Kviste: 10 ting du bør vide

 

At bygge kviste kan være en nem og økonomisk måde at få mest muligt ud af den øverste etage. I denne artikel har vi samlet 10 tips til, hvad du skal overveje, når du skal i gang med sådan et projekt. Du kan blandt andet læse om, hvilke forberedelser du skal foretage dig, hvilke fagfolk der kan hjælpe dig, og hvordan du kan holde omkostningerne nede.

Kviste

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Bygge kviste? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Forberedelsen tager længere tid end udførelsen

Der er meget papirarbejder, der skal på plads, når du skal bygge kviste. Det kan derfor være en god ide at planlægge 3-6 måneder før, du begynder på selve byggearbejdet. Denne periode går med planlægning, arbejde med arkitekten og ansøgning hos kommunen. Det kan være svært at fastslå, hvor lang tid kommunen bruger på at behandle ansøgningen. Det er derfor vigtigt at være ude i god tid. Selve byggearbejdet går langt hurtigere. I de fleste tilfælde vil man kunne færdiggøre både udendørs- og indendørsarbejdet i løbet at 1-2 måneder, afhængigt af projektets størrelse. 

Tips til forberedelse når du skal bygge kviste:

  • Planlæg grundigt og detaljeret. Det betyder, at projektet gennemføres både billigere og mere effektivt.
  • Sørg for at bestille de materialer, der har leveringstid, i god tid, før de skal bruges.
  • Hav en detaljeret tidsplan med plads til forsinkelser, så at du har realistiske forventninger til, hvornår projektet er færdigt.

2. Kviste er ofte det, der giver dig mest for pengene, når du har brug for mere plads

En kvist koster normalt mellem 60.000 og 160.000 kr. Gennemsnitsprisen er ca. 85.000 kr. Disse priser er baseret på vores prisstatistik hos Bygge.dk. Priserne inkluderer alle omkostninger tilknyttet projektet, både arbejde og materialer.

Tips til bygning af kviste:

  • Selvom lokalplanen i området ikke tillader at bygge højere, kan det stadigt være muligt at bygge en kvist, da den normalt ikke vil være højere end tagets højeste punkt.
  • I nogle tilfælde kan det lade sig gøre at bygge mere end én kvist på det samme tag.

3. De fleste benytter en arkitekt, når de bygger kviste

Når man bygger kviste på huset, er man nødt til at engagere en fagmand. Dette er ofte den arkitekt, du benytter til at tegne din kvist. En dygtig arkitekt forstår, hvordan man tilpasser byggeriet til dine behov. Arkitektens job er at komme frem til en løsning, der passer dig, og som samtidigt kan godkendes af Byg og Miljø.

Tips ved brug af en arkitekt:

  • Find en arkitekt, der har udført lignende projekter før. Vær indstillet på, at for et arkitektkontor er optegning af en kvist et projekt i den lille ende af skalaen, men at enkelte gerne påtager sig sådanne opgaver.
  • De fleste ansøger om byggetilladelse af én omgang, da man venter med at ansøge til entreprenøren er klar. Dette betyder, at du er relativt sikker på at få projektet igennem hos kommunen.

4. Der findes mange måder at spare penge på, når du bygger kviste

Der findes flere måder at reducere udgifterne på, når du skal bygge kviste.

Det kan betale sig at sætte sig godt ind i markedet og være ude i god tid med indkøb af materialer (parket, fliser, armaturer etc.). Planlægger du i god tid og ved, hvilke materialer du skal bruge, er der større chance for at kunne benytte de tilbud og kampagner, der måtte dukke op.

Entreprenøren udgør en stor del af udgifterne. Sørg derfor for at indhente tilbud fra flere forskellige entreprenører. Så kan du være sikker på, at du vælger en entreprenør, der tilbyder konkurrencedygtige priser.

Hvilke løsninger, du vælger, vil også påvirke prisen på projektet. Specialtilpassede løsninger kan give boligen et unikt præg men medfører også større omkostninger. Vælger du derimod standardløsninger, vil du kunne spare en hel del.

Tips til at spare, når du bygger kviste:

  • Medregn egen arbejdskraft for at reducere arbejdstimer til håndværkere.
  • Kom ud i god tid for at udnytte eventuelle tilbud og kampagner. 
  • Tjek med 3 forskellige entreprenører for at finde den rette pris.
  • Undgå speciallavede løsninger, hvis du kan. Brug af standardløsninger vil hjælpe til med at holde prisen nede.
Få 3 gratis tilbud >

Bygge kviste? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

5. Du kan indhente pristilbud, samtidig med at du ansøger

Ventetiden kan blive lang, når man venter på byggetilladelse. Det giver en god anledning til at finde entreprenører, du kunne tænke dig at arbejde sammen med, men husk ikke at spild, din egen eller entreprenørens tid unødigt, da det ikke er givet på forhånd, at projektet vil blive godkendt hos kommunen.

Tips til udbudsprocessen

  • Spørg mindst 2-3 forskellige virksomheder om pris.
  • Se efter erfaring fra tilsvarende projekter.
  • Lad tømrerfirmaet organiserer eventuelle andre fagområder.

