Byg badeværelse: Hvad koster det? (Pris i 2021)

Skal du bygge et nyt badeværelse? I denne prisguide giver vi dig alt hvad du skal vide angående priser, omkostninger, finansiering, besparende tips og meget mere. Undgå at betale for meget, og få gode råd der sikrer, at projektet holdes under budgettet. Gennemlæs denne prisguide, og få alle de oplysninger du skal bruge.

Byg badeværelse

Byg badeværelse: Hvad koster det?

Drømmer du om at bygge et badeværelse, så du får lige præcis den stil, du ønsker dig? Så er det vigtigt at starte med at opstille et realistisk budget, for at se, hvad du har at gøre med.

Badeværelset er boligens dyreste rum målt på kvadratmeterpris. Hos Bygge.dk har vi oparbejdet en prisdatabase, baseret på projekter, hvor kunder har benyttet Bygge.dk til at finde håndværkere og entreprenører. Bygge.dk modtager en kopi af tilbuddene på mange badeværelsesprojekter. Og baseret på disse, har vi samlet priserne fra hundredvis af projekter i én prisdatabase.

Ifølge vores tal, er gennemsnitsprisen for et nyt badeværelses - der bygges fra bunden - på cirka 175.000 kroner. Så er både arbejdstimer, materialer og udstyr indregnet. Men prisniveauet kan variere fra ned til 130.000 kroner og til op over 330.000 kroner. Sammenlignet med at renovere et eksisterende badeværelse, er det noget dyrere at bygge et badeværelse, hvis der ikke findes et eksisterende badeværelse i dag. Renoveringen af et eksisterende badeværelse har en gennemsnitspris på 150.000 kroner. Det kan du læse mere om her: Pris på renovering af badeværelset. Når man bygger et nyt badeværelse – kontra renovere på et eksisterende - er der ekstra omkostninger tilknyttet projektet; herunder rørføring, elektricitet og ventilation.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Det, du ikke ser, er det der koster

Det er naturligvis størrelsen på badeværelset, der er afgørende for, hvor dyrt det bliver. Men andre forhold spiller også ind - for eksempel inventar, udstyr, placeringen og håndværkernes effektivitet.

De største omkostninger er dem, som du ikke kan se. Og de ting skal være i orden. Det hjælper ikke at have et flot badekar, hvis det tekniske ikke er på plads.

Arbejdet med membran, elektricitet, rør, afløb og andet VVS-arbejde skal udføres korrekt og være af godkendte materialer.

Det er med andre ord ikke her, du skal spare penge. Mange bliver overrasket, når de hører, at kvadratmeterprisen på et badeværelse ofte bliver lavere, jo større badeværelset er. Men det skyldes, at det tekniske arbejde (rør, el, membran, ventilation) skal laves uafhængigt af badeværelsets størrelse.

Mulighederne for at lave fejl er meget større i vådrum end i de andre rum. Hvis der sjuskes med arbejdet, kan det få store, negative konsekvenser. Fugtskader, som udvikler sig over tid, udløser normalt ikke en erstatning, og forsikringsselskabet kan nægte dig erstatning for uventede vandskader, hvis fejlen primært skyldes, at ufaglærte har udført arbejdet.

Sådan kan du reducere prisen

Omkostningerne, der er forbundet med det tekniske arbejde, slipper du således ikke for. Men har du en tynd tegnebog, findes der imidlertid andre måder, hvorpå du kan gøre badeværelset billigere. Først og fremmest ved at vælge billigere udstyr.

Vælger du en nøgtern standard, kan badeværelset hurtigt blive meget billigere. For eksempel kan du nøjes med et almindeligt badekar i stedet for et dyrt boblebad. Og måske kan den loftmonterede bruser med det flotte betjeningspanel erstattes med en almindelig bruser?

Et andet trick til at spare, er ved at begrænse brugen af fliser, da det hurtigt kan blive dyrt i både materialeomkostninger og arbejdstimer. Nogen bytter fliserne ud med vådrumspaneler, mens andre blot begrænser brugen af fliser til de mest strategiske steder.

