Design badeværelse: 10 ting du skal vide

 

Overvejer du at designe nyt badeværelse? I denne artikel deler vi ud af vores erfaring, så du kan opnå et vellykket projekt. Gå ikke glip af rådene til, hvordan du sparer penge og sikrer dig, at projektet går som planlagt. Læs eksperternes tips, og undgå de sædvanlige problemer.


Design badeværelse

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Design badeværelse? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Design badeværelse - det skal du vide

Når man har taget første skridt og lavet en totalrenovering af badeværelset, ønsker man selvsagt, at resultatet bliver så pænt som muligt. Selvom badeværelset er det rum i hjemmet, som vi tilbringer mindst tid i, går de fleste alligevel op i, at det fremstår hyggeligt, lyst og indbydende. I de senere år er det blevet populært at skabe sin egen stil på badeværelset.

For at opnå det resultat, er det blot tekniske og byggemæssige faktorer, som skal være på plads. Et badeværelse skal designes, så det er mest hensigtsmæssigt, praktisk og behageligt. I modsætning til de fleste andre rum i boligen, er badeværelset ikke noget, du kan ommøblere, når du har lyst til forandring. Derfor skal designet tænkes nøje igennem på forhånd.

Der er to muligheder for at få drømmebadeværelset, som du ønsker det. Du kan sætte dig ned og designe det selv, eller du kan søge hjælp fra en indretningsarkitekt. Den mulighed, du vælger, afhænger helt og holdent af dine egne færdigheder og størrelsen på tegnebogen. For at tage det sidste først, så er det klart billigere at lave tegningen selv.

På nettet finder du et stort udvalg af tegneprogrammer, du kan anvende til at designe drømmeværelset - også badeværelset. Mange af disse programmer er gratis at bruge, men giver dig næsten de samme funktioner som dem professionelle arkitekter har adgang til. Flere af programmerne har mange gode hjælpefunktioner. På den måde får du god hjælp til at designe badeværelset, præcis som du ønsker det.

Floorplanner – alle kan bruge det

Det webbaserede 'Floorplanner' er blandt de ældste design-programmer. Programmet er gratis og arbejder direkte i din browser. Det betyder, at du ikke behøver at downloade et program til din PC. En anden fordel er, at du kan downloade tegningerne fra mobiltelefonen eller tabletten og dermed få lettere adgang, når du står i butikken og skal vælge inventar.

Floorplanner er meget nemt at bruge og kræver nærmest ingen forudgående viden for at komme i gang.

Her finder du Floorplanner

SketchUp – Det sociale tegneprogram

SketchUp er et andet program, som har været på markedet længe. Den største fordel er, at der er bygget et stort system op omkring programmet. Gennem brugerforummet kan du hente inspiration fra andre brugere af programmet, og der skal meget til, for at du ikke finder et badeværelse, der er meget lig det, du ønsker dig. SketchUp har et lidt højere brugerniveau end Floorplanner, men burde være overkommeligt for de fleste, efter at du har prøvet lidt frem og tilbage.

Her finder du SketchUp

Punch! - For den semi-pro

Punch! er en serie af arkitekt- og interiørprogrammer. Programmet er først og fremmest beregnet til lidt mere avancerede brugere og kan skaleres efter behov. Punch! er et betalingsprodukt, hvor du kan tilføje funktionaliteter efter de behov, du måtte have. Det gør programmet velegnet til både små og store renoveringsprojekter samt ombygningsprojekter.

Her finder du Punch!

Ikea – solid, hvis du har valgt leverandør

Ikea behøver næppe nogen større introduktion. Den svenske møbelproducent er gennem årene blevet fast inventar i millioner af hjem. Selskabet har også, i lighed med andre producenter, lavet sit eget værktøj for at hjælpe kunden med at designe rummene. Ikeas tegneprogram er helt sikkert ikke det mest avancerede, men dækker dog de fleste af de behov, du måtte have. Tegneprogrammet tager først og fremmest udgangspunkt i det interiør, der leveres af netop Ikea.

Her finder du Ikeas tegneprogram

Sådan gør du, når du skal designe badeværelset

Du må selvsagt ikke bruge et almindeligt tegne- eller interiørprogram, når du skal lave dit drømmebadeværelse. Gammeldags blyant og papir fungerer præcis lige så godt, men programmerne giver dig nogle fordele. Det er ikke mindst praktisk, at du kan tage dine tegninger med på mobiltelefonen, hvor du kan dele dem med familien og entreprenøren. De elektroniske programmer gør det også arbejdet meget enklere.

Når du har valgt hvilket program, du gerne vil bruge, starter den sjove del af processen. Det første, du skal gøre, er at opmåle badeværelset. Vær grundig i processen, da målene, du tager, kommer til at følge dig gennem hele projektet. Ved valg af badeværelsesinteriør er det helt afgørende, at du har målt rigtigt op.

