Mange går og drømmer om et ekstra badeværelse i huset. Og hvis du har en stor kælder, kan det være en god idé at se på mulighederne for at bygge badeværelset dér. Det kan være som en del af en udlejning af en kælderetage, et supplement til en "man cave", eller blot et ekstra badeværelse i husstanden. Dette vil også øge boligens salgsværdi, hvilket på sigt sagtens kan vise sig at være en rigtig god investering. Men når du starter på så stort et projekt, er det vigtigt at tænke grundigt over, hvad det faktisk indebærer. Med denne guide vil vi fortælle dig, hvilke ting du skal overveje, og hvordan du skal gå til opgaven.
Vi starter med planlægningen. Der er en del ting, du skal overveje, når du bygger nyt badeværelse i kælderen, i modsætning til andre steder i huset. Vandforsyning og afløbsrør er indlysende, men ting som ventilation, fugt og generel boligkvalitet har nogle andre krav, når vi befinder os under jordniveau.
Hvis du overvejer at sælge din bolig, er der ingen tvivl om, at et ekstra badeværelse i kælderen vil øge værdien betragteligt. Men badeværelset er også det rum, som skaber flest problemer i forbindelse med et ejerskifte. Og det er meget vigtigt, at alt arbejdet udføres korrekt. Det er ikke særlig behageligt at finde fugt, råd og lækager i et nyligt købt hus - så sørg for at følge forskrifterne, for at undgå en potentiel og langvarig konflikt med køberen. Når det er sagt, så er det stadig ikke særlig behageligt at have disse ting i hjemmet, selvom du vælger at blive boende.
Det er også en god idé at have overvejet badeværelsets funktion på forhånd. Vil du gerne have et komplet badeværelse med både bruser og toilet, eller er det nok med et toilet og en håndvask? Skal badeværelset være tilknyttet et gæsteværelse, eller er det mest tiltænkt et hurtigt bad, efter du har været i haven? Eller til et nyt arbejdsområde, som du også har i kælderen? Hvis du planlægger at bygge et komplet badeværelse, skal du naturligvis have mere plads, end hvis du blot skulle have et nyt toilet. Til et badeværelse med bruseløsning bør du mindst regne med 5,5 kvadratmeter. Men et lille badeværelse kan endda laves på blot 2,5 kvadratmeter.
Når du skal forvandle kælderen til boligareal, vil det være en brugsændring, som du derfor er pålagt at ansøge kommunen om. Dette gælder uanset om badeværelset er beregnet til egen brug eller udleje.
Uanset om du overvejer et helt nyt badeværelse eller bare et ekstra toilet i underetagen, er beslutningen op til dig. Der er naturligvis mere arbejde i at lave et nyt spa-område, men det kan også være dejligt at have et sted i huset, hvor man kan drømme sig væk. Og hvis du er ude efter drømmeboligen, er det netop dette, du trænger til.
Du bør i alle tilfælde planlægge efter, hvad badeværelset skal bruges til. Hvis du planlægger at lave et kælderværelse til barnet, er det måske ikke nødvendigt med et komplet badeværelse. Men med et ekstra toilet slipper du for, at der skal løbes op og ned ad trapperne, hvilket kan være en god idé. Hvis du derimod planlægger at lave et gæsterum eller udleje kælderen, er det en god idé at se på mulighederne for at bygge et komplet badeværelse med bruser eller badekar.
Den valgte løsning kommer selvfølgelig an på, hvor god plads du har: Et komplet badeværelse vil optage betydeligt mere plads end et toilet. Og som vi allerede har nævnt tidligere, skal du bruge mindst 5-6 kvadratmeter eller mere, hvis du gerne vil have et fuldt udstyret badeværelse. Husk også, at der ofte både er koldere og fugtigere i kælderen. For at sikre mest muligt komfort, bør du derfor sørge for en god isolering på badeværelset.
