Hvor meget koster en totalrenovering, og hvordan kan du holde prisen nede? Udgifter er for de fleste noget af det allervigtigste med hensyn til en totalrenovering. I denne artikel gennemgår vi økonomien bag ved sådan et projekt.
Når vi skal se på udgifter ved en totalrenovering, er det godt at skelne mellem indvendig og udvendig renovering.
Ved en indvendig renovering vil man typisk skifte alle overflader ud (gulve, vægge, lofter), renovere bad og køkken, lægge ny rørføring og udskifte det elektriske anlæg. En indvendig renovering er mere omfattende end en istandsættelse.
Bygge.dk har udarbejdet vores egen prisdatabase, som er baseret på grundlag af de projekter, hvor kunderne har benyttet os til at finde den rigtige entreprenør. Denne database er et nyttigt værktøj, der giver os et godt overblik over, hvad det koster at renovere.
De mest simple og mindste, indvendige renoveringsprojekter koster ned mod 5.000 kr. pr. kvadratmeter, mens de største projekter koster op mod 13.000 kr. pr. kvadratmeter. Gennemsnitligt er prisen 8.000 kr. pr kvadratmeter.
Priserne i databasen inkluderer alle udgifter vedrørende projektet; også indkøb af materialer, som kunden selv har foretaget. Der er store forskelle i slutpriserne afhængigt af, hvilke valg kunden gør sig undervejs.
Hvis man skal renovere både indvendigt og udvendigt, så siger det sig selv, at priserne stiger markant. En udvendig renovering omfatter blandt andet dræning, isolering, udvendig beklædning og udskiftning af taget. Også her er der store prisforskelle, men tallene fra Bygge.dk viser, at en udvendig og indvendig renovering gerne starter på 10.000 kr. kvadratmeteren for de mindste projekter. Her stiger prisen hurtigt, og i den anden ende af skalaen har vi projekter på op mod 26.000 kr. Som en hovedregel er det som oftest noget billigere at totalrenovere end at bygge nyt, da dele af bygningen (grundmur, bæring) bliver stående ved en renovering. Gennemsnitsprisen på opførelse af parcelhus i vores database ligger på 18.000 kr. Altså noget over prisen for udvendig og indvendig totalrenovering.
Kvadratmeterpriserne fra prisdatabasen giver en god indikator for, hvad man kan forvente i udgifter ved et renoveringsprojekt. Men dette er et område med store variationer. Inden for prisrammerne, som er nævnt ovenover, er der mange ting, der kan trække i den ene eller anden retning.
Størrelsen på boligen er naturligvis noget af det, der betyder mest. Selvom priserne fra databasen er pr. kvadratmeter, så vil den totale størrelse have meget at sige. På et helt generelt grundlag er det sådan, at prisen pr. kvadratmeter bliver noget lavere for et stort byggeri end for et lille byggeri. Det skyldes, at entreprenøren får hjælp af skaleringsfordelene ved et større byggeri. Skaleringsfordele kan være indkøb af materialer, mere effektivt arbejde og så videre.
Kompleksiteten i byggeriet har også meget at sige for, hvad udgifterne ender på til sidst. Her gælder for eksempel spørgsmålet om, hvor mange vådrum der indgår i projektet. Bad eller vådrum er gennemgående meget dyrere at renovere end alle andre rum i boligen. Vi ser, at prisen på totalrenovering af bad (alt inklusiv) som regel ender på mellem 130.000 og 200.000 kr. afhængigt af størrelse og standard.
Så jo flere badeværelser boligen har, jo højere bliver prisen fordelt på antal kvadratmeter. Også køkken trækker prisen op frem for enklere rum som soveværelse og stue.
Strukturelle udbedringer: Hvis entreprenøren må til at foretage ændringer i boligens bærende konstruktioner, er prisen en del højere end ved ændringer på lette vægge. Strukturelle ændringer kræver som regel også ansøgning til kommunen og projektering, som presser prisen op.
Materialevalg er en af de områder, hvor du som bygherre har stor indflydelse. Her kan du selv være med til at bestemme, hvilken finish og kvalitet du ønsker dig, hvilket selvfølgelig påvirker prisen. Der er måske ikke alverden at spare på de helt ordinære byggematerialer, men når det kommer til indretning af badet og køkkenet, er der tale om store forskelle fra billigst til dyrest.
Til sidst er der selvfølgelig spørgsmålet om, hvem du ender med at få til at udføre arbejdet for dig. Også her er der store forskelle og noget, du bør bruge tid på. Rigtigt valg af entreprenør sikrer dig både en god pris samtidig med, at du kan være sikker på kvaliteten. På Bygge.dk får du hjælp til at finde den rette entreprenør for netop dit projekt. Her kan du også læse andre brugeres erfaringer og finde referencer.
