Udskiftning af beklædning: Hvad koster det? (Pris i

 

2023)

Alle boliger, som har en beklædning i træ, vil på et tidspunkt skulle udskifte det. Nogle gange kan det være nok at male det, mens det andre gange kan være nødvendigt at udskifte det enten helt eller delvist. Årsagen til, at en beklædning forringes over tiden, skyldes hovedsageligt slitage fra vind og vejr. I nogle tilfælde kan det også skyldes fysiske skader, som danner grundlag for råd eller svamp i træet. Det kan også skyldes dårlig konstruktion, som ikke dræner vandet tilstrækkeligt. Hvis man opdager, at beklædningen har fugt- eller rådskader, skal man udskifte beklædningen. I denne artikel har vi samlet oplysninger om priser på dette. Du kan bl.a. læse om gennemsnitspriserne, hvilke omkostninger det involverer, og hvad du bør tænke på i tilbudsprocessen.

Udskiftning af beklædning

Udskiftning af beklædning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Hvad koster det at udskifte en beklædning?

For at kunne udregne gennemsnitsprisen på en række forskellige byggeprojekter har vi her hos Bygge.dk oparbejdet vores egen prisdatabase. Den er baseret på projekter, som er udført af entreprenører fra vores platform. Ud fra denne statistik kan vi se, at en udskiftning af beklædning normalt løber op i omkring 1.100 til 2.000 kr. pr. kvadratmeter vægflade med en gennemsnitlig pris på 1.300 kr./kvm. Længere nede i artiklen kigger vi på, hvad der bestemmer prisen på et sådan projekt.

Ovenstående priser inkluderer alt arbejde og materialer, som er nødvendigt for projektet. Det gælder både de materialer, som entreprenøren er ansvarlig for, og dem, som byggeherren selv køber. Priserne er mest repræsentative for boliger af normal størrelse. Med dette menes der en typisk bolig med to eller to og en halv etage og et grundareal på omkring 100 kvadratmeter. Et hus som det vil have en vægflade på omkring 240 kvm, hvilket giver en samlet pris på 310.000 kr., hvis kvadratmeterprisen ligger på 1.300 kr. Ved større boliger kan kvadratmeterprisen være lavere. Grunden til dette er, at der er visse udgifter, som ikke påvirkes af projektets størrelse.

Ønsker du pristilbud på dit projekt? Få op til 3 tilbud på projektet her.

Hvad bestemmer prisen, når man udskifter beklædning?

Når man skal udskifte beklædningen på boligen, har man flere valg. Alle disse valg vil påvirke slutprisen på projektet. For eksempel vil valg af trætype have en del at sige. I Skandinavien anvendes der oftest fyrretræ eller grantræ, mens der i Danmark normalt anvendes trykimprægnerede brædder til beklædning, mahogni eller teak. Fyrretræ er generelt dyrere end grantræ men har på sigt flere fordele. Det er en træsort, som er mere modstandsdygtig over for vejr og vind. Grunden til dette er, at fyrretræ har et højere niveau af saft. Saften gør træet mere vandafvisende og forhindrer dermed dannelsen af svamp og råd. Der findes også dyrere træsorter såsom ask eller cedertræ. Disse træsorter er også velegnede til det danske klima, men de vælges hovedsageligt pga. de æstetiske kvaliteter. 

Der findes også andre faktorer, der påvirker prisen, som man ikke har nogen videre mulighed for at påvirke. En af disse er størrelsen på vægfladen, som skal beklædes. Tilgængelighed på grunden vil også have noget at sige. Hvis grunden ligger på en sådan måde, at det er svært at komme frem til boligen, vil arbejdet tage længere tid og dermed koste mere. Fra vores prisdatabase kan vi også se, at arbejde på ældre boliger ofte kan blive noget dyrere. Det er mere normalt, at der opstår uforudsete omkostninger, når man arbejder på sådanne projekter. Det skyldes, at man ofte har mindre viden om, hvad der befinder sig under den eksisterende beklædning. Her kan man afdække rørledninger, vandskader eller gammel isolering. Alt dette kan være med til at gøre det nødvendige arbejde mere tidskrævende og dermed dyrere. Samtidig er det ofte sådan, at udskiftning af beklædning (og eventuel efterisolering) vil give en større effekt og værdiøgning på en ældre bolig. Læs videre for at se, hvorfor det kan give en værdiøgning at udskifte beklædningen, og hvorfor mange vælger at kombinere det med efterisolering.

Udskiftning af beklædning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Vil det at udskifte beklædningen give boligen en øget værdi?

