Drømmer du om mere plads i din bolig men er ikke helt sikker på, hvor du skal begynde? Sidder du med en kælder, der ikke er i brug, så har du et stort potentiale til at skabe noget helt unikt. Her gennemgår vi regler, typiske priser og tips, når du skal i gang med indretning af kælderen.
Uanset hvad du planlægger at bruge din kælder til, er det vigtigt, at det er behageligt at opholde sig der. Nøglen til wellness og komfort er et godt udført forarbejde. Med det rigtige udgangspunkt kan en rå og kold kælder forvandles til et lunt og komfortabelt areal, men det er vigtigt, at du er grundig, når det kommer til udførelsen.
Afhængigt af hvad din kælder har af basale funktioner, er der flere måder at gribe det an på. Det første, du bør se på, er loftshøjde. De fleste gamle kældre har aldrig været beregnet til at være opholdsrum, og der er derfor gerne lavt til loftet. Selv om det har fungeret fint til opbevaring, er det ikke nødvendigvis højt nok til længerevarende ophold, og så må gulvet sænkes. For at rummene kan godkendes til permanent ophold kræves en loftshøjde på minimum 2,30 meter.
Men det er ikke bare sådan at tage spaden frem og begynde at grave. Mange gulve er bærende for ydervæggene, og det er vigtigt, at du er omhyggelig, så du ikke ødelægger noget i konstruktionen. Ofte må du understøbe grundmuren for at komme lavt nok, da dit nye gulv i mange tilfælde bliver lavere end selve muren. Det samme gælder drænet. Det er vigtigt, at drænrørene ligger godt under gulvet, + 20 cm for at undgå opsug. Derfor er du ofte nødt til at grave ud rundt langs hele huset for at komme til. I samme omgang burde du også lægge ny isolering. Kælderen bør isoleres på ydersiden af ydervæggene for at modvirke fugtskader.
Der er flere typer arbejde i kælderen, som kan medføre ansøgningspligt. Det kan for eksempel være brugsændring af rum, facadeændring eller ændring i en bærende konstruktion.
Hvis kælderen kun er godkendt som tillægsdel fra tidligere, noget som nok gælder for de allerfleste, skal kommunen give godkendelse, hvis du har tænkt dig at bruge den som opholdsrum. Der er en række krav, som da skal opfyldes for at blive godkendt, herunder krav til loftshøjde, adgang til vinduer og redningsåbninger.
Benytter du en entreprenør til projektet, har denne normalt oversigt over, hvad ansøgningspligten indebærer. Det er generelt anbefalelsesværdigt, at du bruger professionelle håndværkere uanset hvad, særligt når det gælder jordarbejde. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt.
Hvad skal du så gøre med kælderen? Det er nok almindeligt blot at ønske mere plads. Måske er der en lille ny på vej i familien, eller også har børnene brug for plads til at lege på og behøver et nyt rum. På boligmarkedet er det ikke altid så let bare at flytte, og det at lave en indretning af kælderen kan vise sig at være billige kvadratmeter i forhold til at købe nyt. Derudover kan man på denne måde skræddersy det til at passe familiens behov, og du får muligheder du ellers ikke ville have haft. Du kan vælge planløsning helt selv og tilrettelægge efter dine egne ønsker.
Dette er et ret vigtigt spørgsmål, og det er værd at vurdere muligheden. Et ekstra bad gør kælderen mere komplet, og skal du udleje kælderen, kan du ikke undvære badet. Men der er også en del aspekter ved badet, du bør overveje. En kælder er ofte kold, eftersom væggene nedkøles af jorden udenfor. Måske bliver badet ikke lige så behageligt, som du havde forestillet dig, fordi det er vanskeligt at opretholde en behagelig temperatur. Kældre er også mere udsat for fugt, og med et ekstra vådrum er det rigtig vigtigt, at du gør det, du kan, for at modvirke skader fra svamp. Har du lagt isolering på ydersiden af kældervæggen, er du godt i gang, og med ordentlig ventilation og måske en affugter bør det være fint. En anden ting, som er værd at tænke på, er afløbet. Mens tyngdekraften sørger for at føre afløbsvandet væk i resten af huset, er det noget andet, når afløbsrøret ligger over badet. Dette kan sagtens ordnes med for eksempel en vandpumpe, men det er godt at være klar over det på forhånd.
Når du er kommet frem til, hvilken slags rum du gerne vil have, skal du vurdere, hvilken slags materialer du skal indrette det med. Her er både pris og komfort med i regnestykket, og hvordan du prioriterer er op til dig. Der er kommet en del nye muligheder til både gulv og vægge de sidste år, og der er meget at vælge mellem, både når det gælder design og kvalitet. Vinyl på rulle vil for eksempel for manges vedkommende virke gammeldags. Men dette har ændret sig, og smarte farver og mønstre har givet vinylrullen et nyt liv. Dette er et slidstærkt materiale, som også tåler vand, så det kan være værd at tage et kig på. Vinyl er billigere end for eksempel laminat, og det er også ret nemt at lægge. Både fliser, vinylrulle og klikgulv kan være et godt alternativ til din kælder.
Men der findes jo mange andre materialer, som kan fungere lige så godt. Mange drømmer nok om et trægulv, og et plankegulv giver et klassisk og robust udtryk. Da er det vigtigt, at du er omhyggelig med fugtspærren, og du må huske, at plankegulv vil udvide sig og trække sig sammen ret meget afhængigt af temperatur og årstid. Et nemmere alternativ kan være parket, som du både kan lime og klikke på plads. Hvad du vælger bør afhænge af, hvad du skal bruge rummet til. Er det som kælderstue til børnene, er det måske en idé, at gulvet er ekstra slidstærkt, mens det i et vaskerum er vigtigt, at gulvet tåler ekstra fugt.
Tænk også over, hvad du skal gøre med belysningen. I mange kældre kan det være vanskeligt at få nok dagslys ind, og så er det ekstra vigtigt at overveje løsninger med hensyn til lys. Der er også ofte lavt til loftet, hvilket også påvirker, hvordan vi opfatter lyset. For at give en følelse af dagslys kan man blande med koldt hvidt lys, det vil sige lys på mellem 4000 og 5000 Kelvin. For at gøre endnu mere kan man installere lys, der ændres i takt med dagslyset, men dette er måske at trække den lidt vel langt for de fleste.
Det er klart, at en stor del af prisen kommer an på, hvilke valg du træffer med hensyn til materialer og interiør, og om du bruger håndværkere eller vælger at gøre arbejdet selv. Her kommer det an på, hvad du har af erfaring og kompetence, og hvad tegnebogen tillader. I Bygge.dk har vi lavet en prisdatabase baseret på lignende projekter, hvor vi har leveret håndværkere tidligere, og er kommet frem til, at gennemsnitsprisen for indretning af en kælder ligger på ca. 9.750 kr. per m2. Dette inkluderer alle omkostninger, og alt arbejde, materialer og eventuel leje af udstyr er inkluderet. Men da dette varierer meget, er det svært at sige noget specifikt om prisen.
Læs mere om prisen på indretning af kælder.
Hvis du er klar til at komme i gang med dit kælderprojekt, kan du registrere projektet på Bygge.dk. Her har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører på ét sted, så det er nemt at vælge rigtigt. Registrerer du dit projekt på Bygge.dk, tager vi kontakt til dig for en kort gennemgang af, hvad du ønsker at få lavet. Derefter sendes der forespørgsler på arbejdet ud til velegnede entreprenører, før du matches med dem, der har kapacitet, og som er interesserede i dit projekt. Du bliver kun matchet med firmaer, som har gode referencer på tilsvarende projekter.