Renovering af badeværelse: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

Skal du have opfrisket dit badeværelse? I denne guide fortæller vi dig nøjagtigt hvad du bør vide angående priser, regler, proces, tidsbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af disse råd, som vil sikre dig et vellykket projekt.

Renovering af badeværelse

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Renovering af badeværelse? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Få 3 tilbud >

Fliser oven på fliser eller totalrenovering?

Har man et badeværelse, som man ønsker at opgradere, står man ofte mellem to valg: at lave en totalrenovering eller en almindelig renovering.

Er badeværelset over 15-20 år og slidt, så er det mest normale at totalrenovere.

Hvis badeværelset er nyere end 15 år og i god, teknisk stand (elektricitet, rør, ventilation og membran), kan det en god idé at begrænse projektet til en delvis renovering. Her vil man normalt lægge fliser oven på gamle fliser og udskifte badeværelsesmøbler, inventar og armaturer. Bemærk, at det er afgørende, du ved, at badeværelset er bygget efter forskrifterne, før du starter på et sådant projekt. Bemærk også, at en del badeværelsesentreprenører ikke udfører sådanne renoveringer, og du vil således ikke kunne få nogen garanti på badeværelset. Derimod vil en totalrenovering give dig minimum 5 års garanti (nogle giver også 10 år), og du vil få et badeværelse, som lever op til de moderne standarder.

Bør man renovere badeværelset?

Levetiden på et badeværelse varierer efter en række faktorer. For eksempel efter, hvordan badeværelset blev lavet, sidst det blev renoveret; belastningen (f.eks. om det er et brusebad direkte ned på fliserne, eller om der er en brusekabine); samt kvaliteten på materialerne. Mange vælger at renovere badeværelset i forbindelse med overtagelsen af en ny bolig, da de ønsker sig et nyt design, en udvidelse af badeværelset eller nye former for anvendelse. Det anbefales at renovere badeværelset hvert 20.-30. år, men mange gør det oftere, da brugen og designet ændrer sig over tid. Armaturer og håndvaske har normalt en levetid på cirka 15 år, men fliser og badekar kan holde sig betydeligt længere (op til 50 år).

Man kan også overveje, hvornår på året, det bedst kan betale sig at renovere badeværelset. Generelt er månederne før og efter sommerferien de mest hektiske for de fleste håndværkere. Der er dér, at mange kunder vælger at få lavet et sådant projekt. Man kan derfor med fordel lægge renoveringen af badeværelset i vintermånederne, da der ofte er et noget lavere aktivitetsniveau dér, og det derfor er lettere at finde gode entreprenører med ledig kapacitet og gode priser. Det er, uanset hvad, en fordel at planlægge det noget ud i fremtiden. Begynd dialogen med entreprenørerne nogle måneder før du gerne vil i gang - så er der mindre sandsynlighed for, at du kommer i tidsnød og får problemer med gennemførelsen.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Hvad koster det at renovere et badeværelse?

Priserne på totalrenovering af badeværelset varierer efter størrelsen, udformningen og standarden. Bygge.dk har hjulpet mange kunde, der skal renovere badeværelse, med at komme i kontakt med konkurrencedygtige og kvalitetssikrede badeværelsesentreprenører (se Bygge.dk for mere information).

Baseret på rigtige tilbud, ser vi, at gennemsnitsprisen på et badeværelse (eksklusiv fliser og badeværelsesmøbler) ligger på cirka 150.000 kr.

Det inkluderer alle fagområder og alt arbejde. En normal pakke med fliser, armaturer og badeværelsesmøbler kan koste helt ned til 13.000 kr. Så man må regne med 160.000 kr. samlet set. Ved luksuriøse tilvalg kan prisen ligge helt oppe på 65.000 kr. eller mere - så her kan du som forbruger være medbestemmende for prisen på badeværelset. De billigste badeværelser (som også er de mindste) ligger på så lidt som 120.000 kr. (eksklusiv fliser og inventar). Der er imidlertid ikke så store forskelle på små og store badeværelser, som man skulle tro. Man regner med cirka 6.000 kroner per ekstra kvadratmeter, som skal renoveres. Det er primært flisebelægning, der udgør forskellen mellem et stort og et lille badeværelse. Tekniske installationer er meget ens trods badeværelsernes forskellige størrelser.

Få 3 gratis tilbud >

Renovering af badeværelse? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Hvordan kan man spare penge på renoveringen af badeværelset?

En renovering af badeværelset er et dyrt projekt, og mange vil se efter måder, hvorpå de kan gøre projektet billigere.

