Skifertag er et klassisk naturprodukt, som har været brugt til tagdækning i Danmark siden 1300-tallet. Skifertag anses som stilrent og æstetisk og er blevet et populært materiale igennem de senere år. Hvis man gerne vil investere i skifertag, er der flere valg, man skal tage stilling til. Der findes nemlig mange typer skifer at vælge imellem. Dog er det ikke alle typer tage, der passer til skifer - og slet ikke alle håndværkere har kompetencerne til at kunne lægge denne type tagdækning. I denne guide får du svar på, hvad der passer bedst til dit projekt.
Da skifer er et rendyrket naturprodukt, er den forskellig fra brud til brud. Det har både indflydelse på nuancer, tekstur og glans. Selvom skiferen ofte kendetegnes ved sin grå farve, findes den også i andre nuancer. Den findes desuden i forskellige prislejer.
Skifer kan bruges i mange forskellige sammenhænge. Man finder skifergulve både indendørs og udendørs. Pejse og skorstene i skifer er også populære. Mange bruger desuden også materialet til at beklæde fliser eller tagterrassen med. Historisk set er skifer hovedsageligt blevet brugt som tagdækning. I dag lægges skifertag først og fremmest på ældre huse, der skal restaureres. Men det bliver stadig mere populært at lægge skifer på nybyggede boliger også.
Skifer, der skal lægges på tage, findes i 4 forskellige formater:
I dag er det de tre øverste former, som er de mest udbredte. Det skyldes, at de er betragteligt nemmere at lægge end vildskifer. Dråbeformet skifer og firkantet skifer er i samme størrelse, hvilket er noget, der gør dem til et mere håndterbart arbejdsmateriale. Vildskifer skal man lægge på en måde, så hvert stykke passer, da hver plade har forskellig størrelse og facon. For at lægge skifer på taget, skal man fastgøre hver enkel skiferhelle på stenlægter med særlige skifersøm. Det betyder, at der skal bores hul i skiferen. Lægterne ligger på undertaget, der er lavet af rupanel eller tilsvarende materiale.
Skifertag har i mange hundrede år været populære i store dele af Europa. Det skyldes en række praktiske og æstetiske egenskaber, som gør denne bjergart egnet som tagdækning. Typiske karakteristika ved skifertag er blandt andet:
• Visuelt tiltalende: Skifer anses af mange som et visuelt og æstetisk materiale, der giver bygningen et vildt og naturligt udseende. Æstetik er ofte hovedårsagen til, at mange bruger denne bjergart på f.eks. tage og gulve.
• Vandtæthed: Skifer har en absorberingsevne på under 0,04%, hvilket svarer til en meget høj grad af tæthed. At materialet ikke indtager vand gør, at det heller ikke får frostskader.
• Lyddæmpende: Skiferplader, som bruges til tagdækning, har en karakteristisk hård klang. Det fungerer lyddæmpende mod eksempelvis regn, der falder på taget. Tykkelsen af taget dæmper også støjen udefra.
• Isolering: Skifer holder kulde ude og varme inde. Dette er en af årsagerne til, at det også bruges til pejse og skorstene.
• Brandhæmmende: Et tag med skifer vil ikke udgøre en brandfare. Det vil derimod bidrage til at hæmme, at flammerne spreder sig.
• Slidstærkt: Skifer er blandt de tagdækninger med længst holdbarhed. Selve materialet er praktisk talt uopslideligt, og kan holde i flere hundrede år. Skiferplader til tage anslås at kunne holde i mindst 80 år, men ofte over 100 år. Husk dog på, at undertaget skal udskiftes oftere - i gennemsnit hvert 50. år. Man kan dog alligevel beholde tagskiferen hele levetiden ud, da den kan genbruges.
•Vedligeholdelsesfrit: Skifer kræver knap nok vedligeholdelse. Materialet er så slidstærkt, at slitage fra vejr og vind kun bidrager til at give skiferen mere karakter. Skulle en skiferplade blive beskadiget, skal den skiftes.
Skifertag har længe været brugt til hovedsageligt ældre huse, for at beholde det traditionelle eller historiske præg. I den senere tid er det blevet stadigt mere almindeligt at bruge skifer som tagdækning - også på nybyggeri. Skifer er imidlertid et ret ualmindeligt valg blandt boligejere.
Det skyldes i høj grad 4 omstændigheder, der gør skifer mindre egnet:
Har man først bestemt sig for at lægge skifer, er der to vigtige beslutninger, der skal træffes: Fra hvilket skiferbrud ønsker man, at stenen kommer fra? Og hvilken facon ønsker man, at skiferpladen skal have? Der, hvor man får skifer fra, vil påvirke farven og teksturen. Der er desuden store prisforskelle. Farve og tekstur er æstetiske valg, som er op til den enkelte at vælge. Her kan man vælge mellem dråbeformet skifer, rektangel eller firkantet skifer. Vælger man ubearbejdet skifer (vildskifer), skal man tage hensyn til, at dette er et vanskeligt materiale at arbejde med, og at det derfor vil koste mere. For at finde ud af mere om, hvilken type skifer, der passer bedst til dit tag, kan det være en god idé at tage kontakt til en entreprenør, som har erfaring med skifertag - eller en leverandør af skiferprodukter til tage.
