dig for, hvilket firma du vil bruge, så tjek gerne op på, om du kan få et gratis hustjek. Det kan der nemlig være firmaer, som tilbyder. Så har du også forskellige fagpersonernes input til, hvad der skal laves på din bolig.

5. Du kan selv være med til at holde fugtskader væk

Hvis du gerne vil holde skader af fugt væk i fremtiden, så er der flere ting, du selv kan gøre. Og hvad end din bolig er fugtsikret eller ej, så kan initiativerne være gode at følge - både for at holde fugt væk, men også for at skabe et godt indeklima.

Sørg gerne for at lufte godt ud

Udover at du naturligvis får rettet op på eventuelle utætheder, manglende isolering osv., så sørg gerne for at lufte godt ud. For netop udluftning er med til at sikre et godt indeklima, da luftfugtigheden kan holdes nede. Som udgangspunkt kan du lufte godt ud et par gange om dagen - altid gerne i forbindelse med madlavning.

Undgå at tørre tøj inde

Noget du også kan tænke over er, at du ikke tørrer tøj indenfor. Det kan nemlig være med til skabe ekstra fugt i rummet, hvor dit tøj hænger til tørre.

Placér ikke møbler op ad vægge, der er kolde

Et tip er også, at du ikke placerer møbler op ad vægge, der er kolde. For hvis der opstår en fugtskade, så kan du nemt kommer til at overse det. Og det kan betyde, at fugtskaden når at brede sig en hel del.

Sæt gerne varme på i alle boligens rum

En måde du også kan holde fugtskader væk på, er ved at du sætter varme på i alle boligens rum. Kolde rum har det nemlig med at kunne tiltrække fugt, når de opvarmes igen. Det vil du kunne se i form af, at der opstår kondens. En god huskeregel er, at et rum aldrig bør komme under 18 grader, og generelt skal der helst ikke være mere end 5 graders forskel på temperaturerne i dine rum.

Du kan eventuelt tage en affugter i brug

Der er også den mulighed, at du tager en affugter i brug. Det er en maskine, der er i stand til at trække al fugten til sig. På den måde kan der skabes et bedre indeklima, og du vil døje med mindre fugt. Denne løsning kan være ekstra aktuel for dig, som har en kælder eller måske et sommerhus, hvor du døjer med fugt

6. Du kan selv fjerne skimmelsvamp

Som nævnt tidligere kontaktes der ofte en fagperson, når der er tale om skimmelangreb på større områder. Lad os derfor også klæde dig godt på, hvis du har spottet angreb, der er under 2 kvadratmeter. Hvis en fugtskade har udviklet sig til skimmelsvamp, så kan du tage i dit lokale byggemarked og købe svampemiddel. Du kan også tage både Rodalon eller klorin i brug. Du skal bare være opmærksom på, at der kan afgives giftige dampe fra klorinen - og samtidig kan den også blege. Grunden til, at du altid bør bestille et hustjek, når en fugtskade er over 2 kvadratmeter skyldes, at du højst sandsynligt vil få udfordringer med skimmelsvamp igen. Du skal derfor også have en professionel til at kigge på det større billede og årsagen til, at fugten kan trænge ind.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for hjælp til fugtskader? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.