Det meste af arbejdet, der skal udføres, skal - uanset hvad - udføres af fagfolk (membran, elektricitet, rørføring og fliser). Men der findes tiltag, man selv kan gøre, for at reducere prisen. Herunder vises en kort oversigt over nogle af de ting, man selv kan gøre:

• Nedrivning: Er man handyman og har erfaring, kan det være en mulighed selv at nedrive badeværelset. Bemærk, at man skal vide, hvad man gør, så man ikke ødelægger tekniske installationer. Her kan man typisk spare 6.000-16.000 kr.

• Gode priser på fliser: Priserne på fliser varierer fra cirka 130 kr. per kvadratmeter og op til flere tusinde kroner. Er man lidt fleksibel i forhold til design, kan man spare en del ved at benytte sig af tilbud fra for eksempel Næstved Flisecenter. Hvor meget man sparer afhænger naturligvis af størrelsen på badeværelset (husk også at medregne kvadratmeterantallet på væggene, hvis du ligeledes ønsker fliser dér).

• Brug af vådrumspaneler på væggene i stedet for fliser. Her kan man spare noget, da både selve pladerne og arbejdet med at montere dem er billigere end fliser.

• Gode tilbud på armaturer og møbler: Ligesom med fliser, varierer priserne meget, og der kan være en del af spare på at holde øje med de gode tilbud. Bemærk, at entreprenører ofte har rabatter, man kan benytte sig af.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Kan det betale sig at renovere badeværelset?

Mange mennesker overvejer omkostningerne ved at renovere et badeværelse, set i forhold til den effekt, som det kan have på boligens salgspris. Her findes der ikke noget entydigt facit, men vil i stedet variere ud fra forskellige faktorer - for eksempel:

• Stilen, man vælger: Hvis du vælger en neutral stil, som appellerer til mange, er mulighederne bedre for, at interesserede kan lide badeværelset.

• Prisen på renovering: Finder du gode tilbud på fliser, armaturer og møbler, er chancerne bedre for at gøre en god handel. Derudover bør du indhente 3 tilbud på selve opgaven, så du får en konkurrencedygtig pris.

• Dokumentation: Husk at få grundig dokumentation på opgaven, som kan fremvises ved et salg. Det betaler sig at få opgaven udført af et firma, der er autoriseret og har et autorisationsnummer fra Sikkerhedsstyrelsen. Dette skal man lægge oven i prisen ved et eventuelt salg.

• Hvor gammelt badeværelset er: Er badeværelset relativt nyt, vil værdiforøgelsen ved en renovering være mere begrænset.

Generelt er totalrenoveringen af et badeværelse et kostbart projekt, og man kan ikke være sikker på at få pengene igen, når man skal sælge. Sammenlignet med enklere og billigere udbedringer, som maling og gulvlægning, betragtes badeværelset som en mere risikabel "investering" ved et salg af boligen.

Hvor lang tid tager det at renovere et badeværelse?

En totalrenovering af et badeværelse kan tage alt fra 2 til 6 uger, afhængigt af størrelsen, kompleksiteten og ikke mindst entreprenørens kapacitet og effektivitet. Normalt ser vi, at projekter tager omkring 3-4 uger. Bemærk, at der imidlertid ofte er leveringstid på fliser og møbler, så vær tidligt ude ved bestillingen af disse. Hvis du ikke har et andet badeværelse i boligen, kan det være en god idé at overveje at flytte ud i en periode. Det kan også være en god idé at lægge 1-2 ugers buffer ind i planerne, da nogle projekter kan blive forsinket.

Behøver jeg en godkendelse fra kommunen?

Normalt behøver man ikke en godkendelse fra kommunen, når man skal renovere et eksisterende badeværelse. Bemærk dog, at ansøgningspligten indtræffer ved:

 • når brandfordelingen brydes (brandfordelingen brydes som regel når afløbsrør udskiftes)
 • ændringer i bærevæg eller konstruktion
 • du vil ændre et område (opbevaring) til hovedareal (badeværelse). Dette medfører en brugsændring

Bor man i et lejlighedskompleks, kan det derfor være en god idé at kontrollere, at brandfordelingen ikke brydes, før man starter på projektet. En badeværelsesentreprenør kan normalt lave en ansøgning til kommunen, hvis der er behov for dette.

Bør jeg bruge en indretningsarkitekt?

Mange af dem, der har planer om at renovere badeværelset, vurderer også, om de skal få en professionel til at hjælpe med design- og materialevalg. Man søger derfor efter en indretningsarkitekt, der kan komme med input til valg af fliser, belysning, møbler, armaturer og rumløsninger. Det kan være et godt alternativ, hvis man skal lave en større renovering af badeværelset, eller man ønsker tips og råd til, hvordan man kan skabe et unikt badeværelse.

En indretningsarkitekt koster alt fra 3.000 til 16.000 kroner inkl. moms for design af badeværelset, alt afhængigt af størrelsen på badeværelset.

Fordelen ved at bruge en indretningsarkitekt er, at man får en god beskrivelse af, hvad der skal gøres, og hvordan det nye badeværelse vil se ud. Det gør det lettere for entreprenørerne at give tilbud på projektet.

