Indretning af kælder: 5 ting du bør vide

 

Overvejer du at indrette kælderen til en boligenhed eller for at få mere plads til familien? Her har vi samlet 5 ting, du skal vide, før du går i gang. I Bygge.dk har vi hjulpet mange kunder, som skulle i gang med kælderprojekter med at finde den rigtige arkitekt og entreprenør til projektet.

Indretning af kælder

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Indretning af kælder? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Find en velegnet arkitekt

For de fleste indretninger af kælderen skal man søge om tilladelse hos kommunen (ændring af brug eller facade), så første trin er som regel at finde en arkitekt, der kan tegne og ansøge hos kommunen. Her gælder det om at finde en arkitekt, der har gode referencer fra tilsvarende projekter, og som har ledig kapacitet til projektet. Arkitekten kommer på besøg og kan diskutere forskellige løsninger med dig. Han eller hun kan også udarbejde en projektbeskrivelse, som kan danne grundlaget for prissætning af projektet senere.

Når man skal indsende selve ansøgningen, skal man vurdere, om man ønsker at søge i et eller to trin. Et-trins-søgninger koster lidt mindre og går hurtigere, men man har udførende entreprenører klar, når man indsender ansøgningen. Det vil sige, at man skal gennemføre tilbudsprocessen og kontrahering af entreprenør, før ansøgningen indsendes.

2. Indhent flere tilbud

Det betaler sig altid at indhente tre pristilbud, når man skal i gang med et byggeprojekt af en hvis størrelse. Erfaringen siger, at det er tilstrækkeligt med tre tilbud, hvis alle involverede aktører er seriøse. Husk, at det bliver nemmere at sammenligne tilbud, hvis man har et godt tilbudsgrundlag at gå ud fra. Det kan bidrage til at undgå sammenligning af æbler og pærer. En arkitekt kan ofte være behjælpelig med at udarbejde det nødvendige grundlag for prissætning. Husk også, at processen med at vælge entreprenør til arbejdet ofte tager længere tid, end man har forestillet sig. Indretning af kælderen involverer normalt flere fagområder, så det kan være tidskrævende for entreprenørerne at få endegyldige tilbud på plads. For større kælderprojekter kan man godt regne fire uger fra besøg til tilbud for at være på den sikre side.

3. Sæt et budget, og følg det

Har du planlagt godt, er det nemmere at holde styr på omkostningerne. Undersøg hvad alt vil koste, så du ved, hvor meget du må afsætte i budgettet til hver del, du skal have. Det er jo også lettere at lægge planer, når du ved, hvad det hele koster. Det er rigtigt trist at måtte sætte hele kælderen på hold, fordi du ikke har råd til at fuldføre. Med tilstrækkelig planlægning og budgettering ved du, hvad du har råd til og hvilke muligheder du har.  

Er der plads til det i budgettet, burde du se på muligheden for at hyre en indretningsarkitekt. Mange tænker nok, at det er en stor udgift, men man får rigtig meget for 10-20 tusind kr. En indretningsarkitekt kan hjælpe dig med planløsningen og kan være med til at planlægge, hvor du skal have vinduer og kældertrappe. De kan hjælpe dig med møbler, farvevalg, design og belysning. Faktisk kan du ofte spare en del på dette punkt, da en indretningsarkitekt gerne er meget kreativ og kan finde fornuftige løsninger. Det er ikke så let at vide, hvor man skal lede, og man kan hurtigt ende op med at bruge unødvendig meget både tid og penge på at finde nogen, man er tilfreds med.

Få 3 gratis tilbud >

Indretning af kælder? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Vælg den rigtige entrepriseform

De fleste, der gennemfører en indretning af kælder, organiserer projektet som en totalentreprise. Her har man ét firma at forholde sig til, som har sine faste samarbejdspartnere inden for andre fag. For kælderprojekter er det normalt en jordentreprenør eller tømrervirksomhed som varetager kontrakten.

Man kan inddele et kælderprojekt i fire dele (men alle delene er ikke aktuelle for alle projekter).

  • Udvendigt jordarbejde: drænering, tilskæring af nye vinduer/døre, udgravning til lysgrave, støbning af udvendig trappe
  • Indvendigt jordarbejde: gravning, støbning, isolering
  • Teknisk arbejde: rør, elektricitet, ventilering
  • Indvendige overflader: snedkerarbejde, maling, fliselægning

Eftersom der er mange fag involveret, er det nemmeste ofte at have ét kontaktpunkt, som organiserer de øvrige fag.

5. Find den rette håndværker

Hvordan finder man så en velegnet entreprenør? I Bygge.dk har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører og håndværkerfirmaer på ét sted, så det er nemt at finde de rette. Vi er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. I Bygge.dk er der flere entreprenører med lang erfaring med indretning af kælder, så registrer gerne dit projekt på bygge.dk for at komme i gang.

Få 3 gratis tilbud >

Indretning af kælder? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.