Små badeværelser: En komplet guide (pris, regler, tips)

Når man skal renovere et lille badeværelse er der nogle ting, som man skal være opmærksom på. I denne artikel gennemgår vi tips til dit projekt, reglerne og de typiske priser ved renovering af små badeværelser.

Små badeværelser

Planlæg først

Hvad end du har et lille eller stort projekt, så er det altid vigtigt at starte med en grundig planlægning og en detaljeret projektbeskrivelse. Det er denne, som bruges til at klarlægge, hvad der skal gøres, og som dernæst kan bruges til at bestemme, hvor meget projektet vil koste. En grundig planlægning og projektbeskrivelse danner også rammerne for aftalen mellem dig og entreprenøren. I de fleste tilfælde kan du bruge en standardkontrakt til dette. Nogle badeværelsesrenoveringer har ansøgningspligt - tjek derfor dette før dette før du starter.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Renovering eller totalrenovering?

Det er ikke altid nødvendigt med en totalrenovering. Renovering kan i mange tilfælde være nok, og vil også koste dig meget mindre. Så det er vigtigt at vide, hvornår en totalrenovering er nødvendig, og hvornår man kan nøjes en almindelig renovering. 

Forskellen på totalrenovering og renovering er, hvor meget man vil gå i dybden. Når man renoverer er det blot det overfladiske, man renoverer og ændrer på. Dette kan fortsat indebære relativt store ændringer, hvorefter badeværelset kan føles som nyt. Samtidig undgår man at betale for opgraderinger af underliggende rør, elektricitet, kloak og ventilation, hvis det ikke er nødvendigt. 

Ved en overfladerenovering af badeværelset foretager man typisk ændringer som:

 • Gulvbelægning af fliser, microcement eller lignende på de eksisterende fliser 
 • Udskiftning af toilet, vask og armatur
 • Udskiftning af badekar eller bruser
 • Tapetsering eller maling
 • Fornyelse af anden badeværelsesindretning (f.eks. skabe)

En totalrenovering anbefales når badet er 15-20 år gammelt eller ældre, da det ofte er nødvendigt at forny nogle af elementerne, for at sikre, at badeværelset fortsat er i god teknisk stand. Totalrenovering er også nødvendigt i de tilfælde, hvor man har lækage eller fugtskader. Derudover er du ofte nødt til at lave en hel totalrenovering, da man laver forandringer i rumplanen, som gør, at det er nødvendigt med udskiftning af kloak, elektricitet, ventilation eller rør. En totalrenovering indbefatter følgende arbejde:

 • Nedrivning af eksisterende badeværelse
 • Reparation og udskiftning af membran
 • Opgradering og reparation af rør og kloak
 • Elektrikerarbejde
 • Arbejde med ventilationssystemer

Hvis du er i tvivl omkring, om dit badeværelse trænger til en totalrenovering eller blot en renovering, kan Bygge.dk sætte dig i kontakt med kvalificerede og erfarne entreprenører, som kan hjælpe dig med at vurdere dette. 

Hvor meget koster det egentlig at renovere et lille badeværelse?

Ved en totalrenovering af et lille badeværelse skal man regne med en pris på mellem 100.000 - 130.000 kr. eksklusiv fliser og inventar. Man kan få pakker med fliser, armaturer og badeværelsesmøbler til priser ned til 20.000 kr. Men der er også mange, som køber eksklusive tilvalg, der kan koste helt op i hundrede tusinde kroners-klassen. Samlet set må man regne med, at det koster cirka 140.000 kroner eller mere, hvis man vil renovere et lille badeværelse. Generelt er små badeværelser næsten lige så dyre som store badeværelser, og man skal regne med cirka 10.000 kroner per ekstra kvadratmeter gulvareal, fra og med et 3 kvadratmeters badeværelse. 

Læs mere om prisen på at renovere små badeværelser.

Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

Tips til at holde renoveringen af badeværelset inden for budgettet

Der er altid en del, man kan gøre selv, for at reducere omkostningerne, når man skal renovere eller totalrenovere. Her er nogle af vores tips til, hvordan du kan reducere prisen på projektet:

 • Undgå at ændre på layoutet, da det ofte fører til ekstra arbejde med rørføring, elektricitet, ventilation og membraner. 
 • Lav en plan og budget, og følg planen så godt som muligt
 • Tjek prisen hos mindst 2-3 entreprenører
 • Køb et godt toilet, og køb badeværelsesarmaturer på tilbud hos kæderne
 • Hjælp selv til med nedrivning, håndtering af affald og maling

Hvor lang tid tager det?

Totalrenoveringer er et relativt stort arbejde, som ofte kan tage mellem 2-6 uger, men normalt 3-4 uger. Hvis du sender dit projekt til Bygge.dk, kontakter vi dig for en gennemgang af dit projekt, og vi kan sætte dig i kontakt med entreprenører, som kan give dig en konkret tidsramme og pris for dit projekt.

Når man går i gang med et renoveringsprojekt, skal man altid sørge for at lægge nogle uger ekstra på som margin. Uforudsete ting kan ske, som gør, at projektet bliver forsinket. Det er også vigtigt at huske på, at man ikke altid kan få byggematerialerne leveret med det samme. Bestiller man eksempelvis fliser, kan de ofte have en leveringstid, som man må tage med i planlægningen. Husk også, at selve planlægningen med; inspektion, kontrakt og lignende kan tage nogle uger. Så det kan godt betale sig at være tidligt ude, hvis man har en tidsfrist på projektet.  

