Vandbåren varme: 10 ting du bør vide

 

Vandbåren varme er noget, som mange mennesker vælger at anskaffe for at forbedre boligens indeklima. Det laves desuden som oftest i forbindelse med en større renovering. Da det kan være en stor investering, er det vigtigt, at arbejdet udføres i en høj kvalitet. Desværre ser vi, at mange firmaer påtager sig en sådan opgave, på trods af, at de mangler de nødvendige kompetencer. Der findes dog heldigvis en række tiltag, du kan gøre, for at projektet kan blive en succes. I denne artikel belyser vi nogle af de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du skal have installeret vandbåren varme.

Vandbåren varme

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Vandbåren varme? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Start tilbudsprocessen, og bestil materialerne i god tid

God planlægning er essentielt for alle byggeprojekter. For større projekter, som for eksempel ved installering af vandbåren varme, bør man helst starte planlægningen 3 måneder før selve projektets start. Det vil for eksempel tage noget tid, fra du kontakter entreprenøren, til han har færdiggjort besigtigelsen af din ejendom.

Efter besigtigelsen vil entreprenøren bruge endnu 1-3 uger på at lave et tilbud til dig. For at spare tid i denne fase af projektet, er det vigtigt, at du laver en nøjagtig procesbeskrivelse. Jo mere nøjagtig procesbeskrivelsen er, desto nemmere er det for entreprenøren at udarbejde et tilbud. Grunden til, at entreprenøren bruger nogle uger på at klargøre tilbud, er, at han først skal indhente tilbud fra sine egne underentreprenører. Derudover vil han udregne prisen på materialerne, der skal anvendes. Først når det hele er på plads, vil entreprenøren kunne sende dig et tilbud. Efter at du har fået tilbuddet fra entreprenøren, må du regne med yderligere et par uger til afklaring og en endelig enighed om en pris.  

Det varierer, hvor lang tid det tager fra kontrakten er underskrevet, til entreprenøren kan sætte gang i arbejdet. Det sker sjældent lige med det samme. Det er ikke ualmindeligt, at der går flere måneder, før entreprenøren kan sætte gang i dit projekt.

En anden grund til at starte tidligt med udarbejdelsen af detaljerne er, at man også skal bestille visse typer materialer i god tid for at modtage dem i tide. Dette gælder særligt for nogle typer parket og fliser, der er nødvendige, for at kunne færdiggøre installationen af den vandbårne gulvvarme.

En tydelig projektbeskrivelse sparer dig både for penge og hovedpine

Projektbeskrivelse er ikke noget, du blot skriver ned for at kunne videresende til håndværkere og entreprenøren. Den er også et nyttigt værktøj for dig som bygherre. Projektbeskrivelsen hjælper dig med at forstå detaljerne i dit projekt, således, at du er i stand til at drøfte disse, når du hyrer en fagperson. Projektbeskrivelsen hjælper dig også undervejs med at tage afgørelser på et tidligt tidspunkt, således at du minimerer risikoen for unødvendige forsinkelser og misforståelser.

En præcis projektbeskrivelse gør det også nemmere for entreprenøren at udarbejde et pristilbud. Det gør, at du sparer tid. Derudover kan du forvente at modtage flere sammenlignelige tilbud fra de forskellige entreprenører, når tilbuddene er baseret på en detaljeret projektbeskrivelse. 

Find den entreprenør, som er den rette for dig

Hos Bygge.dk arbejder vi kontinuerligt med at kvalitetssikre entreprenører. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og sætter dig i kontakt med entreprenører, der er velkvalificerede til at kunne håndtere dit projekt. Vi har også en oversigt over, hvilke projekter de forskellige firmaer har udført tidligere. På den måde finder du håndværkere, der har den mest relevante erfaring. Du kan nemt registrere dit projekt på vores hjemmeside, ved atudfylde nogle enkelte punkter. Derefter hjælper vi dig med at komme i kontakt med entreprenører, der har erfaring med installering af vandbåren varme. Vores tjeneste er både gratis og uforpligtende.

Nedenfor finder du en oversigt over, hvad du bør overveje, når du skal vurdere entreprenører til dit projekt.

Pris

Når man modtager et pristilbud fra en entreprenør, er det vigtigt at se på det samlede tilbud og ikke kun beløbet. Hvis der er et stort spænd mellem tilbuddene fra de forskellige entreprenører, kan det skyldes, at indholdet i tilbuddene er forskellige. Det kan ofte betale sig, først at rangere tilbuddene uafhængigt af prisen. Det er vigtigt at huske på, at selvom god kvalitet koster, vil dårligt håndværk koste endnu mere på sigt.

Ressourcer og tidsperspektiv

Før du bestemmer dig for at hyre en entreprenør, skal du sikre dig, at firmaet har ressourcerne til at gennemføre projektet i den nærmeste fremtid. Et tilbud er meget lidt værd, hvis entreprenøren ikke har tid til at udføre arbejdet.

Det er også vigtigt at få afklaret, hvor lang tid entreprenøren skal bruge på at udføre projektet. Husk, at installationen af vandbåren varme ofte betyder store indgreb i din bolig. I de fleste tilfælde må du derfor finde en alternativ bopæl i den tid, hvor projektet står på. Dette vil således medføre ekstraomkostninger. Det er desuden ekstra vigtigt at vælge en entreprenør, som kan udføre arbejdet hurtigt og effektivt.

