Byg et lille hus: Hvad koster det? (Pris i

 

2024)

Et lille hus har en række økonomiske fordele. Mindre areal betyder, at man har brug for mindre af, hvad der findes i en bolig. Man kan bruge færre penge på rengøring, vedligeholdelse og inventar samtidig med, at man sænker energiforbruget i forhold til et større hus. Ikke desto mindre er det lavere byggeomkostninger, der er den mest almindelige årsag til at bygge et lille hus. I denne artikel har vi samlet oplysninger om priser på denne type projekt. Man kan blandt andet læse om gennemsnitsprisen for at bygge små huse, hvad der påvirker prisen, og hvad man skal tænke på i udbudsprocessen. Hvis man allerede er i gang med projektet og er på udkig efter en entreprenør, der kan bygge ens nye hus, kan man lægge projektet gratis på Bygge.dk. Derefter vil man blive sat i forbindelse med entreprenører, der er velegnede til projektet, og modtage uforpligtende tilbud.

Byg et lille hus

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Byg et lille hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Hvad vil det sige at bygge et lille hus?

Der er ingen officiel definition af udtrykket "lille hus". Dette er noget, der vil variere mellem forskellige leverandører og aktører. Processen vil alligevel se nogenlunde ens ud uanset husets størrelse. Nedenfor findes et skøn over, hvor lang tid det kan tage at bygge et lille hus:

 1. Proces med arkitekt (inkl. ansøgning til kommunen): 4 måneder
 2. Udbudsprocedure med entreprenøren: 2 måneder. Dette trin kan til dels finde sted parallelt med trin 1.
 3. Jordarbejder: 1 måned 
 4. Betonarbejder/fundament: 1 måned
 5. Tæt rå bygning (tømrerarbejde): 3 måneder. Bemærk, at dette trin bliver betydeligt hurtigere, når der bruges elementer frem for at bygge direkte på byggepladsen.
 6. Interiør arbejde: 3 måneder. Dette omfatter arbejde af tømrer, flisemurer, elektriker, blikkenslager, ventilationsfirma, maler osv.

I alt skal man beregne mindst et år fra det tidspunkt, man begynder at planlægge, indtil huset er færdigt.

Der er en række firmaer, der skal engageres, når man bygger et nyt hus. Nedenfor er en liste over nogle af de håndværkere, der normalt er inkluderet i denne proces:

 • Graver
 • Betonentreprenør
 • Tømrer
 • Elektriker
 • Rørlægger
 • Ventilationsfirmaer
 • Taglægger
 • Blikkenslager
 • Membranspecialist
 • Fliselægger/murer
 • Maler

Med så mange fagområder involveret er det en krævende opgave at organisere opførelsen af et nyt hus. Derfor vælger de fleste at organisere projektet som en totalentreprise eller hovedentreprise. Med en totalentreprise underskriver man kun kontrakt med ét firma for hele projektet, herunder projektering og udførelse. Hovedentreprise har én kontrakt med alle fagfolk udover en eller flere kontrakter med projekteringsfagmænd. Bemærk, at den mest almindelige mulighed for arkitekttegnede boliger er hovedentreprise, hvor man først tegner og søger i kommunen, før man opsøger entreprenører til at give tilbud på projektet. Man kan også vælge en fagentreprise med flere separate kontrakter for de forskellige fagområder. Men dette kræver mere af bygherren, da man ofte er nødt til at tage et større ansvar for koordinering og projektledelse. De fleste privatpersoner, der bygger hus, vælger derfor en  total- eller hovedentreprise. Nogle sætter imidlertid fundamentarbejdet som et særskilt projekt.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Hvad koster et lille hus?

For at beregne gennemsnitsprisen på forskellige byggeprojekter har vi i Bygge.dk udviklet en separat prisdatabase. Denne er baseret på projekter, der er gennemført med entreprenører på Bygge.dk.  

Til opførelse af små huse ser vi, at den gennemsnitlige pris er omkring 19.000 kr. pr. kvadratmeter. Denne pris inkluderer alt arbejde og materialer (herunder dem, man indkøber selv). Men vi ser også projekter, der kommer ned på 16.000 kr. pr. kvadratmeter, mens de mere eksklusive projekter ender tæt på 32.000 kr. pr. kvadratmeter. Disse priser inkluderer ikke arbejdet med arkitekten. Denne omkostning vil ofte beløbe sig til mellem 130.000 og 325.000 kr.  

Selv om det er mere overkommeligt at bygge et lille hus end et stort hus, vil større huse ofte have en lavere kvadratmeterpris. Dette skyldes, at der er visse udgifter, der ikke påvirkes af projekternes størrelse. Et eksempel herpå er mobiliseringsomkostninger. Da prisen er den samme uanset størrelse, vil udgifterne blive opdelt i flere kvadratmeter og dermed være lavere.

