Totalrenovering: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

Vi danskere elsker at sætte boligen i stand: Alt fra at give soveværelset en omgang maling til den komplette totalrenovering. Selvom det er tidskrævende og dyrt, så kan en totalrenovering være det, der skal til, for at skabe drømmeboligen.

Totalrenovering

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Totalrenovering? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Få 3 tilbud >

Istandsættelse vs. renovering

Der er flere grader og former for opgradering af boligen. Forskellen mellem istandsættelse og renovering er, at istandsættelse blot handler om den synlige del. Her taler vi som regel om ny maling eller nyt tapet, slibning af gulve eller måske udskiftning af gammel belysning.

Renovering er en langt mere omfattende proces. Her river man ned til bjælkelaget eller betonen og bygger i praksis op fra bunden af. Og selve renoveringen eller restaureringen gradueres efter, hvor omfattende arbejdet er.

Hvilket ord, der er korrekt at anvende, er ikke det vigtigste, men renovering er altså noget helt andet end et strøg med malerpenslen. Et renoveringsprojekt er et job for fagfolk med lang erfaring. Her berører man gerne centrale byggetekniske funktioner, som ikke er noget, man bør eksperimentere med.

Ved en indvendig renovering består opgaven ofte i at rive indvendig beklædning som paneler ned og sætte nyt op. Det samme gør man gerne på gulvet. Lidt forenklet kan vi sige, at en indvendig renovering er en istandsættelse, der går lidt dybere. I tillæg totalrenoverer man bad og køkken, som normalt er de dyreste dele af projektet. Normalt opgraderes alle de tekniske systemer i boligen også (el, rørføring, ventilation, etc.).

Hvis projektet også inkluderer udvendig renovering af tag og facader, er det stort set bare selve de bærende vægge, der står tilbage, og så skifter man alt udvendig og indvendig beklædning, tag, isolation og dræn i tillæg til de indvendige opgraderinger. En udvendig totalrenovering inkluderer et bredt spektrum af fagkompetence og kræver som regel, at man hyrer en totalentreprenør. Vi vender tilbage til, hvorfor det er en fordel.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Restaurering

I terminologien taler man også gerne om restaurering. Dette er et begreb hentet fra kulturarven og handler om, at man sætter en gammel bygning tilbage til sin oprindelige stand.

En renovering kan altså være det samme som en restaurering, men det behøver det ikke at være. Restaurering bruges formelt bare om ældre bygninger, som føres tilbage til det originale.

Strengt taget er det ikke så vigtigt, om du bruger det ene eller det andet begreb, men hvor grænsen går mellem istandsættelse og renovering/restaurering. Hvor istandsættelse er ren overfladebehandling og kun handler om det rent æstetiske, så går de andre begreb langt dybere og håndterer mere strukturelle og tekniske dele af byggeriet.

Få 3 gratis tilbud >

Totalrenovering? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Hvad koster det?

Det første, man som regel spørger om, før man går i gang med en totalrenovering, er, hvad prisen bliver. Og det er ikke så rart. At skulle totalrenovere en bolig er både dyrt og tidskrævende. Udfordringen er, at ingen af sådanne projekter er ens, og udgifterne vil blive kraftigt påvirket af, hvilke udfordringer man støder på undervejs.

En faktor for udgifterne er for eksempel spørgsmålet om, hvor mange vådrum eller badeværelser, der er inkluderet i totalrenoveringen. Badet er boligens dyreste rum og har gerne et prisskilt på 130.000 kr. eller mere per styk.

Størrelsen er selvfølgelig også noget, der trækker prisen op. Jo større areal, der skal renoveres, jo dyrere bliver det. Så enkelt er det. Baseret på statistik fra os i Bygge.dk ser vi, at gennemsnitsprisen på en indvendig totalrenovering ligger på ca. 8.000 kr. pr. kvadratmeter. Denne pris inkluderer alle udgifter knyttet til projektet; også indkøb, som du som kunde foretager selv (f.eks. fliser, gulv, armaturer, badeværelsesinventar og køkken). Men priserne varierer meget: Nogle totalrenoveringer kan komme ned i mod 4.500 kr. pr. kvadratmeter, mens andre kommer op i mod 13.000 kr. pr. kvadratmeter. Hvis der også er tale om udvendig totalrenovering (tag, facade, dræn, etc.), så ligger gennemsnitsprisen på ca. 16.000 kr., som ligger lidt under prisen for opførelse af et nyt hus (ca. 18.000 kr.).

Står du på tærsklen til et renoveringsprojekt, må du med andre ord påregne at betale temmelig meget for det. Desværre er det dog sådan, at langt de fleste bygninger før eller siden må igennem en totalrenovering.

