Udbygning sommerhus: Hvad koster det? (Pris i

 

2023)

I denne artikel kan man læse om, hvilke priser man kan forvente, hvis man overvejer en udbygning af sommerhuset. Man får også oplysninger om, hvad der styrer prisen, og hvad man kan gøre for at reducere udgifterne.

Udbygning sommerhus

Udbygning sommerhus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Hvad koster det?

I Bygge.dk har vi en prisstatistik baseret på afsluttede projekter. På den baggrund kan vi se, at tilbygningen til sommerhuset er cirka 15.000 kr. per kvadratmeter. Dette er den samlede pris og omfatter alt arbejde og materialer. Der er en enorm prisspredning. Alt mellem 12.000 og 30.000 kroner per kvadratmeter ligger inden for normalen. Projekter af høj kompleksitet kan overstige disse priser. Sammenlignet med tilføjelser til parcelhuse ser vi ofte, at udbygning på sommerhuse lander noget lavere; sandsynligvis på grund af noget lavere standarder og enklere løsninger, og udover dette har entreprenører i sommerhusområder lidt lavere omkostningsniveauer i gennemsnit end de fleste helårsområder (som typisk ligger i eller tæt på de store byer). Samtidig kan forsendelse af materialer og krævende grundforhold drive prisen op.

Ønsker du pristilbud på dit projekt? Få op til 3 tilbud på projektet her.

Skal en arkitekt tegne projektet?

Hvis man ønsker en udvidelse af en vis størrelse, kan det være en god idé at hyre en arkitekt. Dette vil give projektet et stort løft med hensyn til brugervenlighed og kvalitet. En god arkitekt vil tage hensyn til designets terræn og give bygningen et æstetisk udtryk. Derudover vil en arkitekt være i stand til at finde funktionelle løsninger, der gør, at man ikke behøver at bygge så stort, som man først havde til hensigt. På den måde kan man spare penge. Mange arkitekter har også kontakter, man kan drage fordel af, når det kommer til møbler og interiør. Hvis udvidelsen er stor, vil arkitekten normalt være ansvarlig for ansøgningen til kommunen. 

Hvis byggeriet, man vil bygge, er mindre, og du har en ligetil idé om, hvad du skal bygge, kan det dog være en fordel at gå direkte til en entreprenør/tømrer. Denne kan ofte hjælpe med at skabe enkle arbejdstegninger og den nødvendige projektering.

Udbygning sommerhus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Er projektet underlagt ansøgningspligt?

Før man starter byggeriet, er det vigtigt at have alle godkendelser på plads. Der er flere foranstaltninger, der kan udløse pligten til at ansøge om et sådant projekt. Hvis man vil bruge udvidelsen som en stue, skal man ansøge uanset størrelse. Er udbygningen over 50 kvm, vælger de fleste at få hjælp fra en fagperson til at ansøge (normalt arkitekt eller entreprenør).

Husk, at en ansvarlig ansøger koster penge (fra 13.000 kr. for en udbygning), og at kommunen opkræver et gebyr for at behandle ansøgningen (varierer fra kommune til kommune og typer af projekter).

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvordan man kan gøre byggeriet mere overkommelig

Der er flere ting, man kan gøre, så projektet bliver mere overkommeligt. Husk dog, at lavere udgifter ofte vil have en effekt på det resultat, du står tilbage med.

Mange vil sandsynligvis se på muligheden for at udføre arbejdet selv. Dette kan være en effektiv måde at reducere den samlede pris. Men om det giver mening at bidrage med ens egen arbejdskraft, er afhængigt af ens kompetencer. Det er også vigtigt ikke at undervurdere, hvor lang tid arbejdet vil tage, især hvis man samarbejder med håndværkere. Hvis man påtager sig arbejde, som man ikke har tid til at udføre, kan det medføre unødvendige forsinkelser.

En anden faktor, der har en stor indvirkning på prisen er, hvilke materialer man vælger at bruge. Valget af materialer afhænger både af det budget, man har, og hvad man foretrækker. Der er forskel på de forskellige materialers funktionalitet, udseende og egenskaber. For eksempel hvis du vil bygge et badeværelse, er det vigtigt, at materialerne kan modstå fugt. Hvis man går tidligt i gang med forberedelserne, kan du følge med i de tilbud og kampagner, der dukker op. Mange byggevarehuse har også afsat et hjørne i butikken til defekte varer og returvarer, hvor prisen også er reduceret.

Hertil kommer selvfølgelig, at totalstørrelsen på bygningen, og hvilken type rum man skal bygge, har meget at sige. Hvis man kun vil bygge et opbevaringsrum, vil prisen pr kvm være betydeligt lavere, end hvis man vil have et komplet badeværelse bygget.

Desuden er adgang og grundforholdene ofte afgørende for prisen. Hvis man har en hytte uden forbindelse til en vej, bliver det vanskeligere at bære materialer og udstyr til byggepladsen. Det kan også være, at forholdene omkring sommerhuset ikke er tilpasset til udbygning. Hvis man er nødt til at hugge træer ned for at få plads til bygningen, vil det også påvirke prisen.

Vil værdien af sommerhuset stige?

Mange ønsker at udbygge sommerhuset i forbindelse med familieforøgelse eller ændring af behov. Man kan derefter samle flere mennesker i sommerhuset, og man kan få betydeligt øget brugsværdi. Bemærk dog, at dette ikke nødvendigvis falder sammen med markedsværdien, da der ikke nødvendigvis er et marked for større sommerhuse overalt i landet. Før man starter et stort projekt, kan det derfor betale sig at undersøge, hvad tilsvarende (eller noget større) sommerhuse end ens eget bliver solgt til i området, og så sammenligne dette med den sandsynlige salgspris for din egen plus byggeomkostninger for tilføjelsen.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Fagfolk til jobbet

Hos Bygge.dk har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere på ét sted, så det bliver lettere at finde gode fagfolk. Vi undersøger referencer, kreditvurderinger og godkendelser, og man bliver kun matchet med entreprenører, der har relevant erfaring fra tidligere udbygningsprojekter. Tjenesten er gratis og uforpligtende.

Udbygning sommerhus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.