6. Personlig kemi er en vigtig del af at finde den rette entreprenør

For at kunne gennemføre projektet så effektivt som muligt, er det vigtigt at finde en entreprenør, du kommunikerer godt med. På denne måde reducerer du risikoen for, at der opstår tvister og uenigheder undervejs. 

Det kan være en krævende proces at baggrundstjekke entreprenører, hvis man er en ufaglært privatperson. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Registrer dit projekt på Bygge.dk, så sætter vi dig i kontakt med entreprenører, der har den erfaring og kompetence, der kræves for at bygge kviste.

7. Du skal bruge en detaljeret projektering, også når du bygger kviste

Entreprenører udfører deres arbejde bedst, når de ved nøjagtigt, hvad de skal gøre. Derfor er det vigtigt at udarbejde en detaljeret projektbeskrivelse, eller projektering. Projekteringen indeholder normalt mere detaljerede tegninger end dem, man sender til kommunen, f.eks. beskrivelse af materialer, vinduer og evt. detaljer, der viser ændringer i konstruktionen.

Tips om projektering:

  • Detaljeret projektering vil betyde mere nøjagtige priser fra entreprenørerne i udbudsprocessen.
  • Anvend projekteringen som referencepunkt, når du følger op på, om arbejdet går som planlagt.
  • Din arkitekt kan ofte hjælpe dig med projekteringen.

8. Den rette entreprenør kan lide, at du ofte kommer forbi og tjekker

Tingene går ikke altid som planlagt. Der er derfor vigtigt at holde øje med, at det skrider frem som planlagt. Nogle vil frygte, at de går i vejen og vil ikke forstyrre arbejdet. En dygtig entreprenør vil imidlertid sørge for at holde en tæt dialog med dig som projektleder.

Selv om det kan være let at aflægge byggepladsen sporadiske besøg, er det klogeste at aftale regelmæssige tidspunkter på forhånd. På den måde kan entreprenøren få spurgt om ting, han skal vide, samtidig med at du kan tjekke, at alting bliver udført i henhold til planen. Hvis man mødes ofte, kan 15 minutter være nok til at holde alle parter opdaterede på et mindre projekt.

Tips til at tjekke regelmæssigt:

  • Hold en god dialog med entreprenøren.
  • Sørg for, at entreprenøren informerer dig løbende om eventuelle uforudsete hændelser eller ændringer.
  • Still spørgsmål og hold dig informeret, så du lettere kan identificere mulige problemer tidligt.

9. En kontrakt anvendes for at undgå konflikt

En kontrakt er et nyttigt værktøj til at undgå konflikt og uenigheder. Dette forudsætter, at kontrakterne du skriver med de involverede fagfolk, er detaljerede og nøjagtige. Det skal fremgå tydeligt, hvem der skal udføre hvilke opgaver, og hvornår de skal være færdige. En god kontrakt indeholder også oplysninger om, hvordan I skal håndtere eventuelle forsinkelser, pristillæg eller ændringer i projekteringen.

Tips til anvendelse af kontrakt:

  • Vedlæg en detaljeret handlingsplan og tilknyt vigtige milepæle i handlingsplanen til betalingsdatoer i kontrakten. 
  • Sørg for, at kontrakten er detaljeret og nøjagtig. På den måden undgår man misforståelser og uenigheder undervejs i projektet. 
  • Sørg for, at kontrakten tillader dig at tilbageholde en del af betalingen, indtil en uafhængig tredjepart har bekræftet, at arbejdet er udført i henhold til aftalen og gældende forskrifter.

10. Du kan anvende en uafhængig tredjepart til afsluttende kontrol

En ansvarlig afsluttende kontrol foretages, når entreprenøren regner arbejdet for afsluttet, og er pålagt at tjekke, at den nødvendige dokumentation på arbejdet er på plads og at det er udført efter forskrifterne. Den ansvarshavende kontrollerende instans vil afgive en kontrolerklæring til den ansvarlige ansøger på, at kontrollen er fuldført.

Tips til brug af ansvarlig kontrollerende:

  • Tilbagehold en del af betalingen, indtil eventuelle mangler er blevet identificerede af den kontrolansvarlige og er blevet udbedret.
  • Vær sikker på, at du også modtager alle dokumenter, som den ansvarlige kontrollant modtager. Mange af disse dokumenter kan være vigtige ved eventuelle klagesager eller salg af boligen.

Kom godt i gang med entreprenøren

Hvis du planlægger at bygge kviste, kan Bygge.dk hjælpe dig med at finde de rette fagfolk. Vi har en online tjeneste, der giver dig en nem og sikker måde at finde frem til de entreprenører, der passer bedst til dit projekt. Vi arbejder kontinuerligt med at kvalitetssikre håndværkerne i vores netværk, så du slipper for at bekymre dig om det. Registrerer du dit projekt hos Bygge.dk, sætter vi dig i kontakt med aktører, der har erfaring med at bygge kviste.

Få 3 gratis tilbud >

Bygge kviste? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.