Totalrenovering av hus: Hvad koster det? (Pris i 2021)

Totalrenovering af boligen er et omfattende projekt, der kræver detaljeret planlægning. Hvis man aldrig har gjort noget lignende, kan denne type projekter virke meget uoverskuelige og det kan føles vanskeligt at finde ud af, hvor man bør starte og hvor mange penge man skal regne med at bruge. Svaret vil i mange tilfælde findes i god planlægning. Det er først, når du i detaljer har planlagt projektets omfang og kompleksitet, at du kan indhente nøjagtige tilbud. I denne artikel gennemgår vi, hvad en totalrenovering vil koste for forskellige typer projekter, hvad der er afgørende for prisen og hvor man har mulighed for at spare. Vi gennemgår, hvor stor værdiforøgelse man kan forvente på forskellige typer projekter. Vi tager også fat på hvordan, man bør gå frem for at finde den rette entreprenør, og hvorfor dette har indvirkning på værdiforøgelsen og totalprisen. Hvis du allerede er klar til at finde en entreprenør til dit renoveringsprojekt kan du klikke dig videre til Bygge.dk og registrere dit projekt. Du vil blive kontaktet af en af vores projektansvarlige, så hjælper vi dig med at komme i kontakt med de objektivt bedste entreprenører i dit område.

Totalrenovering av hus

Hvad koster totalrenovering af et hus?

Her findes der selvfølgelig ikke noget endegyldigt svar. Bygge.dk benytter prisdata fra tidligere projekter udført med entreprenører fra vores database for at kunne give dig et vidst indtryk af, hvilke summer der er tale om. Denne statistik viser, at indvendige totalrenoveringsprojekter har en gennemsnitspris på omkring 8.000 kr. pr. kvadratmeter. I denne pris er alle udgifter, der følger med projektet, inkluderet, fra materialer du selv må købe ind, til prisen på selve arbejdskraften.

Er din bolig for eksempel på 200 kvadratmeter, vil en indvendig totalrenovering af gennemsnitlig standard koste ca. 1,6 millioner.

Dette er rigtignok blot en gennemsnitspris, og hvilken pris der vil være aktuel for netop dit projekt afhænger af en række faktorer. Hvis du planlægger et projekt af lav kompleksitet og med en mere simpel standard kan du komme ned i så lidt som 4.500 kr. pr. kvadratmeter. Er projektet mere omfattende, eller du ønsker en mere eksklusiv standard, kan prisen pr. kvadratmeter komme op på 13.000 kr. og mere.

For det samme boligeksempel på 200 kvadratmeter vil standarden og kompleksiteten altså kunne afgøre om slutprisen bliver så lav som 900.000 kr. eller så høj som 2,6 millioner eller højere. 

Bemærk at der er tale om indvendig totalrenovering. Hvis man også skal renovere boligen udvendigt (tag, facade, efterisolering, dræning, etc), så ligger gennemsnitsprisen på ca. 13.000 kr. pr. kvadratmeter. En lav pris vil være 10.000 kr. pr. kvadratmeter, mens en høj pris løber op i mod 26.000 kr. pr. kvadratmeter. Som regel vil det være noget billigere at totalrenovere indvendigt og udvendigt end at bygge nyt, men forskellen er ikke særligt stor (gennemsnitspris for at bygge nyt ligger på ca 18.000 kr. pr. kvadratmeter).

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Et konkret eksempel

For at forstå hvad der afgører prisen på et renoveringsprojekt, og hvad de forskellige dele af projektet cirka koster, har vi herunder inkluderet prisen på totalrenovering af et parcelhus på 240 kvm. Bemærk, at dette kun er tænkt som et eksempel og at alle projekter er forskellige. Der må altid en inspektion til for at kunne give detaljerede priser.

