Udskiftning af beklædning: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

Boliger i Danmark er meget udsatte i forbindelse med vejret med sol, regn, vind og sne. Alle disse faktorer vil over tiden slide husets facade, og der kan opstå fugt og råd. På et tidspunkt vil et ældre hus have behov for at udskifte hele eller dele af beklædningen. I denne artikel gennemgår vi, hvad man bør tænke på, når man skal udskifte beklædning på huset, hvordan man finder de rigtige fagfolk til arbejdet, og hvad det vil koste at udskifte beklædningen. Vi gennemgår også, hvad der får prisen til at gå op eller ned, og hvilket andet arbejde man oftest udfører samtidig med, at man udskifter beklædning.

Udskiftning af beklædning

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Udskiftning af beklædning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Få 3 tilbud >

Hvorfor og hvornår skal man udskifte beklædning?

Normalt er det først nødvendigt at udskifte beklædningen, hvis man opdager råd, revner eller fugtskader. Hvis man endnu ikke har kontrolleret beklædningens tilstand, eller ikke har gjort det i lang tid, vil det være en god ide at kontrollere det allerede i dag. Hvis beklædningen har fået fugtskader som ikke opdages inden for en rimelig tidsperiode, kan det medføre en række ekstra omkostninger, fordi der opstår følgeskader.

Du kan kontrollere beklædningen på din bolig ved at se efter revner, misfarvninger eller teksturforandringer. Er træet f.eks. blevet meget blødt og giver efter hvis du stikker en kniv eller skruetrækker i det, er det på tide at udskifte beklædningen. Råd starter normalt nederst på beklædningen eller på andre steder, hvor træværket ofte bliver vådt, som f.eks. ved tagrenderne. Visse former for råd skyldes også ægte hussvamp, som er en svampetype, der hurtigt spreder sig og kan give store skader på træværket, hvis det får lov at gro ubehandlet. Over tiden kan det svække boligens bærende struktur og gøre omkostningerne til reparationerne betydeligt dyrere, end hvis det var blevet opdaget tidligere.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Hvilket arbejde er nødvendigt ved udskiftning af beklædning?

Det første, man skal gøre, er at rive den eksisterende beklædning af. Derefter vil man kontrollere vindspærren, som er et vindtæt lag bag beklædningen samtidig med, at man kontrollerer træværket bag beklædningen for råd. Derefter lægger man ofte nye lægter, som de nye brædder skal monteres på.

Der er flere husejere, som vælger at udføre en del andet arbejde i forbindelse med udskiftning af beklædningen på huset. Mange bruger f.eks. anledningen til at udskifte vinduer eller døre, da man allerede har stillads og fagfolk til stede. Derudover vil det måske også være nødvendigt at male, hvis ikke man er gået efter en færdigbehandlet bræddeløsning. Flere vælger også at efterisolere i forbindelse med udskiftning af beklædning. Læs mere om dette nedenfor.

Få 3 gratis tilbud >

Udskiftning af beklædning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Efterisolering samtidig med udskiftning af beklædning?

Når man først har fjernet den gamle beklædning, kan det betale sig at efterisolere, før man lægger en ny beklædning. Det anbefales ofte en efterisolering for alle boliger, der er bygget før 1980. Dette vil reducere boligens varmetab og dermed også boligens energiforbrug. På den måde kan du få et bedre indeklima samt en mere behagelig og jævn indendørstemperatur. Alle boliger energivurderes ved salg og vurdering. Boligen får hermed en energivurdering, der går fra A til G, hvor A er den bedste. Efterisolering vil kunne give en bedre energivurdering, hvilket igen vil øge boligens værdi ved et eventuelt salg. Det at efterisolere vil selvfølgelig gøre projektet noget dyrere, end hvis man vælger ikke at gøre det - men, som forklaret ovenfor, kan det betale sig.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Hvad koster det at udskifte en beklædning?

