Byg udestue: Sådan kommer du godt i mål

 

Hvis du har planer om at bygge en udestue, som en forlængelse af din bolig, så er du landet det helt rette sted. I denne artikel hjælper vi dig med en guide til, hvordan du vælger og bygger den perfekte udestue til din bolig.

Byg udestue

Bygge udestue? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Start her

1. Derfor skal du bygge en udestue

Der er mange fordele ved at have en udestue i forbindelse med ens bolig. Det er et ekstra rum, som giver dig mulighed for at være tæt på haven, uanset hvordan vejret er. En udestue er ideelt til dig, som elsker at komme tættere på udendørsmiljøet, men hvor du er beskyttet mod vind og regn. Her er der plads til, at du kan nyde morgenkaffen alene, nyde en frokost med familien, eller skabe andre gode minder med gæster til sent på aftenen.

Hvis du derfor går med overvejelser om at bygge en udestue, er der flere gode grunde til at gøre det. Her er der et væld af muligheder for at bygge den perfekte udestue for dig. For at det ikke bliver for uoverskueligt et projekt at kaste dig over, har vi lavet en guide med, alt hvad du skal vide og være opmærksom på, når du bygger en ny udestue.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

2. Hvilken type af udestue ønsker du at bygge?

Der findes som udgangspunkt 3 forskellige typer udestuer, som du kan vælge at bygge. Her er det væsentligt, at du forinden overvejer, hvad du ønsker at bruge udestuen til for at bygge den helt rette løsning første gang. Der er naturligvis forskel på priserne på de forskellige typer af udestuer, samt hvor omfattende de er at bygge. Det bør du naturligvis også tage højde for i dine overvejelser.

Type 1: Udestue til sommeren

Vælger du den billigste løsning, som også er den hurtigste at bygge, så skal du som udgangspunkt ikke tænke på isolering. Det betyder dermed også, at det kun er en udestue som er ideel at bruge om foråret og sommeren, når vejret er godt.

Her kan du sidde i udestuen på de lange sommeraftener og nyde udsigten til solnedgangen over din have.

Type 2: Forår-til-efterår udestue

Som navnet måske indikerer, så er der her tale om en udestue, som du kan bruge mellem foråret og efteråret. Det vil sige, at type 2 er en udestue, hvor du har længere tid til at anvende den, så det ikke kun er om sommeren som i type 1. Det skyldes, at der i en forår-til-efterår udestue er isoleret, så kulden ikke trænger igennem. Udestuen vil stadig være for kold at anvende om vinteren, da der både er fodkoldt, og fordi isoleringen ikke er nok til at holde på varmen, når der f.eks. er frost udenfor.

Type 3: En udestue du kan bruge hele året rundt

Vælger du at gå all in, så kan du vælge at bygge en vintertilpasset udestue. Det vil sige, at det bliver en udestue, som du kan bruge hele året rundt. Det bliver dermed også et ekstra rum, som du kan forlænge din bolig med.

Her skal du naturligvis være opmærksom på, at det vil kunne koste dig op til 3 gange så meget at bygge en vintertilpasset udestue, end den billigste type 1 udestue uden isolering. Derfor bør du lægge dig et budget og have det i mente i forhold til, hvad du primært tænker at bruge en udestue til.

I type 3 udestue, er der hverken sparet på isolering eller byggematerialer. Det vil sige, at du får en udestue, som både kan holde frosten ude, men også i stand til at sikre, at det ikke bliver for varmt om sommeren.

Bygge udestue? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

3. 3 vigtige trin til byg-selv-udestuen

Når du skal i gang med at bygge en udestue selv, er det vigtigt, at du har styr på det praktiske og alle forberedelserne. Her er der blandt andet 3 væsentlige ting, som vi ønsker at fremhæve.

Trin 1: Sørg for at have en godkendt byggetilladelse

Da en udestue bliver betragtet som en tilkobling til huset, og derfor bliver anset for at være en tilbygning, så skal du ansøge om en byggetilladelse. Hvis du bygger en udestue uden byggetilladelse, vil det ikke indgå i husets plantegning eller boligkvadratmeter. Derfor er det vigtigt, at du altid søger en byggetilladelse, inden du starter på arbejdet.

Trin 2: Husk at indberette størrelsen på udestuen til BBR

Når byggetilladelsen er godkendt, skal du huske at indberette de aktuelle ændringer til BBR. Det kan du gøre online i dag i langt de fleste kommuner.

Trin 3: Uddeleger arbejdsopgaverne

Det er krævende at bygge en udestue selv. Især hvis udestuen også skal isoleres. Det stiller blandt andet krav til, at du har erfaring eller ekspertise med at bygge. Derfor kan det være nødvendigt at se på, om der er dele af opgaver, som du skal hyre en håndværker til at udføre. Det vil naturligvis også give dig det bedste resultat, når du går i gang med at bygge en udestue.

Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

4. Hvad koster det at bygge en udestue selv?

Prisen for en udestue er naturligvis sværere at definere helt præcist, da det kræver at vi kender designet, størrelsen og de materialer, som du ønsker at anvende for at bygge udestuen. Der er som regel ikke en fast pris, når det kommer til at bygge selv. Der er store prisforskelle alt efter, hvilke materialer du vælger til din udestue. Hvis du derudover også ønsker at hyre en arkitekt til at designe udestuen, vil det også komme oveni prisen.

Vi anbefaler, at du lægger et budget for at bygge en udestue. Her bør du regne på, hvad du skal bruges af materialer til at bygge udestuen med. Hvis du ønsker at hyre en håndværker til dele af opgaverne, bør du tage det med i budgettet. Her skal du altid forvente at lægge ca. 20 % til omkostningerne, da du formentlig vil støde på udfordringer undervejs.

Til sidst bør du også budgettere med, hvad det koster at købe møbler og indretningsgenstande til udestuen. Det hele vil tilsammen give dig et estimat af, hvad du kan forvente at det vil tage dig at bygge en udestue. Her sparer du naturligvis timeprisen for en håndværker ved de opgaver, som du kan løse selv.

Hvis du derimod ønsker professionel hjælp, så kan du altid gøre brug af Bygge.dk. Her vil vi matche dig op med kyndige fagfolk til opgaven.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Bygge udestue? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.