Bygge badeværelse: En komplet guide (pris, regler, tips)

Overvejer du at bygge nyt badeværelse? Her de ting, du skal overveje, før du går i gang. Badeværelset er boligens mest krævende og dyreste rum. Det er et rum, som skal være åbent døgnet rundt. Her befinder du dig hver morgen, nyder et varmt brusebad efter arbejdet, eller måske bare slapper af i badekarret om aftenen. Samtidig er badeværelset ofte boligens mindste rum, og desuden det dyreste per kvadratmeter. Så god planlægning er alfa og omega.

Bygge badeværelse

Hvad er forskellen på at bygge et nyt badeværelse og at renovere?

I daglig tale snakker vi ofte om et "nyt" badeværelse, selvom vi egentlig blot laver en almindelig renovering eller opgraderer det nuværende. Der er imidlertid forskel på at bygge et helt nyt badeværelse og at renovere et eksisterende badeværelse.

De tekniske udfordringer med rørføring, vandtilslutning, dræn og elektricitet er meget større ved et nyt badeværelse. Ved almindelig renovering bliver de nye materialer som oftest installeret på samme sted som de eksisterende. Meget af VVS-arbejdet og andet grundlæggende arbejde er derfor allerede lavet. Det er meget mere komplekst at bygge et badeværelse fra bunden af, når det kommer til rør, elektricitet og ventilation, da det ikke er sikkert, at det er særlig nemt at forbinde disse ting med det nye badeværelse.

Generelt vil prisen for at bygge et nyt badeværelse ligge mellem 10-30 procent højere end at renovere et badeværelse. Baseret på vores prisdatabaser hos Bygge.dk, ligger gennemsnitsprisen (alt inklusiv) for en totalrenovering af det eksisterende badeværelse på 150.000 kr. En opførelse af et helt nyt badeværelse ligger derimod på cirka 175.000 kroner.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Skal du søge kommunen om tilladelse?

Det er lettere at bede om tilgivelse end tilladelse, siges det. Men når det kommer til at bygge badeværelse, gælder det om at have tilladelserne i orden, før du starter.

Den gode nyhed er, at det i de fleste tilfelder ikke er ansøgningspligten for vådrumsarbejde. Der er imidlertid tre vigtige undtagelser, som du fortsat skal ansøge kommunen om:

- Du ændrer den bærende konstruktion. At ændre en bærende konstruktion betyder, at du nedriver, flytter eller ændrer i bærevægge, tagspær eller bærende elementer.

- Du bygger på en måde, så at en brandcelle brydes (typisk ved at fjerne et afløb ved flerboliger).

- Du bygger et badeværelse i et rum, der ikke er godkendt til langvarigt ophold (udvidelse); f.eks. opbevaring. I så fald skal du ansøge om brugsændring.

Hvis du skal ansøge, bør du planlægge minimum tre ugers sagsbehandlingstid. Du skal også overveje, hvilke regler, der gælder for den part, der skal ansøge. Altså, om du vil ansøge selv, eller du har brug for professionel (arkitekt, ingeniør eller entreprenør).

Hvad koster det at bygge et badeværelse?

Prisen på et nyt badeværelse afhænger af dine drømme, prioriteringer og badeværelsets størrelse. Baseret på de projekter, hvor en bygherre har anvendt Bygge.dk til at finde en entreprenør, har vi opbygget en database over priserne på bygge- og renoveringsprojekter. Baseret på dette, kan vi se, at gennemsnitsprisen for at bygge et helt nyt badeværelse, ligger på cirka 175.000 kr. Dette omfatter både arbejdstimer, materialer og udstyr.

Men prisniveauet kan variere meget: Fra ned til 130.000 kr., til over 330.000 kroner. Badeværelset er som oftest det dyreste rum, målt i kvadratmeterpris. Men tænk ikke på badeværelset som en omkostning. Det er også en investering. Et moderne badeværelse kan øge værdien på boligen.

Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

Hvilke materialer skal du vælge til badeværelset?

Et badeværelse bør ikke kun indeholde det mest nødvendige, men bør også indrettes som dit personlige tilflugtssted, hvor du kan trække dig tilbage fra hverdagens stress og jag.

Bruseløsning: Du kan altid købe en bruser, der monteres over badekarret, med et bruseforhæng. Men de fleste vælger nu alligevel en brusevæg og lignende. Materialer i kobber, messing eller guld er specielt trendy for tiden.

