Tagisolering: En komplet guide (pris, regler, tips)

Meget af det varmetab, der opstår i et hjem, sker gennem taget. Derfor er tagisolering blandt de mere rentable investeringer, man kan gøre for at skabe et mere energieffektivt hjem. På denne måde forhindrer man, at varm luft slipper ud fra rummene og længere ud i fri luft eller op under et koldt tag. Dette resulterer i lavere opvarmningsomkostninger. Derudover vil tagisolering resultere i øget livskvalitet, bedre indeklima og god kontrol af indetemperaturen. I denne artikel har vi samlet nyttige oplysninger om tagisolering. Du kan læse om de forskellige typer isolering, hvad det koster at isolere og hvordan man finder håndværkere, der kan varetage opgaven.

Tagisolering

Hvorfor isolere taget?

Tagisolering er en relativt billig investering, som medfører en række fordele. Lavere opvarmningsomkostninger er en af ​​de mest almindelige årsager til, at husejere vælger at isolere. God isolering forhindrer, at varm luft siver ud gennem taget og reducerer derfor behovet for opvarmning. Da isolering allerede er et relativt billigt indgreb, vil det være muligt at tjene omkostningerne ind i løbet af få år. Hvor godt det kan svare sig at isolere afhænger af elektricitetspriser og kvaliteten af ​​den eksisterende tagisoleringen.

God isolering gør det også lettere at styre temperaturen i hjemmet. Dette vil resultere i øget livskvalitet. Derudover reducerer isolering risikoen for fugtskader og dannelse af svamp, hvilket vil give et bedre indeklima.

Hvis du isolerer taget, reducerer du også snesmeltning og isdannelse på ydersiden taget. Ofte kan man gøre dette uden at ændre husets udseende. Dette er noget, mange er bekymrede for, især hvis de har et ældre hus og ønsker at bevare den originale facade.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvordan udføres en tagisolering?

Hvordan man isolerer afhænger af bygning af huset. For eksempel er der forskel mellem isolering af et tag med åbent loft og isolering af et lukket loft.

Hvis loftet ikke skal bruges som et rum, kan det være fornuftigt kun at isolere loftsgulvet. Dette er den nemmeste måde at isolere lofter på. Det område, der skal isoleres, er ofte let tilgængeligt, og det æstetiske resultat har meget lidt at sige, da isoleringen alligevel ikke vil være synlig. Hvis loftsgulvet er åbent, skal der isoleres mellem bjælkerne. Her er der ofte gammel isolering. Dette skal undersøges for fugt og slid. Hvis det ser pænt ud, kan den nye isolering lægges over. Hvis der er gammelt fyldstof som ler eller savsmuld, kan dette suges ud med en pumpe.

I alt skal mindst 35 cm isoleres på loftet. Det er vigtigt, at du installerer vindspærre ved luftskakt og ikke dækker denne skakt, når man isolerer. Luftskakten sikrer tilstrækkelig ventilation og forhindrer fugtskader. Derudover er det vigtigt, at dampspærren er tæt og placeret på den varme side af isoleringen.

Når man isolerer taget, er det vigtigt at huske, at betingelserne for ventilation og temperatur ændres. Det er vigtigt at sikre, at den nye isolering også giver tilstrækkelig luftcirkulation. Dette er en forudsætning, for isolering skal kunne transportere gammel luft ud og ny luft ind, udtørre kondens og modvirke fugtdannelse.

For at isolere skrå lofter er det vigtigt at være opmærksom på luftspalten. For at taget skal kunne tørre ud, skal der være dampåbne materialer mellem luftspalten og isoleringen. Luftspalten skal også have adgang til åben luft både ved tagryk og tagudhæng. En sådan spalte har to egenskaber. Den giver fugten mulighed for at flygte ud af strukturen, mens det hjælper med at forhindre smeltning af sne og isdannelse på taget.

Isolationen skal fortrinsvis lægges på ydersiden af ​​bærestrukturen, da den fører til mindre kuldebroer. Det er dog ikke altid muligt at gennemføre, og det vil være både lettere og billigere at isolere indersiden.