Mange husejere vælger at anvende Bygge.dk til at finde en entreprenør, der kan udskifte beklædningen på deres bolig. På disse projekter overvåges prisen på det tilbud, som husejeren vælger. Baseret på en række tilsvarende projekter har vi oparbejdet en prisstatistik, så vi kan give en ide om, hvilken pris du kan forvente, når du skal udskifte beklædning på din bolig.

Vi kan se, at gennemsnitsprisen pr. kvadratmeter vægflade normalt vil ligge på omkring 1.300 kr. Vi kan også se, at prisen i visse tilfælde kan ligge ned til 1.100 kr. og i andre tilfælde op til 2.000 kr. pr. kvadratmeter vægflade. For en hel væg eller et helt hus vil prisen derfor afhænge af størrelsen på vægfladen.

Disse priser tager udgangspunkt i projekter af normal størrelse, som normalt er eneboliger på to eller to en halv etage. Prisen inkluderer alle materialer og arbejde i forbindelse med en udskiftning af beklædningen, fra de første håndværkere begynder at opsætte stillads og rive den gamle beklædning af, til det sidste bræt er monteret og eventuelt malet.

Læs mere om prisen på udskiftning af beklædning.

Hvilke alternativer har man, når man ønsker at udskifte beklædning?

Det at udskifte beklædning giver dig mulighed for at ændre boligens æstetiske udseende. Nogle ønsker måske at restaurere boligen, så den ser original ud, mens andre ønsker et helt nyt og moderne udseende.

I Skandinavien anvendes der oftest grantræ, mens der i Danmark normalt anvendes trykimprægnerede brædder til beklædning, mahogni eller teak. I områder, der er meget udsat for vejret, kan det betale sig at anvende fyrretræ, fordi træet indeholder mere sap, hvilket gør det mere vand- og rådresistent. Fyrretræ, og specielt brædder med meget sap, er noget dyrere end grantræ, men det kan betyde, at intervallet, hvor beklædningen skal vedligeholdes, bliver længere. Her skal man derfor kigge på, hvad man har råd til, sammenlignet med, hvor hurtigt man kan acceptere at skulle vedligeholde beklædningen igen.

Når man skal montere ny beklædning, har man også valget mellem lodrette eller vandrette brædder. På den ene side er dette en æstetisk afgørelse, som kan betyde meget for boligens udseende. På den anden side handler det også om vedligeholdelse og pris. Vandrette brædder tager normalt kortere tid at montere. Derudover har man en yderligere fordel ved vedligeholdelsen, fordi råd oftest opstår på den nederste del af beklædningen. Hvis man har valgt vandrette brædder, kan man i mange tilfælde slippe afsted med kun at udskifte de nederste brædder.

Hvad bestemmer prisen ved at udskifte beklædning?

Den vigtigste del, der er med til at bestemme prisen på en udskiftning af beklædning, er selvfølgelig størrelsen på boligen, og hvor store dele af beklædningen der skal udskiftes. I nogle tilfælde kan det i første omgang være nok kun at udskifte de mest vejrudsatte vægflader. Samtidig er det værd at påpege, at større projekter ofte har en lavere kvadratmeterpris, fordi der findes visse skalafordele, som kan ses på prisen, når man udskifter beklædning.

Meget af prisen vil også blive bestemt af, hvilken slags beklædning du vælger. Når det gælder udskiftning af beklædning, kan det som nævnt være sådan, at du over tiden vil tjene penge, hvis du lægger flere penge i projektet. Hvis du f.eks. vælger fyrretræ, vil du måske betale mere her og nu, men du kan påregne mindre vedligehold i de mange kommende år.

Vil en udskiftning af beklædningen øge boligens værdi?

Det korte svar til dette er ja, du kan stort set forvente en værdiøgning, når du udskifter beklædningen. For det første vil boligen giver en bedre førstehåndsindtryk, fordi man ikke længere har skader som f.eks. afskallet maling som et resultat af råd. Værdiøgningen vil også afhænge af andre faktorer som f.eks. boligpriserne i dit område. Hvis du ønsker at vide mere nøjagtigt, hvilken værdiøgning du kan forvente, kan du kontakte en ejendomsmægler, som specifikt handler med samme slags boliger som din.