Badekar: Der findes et hav af forskellige badekar at vælge imellem, og prisforskellene er store. Ting, du kan ændre på, er størrelsen, materialer og formen. Prøv altid et badekar, før du køber det.

Toilet: Folk forventer at finde et toilet på badeværelset, så du behøver ikke at gemme det væk. Bare det ikke bliver badeværelsets midtpunkt. De fleste vælger i dag et væghængt toilet.

Lys: Et godt lys på badeværelset er vigtigere, end mange tror. Med moderne lysstofrør hjælper det lidt til de smukke møbler. Lyset skal helst have en naturlig farvegengivelse, og det skal være godt oplyst, særligt rundt om spejlet.

Gulv og vægge: Fliser bruges ofte på vægge og gulv, specielt i de dele af rummet, der bliver mest våde. Fliser findes i forskellige størrelser, materialer og priser.

Håndvask: Tænk ikke på håndvasken som et sted, hvor du bare vasker hænder og ansigt. Det er et vigtigt badeværelsesmøbel, som kan blive badeværelsets midtpunkt.

Kunst: Det giver en ekstra god oplevelse, hvis du bringer kunst ind på badeværelset: Det giver dig noget pænt at se på, ud over dig selv i spejlet. Du kan eventuelt hænge nogle hyggelige familiebilleder op.

Badeværelsesmøbler: Der findes et væld af møbler i forskellige farver og materialer. Find nogen, der passer til dit badeværelse. Brug gerne møbler med hjul. Det gør dem flytbare og er især nyttige på mindre badeværelser.

Hvordan gør jeg det billigere?

Den største omkostning ved et badeværelse, er alt det, man ikke ser - for også det skal være i orden. Alt det tekniske som; rørføring, vandtilslutning, dræn, membran og elektricitet kan man ikke selv lave.

For at få prisen ned gælder det om at være kreativ og finde andre, overkommelige løsninger. For eksempel ved at vælge en mere nøgtern standard for inventar og udstyr - for eksempel ved at udskifte de dyre fliser med vådrumsplader, eller finde billige armaturer.

Men selv om du vælger en billigere løsning, er det vigtigt, at produkterne holder en høj kvalitet. Spørg derfor VVS-installatøren til råds, før du går på indkøb. En VVS-installatør kan nægte at installere badeværelsesprodukter, hvis han ikke mener, at de kan leve op til det forventede resultat.

Du kan også spare store summer ved at vælge den rigtige entreprenør. Du bør altid indhente minimum to-tre skriftlige tilbud. Opret dit projekt hos Bygge.dk for at blive sat i forbindelse kvalitetssikrede badeværelsesentreprenører.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Byg selv eller brug en professionel?

Et vådrum er det sværeste rum for en amatør at vove sig ud i. Selv om du teknisk set har lov til at lave en masse arbejde selv, kræver forsikringen, at professionelle håndværkere er ansvarlige for vand og elektricitet. Ved at bruge dygtige håndværkere, får du en garanti for, at arbejdet er udført forsvarligt.

De penge, du sparrer på selv at udføre det, kan koste dig dyrt i længden. Et badeværelse i dårlig stand, kan forårsage lækager og fugtskader. Hvis du ikke kan dokumentere, at arbejdet er blevet udført på korrekt vis, kan du blive nægtet en erstatning.

Men selv om du overlader arbejdet til fagfolk, bør du alligevel sætte dig personlige præg på det - det er trods alt dig, der skal bruge det.

Hvordan finder man seriøse håndværkere?

At bygge et nyt badeværelse er et udfordrende projekt - uanset, hvor godt du planlægger det. Men med en pålidelig håndværker med på holdet, kan arbejdet blive meget nemmere.

Sørg for, at de håndværkere, du overvejer, har flere års relevant erfaring og kan dokumentere kompetencer.

Du bør altid skaffe mindst to-tre tilbud fra forskellige udbydere. Et tip er at bruge Bygge.dk, hvor du kan blive sat i kontakt med flere entreprenører, der kan give et tilbud på dit projekt. Du skal blot beskrive dit projekt, hvorefter du vil blive kontaktet af kvalitetssikrede firmaer.

Sørg for at få en skriftlig kontrakt. Jo mere detaljeret, du er i beskrivelsen af opgaven, desto bedre. Du er velkommen til at notere, at byggebranchens vådrumsnorm SBi-252 skal overholdes.

Hvor lang tid tager det?

