Etplanshus: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

Der er flere grunde til, at mange vælger at bygge etplanshuse. Det kan gøre universelt design lettere, det er mere børnevenligt, og for mange betyder det, at man kan blive boende længere i huset, når man bliver ældre. Desuden vil byggeregler i nogle områder gøre det vanskeligt at få godkendt huse med flere etager. I denne artikel gennemgår vi fordele og ulemper ved at bygge etplanshuse, om hvad man kan forvente at betale, og hvordan man finder konkurrencedygtige entreprenører til jobbet.


Etplanshus

Etplanshus? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Start her

Arkitekttegnede huse eller typehuse?

Det første skridt er at finde en passende grund. Når man bygger på et etplanshus, kan det betale sig at være på udkig efter et større område, så man har mulighed for at bygge ud senere, og det er altid en fordel, at grunden er forholdsvis flad.

Når man har fundet en passende grund, skal man bestemme sig for, om man ønsker at bygge et specielt tilpasset hus eller et typehus. Specielt tilpassede huse er tegnet af en arkitekt. Dette vil resultere i en bolig, der er tilpasset både grunden og bygherrens krav og behov. Dette er vigtigt for at få mest muligt ud af etplanshuset. Ulempen ved specielt tilpassede huse er, at de tager længere tid at planlægge og i nogle tilfælde vil være dyrere at bygge.

Hvis man vælger at bygge et typehus, er meget af planlægningen allerede færdig. Huset er færdigtegnet, selv om det i nogle tilfælde vil være hensigtsmæssigt at foretage mindre justeringer. At huset er færdigtegnet vil indebære en mindre udgift til en arkitekt. Bemærk dog, at en vis del af det beløb, man betaler for et typehus, vil gå til arkitekten. Fordelen ved et typehus er, at det kræver mindre planlægning og dermed koster mindre. Ofte vil det også koste mindre at bygge, men det kan variere. Ulempen ved typehuset er, at man ikke har den samme mulighed for at tilpasse boligen i forhold til egne krav og behov. Man er ofte nødt til at indgå visse kompromiser.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvad koster det at bygge etplanshuse?

Prisen på boligen vil afhænge af en række faktorer. De faktorer, der i høj grad påvirker prisen, er blandt andet husets størrelse, forholdene på grunden og materialernes kvalitet. Det er imidlertid vanskeligt at anslå en nøjagtig pris uden en detaljeret beskrivelse af projektet. Hvad man kan gøre, er at se på de gennemsnitlige omkostninger ved sådanne projekter. I Bygge.dk har vi udviklet en prisdatabase baseret på projekter udført af entreprenører på platformen.

Ved opførelse af parcelhuse ser vi, at gennemsnitsprisen er omkring 18.000 kr. pr. kvadratmeter. For huse med en enklere standard og byggeri, reduceres priserne per kvadratmeter til 14.000 kr. Mere eksklusive boliger kan ofte komme op på mere end 29.000 kr. pr. kvm. Når det kommer til etplanshuse, vil jordarbejde og beton normalt udgøre en større del, da jordoverfladen er større end et hus i flere etager, men strukturerne er normalt noget enklere, hvilket trækker prisen ned. I alt vil et etplanshus derfor være omtrent samme kvadratmeterpris som huse med flere etager.

Bemærk, at disse priser omfatter omkostninger i forbindelse med opførelsen af ejendommen. De omfatter ikke udgifter til arkitekt og projektering

Læs mere om prisen på at bygge etplanshus.

Etplanshus? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Hvad styre prisen, når man bygger etplanshuse?

Der er en række faktorer, der påvirker prisen, når man bygger etplanshuse. Nogle af disse er absolutte, andre har man mulighed for at påvirke.

Valg og køb af materialer er en måde, hvor man selv kan påvirke prisen på den færdige bolig. Dette kan for eksempel være parketgulv, fliser og indretning til køkkenet eller badeværelset. Her har man mulighed for at påvirke prisen, afhængigt af hvilken kvalitet og leverandør, man vælger. Hvis man ønsker at holde materialeomkostninger nede, bør man lede efter tilbud og kampagner. For at øge chancen for at finde de ønskede materialer til nedsatte priser, kan det betale sig at være tidligt ude i planlægningen. Jo før man ved, hvilke materialer og varer man skal bruge, jo mere sandsynligt er det at finde disse på tilbud.

