Isolering af loft: En komplet guide (pris, regler, tips)

Skal du isolere dit loft? I denne guide fortæller vi dig nøjagtigt hvad du bør vide angående priser, regler, proces, tidsbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af disse råd, som vil sikre dig et vellykket projekt.

Isolering af loft

Rentabel investering

Loftisolering kan være en god investering, både med hensyn til energieffektiviteten og muligheden for at øge boligarealet. Boliger bygget i 60’erne, 70'erne og 80'erne er fra en periode, hvor opvarmning var billigere, så isolering var ikke altid lige så højt prioriteret. Ofte har disse ikke mere end 10 cm isolering på loftet, hvilket kan udbedres for at være forbedre energieffektiviteten markant. Ved at isolere op til 30 cm fjernes varmetabet næsten komplet. Dette vil ikke kun føre til besparelser på opvarmning, det vil også kunne stabilisere temperaturen i hjemmet. Der er stadig nogle ting, du skal tænke på, når du går i gang, og selvom det ikke er en kompliceret proces, er der stadig nogle faldgruber, du skal prøve at undgå.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Pas på fugtdannelse

Når du isolerer, ændrer du naturligvis også forholdene på loftet, og så er der også andre ting, du skal overveje. Hvad du trods alt ønsker at opnå her, er, at varmen fra hjemmet forbliver der, hvor du bor og ikke stiger til vejrs. Reduktion af varmetabet fra etagerne nedenfor vil også sænke lofttemperaturen. En temperaturændring på kun 2-3 grader på loftet er nok til at give problemer om vinteren. Dette betyder en større chance for kondens, hvilket igen betyder fugtproblemer. Og fugtskader kan blive dyre i det lange løb. Ventilation er nøgleordet her. Luftcirkulationen fjerner ikke kun den fugtige luft, den transporterer også varme og forhindrer, at sneen tør og fryser til is på taget om vinteren.

For at forhindre fugtskader på loftet er det vigtigt at sikre gode ventilationsforhold. De fleste huse, der har stået i et par årtier, har en luftspalte nede ved tagudløbet, der tager kold luft ind og fører den ud gennem en udluftningsventil under taget. Normalt skal du være i stand til at kigge ud i den fri luft langs tagskærmen. Her vil mange sandsynligvis tro, at det er vigtigt at lægge isoleringen helt til kanten, så denne åbning forsegles. Men dette er faktisk forkert og kan forårsage store problemer med kondens. Hvis du lukker denne åbning under isoleringen, forsvinder luftcirkulationen også. Det er vigtigt, at du stadig lader luften fra dette hul komme ind på loftet for at sikre tilstrækkelig ventilation. Ventilationen sikrer, at kondensen tørrer ud, før den kan gøre skade. Når du selv lægger isolering, skal du passe på ikke at lægge rullerne eller pladerne helt til tagets kant, så denne spalte stadig kan være åben. Derudover er det vigtigt, at du lægger en vindspærre for at beskytte isoleringen mod vejret.

Husk dampspærre

Vi frigiver store mængder vanddamp bare ved at være derhjemme. Vi tager brusebad, laver mad og tørrer tøj, og alt dette udsætter huset for meget fugt. Alene fordi vi ånder og sveder udsender meget fugt i luften, og for at forhindre, at dette trænger ind konstruktionen, er det vigtigt at være omhyggelig med dampspærren. En dampspærrer er ganske enkelt bare en plastikdug, der forhindrer varm, fugtig luft fra rummene i at trænge gennem lofter og vægge og ind i isoleringen i væggene eller på loftet. Med dampspærren forhindrer du, at denne luft kondenserer på loftet og skaber en yngleplads for skimmel og råd. Derudover har det en isolerende virkning.

Det er dog vigtigt at være omhyggelig, når du installerer en dampspærrer. Hvis du laver det forkert, kan det faktisk forværre problemet. Hovedreglen er, at dampspærrer altid skal ligge mod den varme side af isoleringen, dvs. ind mod rummet. Du kan dog anbringe dampspærren lidt inde i isoleringen for at undgå, at dugpunktet (hvor den indendørs luft er kølet så meget ned, at den kondenserer) er midt i isoleringen. Du gør også dampspærren mindre modtagelig for skader på grund af arbejde på etagen nedenfor, f.eks. hvis du installerer ovenlys. Det er dog vigtigt, at dampspærren ikke er inden for mere end ¼ af isoleringen. Samlingerne mellem længderne af dampspærren skal overlappe mindst 15 cm og klemmes sammen i længden. Brug et bånd, der er egnet til dette særlige formål, så det ikke løsnes, hvilket forhindrer, at spærren bliver stram. Lukningen kan både limes og hæftes. Hvis du hæfter, skal du tape over stifterne for at forhindre, at dampen trænger ind i de små huller.

Husk, at du aldrig skal have mere end én dampspærrer i loftet eller væggen. Hvis du indfanger et område med luft mellem to dampspærrer, forhindrer dette luftcirkulation, og dermed kan ingen fugt udtørre. Hvis det er vanskeligt at fjerne den eksisterende dampspærrer, når du tilføjer en ny, kan du lave huller med ca. 10 cm intervaller for at sikre, at den er helt uden effekt.

Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

Udskift isolering

Når du isolerer loftet på ny, skal du først se på, hvad der allerede er til stede. Mange gamle lofter har iturevet og ujævn isolering, der har siddet der og som har været udsat for kondens i mange år. Disse skal fjernes inden start. Hvis der er fugtskader af isoleringen, skal du finde roden til problemet, før du tilføjer et nyt, ellers vil det ske igen. Dette skyldes normalt luftlækager fra etagen nedenunder, hvor varm luft stiger op og kondenserer i isoleringen.

