Bygge generationshus: En komplet guide (pris, regler, tips)

Der er mange fordele ved at bygge et generationshus. Det sociale aspekt er en af dem. At bo under samme tag gør det let for generationerne at holde kontakt med hinanden. For nogle har det også praktiske fordele, enten i form af børnepasning eller omsorg for de ældre. Dertil kan et generationshus byde på økonomiske fordele, ved at man deler både udgifter og vedligeholdelse. I denne artikel har vi samlet det, du har brug for at vide, når du skal bygge et generationshus. Her kan du blandt andet læse om forberedelser, pris og hvordan du finder den rette entreprenør.

Bygge generationshus

Planlæg grundigt sammen

Som med alle flerfamiliehuse kræver et generationshus, at man grundigt gennemtænker, hvordan det vil være at dele tag med andre husstande. At man befinder sig i forskellige stadier i livet kan medføre forskellige præferencer, når det gælder ting som støj, oprydning og vedligeholdelse. Alle bør have en fælles opfattelse af, hvilke krav der skal stilles og hvilke grænser, man skal forholde sig til.

Det er også vigtig at diskutere de økonomiske aspekter. Hvad vil der for eksempel ske, når de ældste går bort? Skal deres ejerandel sælges på det åbne marked, eller skal boligen gå videre i arv? Sådanne spørgsmål bør besvares, før man går i gang med byggeriet, for at undgå uenigheder og konflikt senere.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Arkitekttegnet hus eller færdighus?

Et spørgsmål man må tage stilling til, når man skal bygge hus, er valget mellem et færdighus og et specialtegnet hus. Begge løsninger har fordele og ulemper, og det er op til hver enkelt at vælge, hvad man ønsker at prioritere.

Færdighus (også kaldt et kataloghus) kommer i mange forskellige former og størrelser, og hvis man ønsker at have mindst muligt at gøre med byggeprojektet, kan dette være en god løsning. Som regel vil det også gå noget hurtigere at bygge, og prisen kan blive noget lavere. På den anden side har man ikke de samme valgmuligheder som ved et arkitekttegnet hus.

Vælger man at bygge et specialtegnet hus, hyrer man en arkitekt som kan tegne det fra bunden. På den måde kan man skabe en bolig, som er specialtilpasset både omgivelserne på grunden og behovene for dem, der skal bo der. I forbindelse med et generationshus kan man for eksempel vælge mellem at opdele huset i separate boliger eller udarbejde en åben løsning, der knytter dem sammen. At få huset tegnet af en arkitekt vil naturligt nok medføre ekstra udgifter. De behøver imidlertid ikke være specielt store. Prisen afhænger i stor grad af, hvilke løsninger der vælges.

Planlæg byggeprojektet sammen

Når det er to generationer, der skal bygge bolig sammen, er det vigtigt at man har en åben dialog og godt samarbejde. Man bør helst planlægge projektet ned på et detaljeret niveau, så man undgår misforståelser og uenigheder undervejs. Bliv enige om fordeling af arealer og udgifter. Med henblik på videresalg og videre boforhold kan det i mange tilfælde være en god ide at bygge den ene enhed lille nok til at den kan regnes som udlejningsenhed i et parcelhus. Dermed kan den ene part “leje boligen ud” til den anden. Det vil også gøre det lettere, den dag man sælger. Det gør det også muligt at blive boende og leje enheden ud til nye lejere.

Det er altid klogt at være ude i god tid, når man skal i gang med et projekt af denne størrelse. Hvor lang tid det tager at bygge vil variere afhængigt af kompleksiteten. Første del går ud på at samarbejde med en arkitekt, både angående udformning af boligen og ansøgning om byggetilladelse fra kommunen. Derefter går man i gang med udbudsprocessen. Her er det vigtigt at huske, at entreprenører sjældent har mulighed for at starte på et projekt med det samme. Når entreprenøren har kapacitet til at begynde på dit projekt, går han først i gang med grundarbejdet (grave grunden ud og lægge fundament). Derefter kommer byggeperioden. Til sidst mangler der installation af køkken og bad og afslutning det indvendige arbejde. I alt bør man påberegne mindst et år, før huset står færdigt.

Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

Find seriøse håndværkere

For at sikre en god proces og et tilfredsstillende slutresultat er det afgørende, at man anvender dygtige håndværkere, der kan deres fag. Der er god grund til at være forsigtig, når man går i dialog med entreprenører. Der findes desværre mange useriøse aktører i branchen, der benytter sig af ufaglærte håndværkere og billige materialer for at spare penge og kunne tilbyde en lavere pris. Man kan med fordel se sig lidt om på forhånd og forsikre sig om, at det er en seriøs og dygtig aktør, man har med at gøre. Her bør man tjekke referencer og tjekke, at de besidder de nødvendige godkendelser.

Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt.

Hva koster det at bygge generationshus?

