Udbygning af sommerhus: 5 ting du bør vide

 

Flere og flere ønsker at bygge videre på sommerhuset for at øge brugsværdien og være i stand til at huse flere familiemedlemmer på én gang. I denne artikel kan man få tips om, hvad man skal tænke over, hvornår man skal starte med en sådan udvidelse i sommerhuset. Man kan blandt andet læse om prisen, hvad man skal gøre for at få projektet godkendt, og hvordan man finder de rette håndværkere.

Udbygning sommerhus

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Udbygning af sommerhus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Find ud af, om du skal ansøge hos kommunen

Før man starter projektet, skal man have et overblik over, hvad man har tilladelse til at opføre. I visse tilfælde behøver man ikke at ansøge kommunen om tilladelse til at bygge. Det gælder for eksempel, hvis man bygger et opbevaringsrum eller et overdækket indgangsparti.  Hvis man vil bygge en bygning på over 50 kvm, vælger mange at få hjælp af en fagperson til at ansøge.

Hvis man bygger en selvstændig bygning, kan man bygge endnu større. Her kan man bygge op til 50 kvadratmeter for alle små bygninger samlet, uden at projektet udløser ansøgningspligt. Denne bygning kan også bruges til bopæl, men ikke permanent ophold. Det betyder, at man kan bygge, for eksempel, et hobbyværksted eller øvelokale, men ikke et badeværelse eller et soveværelse. 

Selv hvis projektet ikke er underlagt ansøgningspligt, skal man stadig underrette kommunen, når man er færdig. Det skal lægges ind i kommunens kortdata. Derudover er der flere regler, der kan påvirke projektet. Tjek venligst altid ejendommens zoneinddeling. Der er også begrænsninger på, hvor tæt du kan bygge på hav og vandveje, jernbaner eller offentlige veje. Derudover må man ikke i første omgang bygge i kystzonen som er underlagt strandbeskyttelsen. Hvis man er i tvivl om, hvor man kan bygge, kan man bede kommunen om en forhåndskonference for at få præciseret reglerne.

2. Læg et realistisk budget

I Bygge.dk har vi indsamlet prisdata baseret på afsluttede projekter i vores egen prisdatabase. Ud fra vores tal kan vi se, at udbygning af et sommerhus er cirka 15.000 kr. per kvadratmeter. Det er lidt lavere end udbygning af parcelhuset, der ligger på omkring 18.000 kr. per kvm. Dette bunder sandsynligvis i en noget lavere standard, i gennemsnit færre vådrum og noget mere overkommelige entreprenører i sommerhusområder end i storbyområder. Hvis man registrerer sit projekt på vores hjemmeside, vil man blive matchet med entreprenører med relevant erfaring og ekspertise.

Bemærk dog, at priserne på udbygning af sommerhuse varierer meget, fra ned til 12.000 kr. pr kvm til over 32.000 kr. pr kvm.

3. Tal med en arkitekt

Hvis man kun vil udføre et lille projekt, såsom at oprette en sheltervæg, vil det ikke være nødvendigt at engagere en arkitekt. Er udbygningen af en vis størrelse, kan en arkitekt være en stor hjælp og vil desuden kunne ordne ansøgningsarbejdet. Arkitekten kan finde funktionelle løsninger, der gør at man ikke behøver at bygge så stor som man først troede. Således kan arkitekten gøre hele projektet lidt mere overkommeligt. Arkitekten har også viden omkring dagslys, ventilation muligheder og brugskvalitet. Derudover kan arkitekten stå for projekteringen og ansøgning til kommunen. 

Få 3 gratis tilbud >

Udbygning af sommerhus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Find den rette entreprenør

For at byggeprojektet skal forløbe som man ønsker, er det vigtigt at finde den rette entreprenør. I udbudsprocessen er der flere ting at fokusere på. F.eks. kontrollere, om entreprenøren har de nødvendige godkendelser og garantier. Selv om de fleste af godkendelsesordningerne er frivillige, fungerer de stadig som kvalitetsstempler. Derudover bør man altid kontrollere virksomhedens referencer. De mest succesfulde firmaer har skriftlige referencer på deres hjemmesider, og det er en god idé at læse disse for at få et indtryk af tidligere kunders erfaringer. Derudover kan man også selv kontakte referencerne. Man får ofte kontaktoplysninger på flere referencer, hvis man spørger entreprenøren.

Man bør også undersøge virksomhedens finanser. Man kan finde regnskaberne online, men det betaler sig også at udføre en kredit check. Sørg for, at virksomheden er finansielt stabil og er i stand til at håndtere eventuel tab. Hvis ikke risikerer man at virksomheden går konkurs, enten i løbet af selve projektet eller i garantiperioden bagefter.

Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Hvis man registrerer sit projekt på vores hjemmeside, vil vi sætte jer i kontakt med entreprenører, der har den relevante erfaring og ekspertise, der kræves for projektet. Vi anbefaler, at man indhenter tilbud fra flere entreprenører, så man får et bedre grundlag for at træffe det rigtige valg. 

5. Lav en tydelig kontrakt

Sørg også for at oprette en grundig kontrakt med den entreprenør, man vælger. Vær så grundig som muligt, og man undgå uoverensstemmelser og misforståelser under projektet. Vær tydelig med, hvordan man håndterer eventuelle forsinkelser, og hvilke opgaver der skal udføres.

Det er vigtigt, at man har realistiske forventninger til, hvor lang tid projektet vil tage. Der er ikke meget, der er mere frustrerende end forsinkelser i byggearbejdet. Afhængigt af projektets størrelse kan det være smart at sætte delmål. Hav en klar plan for, hvornår forarbejdet er færdigt, hvornår råbygningen er færdig, og hvornår bygningen er klar til brug. Det gør det nemmere at følge op på projektet undervejs. Både hvis man vælger at udføre arbejdet selv, eller om man engagere håndværkere.

Få 3 gratis tilbud >

Udbygning af sommerhus? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.