Hvordan organiseres projektet?

De fleste af dem, som totalrenoverer et badeværelse, vælger at benytte en badeværelsesentreprenør, der varetager hele kontrakten for projektet. Der er mange fagområder involveret i projektet, og det kan være krævende for en privatperson af koordinere disse ting selv. Følgende fagområder er normalt inkluderet:

• Membranspecialist

• Elektriker

• VVS-installatør

• Tømrer

• Murer eller fliselægger

• Ventilation

Firmaer, der har god erfaring med badeværelser, har faste partnere inden for de forskellige fagområder, og de samarbejder med disse. Her kan det derfor ikke betale sig at dele prisen op. En badeværelsesentreprenør er typisk et VVS-firma eller et murer- eller snedkerfirma, som har samarbejdspartnere på disse områder.

Og med hensyn til garantien, så er det en fordel at benytte en totalentreprenør. Så risikerer man ikke, at de forskellige parter vil sætte sig på tværs, hvis der skulle opstå problemer. Husk, at der er minimum 5 års garanti på et badeværelse, og at nogle entreprenører giver 10 års garanti.

Hvis du ønsker at blive sat i kontakt med kvalitetssikrede firmaer, der kan renovere dit badeværelse, kan du gå videre til forsiden og registrere dit projekt.

Hvordan sikrer man en vellykket renovering af badeværelset? 10 tips

 1. Lav på forhånd en detaljeret projektbeskrivelse
 2. Vær tidligt ude med at bestille fliser, armaturer og møbler (men bemærk, at entreprenøren ofte kan have bedre rabatter, end du selv kan få. Så vent med at bestille, til du ser, hvad de kan skaffe hjem)
 3. Indhent 3 pristilbud for at sikre en konkurrencedygtig pris
 4. Foretag en nøjagtig sammenligning af tilbuddene for at sikre, at du sammenligner æbler og æbler (er fliser og møbler f.eks. inkluderet?)
 5. Brug en dansk standardiseret kontraktskabelon
 6. Lav en tidsplan med milepæle og dagbøder til entreprenøren
 7. Bliv skriftligt enige om, at du som bygherre eventuelt skal købe nogle af materialerne ind selv
 8. Hav en tæt og god dialog med projektlederen, og følg op flere gange om ugen
 9. Lav en slutkontrol med en ekstern fagperson, og betal ikke sidste del af kontraktens sum, før alle eventuelle mangler er udbedret
 10. Husk at få tilsendt al relevant dokumentation, efter at projektet er afsluttet

Få tilbud fra byggefirmaer nær dig

At finde det rette byggefirma til den rigtige pris kan være en udfordring, men med vores samarbejdspartner 3byggetilbud kan du let og hurtigt sammenligne tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit område og vælge den bedste til den bedste pris.

3byggetilbud er en internetbaseret tjeneste, der gør det let for dig at få tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit område. Alt du skal gøre er at udfylde nogle få oplysninger om dig selv og hvilken slags bygge- eller renoveringsprojekt du har brug for, og derefter vil de sende din forespørgsel til forskellige byggefirmaer nær dig.

En af de største fordele er, at du kan få tilbud fra flere byggefirmaer, hvilket giver dig mulighed for at sammenligne priser og projektalternativer, før du tager en endelig beslutning. Dette giver dig en større grad af tryghed og sikrer, at du vælger det byggefirma, der passer bedst til dine behov og din økonomi.

Udover at hjælpe dig med at finde det bedste byggefirma for dig, kan de også hjælpe dig med at finde byggefirmaer, der specialiserer sig i specifikke projekter, som nybyggeri eller renovering. Dette gør det lettere for dig at finde det rette byggefirma for specifikke behov.

Så hvis du vil spare tid og penge, samtidig med at du får den bedste byggehjælp, så kan du komme i gang ved at klikke på linket lige nedenfor. Prøv tjenesten i dag og oplev, hvor let det kan være at finde det bedste byggefirma til den bedste pris. Klik dig videre lige nedenfor for at komme i gang, og hent tre uforpligtende og gratis pristilbud på dit projekt.

Hvorfor bør du bruge 3byggetilbud?

 • Hver måned hjælper de tusinder med at finde byggefirma
 • De har samlet de bedste og billigste byggefirmaer på ét sted
 • Du undgår at vælge et dyrt og dårligt byggefirma
 • De gør det let at finde et byggefirma med gode priser
 • Tjenesten er 100% gratis og uforpligtende

Registrer dig på 3byggetilbud nu og få tilbud fra byggefirmaer i dit område - du vil blive overrasket over, hvor meget du kan spare. Klik dig videre lige nedenfor for at hente tre gratis pristilbud på dit projekt.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Renovering af badeværelse? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.