Målene lægger du ind i programmet, så programmet kan indstille dit rum. Derefter er det egentlig blot at begynde at tegne, tilføje inventar som toilet, bruser, håndvask og møbler. Nogle af programmerne giver dig også mulighed for at lægge billeder ind i rummet, således at du kan få en idé om, hvordan det vil se ud til sidst.

Få 3 gratis tilbud >

Design badeværelse? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Opmåling og atter opmåling

Fordelen ved et tegneprogram er, at du kan prøve og fejle, lave flere udkast, sende og drøfte det med familie og venner, og forme badeværelset lidt efter lidt. Det kan desuden være en fordel at starte inderst og arbejde sig ud mod døren. Så får du et godt overblik over pladsforbruget, og hvor meget du har "tilbage". Men husk på, at du nemt skal kunne komme ind og ud af badeværelset. Værdien af et åbent badeværelse må ikke undervurderes.

Mens du tegner, kan det være en god idé at lave jævne besøg på badeværelset, for at visualisere, hvordan det kommer til at blive. Det er ikke sikkert, at placeringen af håndvasken, som du har lavet på tegningen, alligevel er den mest hensigtsmæssige. Lav konstant kontrolmålinger for at danne dig et billede af, hvordan interiøret ville se ud i rummet.

Lej en indretningsarkitekt

Hvis du ikke føler dig tryg ved at designe et badeværelse på egen hånd, kan du alternativt få professionel hjælp. En indretningsarkitekt kan være en god investering, så du sikrer dig, at du får et badeværelse, der passer perfekt til dine ønsker og behov. Indretningsarkitekterne har god erfaring og ved, hvordan de skal bære sig ad. Det kan spare dig for megen tid og ærgrelse.

Alting koster selvfølgelig penge. At få hjælp fra en indretningsarkitekt til at designe et badeværelse koster mellem 5.000 og 25.000 kroner, afhængigt af størrelsen på rummet og hvor omfattende arbejdet er.

De fleste indretningsarkitekter opererer med pakkepriser, der er baseret på rumtypen og størrelsen. En sådan pakke skal gerne indeholde plantegninger, farvevalg, forslag til interiør samt en plan for belysning. Med andre ord får du alt det, som du behøver, til en renovering af badeværelset. Baseret på indretningsarkitektens arbejde bliver det lettere for en entreprenør at give et præcist tilbud på opgaven.

Det er vigtigt at huske, at hvis du skal hyre en indretningsarkitekt til at designe dit badeværelse, skal du være tydelig i din kommunikation. Det er dig, som skal bruge badeværelset, og det er derfor vigtigt, at han tager hensyn til dine input.

Det kan selvfølgelig være fristende at give arkitekten frie tøjler, så han selv kan lave badeværelset - men så bliver det arkitektens drømmebadeværelse, og ikke dit. De fleste arkitekter vil gerne levere et resultat, som du som byggere er glad for, og det vil helt og holdent afhænge af, om du får sat dit personlige præg på rummet.

Gør det klar for arkitekten, hvad du gerne vil have og ikke vil have. Så bliver det nemmere for arkitekten at udføre opgaven i overensstemmelse med bestillingen. Ved at lade arkitekten udføre arbejdet, sparer det dig også for en del udgifter. 

Gør-det-selv eller overlad til andre

Det kan være vanskeligt at tage en beslutning om, om det er bedst at lave designet selv, eller at få hjælp fra en arkitekt. Hvis du føler dig tryg med en tommestok og tegneprogrammer og nyder at lege med indretningen selv, kan det være både sjovt og spændende at lave opgaven selv.

Den store fordel er naturligvis, at du får badeværelset præcist som du ønsker, at det skal se ud. Et badeværelse, du selv har designet, kan føles mere hjemme, end et, som en fremmed har tegnet. 

Og det er ikke mindst billigere at designe et badeværelse selv. En stor arkitektopgave kan koste 16.000 kroner - og det er en stor andel, når renoveringen kan koste 130.000 kr. På den anden side kan det være pengene værd at hyre en indretningsarkitekt. 

Det gælder især når du ikke føler, at du er tryg ved at udføre arbejdet selv. Tegningerne, som du enten laver selv eller får hjælp til, danner grundlaget for håndværkernes arbejde. Det er derfor helt afgørende, at denne del af arbejdet er gjort korrekt. En indretningsarkitekt kan se ting, du ikke selv havde tænkt på, og komme med indspark, som gør slutresultatet bedre.

Jo bedre tegningen af badeværelset er, desto bedre er entreprenøren udstyret til at give et rigtigt og præcist tilbud. En god plantegning er samtidig et vældig godt arbejdsredskab under arbejdet med renoveringen.

Der er derfor heller ikke noget i vejen med at kombinere din egen tegning med arkitekttegningen. Du kan drøfte disse ting med indretningsarkitekten.

Arkitekten vil være optaget af at høre dine input og ønsker. Hvis du har lavet nogle udkast til rumtegningen, vil arkitekten gerne bruge dette som grundlag for det videre arbejde. Det kan være, at du kan spare nogle penge på slutresultatet. 

Få 3 gratis tilbud >

Design badeværelse? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.