Det er mange faktorer, der påvirker prisen, når man skal bygge et generationshus. Blandt disse findes der nogle, man selv har kontrol over, såsom husets størrelse, standard og hvilke løsninger man vælger. Men der findes også faktorer, man ikke kan påvirke, for eksempel jordforholdene på grunden. Hvad der skjuler sig under overfladen, kan have stor effekt på prisen, og det er vanskeligt at kortlægge disse forhold, før man begynder at grave. Lokale bestemmelser kan også gøre projektet mere kompliceret end først antaget.

For at kunne sige noget om prisen på forskellige byggeprojekter, har vi i Bygge.dk udarbejdet en oversigt over gennemførte byggeprojekter. Vi ser, at der er en relativ lighed på  kvadratmeterpriser for parcelhuse og flerfamiliehuse. Gennemsnitsprisen ligger på ca 18.000 kr. per kvadratmeter. Vi ser projekter, der ender på ned mod 14.000 kr. per kvadratmeter, og andre der ender oppe på 29.000 kr. og mere. Hvor man havner afhænger af en række faktorer som jordforhold, standard og kompleksitet. Priserne herover inkluderer alle byggeudgifterne, men der er flere udgifter, der skal medregnes.

Læs mere om prisen på at bygge generationshus.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Hvilke fagområder indgår i byggeriet af et hus?

Når man skal bygge hus, er der mange forskellige delprojekter, der skal koordineres og mange fagområder involveres. Følgende fagområder vil normalt være involveret i byggeriet af et nyt hus:

- Maskinentreprenør

- Betonentreprenør

- Tømrer

- VVS

- Maler

- Fliselægger/murer

- Ventilationsfirma

- Elektriker

- Taglægger/blikkenslager

Dertil kommer arkitekt og forskellige projekterende ingeniører, afhængigt af hvilken type hus og grund, der er tale om. Man bør derfor tænke sig godt om, før man bestemmer sig for, hvordan man ønsker at organisere projektet.

Vælg en egnet entrepriseform

Der er mange fagområder involveret, når man skal bygge et generationshus. Hvis man ikke har erfaring fra lignende projekter, kan det virke overvældende at skulle koordinere og lede sådan en process. Så kan det betale sig at organisere projektet som en totalentreprise eller hovedentreprise. En totalentreprise inkluderer både udførende og projekterende fag, mens en hovedentreprise kun inkluderer udførende fag. Sidstnævnte er mest normalt for arkitekttegnede boliger, hvor man først engagerer en arkitekt, før man finder entreprenøren, der kan bygge huset.

Hovedentreprenøren er så ansvarlig for at indhente den nødvendige arbejdskraft og for at koordinere arbejdet mellem de forskellige fagområder. Hovedentreprenøren er som regel en tømrervirksomhed, der indhenter underentreprenører på fagområder, hvor de ikke selv har kompetencen. Ofte vil virksomheden tage en avance på 10-15 % i administrationsgebyr. Dette kan imidlertid være en smart investering, da en entreprenør kan gennemføre projektet hurtigt og effektivt. Dertil slipper man for et omfattende og krævende koordineringsarbejde. En totalentreprise gør også ansvarsfordelingen lettere. For så er hovedentreprenøren ansvarlig for alt byggeriet.

Vær omhyggelig med kontrakten

Når man skriver kontrakt med entreprenøren, bør man være omhyggelig med projektbeskrivelsen. Begge parter har fordel af en omhyggeligt udarbejdet kontrakt. Ved at have en fælles forståelse af arbejdet, der skal udføres, reducerer man risikoen for uenighed og misforståelser undervejs i projektet. En præcis beskrivelse gør det også lettere for entreprenøren at anslå både pris og tidsforbrug. Det er klogt at aftale på forhånd, hvad man gør, hvis der opstår uforudsete problemer undervejs, såsom forsinkelser fra leverandøren eller dårlig vejr, der gør det vanskeligt at arbejde udendørs. Hvis der opstår ændringer undervejs i arbejdet, bør man opdatere kontrakten fortløbende. For at få et resultat alle er tilfredse med, er det afgørende med gode aftaler. Ikke bare med håndværkerne, men også mellem generationene.

Kom i gang

Har I bestemt jer for at få bygget et generationshus, er det helt afgørende at finde en entreprenør med den relevante erfaring og kompetence. I Bygge.dk har vi samlet kvalitetssikrede entreprenøre og håndværkere på ét sted, så det er let for dig at vælge fagfolk til dit projekt. Vi har tjekket referencer, kreditvurdering og godkendelser på alle firmaer, som får adgang til platformen, og holder løbende overblik over dette. Kun firmaer der holder en høj kvalitet og konkurrencedygtige priser over tid får fortsat lov til at være en del af platformen. Det er gratis at lægge arbejdet op, og du modtager flere uforpligtende tilbud.

Bygge generationshus? Få 3 tilbud

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.