Hus på skrånende grund: 10 ting du bør vide

 

At bygge et hus på en skrånende grund stiller større krav til forberedelse og tilrettelæggelse. Men det betyder ikke, at man skal lade være med at bygge. Så længe man tager de rigtige hensyn og forbereder sig på lidt ekstra gravearbejde, kan man drage fordel af terrænet på en måde, der gør boligen både speciel og giver den personlighed. I denne artikel har vi samlet 10 tips til dig, der ønsker at bygge hus på skrånende grund. Man kan blandt andet læse, hvilke forberedelser man skal gøre sig, hvad man skal tænke på under arbejdet, og hvordan man finder de rette fagfolk.

Hus på skrånende grund

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Hus på skrånende grund? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Vær ude i god tid

God forberedelse er en forudsætning for et vellykket og effektivt projekt. Jo bedre man planlægger projektet på forhånd, jo lettere er det at håndtere eventuelle udfordringer, der måtte opstå undervejs. Det betaler sig at være tidligt ude, når man skal til at engagere en entreprenør. Dygtige håndværkere er populære og kan ofte have travlt flere måneder ud i fremtiden. Det kan især være svært at finde gode maskinentreprenører med ledig kapacitet. Der bør man sørge for at indgå aftaler i god tid, inden arbejdet starter. Det kan også tage lang tid at få materialer. At være ude i god tid gør det også lettere at drage fordel af tilbud og kampagner, der måtte dukke op.

2. Husk det forberedende arbejde

Når grunden er skrånende, og der er store niveauforskelle, er det som regel nødvendigt med en del udgravningsarbejde. Ud over selve arbejdet skal man afsætte et budget til bortskaffelse af overskydende jord og lignende. Husk, at jord udvider sig, når den graves op. Alt dette skal køres væk, hvilket kan blive en betydelig udgift, når man er nødt til at udføre en del gravearbejde. Overvej også adgangsforholdene på grunden. Ofte kræver arbejdet større entreprenørmateriel. Byggepladsen skal være stor nok til, at disse kan manøvrere frit.

3. Start med arkitekten

En skrånende grund kræver ofte yderligere tilpasning og særlige løsninger. Når man bygger efter sådanne forhold, er det ofte tilrådeligt at engagere en arkitekt tidligt i processen. Hvis arkitekten har god tid, er det lettere at nå frem til løsninger, der får mest muligt ud af grunden. Man kan også selv komme med ønsker og input og lade arkitekten designe huset ud fra ens egne præferencer og behov. Når arkitekten har lavet tegninger og beskrivelser, kan entreprenørerne lettere give konkrete priser på projektet.

4. Find dygtige håndværkere

For at gøre det lettere for bygherrer at finde kompetente og pålidelige virksomheder har Bygge.dk samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere på ét sted. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Det er gratis at lægge projekter op. Efter inspektion modtager man uforpligtende tilbud fra flere håndværksvirksomheder, der har erfaring med at bygge huse på skrå grunde.

Få 3 gratis tilbud >

Hus på skrånende grund? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

5. Klare aftaler

En præcis kontrakt vil gavne både bygherren og entreprenøren. Det er op til bygherren at beskrive projektet så præcist som muligt, så entreprenøren ved, hvad der forventes. Kontrakten skal primært indeholde den pris, man har accepteret. Det bør også være tydeliggjort, hvordan man løser eventuelle forsinkelser og ekstra pristillæg. Det kan være svært at vide, hvad der gemmer sig under jorden, før man begynder at grave, og det kan vise sig, at årsagen kræver andre foranstaltninger, end hvad man havde forestillet sig. Så er det vigtigt at være blevet enige om, hvordan det skal påvirke projektet. Bliv også enig om en detaljeret udviklingsplan. Det betaler sig at notere flere delmål. På denne måde kan man nemt kontrollere, om projektets udvikling bliver inden for de tidsrammer, man har angivet.

6. Følg op på projektet og hav en god dialog med entreprenøren

Mens arbejdet er i gang, kan det betale sig at besøge byggepladsen regelmæssigt. På denne måde kan man opretholde en hyppig dialog med entreprenøren, samtidig med at man sikre sig, at projektet gennemføres i overensstemmelse med det, der er aftalt. Arrangér møder med entreprenøren, hvor man kan tale om, hvordan det går med projektet, og om det er nødvendigt at foretage visse ændringer. Ved at opretholde en god kommunikation med entreprenøren reducerer man risikoen for misforståelser.  

7. Overhold budgettet

For at styre omkostningerne under projektet er det vigtigt, at man opretter et detaljeret og præcist budget – og overholder det. Del budgettet op i flere forskellige poster, så det er klart, hvad hver del af projektet koster. Lav en grundig research i forvejen, så man kan anslå størrelsen af de forskellige udgiftsposter. Det vil også betale sig at afsætte nogle penge til eventuelt uforudsete problemer, der kan opstå.

8. Husk byggetilladelsen

Man har brug for en byggetilladelse til at bygge et nyt hus. Man er nødt til at ordne dette, før byggeriet starter. Der er en række regler, der gælder for opførelse af nye bygninger. Desuden skal yderligere krav være opfyldt, hvis boligen skal godkendes til permanent opholdstilladelse. På sådan et omfattende projekt som at bygge hus, kan man engagere en virksomhed, der kan fungere som en ansvarlig ansøger og ansøge på bygherrens vegne. Dette er normalt arkitekten. Derefter arrangerer de alle nødvendige dokumenter og tilladelser.

9. Gennemgå slutinspektion og modtag alle dokumenter bagefter

Når entreprenøren er færdig, bør man altid engagere en ekstern fagperson til at gennemgå en afsluttende inspektion. Denne skal undersøge, at projektet er afsluttet i overensstemmelse med både love og bestemmelser, og de aftaler, man har indgået med entreprenøren. Hvis der konstateres fejl eller mangler under den afsluttende inspektion, skal de udbedres, inden den sidste del af kontraktbeløbet udbetales.

Sørg også for at modtage alle dokumenter, der viser, at arbejdet er forskriftsmæssigt udført. Dette kan have en betydelig indvirkning på boligprisen i tilfælde af videresalg. Det er også en fordel at have et overblik over materialevalg og lignende, hvis man skal renovere på et senere tidspunkt. Sørg for at modtage en erklæring fra elektrikeren, information om arbejde udført i badeværelse og en kopi af fakturaen, der viser, hvilket arbejde der ellers er udført.

10. Få hjælp til at komme i gang

Hvis man har besluttet at bygge hus på skrånende grund, kan det næste skridt være at finde den rigtige entreprenør. For at gøre dette sikkert og nemt kan man bruge den gratis tjenesten Bygge.dk. Vi arbejder løbende med kvalitetssikring af virksomhederne i vores netværk. Hvis man registrerer ens projekt hos os, blive man matchet med entreprenører i ens område, som har den mest relevante erfaring og ekspertise til projektet. Inspektion og indhentning af pristilbud er både gratis og uforpligtende. Registrer dit projekt hos os, og en af vores medarbejdere vil hjælpe med at komme i gang med udbudsprocessen.

Få 3 gratis tilbud >

Hus på skrånende grund? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.