Læs mere om prisen på totalrenovering.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Hvor lang tid skal man regne med?

Det korte svar på dette spørgsmål er fra 4 til 12 måneder for et parcelhus og fra 2 måneder for en lejlighed på 100 m2. Når der udføres en totalrenovering af en bolig, så er det tidskrævende. Mange af processerne, der er involveret i sådan et projekt, er afhængige af hinanden, og derfor vil der gå lidt ekstra tid med færdiggørelse.

Når vi taler om at totalrenovere en bolig, er det som nævnt egentlig blot de bærende vægge, der bliver stående tilbage, mens alt andet skiftes ud. Så siger det næsten sig selv, at sådan et projekt ikke er overstået i en håndevending.

Som bygherre gør du klogt i at beregne ekstra god tid til renoveringen, siden korte tidsfrister ofte må udskydes og skaber forsinkelser. Det er ikke mange problemer, der skal opstå, før slutdatoen må udsættes. Tidsplanen bør du nøje diskutere med entreprenøren og have en god og løbende dialog undervejs.

Hvem bør totalrenovere?

Vi har allerede været omkring det med, at totalrenoveringer kræver et bredt spekter af faglig kompetence. Her er der både behov for snedkere, VVS’ere, elektrikere, blikkenslagere, murere og så videre. I det hele taget er en totalrenovering et så omfattende projekt, at det er let at miste overblikket som bygherre.

Derfor vælger de fleste, der går i kast med denne type projekt at organisere det som en totalentreprise. Så slipper du for at indhente tilbud fra hver enkelt fagområde, og du slipper for at stå for koordineringen af projektet undervejs. En totalentreprenør vil ofte kunne gøre jobbet billigere end det, du klarer selv ved at “shoppe rundt” efter tjenester, da de kan arbejde effektivt med deres egne underleverandører og samarbejdspartnere. Registrerer du dit projekt på Bygge.dk, vil du blive sat i forbindelse med entreprenører, der er velkvalificerede til dit projekt.

Hvorvidt der kræves ansøgning til dit projekt vil afhænge af, hvad der skal gøres. En totalrenovering er ikke nødvendigvis ansøgningspligtig, men ofte udføres der indgreb, der udløser ansøgningspligt, f.eks:

  • Større facadeændringer
  • Brugsændring af kælder eller loft
  • Tilbygning.

Behovet for at søge hos kommunen i forbindelse med renoveringen er noget, du bør lægge ind i planlægningen. Hvor lang tid, sagsbehandlingen tager, vil variere fra kommune til kommune, men du må sørge for at have tilladelserne på plads, før du starter.

Netop det, at du slipper for at søge om et renoveringsprojekt, er for mange en god grund til, at de vælger det i stedet for at bygge helt nyt. Der slipper du nemlig ikke for ansøgningsrunden og både de samlede omkostninger og tidsforbruget bliver væsentligt længere end et gennemarbejdet renoveringsprojekt.

Betaler det sig at renovere?

En totalrenovering vil utvivlsomt øge værdien af boligen, siden du foretager så stor en  udskiftning af materialer at boligen fremstår i langt bedre tilstand end før renoveringen. For mange vil det at købe en totalrenoveret og indflytningsklar bolig være at foretrække fremfor en bolig, hvor der foreligger et renoveringsbehov på kort eller mellemlangt sigt. Mange ønsker slet og ret ikke at gå i gang med sådan et projekt, og du kan tage dig “betalt” for at gennemføre processen.

Dette betyder, at mange er villige til at betale godt for en bolig, som lige har været igennem en totalrenovering med vished om, at de kan bo der i lang tid uden at skulle foretage sig noget.

Men en totalrenovering er kostbar, og det er ikke givet, at man får pengene igen. Hvis man ikke formår at holde udgifterne nede, og man foretager valg og løsninger, som potentielle købere ikke ville kunne lide, kan man ende med at tabe penge på investeringen.

Men totalrenoveringer er ikke bare et regnestykke om kroner og øre. På et eller andet tidspunkt må de allerfleste boliger gennem sådan et projekt. Og hvis du ejer boligen for at bo der i længere tid, så er det jo ikke først og fremmest værdiforøgelsen, der betyder noget. 

Hvis du renoverer for at sælge til en højere pris, så vil det kræve, at du laver en god projektplan og bruger tid til at finde de billigste og bedste håndværkere til opgaven. Lykkedes du med det, er der gode chancer for at tjene en god skilling på at totalrenovere en bolig.

Nøglen ligger i forberedelse

Behovet for en god projektplan og godt overblik over markedet er nøglen til et vellykket projekt. Et renoveringsprojekt er utvivlsomt en tålmodighedsprøve af de sjældne, men du får al tiden, du bruger på planlægning og projektering, tilbage i sidste ende.