Skal man ansøge kommunen om en tilladelse til at udskifte beklædning?

Udskiftning af beklædning er normalt ikke et projekt der har ansøgningspligt. Kommunen kræver derimod, at du indsender en ansøgning, hvis projektet resulterer i betydelige ændringer af facaden. Hvis boligens udseende ændres som følge af udskiftningen af beklædningen, kan det være muligt, at du skal ansøge. Skal du endvidere også udskifte vinduer eller døre, kan du være nødsaget til at ansøge om tilladelse, hvis de f.eks. er større end de nuværende vinduer og døre, hvilket vil betyde, at facaden ændres.

Hvordan finder man den korrekte entreprenør til udskiftning af beklædning?

Udskiftning af beklædning er et projekt, der udføres relativt sjældent. Så hvis man aldrig har gjort det før, kan man let ende med fejl. Sådanne fejl kan medføre ekstra udgifter, og det kan derfor være godt at få hjælp fra erfarne fagfolk til disse projekter.

Den entreprenør, du vælger, bør først og fremmest have en lang og god erfaring med andre projekter med udskiftning af beklædning. Derudover bør firmaet have en god og stabil økonomi. Du bør også overveje at vælge en entreprenør, som kan give dig referencer, som du kan kontakte. På den måde kan du være sikker på, at firmaet ikke kun udfører arbejdet effektivt og til en god pris, men at firmaet også er nemt at forholde sig til og dermed arbejde sammen med.

Få tilbud fra byggefirmaer nær dig

At finde det rette byggefirma til den rigtige pris kan være en udfordring, men med vores samarbejdspartner 3byggetilbud kan du let og hurtigt sammenligne tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit område og vælge den bedste til den bedste pris.

3byggetilbud er en internetbaseret tjeneste, der gør det let for dig at få tilbud fra forskellige byggefirmaer i dit område. Alt du skal gøre er at udfylde nogle få oplysninger om dig selv og hvilken slags bygge- eller renoveringsprojekt du har brug for, og derefter vil de sende din forespørgsel til forskellige byggefirmaer nær dig.

En af de største fordele er, at du kan få tilbud fra flere byggefirmaer, hvilket giver dig mulighed for at sammenligne priser og projektalternativer, før du tager en endelig beslutning. Dette giver dig en større grad af tryghed og sikrer, at du vælger det byggefirma, der passer bedst til dine behov og din økonomi.

Udover at hjælpe dig med at finde det bedste byggefirma for dig, kan de også hjælpe dig med at finde byggefirmaer, der specialiserer sig i specifikke projekter, som nybyggeri eller renovering. Dette gør det lettere for dig at finde det rette byggefirma for specifikke behov.

Så hvis du vil spare tid og penge, samtidig med at du får den bedste byggehjælp, så kan du komme i gang ved at klikke på linket lige nedenfor. Prøv tjenesten i dag og oplev, hvor let det kan være at finde det bedste byggefirma til den bedste pris. Klik dig videre lige nedenfor for at komme i gang, og hent tre uforpligtende og gratis pristilbud på dit projekt.

Hvorfor bør du bruge 3byggetilbud?

  • Hver måned hjælper de tusinder med at finde byggefirma
  • De har samlet de bedste og billigste byggefirmaer på ét sted
  • Du undgår at vælge et dyrt og dårligt byggefirma
  • De gør det let at finde et byggefirma med gode priser
  • Tjenesten er 100% gratis og uforpligtende

Registrer dig på 3byggetilbud nu og få tilbud fra byggefirmaer i dit område - du vil blive overrasket over, hvor meget du kan spare. Klik dig videre lige nedenfor for at hente tre gratis pristilbud på dit projekt.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Udskiftning af beklædning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.