Byg et lille hus: Hvad koster det? (Pris i 2021)

Et lille hus har en række økonomiske fordele. Mindre areal betyder, at man har brug for mindre af, hvad der findes i en bolig. Man kan bruge færre penge på rengøring, vedligeholdelse og inventar, samtidig med at man sænker energiforbruget i forhold til et større hus. Ikke desto mindre er det lavere byggeomkostninger, der er den mest almindelige årsag til at bygge et lille hus. I denne artikel har vi samlet oplysninger om priser på denne type projekt. Man kan blandt andet læse om gennemsnitsprisen for at bygge små huse, hvad der påvirker prisen, og hvad man skal tænke på i udbudsprocessen. Hvis man allerede er i gang med projektet og er på udkig efter en entreprenør, der kan bygge ens nye hus, kan man lægge projektet gratis på Bygge.dk. Derefter vil man blive sat i forbindelse med entreprenører, der er velegnede til projektet og modtage uforpligtende tilbud.

Byg et lille hus

Hvad vil det sige at bygge et lille hus?

Der er ingen officiel definition af udtrykket "lille hus". Dette er noget, der vil variere mellem forskellige leverandører og aktører. Processen vil alligevel se nogenlunde ens ud, uanset husets størrelse. Nedenfor findes et skøn over, hvor lang tid det kan tage at bygge et lille hus:

 1. Proces med arkitekt (inkl. ansøgning til kommunen): 4 måneder
 2. Udbudsprocedure med entreprenøren: 2 måneder. Dette trin kan til dels finde sted parallelt med trin 1.
 3. Jordarbejder: 1 måned 
 4. Betonarbejder / fundament: 1 måned.
 5. Tæt rå bygning (tømrerarbejde): 3 måneder. Bemærk, at dette trin bliver betydeligt hurtigere, når der bruges elementer, i forhold til når man bygger direkte på byggepladsen.
 6. Interiør arbejde: 3 måneder. Dette omfatter arbejde med tømrer, flisemurer, elektriker, blikkenslager, ventilationsfirma, maler osv.

I alt skal man beregne mindst et år fra det tidspunkt, man begynder at planlægge, indtil huset er færdigt.

Der er en række firmaer, der skal engageres, når man bygger et nyt hus. Nedenfor er en liste over nogle af de håndværkere, der normalt er inkluderet i denne proces:

 • Graver
 • Betonentreprenør
 • Tømrer
 • Elektriker
 • Rørlægger
 • Ventilationsfirmaer
 • Taglægger
 • Blikkenslager
 • Membran specialist
 • Fliselægger/murer
 • Maler

Med så mange fagområder involveret, er det en krævende opgave at organisere opførelsen af et nyt hus. Derfor vælger de fleste at organisere projektet som en totalentreprise eller hovedentreprise. Med en totalentreprise underskriver man kun kontrakt med ét firma for hele projektet, herunder projektering og udførelse. Hovedentreprise har én kontrakt med alle udførende fag, ud over en eller flere kontrakter med projekterings fag. Bemærk, at den mest almindelige mulighed for arkitekttegnede boliger er hovedentreprise, hvor man først tegner og søger i kommunen, før man opsøger udførende entreprenører til at afgive tilbud. Man kan også vælge en fagentreprise, med flere separate kontrakter for de forskellige fagområder. Men dette kræver mere af bygherren, da man ofte er nødt til at tage et større ansvar for koordinering og projektledelse. De fleste privatpersoner, der bygger huse, vælger derfor en  general- eller hovedentreprise. Nogle sætter imidlertid fundament arbejdet som et særskilt projekt.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvad koster et lille hus?

For at beregne gennemsnitsprisen på forskellige byggeprojekter har vi i Bygge.dk udviklet en separat prisdatabase. Denne er baseret på projekter, der er gennemført med entreprenører på Bygge.dk.  

Til opførelse af små huse, ser vi, at den gennemsnitlige pris er omkring 19.000 kr. per kvadratmeter. Denne pris inkluderer alt arbejde og materialer (herunder dem man indkøber selv). Men vi ser også projekter, der kommer ned på 16.000 kr. per kvadratmeter, mens de mere eksklusive projekter ender tæt på 32.000 kr. per kvadratmeter. Disse priser inkluderer ikke arbejdet med arkitekten. Denne omkostning vil ofte beløbe sig til mellem 130.000 og 325.000 kr.  

Selv om det er mere overkommeligt at bygge et lille hus end et stort hus, vil større huse ofte have en lavere kvadratmeter pris. Dette skyldes, at der er visse udgifter, der ikke påvirkes af projekternes størrelse. Et eksempel herpå er mobiliseringsomkostninger. Da prisen er den samme uanset størrelse, vil udgifterne blive opdelt i flere kvadratmeter og dermed være lavere.

Ud over boligens størrelse vil du også kunne påvirke prisen baseret på materialestandarden, tekniske løsninger og lignende. Du kan læse mere om dette i næste afsnit.

Hvad styrer prisen?

Byggemetode er en vigtig faktor for prisen. Valget af facadeudtryk vil være den ledende faktor for valget af byggemetode. For små boliger er det ikke så hensigtsmæssigt at bygge med præproducerede elementer, da det kræver en vis størrelse af projektet, for at dette kan betale sig.  

Noget andet, der styrer prisen, er valget af specielle løsninger, såsom specialbyggede skabe og garderobeskabe. Hvis man ønsker at holde omkostningerne nede, kan det betale sig at vælge standardløsninger i stedet.

En måde at reducere udgifterne uden at det bliver på bekostning af kvalitet eller standard er at lede efter gode priser og tilbud på de materialer, man ønsker at bruge. Det gælder for eksempel parketgulve, fliser, trapper og køkken- og badeværelsesarmaturer. Det er også muligt at finde tekniske systemer til overkommelige pris såsom opvarmning og ventilation. Se også på muligheden for at vælge overkommelige priser for facade, tagsten og vinduer. Jo før man ved, hvilke elementer man skal bruge, jo mere sandsynligt er det, at man kan finde disse til en god pris.

Nogle rum typer er mere bekostelige end andre. Badeværelser, køkkener og andre vådrum er de dyreste og vil have en enorm indflydelse på det endelige beløb. Overvej derfor, hvor mange sådanne rum man har brug for. En begrænsning af antallet af sådanne rum kunne gøre projektet betydeligt mere overkommeligt.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Ansøgningspligt til kommunen?

Når man skal bygge en ny bolig, skal man altid have tilladelse fra kommunen. Man kan som privatperson godt selv ansøge, men mange vælger heller at ansætte en ansvarlig ansøger. Denne forbereder ansøgningen og står som afsender, når den sendes til kommunen. Ofte vil det være en arkitekt, der påtager sig rollen som ansvarlig ansøger. De entreprenører, der gennemfører projektet, vil til gengæld erklære ansvarlighed for deres respektive fagområder. Selve ansøgningsgebyret er normalt relativt lille. Det er den ansvarlige ansøgers udgifter, der udgør størstedelen af ansøgningsomkostningerne.

Find den rette entreprenør med Bygge.dk

Hvis man har besluttet at bygge et lille hus, er det vigtigt at engagere den rette entreprenør. Det kan vi hjælpe dig med på Bygge.dk. hjælpe med. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Kun de firmaer, der opretholder høje kvalitets- og konkurrencedygtige priser over tid, må fortsat være en del af platformen. Det er gratis, og man kan afmelde sig til hver en tid.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Byg et lille hus? Få 3 tilbud

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.