Hvor meget koster det?

I Bygge.dk har vi udarbejdet en separat prisdatabase for at gøre det lettere for dig at vide, hvad du kan forvente af omkostningerne forbundet med forskellige renoverings- og udskiftningsprojekter. Vi har samlet faktiske priser fra hundreder af tidligere projekter, og baseret på dette kan vi finde ud af, hvor mange penge, man normalt bruger på dette. Når vi ser på loftets isolering, ser vi en gennemsnitspris på omkring 100.000 kroner. Dette inkluderer fagfolk og materialer. Prisen kan også være mindre for små parcelhuse ned til 50.000 kroner, men vi ser også projekter på 165.000 kroner.

Læs mere om prisen på isolering af loft.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Type af isolering

Der er flere gode alternativer, hver med sine særlige egenskaber. Det mest almindelige er at lægge ruller eller ark af mineraluld, som mange vælger at gøre på egen hånd. Hvis du vælger blæseisolering, har du brug for professionelle til at installere dette for dig. Til gengæld går det hurtigt, og det tager sjældent mere end et par dage fra de parkerer bilen, til de pakker sammen og er færdige.

Mineraluld er stadig den mest almindelige form for isolering, der bruges i dette land. Det kommer både som ruller og stive plader og kan være lavet af glas eller sten. Det er let at installere og kræver ikke særlig meget kendskab, for at det kan udføres korrekt. Det kan dog tage tid at tilpasse isoleringen til bjælker og andre forhindringer, der kan være på loftet. Mineraluld har en tendens til at klø lidt, så du skal bære solidt tøj, hvis du skal arbejde med det. Brug også et mundbind, så du ikke får de små fibre fra uld ned i lungerne.

Celluloseisolering er lavet af genbrugspapir eller træfiber, det er faktisk almindeligt at bruge gamle aviser det til. For at gøre materialet mindre brandfarligt og forhindre mug, tilsættes stoffer som borsyre og aluminiumsulfat under produktionen. Dette er et relativt tungt materiale, hvilket betyder, at det isolerer godt mod lyd ud over temperaturen. Dette støver også en del, når det installeres, så du bør bruge en mundmaske, hvis du selv står for installationen. Da dette indeholder meget genanvendt materiale, er det et miljøeffektivt alternativ.

Der er også alternativer til isolering mellem gulv og konstruktion ved at sprænge isoleringsbolde. Dette kan tage lidt mere plads end traditionel rulle, men det er lettere og hurtigere at installere. Det er vigtigt ikke at pakke denne isolering for tæt, da det er luften mellem kuglerne, der isolerer. Blæseisolering kan bruge små stykker glasfiber, mineraluld og cellulose. Det kræver specielt udstyr for at sprænge isoleringen på plads, så dette er ikke noget, du kan gøre selv. Her skal du kontakte en specialist, som kan installere isoleringen for dig. Hvis du har et loft med mange kringelkroge, kan det stadig betale sig. Det kan tage lang tid at skære og klippe plader og ruller, så de passer til loftet. Blæseisolering er hurtigt færdig, og det tager sjældent mere end et par dage at isolere et helt loft.

Skal jeg bruge håndværkere?

Når det er sagt, skal du bruge professionel, hvis du skal bruge blæseisolering. Men hvis du bruger ruller eller plader, er der intet i vejen for at gøre det selv. Hvis du har mange forhindringer på loftet, kan det være lidt af et stykke arbejde at skære isoleringen til, og det er vigtigt, at du er omhyggelig, så den bliver så tæt som muligt. Isolering lægges ofte i flere lag, så skal du skal overlappe dem for at forhindre, at de glider og laver kuldebroer mellem samlingerne. Du skal dog have tid og overskud til faktisk at få det gjort, så du vil måske alligevel foretrække at søge professionel hjælp.

Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Du kan sammenligne tilbuddene både med hensyn til pris og tidsforbrug og træffe et valg baseret på, hvad der passer bedst til dig.

Andre ting du skal overveje

For at isoleringen skal fungere optimalt og minimere varmetab, er der et par andre ting, du også skal tage højde for. Vær omhyggelig, når du isolerer, og sørg for at tilstoppe alle lækager. Især i åbninger omkring rør, ledninger og loftsluger kan der være revner, der giver varmen mulighed for at komme igennem. Hvis loftet skal møbleres som et værelse, er det også vigtigt, at temperaturen på gulvet er behagelig. Brug sprayisolering omkring vinduer og luftdøre, så du har større kontrol over ventilationen. Du skal også sørge for, at lysarmaturer ikke er i kontakt med isoleringen. Disse kan nå op på en høj temperatur, hvilket kan skade isoleringen og i værste fald kan medføre brandfare. Når du installerer disse, skal du passe på ikke at perforere dampspærren. Hvis du har huller i dampspærren, vil fug kunne trænge i gennem og ind i isoleringen over tid. For at undgå dette kan du indsætte dampspærren lidt ind i isoleringen. Men husk ikke at lægge det for langt, maksimalt en fjerdedel.

Hvis du gør alt dette korrekt, vil du nyde anstrengelsen i lang tid fremover. Investeringen tjenes ind inden for få år, så alt hvad du sparer på din elregning er ren fortjeneste. Du får også en mere behagelig temperatur i dit hjem, hvilket gør dit hjem mere energieffektivt.

Isolering af loft? Få 3 uforpligtende tilbud

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.