Hvis du vælger at lave et helt nyt badeværelse, er det en god idé at overveje, om du gerne vil have en brusekabine, eller et badeværelseshjørne, hvor vandet falder ned på fliserne. Har du et trægulv eller en for lille gulvhældning, er en brusekabine den bedste løsning. Det er også den løsning, der giver den bedste beskyttelse mod de fugtskader, som du for alt i verden skal undgå! Især i kælderen skal du tænke dig ekstra godt om.
De fleste tænker sandsynligvis, at det er pænere med et brusehjørne end en brusekabine. Men moderne brusekabiner har heldigvis meget at byde på, både hvad angår design og komfort. Det er også nemmere at udskifte en brusekabine end et brusehjørne, hvis der for eksempel skulle opstå en revne i en af fliserne. På den anden side er et brusehjørne billigere end en brusekabine. Det er også nemmere at rengøre. Men så var der det med fugt: I næste afsnit har vi set nærmere på, hvad du kan gøre på det område.
Når man forestiller sig sit nye badeværelse, kan man hurtigt komme til kun at fokusere på design og anvendelsen heraf, og dermed glemme det, som sker i baggrunden. Ventilation er vigtigt for både at få en behagelig temperatur og undgå eventuelle fugtskader. Det gælder specielt i kælderen, hvor der ofte er koldere, og den varme luft fra badeværelset kondenserer på de kolde vægge. Der kan endda komme kondens på væggene ind mod badeværelset i de omkringliggende rum. I værste fald fører det til skimmelsvamp og mug, og kan derfor blive en dyr affære.
Her i Danmark er temperaturen ofte høj hen over sensommeren. Derudover er fugtniveauet også højere end tidligere på året. I en kælder finder man ofte meget beton, som ligger afskærmet ift. resten af huset og jorden, og holder dermed en lav temperatur. Når den varme luft trænger ind i den kolde kælder, sænkes lufttemperaturen, og fugtigheden øges. Særligt når det er stillestående luft, er der fare for fugtskader, da der er mangel på luftcirkulation, som gør, at den kolde luft forbliver på samme sted. Dette, set i kombination med den megen vanddamp og kondens, gør det ekstra vigtigt, at der er tilstrækkeligt med ventilation i kælderbadeværelset.
Udover at fugt og råd kan skade din bolig, kan det også være sundhedsskadeligt. Astma og bronkitis er blandt de sygdomme, der kan forårsages af dårligt indeklima. Det kan også føre til koncentrationsproblemer og hovedpine. Der er med andre ord flere gode grunde til at være ekstra påpasselig med ventilation og fugtproblemer.
Det behøver heldigvis ikke være noget stort arbejde at sørge for en god ventilation. Du kommer langt med en luftspalte i døren, der giver dig mulighed for at få frisk luft ind i rummet. Sammen med god ventilation eller en ventilator i loftet - gerne i den anden ende af rummet - sørger det for en effektiv udskiftning af den varme, fugtige luft.
En anden ting, du skal overveje grundigt, er afløbet. Gamle kældre er normalt ikke bygget med tanke på, at der skal være et boligareal, og er ofte ikke bygget med et afløb og dræn, da boligen blev bygget. Det er altid et omfattende arbejde at installere nye rør og afløb, og da gulvene og væggene typisk er i beton, bliver det en ekstra udfordrende opgave i kælderen. Her bliver du nødt til at bore i betonen, hvilket er noget, der kan gøre det til en dyr og støjende affære. Afløbsrøret kan også ligge over kælderniveau, hvorfor du vil skulle installere en pumpe for at få pumpet spildevandet op til selve afløbet. Der findes imidlertid løsninger, som er mere eller mindre lydløse, og det er muligt at ordne dette med en brusepumpe eller toiletkværn.
Men med lidt held har din kælder allerede et afløb på plads. Der kan endda være rør til både forsyning og afløb af vandet. Men selv da vil der også være et behov for lidt boring og udgravning, da der skal meget til for, at alt passer perfekt med det, som du planlægger at have i badeværelset. Men du er i det mindste godt på vej. Prøv i hvert fald at holde behovet for nye rør og afløb på et minimum. Placer badeværelset direkte under et vådrum i etagen ovenover - så bliver det både billigere og enklere at lave det nye badeværelse.