Prisen vil også afhænge af, hvilke materialer du vælger at bruge på udvendig beklædning og til taget. Tal med entreprenøren for at finde ud af, hvilke typer af beklædning, tagsten og vinduer det betaler sig at bruge.

De dyreste rum at bygge er køkkener, badeværelser og andre vådrum. Antallet af sådanne rum, man vælger, vil derfor have stor indflydelse på den samlede pris.

Elektriske installationer, opvarmning og ventilation kan ofte medføre høje omkostninger. Her findes alt fra de helt basale løsninger til IT-styrede systemer. Billigere løsninger hjælper med at holde byggeomkostningerne nede, mens de dyre systemer ofte vil give bedre komfort og mulige besparelser på lang sigt.

Specialbyggede løsninger, såsom indbyggede skabe og garderobeskabe, kan være praktiske og give huset en eksklusiv fornemmelse. Samtidig vil de hæve prisen på projektet. Hvis man ønsker at holde omkostningerne nede, kan det derfor betale sig at vælge færdige løsninger.

En faktor, der i høj grad vil påvirke prisen, når man bygger etplanshuse, er forarbejde og støbning af fundamenter. Etplanshuse kræver ofte mere forarbejde. Til gengæld er sådanne huse lettere at bygge og vedligeholde. Behovet for forarbejde afhænger i høj grad af forholdene på grunden.


Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

Hvad kan bedst betale sig: bygge nyt eller købe brugt?

Dette er et problem, som mange med ældre huse står med på et tidspunkt. Vil man gå i gang med en omfattende renovering af eksisterende bygninger, eller kan man lige så nemt nedrive det eksisterende og bygge nyt? I tilfælde af en total renovering inde og ude, er prisen normalt næsten lige så høj som på at bygge nyt. I tilfælde af en komplet renovering, skal man normalt rive ned til grundbygningen, og genopbygge derfra. Kun bærende elementer og fundamenter bliver stående. Vi kan se, at den samlede renovering inde og ude er mindst 13.000 kr. pr. kvm. afhængigt af kompleksitet og standard på projektet.

Hvor lang tid tager byggeriet?

Det afhænger naturligvis af projektets omfang og kompleksitet. En lille bolig med standardløsninger vil tage betydeligt mindre tid at bygge end en større bolig med flere specialløsninger. Uanset hvad, vil det sjældent tage mindre end et år fra starten af planlægningsfasen, indtil huset er færdigt. Selve konstruktionen tager sjældent mindre end 9 måneder. Nedenfor er en oversigt over, hvor meget tid man skal beregne for de forskellige faser:

Den fase, hvor man arbejder med arkitekten og ansøger til kommunen, tager normalt 4-6 måneder. Dette kan ofte gøres delvist parallelt med udbudsprocessen. Udbudsprocessen kan tage omkring 2-3 måneder.

Så skal man beregne 1-2 måneder til forarbejde, tæt efterfulgt af betonarbejde og fundament, som også vil tage 1-2 måneder. Huse på ét niveau vil ofte involvere mere forarbejde end andre byggeprojekter, da sådanne boliger kræver en større jordoverflade for at opnå det samme boligareal.

Når forarbejde og murværk er færdig, går man i gang med tømrerarbejde. Det vil tage mellem 2 og 4 måneder at etablere en tæt rå bygning, afhængigt af om man bruger løsninger bygget på stedet eller færdige elementer.

Når den rå bygning er færdig, kan man starte det indvendige arbejde med tømrer, fliser, el, blikkenslager, maler, installation af ventilation osv. Denne proces vil normalt tage omkring 3 måneder.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Ansøgningspligt og byggetilladelse

Alt byggeri kræver en ansøgning til kommunens miljø- og byggemyndighed. Denne ansøgning er forholdsvis kompliceret, og man kan derfor vælge at ansætte en ansvarlig ansøger. Den ansvarlige ansøger vil ofte være en arkitekt, der er ansvarlig for at udarbejde og indsende ansøgningen. De entreprenører, der arbejder på dit projekt, vil være dem, der erklærer ansvar for de respektive arbejdsområder.


Hvordan kommer man i gang?

Hvis man har fundet den grund, man ønsker at bygge på, og har besluttet at bygge et specialdesignet hus, er det første skridt at engagere en arkitekt. Det første arkitekten vil gøre, er at udarbejde skitser. Disse vil ofte være baseret på ens egne ønsker og behov, men det er også muligt at give arkitekten fuld kreativ frihed. Når man er blevet enige om et resultat, vil arkitekten udarbejde mere detaljerede løsninger og beskrivelser samt ansøge om tilladelse fra kommunen.