At lægge skifer udgør en større investering end mange andre tagdækninger. Det skyldes hovedsageligt to faktorer:
Hos Bygge.dk hjælper vi husejere med at komme i kontakt med entreprenører, der kan håndtere deres byggeprojekter - herunder at lægge skifer. Ud fra de prisoverslag, vi får tilsendt fra entreprenørerne, har vi udarbejdet en prisdatabase. Dette giver os mulighed for at udregne gennemsnitsprisen for en række forskellige byggeprojekter.
Vi kan se, at det i snit koster 1.600 kroner per kvadratmeter at lægge skifertag. Vi ser således, at projekter af denne type, findes i den billigere ende på 1.300 kr. per kvm. Samtidig er der dog tilfælde, hvor prisen kommer helt op på 2.600 kroner per kvadratmeter - nogle gange mere.
Det er vigtigt at understrege, at disse kvadratmeterpriser ikke omfatter udgifter til at forstærke taget. Dette er en yderligere omkostning, man må medregne, når man ønsker at beklæde et eksisterende tag med skifer.
Læs mere om prisen på skifertag.
Som tidligere nævnt, vil skifertag koste mere end andre typer tagdækning. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at det ikke kan betale sig at vælge skifer. Man skal nemlig tage hensyn til:
Vælger man den rigtige skifer til sit tag, kan det føre til, at boligen stiger i værdi. På den måde kan du opleve, at du potentielt vil kunne tjene udgifterne ind igen, som du har skudt i projektet. Dette gælder hovedsageligt i de tilfælde, hvor taget allerede er konstrueret til at kunne tåle den ekstra vægt, som skifter vil medføre. At forstærke taget indebærer en stor ekstraudgift, som ikke nødvendigvis vil blive dækket af den værdiøgning, som skiferen bidrager med.
Hos Bygge.dk kan vi se, at det normalt tagermellem 2 og 6 uger at lægge nyt tag på et dansk hus. Eftersom skifer er etmindre traditionelt og mere krævende materiale, bør man estimere, at projektetkan tage op mod 6 uger. Antallet af arbejdstimer vil imidlertid afhænge afstørrelsen på taget.
Dette skøn tager dog heller ikkehøjde for arbejdet med at forstærke taget. Den tid, man bruger på et sådantprojekt, kommer i forlængelse af tilbuddets pris.
Har man allerede skifer på sit tag,men ønsker et nyt undertag og nye tagrender, vil man først skulle fjerneskiferpladerne. Herefter skal man opbevare dem forsvarligt, mens der bygges nytundertag. Dette tager også noget længere tid end arbejdet med andre typertagdækning, da det er tidskrævende at fjerne skifer på denne måde.
Idet skifer er et relativt sjældent og mere krævende materiale, kan det være svært at komme i kontakt med de rette fagfolk til denne type projekt. Det kan vi hos Bygge.dk hjælpe dig med. Hvis du registrerer dit projekt hos os, matcher vi det med egnede entreprenører. Vi arbejder kontinuerligt med at kvalitetssikre entreprenørerne på vores platform. Du kan derfor være sikker på, at firmaet, du vælger, har både godkendelserne, kompetencerne og økonomien, som det kræves, for at kunne lave dit projekt. Det er gratis at registrere sit projekt hos Bygge.dk, og tilbuddene, du modtager, er helt uforpligtende.
Når man skal lægge skifertag, vil man have behov for en tagdækker, tømrer og blikkenslager. Tømrere og blikkenslagere er nødvendige, da man altid bør udskifte tagrender og undertag, når man skal lægge ny tagdækning. Derfor ser vi hos Bygge.dk, at mange bygherrer foretrækker at organisere projektet som en totalentreprise. Det indebærer, at man kun skriver kontrakt med én entreprenør - det har både praktiske og økonomiske fordele.
1. Få en taksator eller anden fagperson til at foretage en slutkontrol af taget. Taget skal blandt andet kunne tåle vægten af skifer. Hvis arbejdet ikke udføres korrekt, skal fejlen rettes.
2. Ved skifertag skal undertaget skiftes oftere end selve tagdækningen - helst hvert 50. år. Skiferen kan fjernes forsigtigt og lægges på ny, når undertaget er skiftet.
3. Glem ikke, at nye tagrender skal installeres, når man lægger nyt tag. Også tagrenderne vil skulle skiftes (meget) hyppigere end skiferen.
4. Det er vigtigt at vælge det rigtige skiferprodukt. Dette kan man gøre i samråd med en entreprenør eller skifer-leverandør.
5. Husk at tage højde for uforudsete omkostninger, når du lægger budget. For eksempel kan der konstateres råd i løbet af arbejdsprocessen.
6. Find en håndværker, der har erfaringen og kompetencerne til at arbejde med skifer. Dette kan du nemt gøre ved at registrere dit projekt hos Bygge.dk.
7. Bliv enig med entreprenøren om en detaljeret arbejdsplan for projektet, før du går i gang.
8. Sørg for at holde øje med projektets fremskridt. Samtidig er det vigtigt at overlade selve arbejde til de professionelle.
9. Når taget er færdigt, skal du have tilsendt en skriftlig dokumentation fra entreprenøren. Her skal det fremgå nøjagtigt hvilke materialer, der er blevet brugt, og hvilket arbejde, der er blevet udført.