Økonomisk soliditet

Det er helt centralt, at det firma, som udfører arbejdet, har en god økonomi. Det indebærer både, at økonomien er stabil, og at firmaet er i stand til at kunne håndtere eventuelle tab. Du skal ikke risikere, at firmaet går konkurs midt under dit projekt. Heller ikke i løbet af garantiperioden, der er på 5 eller 10 år, afhængigt af valgt entreprise, efter at arbejdet er blevet afsluttet. Du kan få et overblik over økonomien ved at tjekke de offentlige regnskabstal. Det kan også være en god idé at foretage en kreditvurdering af firmaet for at få mere detaljerede informationer om det. Så vil du blandt andet kunne se, om firmaet har modtaget betalingsanmærkninger.

Rutiner for kvalitetssikring

For at arbejdet bliver udført både effektivt og korrekt, er det vigtigt, at entreprenøren, du hyrer, har nogle gode rutiner. Forhør dig gerne med entreprenøren om, hvilke rutiner for kvalitetssikring han har. Hvis de svar, du modtager, er undvigende og uklare, kan det være tegn på et useriøst firma.

Formelle og uformelle kompetencer

At entreprenøren har de relevante kompetencer og erfaring er nødvendig for, at vandbåren varme kan blive installeret korrekt. Kompetencerne inkluderer både formelle kompetencer, i form af licenser og godkendelser og uformelle kompetencer, i form af konkret arbejdserfaring.

Vandbåren varme er et projekt, der kræver særlige kompetencer. Sørg derfor for, at entreprenøren kan fremvise noget vellykket arbejde inden for dette område. For en sikkerheds skyld bør du også kontakte entreprenørens referencer for at høre om deres tilbagemelding.

Inden for visse felter findes der også nogle grundlæggende godkendelser, som firmaer skal have for at må udføre arbejdet. Dette gælder for arbejde vedrørende VVS, ventilation samt el-arbejde.

Kommunikation

Kommunikationen mellem dig (bygherren) og entreprenøren er altafgørende for en vellykket gennemførsel af dit projekt. God og hyppig kontakt gør, at det er nemmere at identificere og løse problemer undervejs. Dårlig kommunikation kan føre til misforståelser, der igen kan føre til dyre fejl og problemer.

Det kan være en god idé at bruge tilbudsprocessen til at teste kemien mellem dig og entreprenøren. Det er i tilbudsfasen, at entreprenøren viser sig fra sin bedste side. Hvis du allerede har problemer med kommunikationen i tilbudsprocessen, kan det i stedet være en god idé at overveje en anden entreprenør.

Få 3 gratis tilbud >

Vandbåren varme? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Få aftalen på papir

Kontrakten, du indgår med håndværkerne, skal tydeligt vise, hvilket arbejde og hvilke materialer, der er inkluderet i din aftale. Derudover skal den vise, hvor meget og hvornår du skal betale i forbindelse med afslutningen af de forskellige dele af arbejdet. Det skal også fremgå tydeligt i kontrakten, hvad der skal ske, hvis tidsfristen eller budgettet overskrides. Oftest vil man vedlægge en projektbeskrivelse ved aftalen, således at det er tydeligt, hvad der skal leveres. Du kan benytte standard kontraktskabeloner. De findes til gratis download på Dansk Byggeris hjemmeside.

Vurder dine egne evner, og inkluder arbejdet i din entreprenørs arbejdsplan

Før entreprenøren går i gang med projektet, vil han sandsynligvis udarbejde en arbejdsplan. Som bygherre bør du selv tage aktiv del i denne proces. Arbejdsplanen giver dig mulighed for at holde øje med arbejdet, og kontrollere, at det bliver udført i henhold til planen. Det kan desuden være en god idé at indsætte milepæle i arbejdsplanen og samtidig få opdateringer fra entreprenøren for hver milepæl. Arbejdsplanen vil også hjælpe dig med at klarlægge det arbejde, som du selv kan gøre, og hvornår det eventuelt bør gøres. Det kan du også snakke med entreprenøren om.

Din egen indsats kan reducere omkostningerne. Nedrivning, bortskaffelse af affald, gulvlægning og maling er noget af det arbejde, flere vælger at gøre selv ved installering af vandbåren varme. Vær imidlertid realistisk, når det gælder om, hvor meget tid, du kan bruge på arbejdet. Hvis du ikke kan lave arbejdet så hurtigt, som du og entreprenøren havde kalkuleret med, kan det føre til forsinkelser og frustrationer.

Slutkontrol og dokumentation

At en slutkontrol udføres af en kvalificeret fagperson betragtes af de fleste som en nødvendig del af projektet, når du installerer vandbåren varme. Efter slutkontrollen, er det normalt, at man holder 10% af kontraktbeløbet tilbage til at udbedre eventuelle fejl og mangler, som skal rettes op - og til al nødvendig dokumentation er modtaget. Sørg for få fremsendt alle relevante dokumenter. Disse skal du bruge, når systemet har brug for vedligeholdelse senere hen. Man skal for eksempel kunne referere til tekniske tegninger og manualer, eller se hvilke materialer, der er blevet brugt.

Dokumentationen er også vigtig i de tilfælde, hvor du skal bevise, at udbedringerne er gjort i henhold til forskrifterne. Dette kan blandt andet være aktuelt i forsikringssager eller ved salg af boligen. Den fulde dokumentation af fakturaerne er også nødvendigt, hvis du skal ansøge om tilskud til en installation i din bolig.

Hvordan kommer jeg i gang?

Hvis du overvejer at få installeret vandbåren varme, kan Bygge.dk hjælpe dig. Hos os kan du nemt registrere dit projekt ved at opgive nogle få oplysninger om dit projekt. Vi vil derefter bruge oplysningerne til at finde den håndværker i dit område, som er bedst egnet til at installere vandbåren varme. Tjenesten er både gratis og uforpligtende.

Få 3 gratis tilbud >

Vandbåren varme? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.