Tag dig god tid til at finde ud af, hvad du ønsker gjort, og hvordan du ønsker, at det skal gøres. Få hjælp fra en arkitekt eller indendørsarkitekt, hvis du har brug for hjælp til at beskrive projektet eller til at ansøge hos kommunen. Så får du dig et godt billede af omfanget og kan lettere planlægge den store opgave, der ligger foran dig.

Ved en totalrenovering af boligen vil hele eller dele af den være ubeboelig i en periode. Dette er vigtigt at tænke igennem, hvordan det skal løses. Hvis du er afhængig af at leje en bolig i byggeperioden, så må dette ordnes tidligt, så du undgår unødvendige udgifter.

I tæt samråd med entreprenøren må du gennemgå alle detaljerne af projektet og sikre dig, at I forstår hinanden. En projektplan bør være så detaljeret som overhovedet muligt og indeholde klare tidsfrister for, hvornår de forskellige etaper skal være afsluttet. Det giver dig som bygherre en langt bedre oversigt, end hvis du bliver stående med løse aftaler om både tid og pris.

En totalrenovering af en bolig er sandsynligvis den største investering, du foretager dig efter selve boligkøbet, og det er derfor ikke noget, du bør tage let på. Det er bedre at udsætte projektet lidt og bruge tiden godt til planlægning end at hoppe ud i det for at håbe på det bedste.

Hvordan finder man de rette fagfolk?

Siden en totalrenovering er så omfattende, så er det let at se sig blind på prisen. Det er helt naturligt at ønske at udføre arbejdet så billigt som muligt, men du bør også lade andre parametre veje tungt.

Som tidligere nævnt involverer en totalrenovering mange fagområder, og derfor er det vigtigt at sikre sig, at entreprenøren er i stand til at levere alle de tjenester, der er nødvendige. Tjek, at entreprenørens underleverandører har gode referencer og besidder det, de bør af godkendelser og kompetencer.

Sørg også for, at entreprenøren rent faktisk har tid til at gennemføre dit projektet. Mange entreprenører har meget fulde ordrebøger, og det kan betyde, at dit projekt bliver forsinket. Dette kan du sikre dig imod ved at have en krystalklar aftale om færdiggørelse af hvert enkelt trin i renoveringen.

Få tilbud fra byggefirmaer nær dig

Det kan være en udfordring at finde det ideelle byggefirma til den rette pris, men med vores partner 3byggetilbud, kan du nemt og hurtigt sammenligne tilbud fra diverse byggefirmaer i dit nærområde, og udvælge det allerbedste til den mest fordelagtige pris.

3byggetilbud er en online service, som gør det enkelt for dig at modtage tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit nærområde. Det eneste du skal gøre, er at udfylde nogle basale oplysninger om dig selv og det bygge- eller renoveringsprojekt du overvejer, og herefter vil de videresende din anmodning til forskellige byggefirmaer tæt på dig.

En af de betydeligste fordele er, at du har mulighed for at modtage tilbud fra adskillige byggefirmaer, hvilket giver dig chancen for at sammenligne priser og projektalternativer, inden du træffer din endelige beslutning. Dette giver dig en større følelse af sikkerhed og garanterer, at du vælger det byggefirma, der passer optimalt til dine behov og din finansielle situation.

I tillæg til at assistere dig med at opspore det ideelle byggefirma, kan de også bistå dig i at finde byggefirmaer, der er eksperter inden for specifikke projekter, som for eksempel nybyggeri eller renovering. Dette gør det nemmere for dig at finde det korrekte byggefirma til dine specifikke krav.

Så hvis du ønsker at spare både tid og penge, samtidig med at du får den mest kompetente byggehjælp, så kan du starte ved at klikke på linket herunder. Afprøv servicen i dag, og erfar hvor enkelt det er at finde det optimale byggefirma til den mest attraktive pris. Klik dig videre herunder for at starte, og modtag tre uforpligtende og gratis pristilbud på dit projekt.

Hvorfor skal du anvende 3byggetilbud?

  • De assisterer hver måned tusindvis i at finde et byggefirma
  • De har samlet de mest kompetente og prisvenlige byggefirmaer ét sted
  • Du undgår at træffe valget af et kostbart og ringe byggefirma
  • De gør det enkelt at finde et byggefirma med attraktive priser
  • Servicen er 100% gratis og uforpligtende

Tilmeld dig 3byggetilbud nu og modtag tilbud fra byggefirmaer i dit nærområde – du vil blive forbavset over, hvor meget du faktisk kan spare. Klik dig videre herunder for at modtage tre gratis pristilbud på dit projekt.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Totalrenovering? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.