Pris fra entreprenør:

 • Tilrigning, drift, nedriving, container: 200.000
 • 2 bad: 325.000
 • Vaskerum: 70.000
 • Komplet system for vanddrevet varme: 290.000
 • Andet rørføringsarbejde: 100.000 
 • Snedker og maler: 510.000 
 • Elektriker: 220.000
 • Ændring af bærende konstruktion: 40.000
 • Skifte vinduer: 175.000
 • Skifte ytterdører: 35.000
 • Beklædning, inkl efterisolering: 420.000
 • Komplet nyt tag: 190.000
 • Dræning og efterisolering af grundmur: 160.000
 • Støttemur ved indkørsel: 60.000

Sum, tilbud fra entreprenør: 2.795.000

Egne indkøb:

 • Gulv: 90.000
 • Fliser: 26.000
 • Køkken: 150.000
 • Badeværelsesmøbler: 50.000 
 • Armaturer: 30.000

Sum, egne indkøb: 346.000 

Total pris: 2.795.000 + 346.000 = 3.141.000 kr.

Dette projekt med indvendig og udvendig totalrenovering af et parcelhus på ca 250 kvm endte på ca 13.000 kr. pr. kvadratmeter.

Hvad indebærer en totalrenovering?

Totalrenovering, rehabilitering og istandsættelse er begreber der bruges som beskrivelser. 

Det er derimod ikke korrekt brug af begreber, der er vigtig, men hvad du nøjagtigt ønsker at inkludere i dit projekt.

For at danne det bedst mulige billede af hvor meget din totalrenovering vil koste, er det i første omgang klogt at have et helt tydeligt billede af, hvad projektet skal omfatte. Sammenlignet med istandsættelse, bruges begrebet renovering her om mere omfattende projekter. Istandsættelse vil normalt sige, at det kun er overfladerne der fornys, mens renovering kan indebære større forandringer og strukturelle indgreb, såsom ændring af rumdeling og tekniske løsninger. I denne artikel tager vi hovedsageligt fat på indvendig totalrenovering, og gennemsnitspriserne, vi taler om, vil typisk inkludere følgende opgaver:

 • Nedriving ned til bjælkelaget.
 • Nye overflader på gulv, vægge og loft
 • Nyt køkken og bad
 • Nye tekniske installationer, som elektriske anlæg, nye rør og afbalanceret ventilation
 • Ofte strukturelle ændringer, som ændring af rumdeling
Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvad er afgørende for prisen?

Som nævnt indledningsvis vil størrelsen og kompleksiteten altid være afgørende for ethvert renoverings- eller istandsættelsesprojekt. Du kan altså spare store summer ved at overveje, hvorvidt alle rum har behov for fornyelse. Overvej også hvor komplekse ændringer du har behov for. Vil du for eksempel foretage større strukturelle ændringer som ændring af rumdeling, der inkluderer ændring i bærende konstruktioner, kan totalprisen på projektet øges betydeligt. På den anden side kan det være netop ændring af rumdeling, der giver størst værdiforøgelse. For eksempel har antallet soveværelser en del at sige.

Ikke alle kvadratmeter koster det samme. Bad og køkken er de dyreste rum at renovere. Ikke bare er indretningen til disse rum en stor udgiftspost i sig selv, men totalrenovering af disse rum fører gerne opgradering af kostbare tekniske løsninger som rør og ventilation med sig. Det kan for eksempel være klogt at tage en vurdering af, hvorvidt der er behov for et ekstra bad eller hvorvidt køkkenet trænger til en udskiftning. Måske er det for eksempel nok at skifte skabslåger. Samtidigt kan et opgraderet bad og køkken være noget af det, der giver boligen størst værdiforøgelse. Et moderne køkken og bad er noget, mange har højt på ønskelisten, når de skal købe bolig.

Materialevalg er en anden central faktor for prisen. Materialer af højere standard vil selvfølgelig koste mere. Dette gælder stort set alle valg, du tager i projekteringsfasen. Fra større udgiftsposter som bad- og køkkenindretning, vinduer, dører og trapper, til ting som maling, gulvbeklædning og fliser. På køkkenindretning kan prisen variere fra ned i så lidt som 30.000-70.000 kr. for de billigste løsninger, til mange hundrede tusind for de dyreste.