Mange husejere er optaget af, om boligen stiger i værdi, når de udskifter beklædningen. Det vil ikke kun give en højere salgspris. Det kan også bruges til bedre lånevilkår og renter på boliglånet. Det er ikke urealistisk at forvente en prisøgning, når man udskifter beklædningen. Vi ser også, at den ofte vil være større end prisen på arbejdet. Dette afhænger dog af, hvilken slags trætype man har valgt, hvilket æstetisk udseende boligen har fået, og om det er hele eller dele af beklædningen, der er udskiftet. Boligens tilstand, før arbejdet udføres, er også relevant. En større forbedring vil også give en større værdiøgning. 

Værdiøgningen kan også blive større, hvis man har udført andet arbejde i forbindelse med udskiftning af beklædningen. Har man f.eks. også efterisoleret, vil værdiøgningen blive større, eftersom det vil give boligen en bedre energikarakter. Læs mere om dette i næste punkt.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Efterisolering i forbindelse med udskiftning af beklædning?

Mange vælger at udføre en del relateret arbejde i forbindelse med udskiftning af beklædning. Har man valgt en ubehandlet træsort, vil man sædvanligvis også male det. Nogle vælger også at udskifte vinduer og døre. Dette vil være relativt enkelt, eftersom man allerede har stilladser og håndværkere på grunden.

Et andet normalt tiltag i forbindelse med udskiftning af beklædning er efterisolering. Det vil sige, at man lægger et nyt eller et ekstra lag isolering, før man lægger den nye beklædning. Der anbefales efterisolering af alle boliger, der er bygget før 1980. Årsagen til dette er, at vi i dag har isoleringsmaterialer, der er meget mere effektive. Det anbefales også, at det udføres i forbindelse med andet arbejde på boligen for at holde prisen nede. Ved at efterisolere kan man bl.a. opnå en bedre energivurdering. Energivurderinger på boliger går fra A til G, hvor A er den bedste. Vurderingen er en indikator af boligens forventede varmetab og energieffektivitet. Ved køb af en ny bolig er det noget, som mange kigger på. Det at efterisolere vil derfor kunne føre til en værdiøgning ved et salg. Derudover vil en efterisolering resultere i mindre træk, et bedre indeklima og en mere jævn temperatur i boligen. 

Hvordan holdes priserne nede?

Foruden valg af materialer og projektets omfang er der også andre tiltag til at holde omkostningerne nede.

God planlægning: En vigtig del af planlægningen er at finde ud af, hvilke andre tiltag man ønsker at gennemføre udover at udskifte beklædningen. Bestem dig på forhånd, om du f.eks. også ønsker at udskifte vinduer eller døre. Det samme gælder efterisolering. At komme med disse ideer undervejs i projektet vil blot forsinke arbejdet, hvilket igen vil medføre ekstra omkostninger. Læg derfor en god plan i starten af tilbudsprocessen, så du og håndværkerne fra start af er enige om, hvad der skal udføres. Derudover er det en god ide at være på udkig efter materialer på tilbud. Jo tidligere man ved, hvilke materialer man skal bruge, jo større er muligheden for, at man finder dem til en rimelig pris.

Flere tilbud: Når man skal i gang med tilbudsprocessen, er det vigtigt at indhente flere tilbud. På den måde kan man være sikker på, at man vælger en entreprenør, som tilbyder konkurrencedygtige priser. Her hos Bygge.dk anbefaler vi, at man indhenter tre forskellige tilbud. Hvis alle de tilbud, man indhenter, kommer fra kvalitetssikrede håndværkerfirmaer, vil det sandsynligvis være nok at indhente tre tilbud. Dette skyldes, at tilbud fra entreprenører af samme kvalitet oftest ligger på omkring det samme prisniveau. 

Budget: Opsæt et detaljeret budget tidligt i projektfasen. Budgettet skal have plads til uforudsete omkostninger og ekstra omkostninger, som skyldes forsinkelser. Afsæt gerne mindst 10 % af budgettet til dette. Prøv løbende at opdatere budgettet, og hold dig i størst mulig grad til dette.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Find den rigtige entreprenør til udskiftning af beklædning

Når man skal finde den rigtige entreprenør, er det vigtigt, at denne har en omfattende erfaring fra lignende projekter. Spørg gerne firmaet om referencer fra tidligere kunder. Dette skal være mere pålidelige referencer, end hvad man kan finde online. Firmaet skal også have alle de nødvendige godkendelser og forsikringer foruden en stabil og solid økonomi. 

Hvis du har bestemt dig for at udskifte beklædningen på din bolig, er det vigtigt at finde den rigtige entreprenør. Det kan vi hjælpe dig med her hos Bygge.dk. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer samt forbinder dig med entreprenører, der er kvalificerede til at håndtere dit projekt. Det er gratis at oprette dit projekt, og du vil modtage flere uforpligtende pristilbud.

Udskiftning af beklædning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.