2 fantastiske måder til at genskabe et nyt gulv

 

Langt de fleste husstande i Danmark har valgt trægulve i hjemmet. Trægulve er både fine og giver en varm stemning. Et trægulv kan dog ikke holde sig pænt for altid, da der vil komme mærke og ridser med tiden. I denne artikel kommer vi med 2 effektive metoder til, hvordan du kan puste nyt liv i dit trægulv, så det kommer til at se ud som nyt igen.

Genskab nyt gulv

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Genskab nyt gulv? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Genskab nyt gulv

Få 3 tilbud >

Sådan puster du nyt liv i det gamle trægulv

Langt over 80 % af husstandene i Danmark, har trægulve i deres hjem eller sommerhuse. Trægulvet har i lang været det populære valg af gulv i Skandinavien og især i Danmark. Det giver både noget varme og sjæl til rummet, som ingen af de andre gulvtyper kan tilføre på samme måde. Trægulvet fungerer ikke bare udelukkende som et praktisk gulv, men fungerer som oftest som en del af rummets indretning. Trægulvet er derfor noget, gæster og andre besøgende lægger mærke til, når de træder ind i rummet. Et trægulv kræver at blive vedligeholdt, da der med tiden kommer ridser, mærker og hakker i gulvets overflade. Det sker typisk ved, at der bliver flyttet rundt på spisebordsstolene eller andre større møbler. Det kan også komme mærker og plamager fra mad og væske, som bliver spildt på gulvet. Trægulvet vil derfor med tiden komme til at se træt og slidt ud. Her kan du vælge enten en gulvafslibning eller gulvafhøvling for at genskabe det fine og smukke trægulv igen. Disse to løsninger er også væsentlig billigere måder til at gå genskabt et nyt gulv på, sammenlignet med at skulle lægge et helt nyt gulv igen.

1. Få et nyt gulv igen med en gulvafslibning

En gulvafslibning er den mest oplagte løsning, hvis du ønsker at puste nyt liv i det slidte trægulv eller betongulv. Det er en populær behandling, fordi den er effektiv, og fordi det får dit gulv til at se ud som var det et helt nyt gulv igen. En gulvafslibning er noget, som du kan kaste dig over som et gør-det-selv projekt, eller du kan vælge at hyre en professionel gulvmand til opgaven. Det er ideelt at vælge en gulvafslibning, hvis du synes, at der er for mange ridser og mærker i trægulvets overflade. Det kan også være, at du mener, at trægulvet er blevet for mørkt, så kan en gulvafslibning også gøre trægulvet lysere.

Hvordan foregår en gulvafslibning?

En gulvafslibning foregår med en særlig gulvsliber. Det er en professionel maskine, som består af en motor med en stor valse på. på valsen sidder det sandpapir som sliber trægulvets overflade. Typisk sliber man op til 2 mm ned i trægulvets overflade, så det bliver fint og ensartet over det hele. Det er et forholdsvis mildt indgreb i trægulvets overflade, hvorfor det er den mest foretrukne metode til at få ens trægulv til at ligne et helt nyt gulv. Hvis du er privatperson og vil slibe gulvet selv, skal du forhøre dig om mulighed for at købe sådan en maskine eller leje den på dagsbasis af en gulvmand.

Langt de fleste vælger dog at overlade opgaven til gulvmanden, så der er garanti for et godt resultat. Efter endt gulvafslibning vil trægulvet se ud som var det næsten et nyt gulv igen. Med denne metode bevarer du træets struktur og årringe. Med et plant og fint trægulv igen, kan du vælge at afslutte gulvafslibning med en efterbehandling. Her kan du enten vælge at give det en lakering eller oliering, som oveni købet beskytter trægulvets overflade mod nye ridser og mærker.

Få 3 gratis tilbud >

Genskab nyt gulv? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Genskab nyt gulv

Få 3 tilbud >

Er det alle gulve, der kan slibes?

Det korte svar er nej. Det er langt fra alle gulve og gulvtyper, der kan komme til at se ud som nye igen uden at det skal udskiftes helt. Men hvis du har et trægulv af massivt træ lagt i din husstand, kan du vælge at få udført en professionel gulvafslibning.

2. Genskab et nyt gulv med en gulvafhøvling


En gulvafhøvling er den anden metode til at få det slidte trægulv til at ligne et næsten nyt gulv igen. Ved at vælge en gulvafhøvling, undgår du at skulle ofre mange penge på en komplet udskiftning af gulvet. En gulvafhøvling er effektiv til at behandle mærker, skader og huller i trægulvets overflade. Med en gulvafhøvling kan du genskabe den jævne overflade og ovenikøbet gøre trægulvet mere levende med en lysere overflade. Den store forskel på en gulvafslibning og en gulvafhøvling er, at en gulvafhøvling er et dybere og større indgreb. Det kræver derfor specialmaskiner og ekspertise at udføre.

Hvis du ønsker at afhøvle gulvene selv, kan du med fordel leje en specialmaskine i de fleste byggemarkeder. Dog kræver det en meget stor præcision, hvorfor mange overlader opgaven til en erfaren gulvmand. Hvis det først går galt med en gulvafhøvling, kan det være nødvendigt at udskifte hele trægulvet. Til forskel fra en gulvafslibning som er et mildt indgreb, kan en fejl let rettes op igen. En gulvafhøvling er derfor ikke det smarteste at kaste sig over som et gør-det-selv projekt, hvis du ikke har den nødvendige viden og ekspertise med at høvle et gulv.

Hvad koster en gulvafhøvling eller en gulvafslibning?

Uanset om du vælger at hyre et professionelt gulvfirma til en gulvafslibning eller gulvafhøvling, er du garanteret et smukt resultat. Du skal dermed ikke bruge tid og kræfter på at bekymre dig om, hvordan resultatet bliver, eller om det kan lade sig gøre at få et jævnt og fint gulv igen.

Prisen for en gulvafslibning eller gulvafhøvling vil naturligvis variere alt efter, hvor stort et areal der skal slibes eller høvles. Derudover afhænger prisen også af, hvilken tilstand trægulvet er i, samt om du ønsker at få udført en efterbehandling af trægulvet. For at få et retvisende billede af, hvad det vil koste dig at få udført en gulvafslibning eller gulvafhøvling, anbefaler vi, at du indhenter flere tilbud. Her er det ikke altid at det billigste tilbud er det bedste. Det kan som oftest godt svare sig at se efter, hvem der har mest erfaring, og hvem der har flest positive kundeanmeldelser. Hvis du opretter dit projekt hos Bygge.dk, så matcher vi dig med tre forskellige firmaer, der kan hjælpe dig i mål med dit gulv. Dem kan du også tage en pris snak med.

Få 3 gratis tilbud >

Genskab nyt gulv? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Genskab nyt gulv

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.