Ud over boligens størrelse vil du også kunne påvirke prisen baseret på materialestandarden, tekniske løsninger og lignende. Du kan læse mere om dette i næste afsnit.

Få 3 gratis tilbud >

Byg et lille hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Hvad styrer prisen?

Byggemetode er en vigtig faktor for prisen. Valget af facadeudtryk vil være den ledende faktor for valget af byggemetode. For små boliger er det ikke så hensigtsmæssigt at bygge med præproducerede elementer, da det kræver en vis størrelse af projektet for, at dette kan betale sig.  

Noget andet, der styrer prisen, er valget af specialsyede løsninger såsom specialbyggede skabe og garderobeskabe. Hvis man ønsker at holde omkostningerne nede, kan det betale sig at vælge standardløsninger i stedet.

En måde at reducere udgifterne, uden at det bliver på bekostning af kvalitet eller standard, er at lede efter gode priser og tilbud på de materialer, man ønsker at bruge. Det gælder for eksempel parketgulve, fliser, trapper og køkken- og badeværelsesarmaturer. Det er også muligt at finde tekniske systemer såsom opvarmning og ventilation til overkommelige priser. Se også på muligheden for at vælge overkommelige priser for facade, tagsten og vinduer. Jo før man ved, hvilke elementer man skal bruge, jo mere sandsynligt er det, at man kan finde disse til en god pris.

Nogle rumtyper er mere bekostelige end andre. Badeværelser, køkkener og andre vådrum er de dyreste og vil have en enorm indflydelse på det endelige beløb. Overvej derfor, hvor mange af denne type rum du har brug for. En begrænsning af antallet af sådanne rum kan gøre projektet betydeligt mere overkommeligt.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Ansøgningspligt til kommunen?

Når man skal bygge en ny bolig, skal man altid have tilladelse fra kommunen. Man kan som privatperson godt selv ansøge, men mange vælger hellere at ansætte en ansvarlig ansøger. Denne forbereder ansøgningen og står som afsender, når den sendes til kommunen. Ofte vil det være en arkitekt, der påtager sig rollen som ansvarlig ansøger. De entreprenører, der gennemfører projektet, vil til gengæld erklære ansvarlighed for deres respektive fagområder. Selve ansøgningsgebyret er normalt relativt lille. Det er den ansvarlige ansøgers udgifter, der udgør størstedelen af ansøgningsomkostningerne.

Få tilbud fra byggefirmaer nær dig

At finde det rette byggefirma til den rigtige pris kan være en udfordring, men med vores samarbejdspartner 3byggetilbud kan du let og hurtigt sammenligne tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit område og vælge den bedste til den bedste pris.

3byggetilbud er en internetbaseret tjeneste, der gør det let for dig at få tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit område. Alt du skal gøre er at udfylde nogle få oplysninger om dig selv og hvilken slags bygge- eller renoveringsprojekt du har brug for, og derefter vil de sende din forespørgsel til forskellige byggefirmaer nær dig.

En af de største fordele er, at du kan få tilbud fra flere byggefirmaer, hvilket giver dig mulighed for at sammenligne priser og projektalternativer, før du tager en endelig beslutning. Dette giver dig en større grad af tryghed og sikrer, at du vælger det byggefirma, der passer bedst til dine behov og din økonomi.

Udover at hjælpe dig med at finde det bedste byggefirma for dig, kan de også hjælpe dig med at finde byggefirmaer, der specialiserer sig i specifikke projekter, som nybyggeri eller renovering. Dette gør det lettere for dig at finde det rette byggefirma for specifikke behov.

Så hvis du vil spare tid og penge, samtidig med at du får den bedste byggehjælp, så kan du komme i gang ved at klikke på linket lige nedenfor. Prøv tjenesten i dag og oplev, hvor let det kan være at finde det bedste byggefirma til den bedste pris. Klik dig videre lige nedenfor for at komme i gang, og hent tre uforpligtende og gratis pristilbud på dit projekt.

Hvorfor bør du bruge 3byggetilbud?

 • Hver måned hjælper de tusinder med at finde byggefirma
 • De har samlet de bedste og billigste byggefirmaer på ét sted
 • Du undgår at vælge et dyrt og dårligt byggefirma
 • De gør det let at finde et byggefirma med gode priser
 • Tjenesten er 100% gratis og uforpligtende

Registrer dig på 3byggetilbud nu og få tilbud fra byggefirmaer i dit område - du vil blive overrasket over, hvor meget du kan spare. Klik dig videre lige nedenfor for at hente tre gratis pristilbud på dit projekt.

Få 3 gratis tilbud >

Byg et lille hus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere prisguider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.