Det er som sagt et omfattende projekt at bygge et nyt badeværelse, og det er vigtigt, at du ved, hvad du gør. Det kan være, at du har renoveret før og føler, at du har tilstrækkelig med erfaring til at gøre det selv. Tænk dig godt om. Selvom der kan være penge at spare ved at gøre arbejdet selv, så er der meget, der kan gå galt, hvis du kvajer dig. Og er uheldet ude, kan det også være svært at få det dækket af forsikringen, hvis arbejdet er udført af ufaglærte.
Uanset hvad, skal du snakke med en VVS-installatør og en elektriker, før du går i gang. Så kan I sammen gennemgå dine planer for det nye badeværelse og hvad du havde forestillet dig: Der kan nemlig være ting, du ikke har tænkt på, eller at din badeværelsesløsning ikke vil kunne fungere i praksis. Vi hos Bygge.dk har et stort netværk af dygtige entreprenører, så tøv ikke med at kontakte os, hvis du mangler hjælp. Det er gratis at registrere dit projekt hos Bygge.dk, og vi giver dig en række tilbud fra entreprenører, der alle har gode referencer.
Selvom der rigtig nok ikke findes nogen lov om, at du ikke må installere membranen selv, bør du være forsigtig med dette. Vådrum SBI anvisning 252 siger også, at du bør overlade dette til fagfolk. Det samme gælder for det skjulte rørarbejde, rørføring, arbejde vedrørende afløb og elektrisk arbejde. Husk også at skaffe dig dokumentation når arbejdet er færdigt, for at sikre dig, at du ikke taber penge, når du en dag skal sælge boligen.
Meget af overfladearbejdet må du gerne lave selv. At lægge fliser, installere brusekabine, hænge spejl op og montere badeværelsesmøbler kan du gøre selv, så længe du holder tungen lige i munden. Det er ganske vist også den sjove del af arbejdet, da det giver synlige resultater. Pas blot på, at du ikke ødelægger noget af det arbejde, som VVS-installatøren har foretaget; som for eksempel at du laver hul i membranen. Uanset hvad er det vigtigt, at du ikke bliver for ivrig og gør noget utilsigtet.
Prisen er selvfølgelig også en vigtig faktor, når det kommer til et byggeprojekt. Den vil variere efter størrelsen på badeværelset, materialer og det arbejde, der skal udføres. Baseret på vores database, vil gennemsnitsprisen på et nyt badeværelse i kælderen ligge på cirka 175.000 kr. inkl. moms (alle omkostninger knyttet til projektet er indregnet). Dette er naturligvis et groft skøn, og priserne varierer meget (fra under 130.000 til over 320.000 kroner for store luksuriøse badeværelser). Du kan også vælge at gøre noget af arbejdet selv, vælge billigere badeværelsesmøbler og gå efter mindre løsninger osv. Men husk på, at du også får det, du betaler for. Dygtige håndværkere koster muligvis lidt ekstra, men det er også værd at betale for god kvalitet. Vi har skrevet en fyldestgørende artikel om prisen på dit nye badeværelse.
Vi håber, at du har fået et godt overblik over, hvad det indebærer at bygge et nyt badeværelse i kælderen. Så længe din planlægning er i orden, og du har gode håndværkere og følger regler og forskrifter, burde det alt sammen gå godt. Læs gerne vores andre artikler, hvor vi har skrevet om temaet - måske finder du inspiration til at reparere på hjemmet på andre måder. Uanset opgaven, hjælper vi hos Bygge.dk dig med tips og råd. Vi har et stort netværk af dygtige entreprenører, som kan hjælpe dig med at skabe din drømmebolig. Tøv ikke med at tage kontakt. Og held og lykke!