At bygge et fritliggende parcelhus er et omfattende projekt, der kræver betydelige ressourcer, både når det gælder tid og økonomiske midler. Derfor er det vigtigt at være godt forberedt, når man skal i gang med sådan et projekt. I denne artikel har vi samlet 10 tips til dig, der planlægger at bygge et fritliggende parcelhus. Du kan blandt andet læse om ansøgningsprocessen, hvordan du vælger den rigtige grund, og hvordan du finder den rette entreprenør til jobbet.
I Danmark er det mere almindeligt med parcelhuse end i resten af Europa. Det er også langt mere udbredt, at husejere står for at bygge deres egne hjem. Det er imidlertid langt mindre normalt at bygge fritliggende parcelhus i dag, end det var for én til to generationer siden. Øgede ejendomspriser (særligt i og omkring byerne) gør, at parcelhuse bliver dyrere, og markedet er i højere grad blevet professionaliseret af ejendomsudviklere.
Et vigtigt valg, der bør træffes tidligt, er, hvorvidt man ønsker et arkitekttegnet hus eller et færdighus. Begge alternativer giver sine egne fordele og ulemper. Et arkitekttegnet hus giver dig mulighed for at udforme parcelhuset efter egne behov. Et færdighus kan koste noget mindre og samtidig byde på afprøvede og velfungerende løsninger. Også her er det vigtigt at vurdere nøje, hvad der passer bedst i din situation.
En af årsagerne til, at et færdighus ofte er billigere, er, at man slipper at hyre en arkitekt. For et typisk fritliggende parcelhus på 250 m2 er det normalt at sætte mellem 65.000 kr. og 325.000 kr. af til denne post.
Skal man bygge fritliggende parcelhus, er det vigtigt at være klar over, hvilke udgifter der vil indgå i projektet. Følgende udgifter bør medtages, når man lægger budget:
Den største enkelte faktor, der påvirker, hvor meget et hus vil koste, er, hvad man betaler for grunden. Hvis man skal bygge et fritliggende parcelhus langt væk fra tæt bebyggelse, kan man finde en grund til en meget billig pris. Det er langt vanskeligere i centrale kvarterer for ikke at tale om de større byer. Det bliver desuden stadigt vanskeligere at finde grunde egnet til fritliggende parcelhuse, uafhængigt af hvor højt et budget man har. Derfor er det vigtigt at sætte god tid af, når man skal lede efter en grund, så man får bygget huset i omgivelser, man trives med.
I Bygge.dk ser vi, at flertallet af bygherrer, der gennemfører denne typer projekter, vælger at have én kontrakt på alt det udførte arbejde. På den måde styres hele projektgennemførelsen af én virksomhed. Det vil sige, at man overlader alt arbejdet med de udførte fag, projektledelse og indkøb af materialer til en enkelt entreprenør. Dette kan være både praktisk og billigt. Men det gør det så meget vigtigere at finde den rette entreprenør. Indhent altid 3 detaljerede tilbud fra konkurrerende virksomheder. Kun på denne måde kan du forsikre dig om, at du modtager konkurrencedygtige priser. For at komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører, kan du lægge dit projekt op gratis på Bygge.dk. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt.
At bygge et fritliggende parcelhus vil altid medføre ansøgningspligt. Hvordan man ansøger, og hvor meget det koster, varierer fra kommune til kommune. Det er vigtigt, at man sørger for at begynde denne proces så tidligt som muligt i samarbejde med en arkitekt. Vælger man færdighus, kan man overlade ansvaret for ansøgning til leverandøren.
At bygge et fritliggende parcelhus er et komplekst projekt med mange opgaver og bidragsydere, som skal koordineres. Derfor er det vigtigt at lægge en detaljeret fremgangsplan i samarbejde med entreprenøren. Denne plan vil gøre det nemt for alle involverede at få overblik over, hvornår de forskellige opgaver skal være færdiggjort.
Som bygherre bør du holde dig opdateret på fremgangen i projektet. På den måde kan man lettere tage stilling til eventuelle spørgsmål eller problemer, der måtte opstå undervejs. Man bør altid sørge for en god dialog med projektlederen, der skal fungere som forbindelsesled.
Når parcelhuset står færdigt, skal man få foretaget en uafhængig kontrol af en ekstern fagperson. Dette udføres som regel af en taksator. Hensigten med tilsynet er at undersøge, om al arbejdet er blevet gennemført i henhold til forskrifterne, og der fortages normalt inspektion af vådrum, tæthed og konstruktion. Man skal også være på udkig etter eventuelle skader eller mangler. Man skal ikke betale slutfaktura, før inspektionen er blevet udført og eventuelle fejl er blevet udbedret.
Som husejer er det vigtigt at have fuldstændig, detaljeret dokumentation på alt arbejdet, der er blevet udført på huset. Det samme gælder alle materialer og byggevarer, der blev anvendt. Denne information skal entreprenøren levere, når arbejdet er fuldført. Dette vil komme til stor nytte ved fremtidig vedligeholdelse, renovering, eventuelle reklamationssager og ved videresalg.
Skal man bygge et fritliggende parcelhus er det helt afgørende at engagere en dygtig og pålidelig entreprenør. På den måde kan man være sikker på, at arbejdet bliver udført af kvalificerede fagfolk og med anvendelse af materialer, der lever op til den påkrævede kvalitet.
I Bygge.dk arbejder vi kontinuerligt med kvalitetssikring af entreprenører og håndværkerfirmaer. Finder du aktører ved hjælp af vores tjeneste, kan du være sikker på at de har økonomi, godkendelser og forsikringer i orden. Registrerer du dit projektet hos os, vil du modtage tilbud fra flere entreprenører, som har både kompetencen og erfaringen, der kræves for at bygge dit fritliggende parcelhus.