Men selvom du vælger en billigere løsning, er det vigtigt, at produkterne har en høj kvalitet. Rådfør dig derfor med en VVS-installatør, før du laver dine indkøb. En VVS'er kan nægte at installere dine badeværelsesprodukter, hvis han ikke mener, at de vil leve op til det forventede.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvordan kan du finansiere badeværelset

En skjult omkostning, som mange ikke tænker på, er hvordan badeværelset bliver finansieret. Det er dyrt at være fattig, som det hedder. Hvis du skal låne penge, er det derfor vigtigt, at du beregner omkostningerne nøje, således at du ikke skal afbryde arbejdet, før resultatet står færdigt. Så har du også råd til at tilbagebetale lånet.

Mange finansierer dele af byggeomkostningerne med kreditkortet. Men hvis du ikke betaler før den rentefri periode er over, begynder de dyre renter at lægges på. Der er ofte bedre alternativer, som for eksempel af låne i boligen eller tage et rimeligt forbrugslån.

Har du et stramt budget, bør du bruge pengene der, hvor de har størst betydning på sigt. Det er mere vigtigt, at badeværelset dækker dine behov i hverdagen, end at du har de dyreste og mest eksklusive løsninger til badeværelset.

Et badeværelse som investering

Sammen med køkkenet, er badeværelset det vigtigste rum i huset, når det skal sælges.

Værdien på din bolig bestemmes hovedsageligt af boligens standard og beliggenhed. Men ejendomsmæglere vil fortælle dig, at gamle og forældede badeværelser ikke alene vil afholde potentielle købere. De kan også sænke salgsværdien; og i nogen tilfælde med et større beløb end ved anskaffelsen af et nyt badeværelse.

Er badeværelset i god stand rent teknisk, kan det bedre betale sig at lave en almindelig renovering med fliser og nye møbler og armaturer, end en totalrenovering. Uanset hvad, bør man lægge sig fast på en stil, som potentielle købere også vil kunne lide.

Husk at få dokumentation fra entreprenøren på det udførte arbejde. Selv et helt nyt badeværelse kan få samme værdiansættelse som et gammelt badeværelse, hvis du ikke kan dokumentere, hvordan det blev bygget.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Spar penge med en rigtig entreprenør

Det er ikke kun på materialesiden, at du kan spare penge. Prisforskellen mellem håndværkere kan også være stor.

Brug derfor tid på at undersøge markedet, og lad være at slå til ved det billigste tilbud, du finder. Hvis tilbuddet, du modtager, ser for godt ud til at være sandt, er det det sandsynligvis også. Det er slet ikke alle håndværkere, som kan det, de påstår de kan. En håndværker med professionel stolthed vil desuden tage betaling for arbejdet.

Byggebranchen har lavet sin egen vådrumsnorm SBi-252 – Anvisning for vådrum, for at sikre, at arbejdet på vådrummet bliver gjort korrekt. Det er ikke lovpligtigt, men det kan give en ekstra tryghed.

Når du registrerer dit projekt på Bygge.dk, kan du lade entreprenørerne konkurrere om dit projekt. Bygge.dk er en tjeneste, der kobler boligejere op med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderingen, godkendelserne og referencerne. Derefter sætter vi dig i kontakt med entreprenører, som er kvalificeret til dit projekt.

Hvad med din egen indsats? Når det kommer til badeværelset, bør du overlade arbejdet til professionelle håndværkere. Chancen for, at man kan klare det hele selv, er meget lille. Mange drukner i opgaven. Laver man en fejl, er det blot et spørgsmål om tid, før der opstår vandskader og skimmelsvamp - og så kan det blive en dyr affære. Hvis man gerne vil gøre noget af arbejdet selv, er nedrivningsarbejdet og malingsdelen nogle af de opgaver, der er mere enkle at gå til.

Det er desuden minst fem års reklamationsret på arbejdet. Mange håndværkere kan derfor ikke lide når ufaglærte blander sig i arbejdet, da håndværkeren efterfølgende står med ansvaret.

Byg badeværelse? Få 3 tilbud

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.