Arkitekten kan også hjælpe med at finde ud af, hvordan hjemmet skal se ud indvendigt. Ofte har arkitekten større kompetence, når det kommer til interiør, belysning og indretning. Det er også muligt at engagere en indretningsarkitekt til at hjælpe med indretningen.

Det er vigtigt at finde en entreprenør i god tid før selve arbejdet, men man bør heller ikke inddrage entreprenøren for tidligt i processen. Det vil være vanskeligt for entreprenøren at vurdere den nøjagtige pris og tidsramme, før man kan give dem detaljerede tegninger og projektbeskrivelser. De dokumenter, der er indeholdt i ansøgningen om rammetilladelse, vil gøre det lettere for entreprenøren at foretage et realistisk skøn. Det ideelle for en entreprenør er at blive kontaktet, når tilladelsen er tilgængelig fra kommunen. Så er der mindre usikkerhed forbundet med projektet. F.eks. kan ansøgninger afvises i kommunen.

Entreprenøren vil generelt foretrække, at man har en detaljeret projektering på plads før de vil give et tilbud, da dette gør det lettere for dem at beregne en realistisk pris. Detaljerne vil normalt omfatte en beskrivelse af antal rum med en beskrivelse af materialevalg, belysning og opvarmning til hvert rum. Derudover vil arbejdstegninger blive inkluderet. Disse tegninger vil være mere detaljerede end ansøgningstegningerne (typisk 1:50), og vil omfatte henvisning til, hvordan huset skal bygges og gennemføres.

Bygge.dk er en tjeneste, der sætter boligejere i forbindelse med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk kontrollerer kreditvurderinger, godkendelser og referencer. Hvis man registrerer projektet hos os, modtager man tilbud fra flere firmaer, der har den erfaring og ekspertise, der kræves for at bygge dit nye hus.

Hvordan skal projektet organiseres?

Når man skal bygge i ét niveau, er der en række fagområder involveret. Normalt er det nødvendigt at engagere følgende fagpersoner: grundlæggende entreprenør, betonarbejder/murer, tømrer, elektriker, blikkenslager, ventilationsinstallatør, tagdækker, flisemurer og maler. Med andre ord er der en række håndværkere og fagområder, man skal forholde sig til. Ved tilrettelæggelsen af projektet er der primært to muligheder: Totalentreprise (kaldet hovedentreprise, hvis der kun er udførende fag) og fagenterprise. Totalentreprise går ud på, at man kun tegner kontrakt med ét firma. Dette er derefter ansvarligt for at indhente kompetencer inden for alle de involverede fagområder, og for at koordinere arbejdet mellem dem. Ved en fagentreprise skriver man kontrakt med individuelle firmaer i de forskellige fagområder. Det er også muligt at have en kombination af disse to alternativer. En del bygherrer skiller f.eks. grundarbejdet fra som en separat entreprise.

Fordelen ved en totalentreprise/hovedentreprise er, at man kun skal forholde sig til ét kontaktpunkt gennem byggeprocessen. Entreprenøren lægger normalt 10 % på sine underentreprenører, men det kan være en praktisk investering. Entreprenøren, der tegner kontrakten, vil koordinere alle de andre fagområder og varetage kommunikationen med dem. Dette gør fordelingen af ansvar lettere, hvis der skulle være fejl eller mangler. Entreprenøren er derefter ansvarlig, uanset hvilket fagområde der har begået fejlen. Vi hos Bygge.dk ser at de fleste, der vil udføre et sådant projekt, vælger at organisere det som en hovedentreprise, hvor man har en separat kontrakt med arkitekt/projektering, og en kontrakt med entreprenøren.

Hvordan finder man den rette entreprenør?

Når man skal vælge den eller de entreprenører, der skal bygge etplanshus, er der en række kriterier, man bør overveje. Dette omfatter referenceprojekter, pris, gennemførelseskapacitet, finansiel soliditet, godkendelser, forsikringer og personlig kemi.

Bygge.dk arbejder vi på at gøre disse valg lidt enklere for bygherren. Vi driver den løbende kvalitetssikring af entreprenører og håndværkere i vores netværk. Når man registrerer ens projekt hos os, vil man modtage tilbud fra flere entreprenører, der har de kompetencer og erfaringer, der kræves for at bygge etplanshuse.

Etplanshus? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.