Det er også vigtigt, at du så vidt muligt følger den plan, som du og entreprenøren har lavet sammen. Hvis du laver væsentlige ændringer undervejs, kan dette have stor indvirkning på båd tidsplanen og prisen på badeværelset. 

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Skal jeg ansøge hos kommunen?

Selv ved en totalrenovering af badeværelset er en ansøgning hos kommunen som regel ikke nødvendig - men der findes dog undtagelser. En af disse undtagelser gælder brandadskillelsen. Hvis brandadskillelsen brydes, f.eks. ved udskiftning af afløb, kræver det en ansøgning. Reglerne siger også, at det er nødvendigt med en ansøgning, hvis man laver ændringer i bærende vægge eller konstruktionen. Derudover foreskriver reglerne, at hvis en renovering medfører en ændring i brugen, så kræver dette en ansøgning. Et eksempel på en ændring i brug er når ekstra plads gøres til et hovedareal i boligen (f.eks. fra opbevaringsrum til et badeværelse).

En professionel entreprenør vil være godt inde i reglerne om, hvilke ændringer på dit badeværelse, der eventuelt vil kræve en ansøgning. Og han vil desuden kunne hjælpe med ansøgningen, sådan at du altid er på den sikre side i forhold til de gældende regler. Husk, at det at følge reglerne har en sammenhæng med din forsikring. Så her gælder det om at være på den sikre side.

Har jeg brug for en indretningsarkitekt?

Et badeværelse, er et rum, som bruges ofte. Det er derfor vigtigt, at rummet er lavet så praktisk og funktionelt som muligt. Når man designer et lille badeværelse, er det også vigtigt at lave praktiske løsninger, da man ikke har råd til at spilde dyrebar plads på upraktiske løsninger. Brug af en indretningsarkitekt er ikke påkrævet, men mange vælger alligevel at involvere en indretningsarkitekt, der kan give gode tips og en faglig vurdering af, hvordan badeværelset kan renoveres og indrettes.

Indretningsarkitekter arbejder med mange forskellige slags projekter, og de har derfor stor erfaring med mange forskellige typer af effektive og stilfulde løsninger, som du måske ikke selv havde tænkt på. Prisen for en indretningsarkitekt, ved et lille badeværelse, starter ved cirka 3.000 kroner, og går op til 13.000 kroner. Foruden at indretningsarkitekten kan spotte fremtidige, funktionelle problemstillinger, som du ikke selv havde tænkt på, så kan indretningsarkitekten også foreslå stilfulde løsninger, som ender op med at koste dig mindre end det, som du havde planlagt. Så det at involvere en indretningsarkitekt kan ofte være en god investering.

Valg af firma, strukturering af projekt og opfølgning

For mange er det mest praktisk at strukturere projektet som en totalentreprise. Det betyder, at du som kunde, kun behøves at handle med ét firma. Der er mange fordele ved at organisere projektet som en totalentreprise. 

 • Du behøver kun at finde frem til-, baggrundstjekke- og kommunikere med ét firma
 • Ved eventuelle klager ligger alt ansvaret på ét enkelt firma
 • Du slipper for at skulle tage dig af projektledelsen og selv lave koordineringen
 • Underleverandørerne til projektet samarbejder ofte bedre som et team, da de har arbejdet sammen igennem længere tid

For nogle folk fungerer det alligevel bedst at ansætte ét firma per område. Det er tilfældet hos personer, som selv har erfaring inden for byggeri og som muligvis kan gøre noget af arbejdet selv. Nogle ønsker også selv at stå for ledelsen af projektet, for at spare penge på projektledelsen, eller fordi de simpelthen foretrækker at styre arbejdet selv.

Selv om projektledelse koster penge, er det vigtigt at have in mente, at den tid, du muligvis selv bruger på dette, også har en pris. Derudover vil du oftest opleve, at hovedentreprenøren, som tilbyder totalentreprisen, selv har forhandlet sig til gode rabatter hos sine samarbejdspartnere. Så forskellen i prisen mellem brugen af et firma per fagområde og totalentreprisen ender ofte med ikke at blive så stor, som man havde forventet. Dette er selvfølgelig især tilfældet når man medregner værdien af sin egen tid.  

Hvad end du selv står for projektledelsen, eller du bruger en totalentreprise, hvor projektledelsen er inkluderet, bør du altid følge jævnligt op, for at sikre dig, at arbejdet bliver udført som du ønsker det, og for at sikre, at tingene bliver gjort i henhold til planen. Derudover er det vigtigt, at du laver en slutkontrol og får overleveret al relevant dokumentation efter projektet er fuldført. Når du foretager slutkontrollen skal du udpege eventuelle mangler, og sikre dig, at du får disse udbedret før du foretager den sidste betaling.

Bygge.dk er en tjeneste, som forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk kontrollerer kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, som er velkvalificerede til at kunne håndtere dit projekt.

Små badeværelser? Få 3 uforpligtende tilbud

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.