Dette er et vigtigt spørgsmål at få afklaret tidligt. Entreprenørens tilbud inkluderer alt arbejde, der skal udføres i forbindelse med totalrenoveringen. Det betyder alle fagområderne, der skal involveres, så du ikke behøver at tænke på noget af dette. Også byggematerialer er som regel inkluderet i entreprenørens tilbud.
Men det, vi gerne betegner som “overfladematerialer”, er som regel undtaget og noget, du selv må stå for.
Med overfladematerialer tænker vi gerne på ting såsom køkken, badeværelsesinventar, armaturer, WC, gulv og fliser. Som nævnt lidt længere oppe er dette et af de områder, hvor der er store prisforskelle og der, hvor bygherrens valg får betydelige konsekvenser for totalprisen.
Du kan for eksempel vælge at købe et IKEA-køkken til 30.000 kr., eller et specialdesignet køkken til mange hundrede tusind. Montering af køkken er som oftest ikke indeholdt i tilbuddet fra entreprenøren, fordi man oftest klarer dette billigst gennem leverandøren af køkkenet. Montering af køkken ligger gerne et sted mellem 7.000 og 26.000 kr. afhængigt af leverandør og størrelse.
Fliser og gulv går også under betegnelsen “overfladematerialer”. Her kan du som bygherre gøre kæmpe kup ved at følge med på kampagnerne hos de forskellige leverandører. Flere entreprenører kan tilbyde gode priser i samarbejde med sine leverandører, men det kan være klogt at se dig lidt omkring, før du bestemmer dig. Fliser og gulv får du gerne fra små 70 kr. kvadratmeteren og op til flere tusind.
Til sidst er der indretningen af badet. I lighed med køkken er der store forskelle i pris afhængigt af, hvad du ønsker dig. Også her vil entreprenøren kunne være behjælpelig med gode tilbud fra underleverandører, men du bør alligevel se dig dig omkring og vurdere, om alternativerne giver dig en bedre pris. Et lille bad kan du klare at indrette for så lidt som 7.000 kr., men de fleste ender nok med betydeligt mere. Hvad angår montering af badeværelsesmøbler bør du sørge for, at det er inkluderet i tilbuddet fra entreprenøren.
Vi har tidligere i artiklen været omkring kvadratmeterprisen for hele totalrenoveringen. Men når du skal vurdere tilbuddene fra de enkelte entreprenører, kan det være godt at have i baghovedet, hvad de enkelte elementer i renoveringen vil koste.
Herunder er et konkret eksempel på pris på en indvendig og udvendig totalrenovering af et parcelhus på 230 kvm. Bemærk, at priserne her varierer meget fra projekt til projekt, så benyt kun dette som et eksempel for at forstå omtrent, hvor de forskellige poster kan ligge.
Pris fra entreprenør inkl. arbejde og materialer:
Sum, tilbud fra entreprenør: 2.517.000 kr.
Kundens egne indkøb:
Sum, egne indkøb: 370.000 kr.
Sum entreprenør + egne indkøb: 2.887.000 kr.
Til sammen endte dette projekt altså på ca. 12.000 kr. pr. kvadratmeter, som ligger ca. i snit med det, vi ser på denne type projekter (indvendig og udvendig totalrenovering af parcelhus).
Valg af fagfolk er selve nøglen til et vellykket renoveringsprojekt. Desværre har byggebranchen tiltrukket mange useriøse aktører, som kan påføre bygherren både frustration og store økonomiske problemer. Der er nok af eksempler på familier, som har haft dårlige oplevelser efter at have valgt den forkerte håndværker.
Heldigvis findes der mange håndværkerfirmaer, der er seriøse og flinke, og som har mange vellykkede totalrenoveringer bag sig. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer samt forbinder dig med entreprenører, der er kvalificerede til at håndtere dit projekt.
Hvordan, du vælger at organisere arbejdet, er helt op til dig og din kompetence. Du kan udvælge fagfolk til de enkelte elementer af opgaven og skræddersy din egen pakke. De fleste vælger imidlertid at give arbejdet til en totalentreprenør. Så vil du hele tiden have et firma at forholde dig til og gerne en projektleder, som du kan kommunikere direkte og løbende med. Totalentreprenøren samarbejder tæt sammen med underleverandører og sørger for, at alt arbejdet bliver udført forskriftsmæssigt og professionelt. Vælger du at dele arbejdet op, må du selv tage ansvaret som byggeleder og være meget tættere på projektet.
Uanset om du vælger den ene eller den anden løsning, er det vigtigt at bede om tilbud fra flere aktører. Udvælg to til fire solide entreprenører, du kan indhente tilbud fra og sammenlign priser og andre vigtige faktorer. Ved at registrere dit projekt på Bygge.dk kan vi hjælpe dig med sætte dig sammen med kvalitetssikrede entreprenører med gode referencer og priser.