Hvor lang tid det tager at bygge et nyt badeværelse afhænger af projektets størrelse, hvor godt du har planlagt det samt håndværkernes adgang og deres tidsbrug. Det er også vigtigt, at alle nødvendige byggetilladelser er på plads og at materialerne er tilgængelige, når der er behov for det.

Planlæg derfor så tidligt som muligt; mindst fire uger før byggestart. Eventuelle spørgsmål om, hvilken type indretning, du gerne vil have, samt belysning og andet, bør været afklaret, før håndværkerne møder op.

Hvis du bruger professionelle fagfolk, skal du regne med mindst 3-5 ugers arbejde. Den mest almindelige fejl folk laver, er at undervurdere hvor lang tid det tager at få bygget et nyt badeværelse.

10 tips til bygning af et badeværelse

1. Gå på jagt efter gode idéer

Det er en god idé at have tænkt en tanke om, hvordan badeværelset skal se ud, når det kommer til både stil og farver. Du kan for eksempel hente inspiration fra udstillinger, bøger, blade og internettet.

2. Vær forberedt

Hvor stort skal badeværelset være, og hvor meget plads har du til badeværelsesmøbler, håndvask osv.? Vil du have både bruser og badekar? Skal du have gulvvarme? Hvem skal bruge badeværelset, og hvordan vil behovene ændre sig inden for de næste 5-10 år? Det er nogle af de spørgsmål, som du bør tænke over.

3. Opsæt et budget

Regn på, hvor meget du har råd til at bruge, og hvad et nyt badeværelse er værd for dig. Vær realistisk omkring budgettet. Hvis du skal optage et lån, bør du sørge for, at lånet er stort nok til at dække hele byggearbejdet, så du ikke må afbryde det. Vær forberedt på ekstraomkostninger; mindst 10-20 procent.

4. Vælg badeværelsesstil

Minimalistisk, klassisk eller romantisk? Stilen styrer valget af alt fra toilet til møbler og spejle. Det er tilladt af blande stilene, men vil du være på den sikre side, bør du begrænse dig til én stil, som dominerer badeværelset.

5. Find de rette fagfolk

Hent fagfolk ind, så tidligt som muligt - altså, når du har lagt en plan for, hvordan du gerne vil have badeværelset. Inviter til besigtigelse. Tjek referencer. Skriv en detaljeret kontrakt, der beskriver arbejdsopgaverne, vilkår, tidsplan og betaling. Det er en god idé at få arbejdet udført i henhold til vådrumsnormerne.

6. Bestil produkterne i god tid

Håndværkernes tid er dyr, så gør alt hvad du kan få alt på plads, før VVS-installatør, elektriker og andre håndværkere møder op. Hvis du gerne vil købe egne badeværelsesprodukter - som for eksempel badekar og bruser - bør du afklare dette med VVS-installatøren først. I værste fald vil han ikke installere det, fordi han ikke har kendskab til produktet, eller han ikke kan stå inde for resultatet. Rør og andre basismaterialer medbringer håndværkeren selv.

7. Vælg en totalentreprenør

Elektrikere, VVS-installatører og andre fagfolk vil kunne realisere dit drømmebadeværelse. Men deres arbejde skal koordineres, ellers bliver der meget spildtid. Mange vælger derfor at bruge en totalentreprenør, som står for hele projektet. Pengene, som du bruger på en totalentreprenør, får du ofte tilbage gennem sparede udgifter, som følge af bedre kvalitet, planlægning og projektledelse. Derudover får du mindre stress mens projektet står på.

8. Fokuser på kvalitet

Badeværelset har en længere varighed end mange andre rum i huset. Så du bør sørge for en god kvalitet hele vejen igennem. Det gælder både ved valg af materialer, produkter og udførelsen af arbejdet.

9. Husk at få dokumentation

Sørg for at få en god dokumentation på det arbejde, som udføres, samt hvilke materialer, der bliver brugt. Gem alle kvitteringer. Det er vigtigt, både med hensyn til forsikringen og et senere boligsalg. Et badeværelse uden dokumentation får automatisk en dårligere værdiansættelse ved et salg. Jo mere dokumentation du har, desto bedre.

10. Få en værdiansættelse

Værdien af boligen er sandsynligvis steget, når det nye badeværelse står klar. En ny værdiansættelse kan gøre det lettere at få solgt boligen eller øge boliglånet.

Bygge badeværelse? Få 3 tilbud

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.