Har du trangt til loftet, eller vil du bare gerne åbne dit hus op, så det virker mere rummeligt og lyst? Uanset hvad din lyst til at bygge loft til kip skyldes, så håber vi på at kunne give dig inspiration og nyttige tips i denne artikel. Vi vil bl.a. komme ind på, hvordan du finder en håndværker, hvad du kan forvente, at projektet koster, samt overvejelser du bør gøre dig, inden du går i gang.
Særligt for ældre huse og sommerhuse, hvor der ikke er så højt til loftet, kan det være lækkert at få åbnet boligen op, så de enkelte rumvirker større. Ved at kombinere loft til kip med nogle gode skylights får du både mere lys og luft i dit hus eller sommerhus.
Jo mindre et hus er i kvadratmeter grundplan, jo vigtigere er det at udnytte pladsen optimalt. Når du åbner rummene op, så husets fulde højde bliver udnyttet, får du ikke nødvendigvis mere opbevaringsplads, da du får et åbent rum i stedet for et loft, hvor du kan gemme ting af vejen, men du har til gengæld mulighed for at anvende indersiden af taget til at udsmykke medbilleder, der males direkte på beklædningen.
Da loftet bliver taget væk, får du dermed større højde optil der, hvor tager begynder at skråne, og du kan derfor udnytte den udvidede højde ved at placere højere møbler, og du kan eventuelt også montere hylder øverst på væggen, så du på den måde får mere opbevaringsplads.
Selvom det at fjerne det eksisterende loft og i stedet laveloft til kip har et ret begrænset omfang, er der stadig en del ting, du børtænke over, inden du hyrer en håndværker til at fjerne loftet. Den primære tinger, om konstruktionen er lavet på en måde, så den kan undvære spærene i loftet.
Derudover skal du også overveje ting såsom indlagt strøm. Strømkabler, der ligger i loftet, skal placeres et andet sted eller helt undværes, og det betyder, at loftlamper og pendler også skal flyttes eller undværes.
En anden ting er, om indersiden af taget er pænt nok til at være det nye loft, eller om det skal males eller behandles på anden vis. Andreting omfatter, at opvarmning vil blive dyrere, samt at akustikken i din boligvil ændre sig.
Et renoveringsprojekt med at lave loft til kip kræver formentlig ikke byggetilladelse, da det kun er ændringer indvendigt, der laves. Hvis man i forbindelse med bygning af loft til kip eksempelvis gerne vil have en hems med en kvist, vil det dog nok udløse ansøgningspligt.
Udover at forholde dig til de ting, vi nævnte ovenfor, så skal du også tænke over, og beslutte dig for, om du og eventuelt din familie skal bo i huset, mens arbejdet står på.
Hvis det drejer sig om et sommerhus, der skal have loft til kip, er det oplagt at få arbejdet lavet i vinterhalvåret, hvor du alligevel ikke vil bruge sommerhuset. Drejer det sig i stedet om dit hus, så er du formentlig nødt til at opholde dig i huset, selvom det er midt i et byggeprojekt. Hvis du arbejder, så vil du formentlig være på arbejde, mens der er håndværkere i dit hus, men du skal stadig leve med byggerod, når du er i huset. Hvis du harmulighed for at bo hos nogle andre, indtil arbejdet er færdigt, kan det være en god idé. Det kan også være, at du har et sommerhus, som du kan benytte, indtil håndværkerne er færdige med projektet. Da det at bygge loft til kip er et ret begrænset, om end kompliceret arbejde, så forventes det blot at tage nogle få måneder.
Vær opmærksom på, at hvis der skal laves loft til kip i dit køkken, så vil du ikke kunne bruge rummet til at lave mad i på grund af støv og skidt i forbindelse med projektet. Hvis du gerne vil slippe for at leve i byggerodet, anbefaler vi, at du bor et andet sted midlertidigt.
Medmindre du selv er håndværker eller dygtig handyman, der har den fornødne viden, så er det nødvendigt at få en professionel til at laveloft til kip. Udover at det kræver fingersnilde at tage det gamle loft ned, så kræver det også viden om og erfaring med at lave loft til kip, da der er en lang række krav der skal overholdes jf. bygningsreglementet.
For de fleste er projektet nok så uoverskueligt, så man gerne vil have en fagperson til at lave arbejdet fra start til slut. Uanset om du selv hjælper til eller ej, anbefaler vi, at du i det mindste sørger for, at det bliver lavet korrekt.
Du kan enten søge på nettet efter firmaer, der bygger loft til kip også kan du nemt og bekvemt registrere dit projekt hos os. På vores gratis og uforpligtende tjeneste her på bygge.dk kan du beskrive, hvad du gerne vil have lavet, og du kan eventuelt vedlæggebilleder og andre dokumenter. Så bliver det nemmere for os at matche dig medrelevante firmaer.
Når vi har lavet match med et par firmaer, så kontakter vi dig for at hjælpe dig i gang med processen. Det står dig frit for at vælge et af firmaerne eller ingen af dem. Det er også helt op til dig, om du vil have det billigste eller det bedste tilbud. Det billigste behøver nemlig ikke være bedst.
Som udgangspunkt må du forvente, at et projekt som dette vil koste omkring 1.000-1.500 kroner pr. kvadratmeter. Det enkelte projekt med at lave loft til kip kan blive dyrere eller billigere end den angivne pris.
Hvis du f.eks. har et meget stort hus, hvor der skal fjernes loft over alt, kan det blive billigere per kvadratmeter, da nogle omkostninger vil være det samme, selvom det drejer sig om et større areal. Det kan også blive markant dyrere, hvis håndværkerne støder på uventede udfordringer.
Desværre er der ikke ret meget, du selv kan gøre, for at holde prisen nede på projektet. Håndværkerne skal bruge den tid og de materialer ,de nu engang skal bruge til at kunne lave loft til kip, så her kan du kun have indirekte indflydelse på prisen ved at vælge et billigt tilbud. Et billigt tilbud kan dog vise sig at være dyrere i længden, hvis håndværkeren ikke laver det ordentligt.
En ting du kan gøre på forhånd er at rydde din bolig så meget som muligt, så det er nemmere for håndværkerne at komme til. Det sparertid og dermed arbejdsløn.
Har du ikke så megen forstand på indretning? Så kan det være en god idé at hyre en arkitekt eller indretningsarkitekt til opgaven. En professionel vil f.eks. kunne hjælpe dig med at vælge type og placering af skylights, og om der skal være en hems et sted og eventuelt en kvist.