Også tekniske løsninger kommer i alle prisklasser og standarder. Med tekniske løsninger menes blandt andet ventilationsanlæg, opvarming, lys og anden elektronik. Også her vil det i mange tilfælde være sådan, at de dyreste løsninger kan give større værdiforøgelse.

Hvilken værdiforøgelse kan du forvente?

Det vil være umuligt at give et endegyldigt svar på, hvilken værdiforøgelse du kan forvente ved at totalrenovere boligen. Samtidigt kan man generelt regne med at værdiforøgelsen til en vis grad følger summen, du bruger på projektet.

En række andre faktorer spiller også ind. Blandt andet vil det være meget relevant, hvad slags standard boligen var i før renoveringen, jo større forskel der er på før og efter, desto større forventet værdiforøgelse. En anden relevant faktor vil være hvilken stil, du vælger at renovere i. Nogle gange vil mere særegne og unikke løsninger give lavere værdiforøgelse end renovering i en stil, som flere kan lide. Mange ejendomsmæglere hævder, at boliger i dyrere nabolag har en højere “gevinst” for renovering end boliger i billigere kvarterer.

For at danne dig et tydeligere billede af hvilken værdiforøgelse du kan forvente, kan du sætte dig ind i hvilke boliger af forskellig standard, som er blevet solgt i dit område og bruge dette som en indikator.

Uanset hvilken standard du renoverer boligen i, og hvad du inkluderer i dit projekt er det helt afgørende, at arbejdet er udført forskriftsmæssigt og af høj kvalitet, på en sådan måde at det vil holde år efter år. Det at finde den rette entreprenør er altså afgørende for at sikre vedvarende værdiforøgelse. Læs videre for at finde ud af, hvordan du bør fortsætte, når du skal vælge entreprenør til dit projekt.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Ansøgningspligt hos kommunen?

Du overvejer måske hvorvidt du er nødt til at ansøge hos kommunen, før du går i gang med ditt renoveringsprojekt. Normalt er ikke dette nødvendigt, men der findes nogle undtagelser: 

Udbygning: Skal du udvide boligen er du med stor sandsynlighed ansøgningspligtig.

Brugsændring: Skal du for eksempel ændre loft eller kælderrum til almindeligt brugsareal må der søges om dette.

Tjek med kommunen, før du går i gang.

Hvis du har behov for at søge hos kommunen, er det muligt at du som privatperson ikke ønsker at ansøge selv. I så fald har du har brug for en ansvarshavende ansøger, og dette er som oftest noget, du ansætter en arkitekt til. Hvis dette er tilfældet for dit projekt, gør du klogt i at tage kontakt til arkitekten tidligt, sådan at du får sendt ansøgning afsted så hurtigt som muligt. 

Husk også, at i sådanne dele af et renoveringsprojekt er kostbare, og vil kunne øge totalprisen ydterligere, i forhold til pris eksemplerne vi tog fat på tidligere i artiklen. Du må i så fald også budgetterer med udgifter til arkitektydelser og ansøgningsomkostninger.

Hvordan finder man den rette entreprenør?

Det at finde de rette fagfolk til arbejdet er afgørende for at sikre en varig værdiforøgelse på boligen. Det er også vigtigt for at undgå forsinkelser og uforudsete udgifter som følge af dårligt udført arbejde.

Det er blandt andet vigtigt, at håndværkerne du ansætter har gode referencer fra tilsvarende projekter og at de har økonomi og godkendelser i orden. Entreprenøren må også kunne udføre arbejdet til en konkurrencedygtig pris og indenfor de tidsrammer, du har sat dig for. 

Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Hvis du er klar til at tilknytte en entreprenør til dit projekt, kan du registrere projektet på Bygge.dk.

Totalrenovering av hus? Få 3 tilbud

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.