Tagisolering på ældre huse

Effekten af ​​isolering måles i U-værdi. God isolering resulterer i en lav U-værdi. Da isoleringskravene er steget siden 1990'erne, vil mange ældre huse have ringe eller ingen tagisolering. Det er her mest at spare på efterisolering. Det aktuelle krav til tagisolering er højest 0,12. Kravet til isoleringens tykkelse er også blevet strengere. I dag er kravet ca. 300 mm. Indtil 1990'erne var isoleringen sjældent tykkere end 100-200 mm. Hvis huset er ældre, kan der være mindre eller ingen isolering. Dette vil have en betydelig effekt på både varmetab og livskvalitet.

Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

Udføre tagisoleringen selv

Mange mennesker overvejer muligheden for at isolere taget selv. For at udføre et sådant arbejde kræves det, at du ved, hvordan du sikrer den nødvendige ventilation, samtidig med at du sikrer, at isoleringen er tæt nok. Det er også vigtigt at vide, hvordan man installerer vindspærrer, undgår kuldebroer og lægger dampspærren helt tæt.

For at sikre, at resultatet er af høj kvalitet, anbefales det at overlade isoleringen til fagfolkene. Dette behøver ikke at være dyrt. Isolering tager ganske kort tid, og lønomkostningerne er derfor relativt lave. Det, der derimod er dyrt, er, hvis arbejdet udføres dårligt, og der skal rettes op på fejl bagefter. Derfor lønner det sig at investere i dygtige fagfolk fra starten.

En anden grund til at hyre professionelle aktører er, at isolering ofte kan involvere flere indgreb end selve isoleringen. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at fjerne tagdækningen, gerne på en måde, der gør det muligt at genbruge det. Derudover er der mange varianter af isolering at vælge imellem, og nogle af disse varianter kræver, at den installeres af fagfolk.

For at komme i kontakt med seriøse håndværksvirksomheder med omfattende erfaring inden for isolering, kan du lægge dit projekt på Bygge.dk. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt

Hvad koster det at isolere taget?

Hvor meget det koster at isolere taget afhænger af flere faktorer. For eksempel vil det være dyrere at isolere udvendigt end indvendigt. Udvendig tagisolering kræver, at man fjerner tagsten, opbevarer dem sikkert under arbejdet og derefter lægger dem på igen, når isoleringen er klar. Til gengæld er det ofte ydre isolering, der har den største effekt. I andre tilfælde kan det være tilstrækkeligt at lægge isoleringsruller direkte på gulvet. Det gør processen betydeligt lettere.

Hos Bygge.dk har vi opbygget en prisdatabase baseret på afsluttede byggeprojekter. Vi kan se, at tagisolering har en gennemsnitlig pris på ca. 800 kroner pr. kvadratmeter. Dette inkluderer alle omkostninger i forbindelse med arbejde og materialer. Vi ser også prisvariationer afhængigt af størrelse, tidsforbrug, kompleksitet i det specifikke job og type af isolering. De fleste mennesker ender med at betale et sted mellem 300 og 1.300 kroner pr. kvadratmeter.

Der er dog ikke kun omkostninger knyttet til isolering. Du bør også tænke på de besparelser, du opnår ved at gøre dit hjem mere energieffektivt. Det er vanskeligt at estimere nøjagtigt, hvor store besparelser isoleringen vil give. Fordelen afhænger af både elpriser, temperatur og eksisterende isolering. I de fleste tilfælde vil det dog være værd at isolere, og ofte vil det kun tage et par år at tjene omkostningerne til arbejdet ind igen.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Forskellige former for tagisolering

Mange forbinder isolering udelukkende med mineraluld fra Isover eller Rockwool. Der findes dog en lang række isoleringstyper. Hvilken variant du skal vælge afhænger af, hvad der er bedst til dit hjem.

Mineraluld

Mineraluld er den mest anvendte type isolering. Det er lavet af glas eller sten, som smeltes og omdannes til fiber, inden det vikles sammen. Både glasuld og stenuld produceres på næsten samme måde, men har stadig nogle forskellige egenskaber. Stenuld har blandt andet et noget højere smeltepunkt og kan modstå fugt bedre end glasuld. Mineraluld findes i flere former: løs uld, rørskåle, stive plader og ruller. Selvom både sten og glas isolerer varmen relativt dårligt, danner fibersammensætningen tusindvis af små luftlommer. En isoleringsplade består derfor af mere end 90 procent luft.

Cellulosefibre

Celluloseisolering er lavet af gammelt genbrugspapir eller papirmasse, der er kværnet og har en struktur, der minder om uld. For at reducere risikoen for brand tilføjes cellulose også brandhæmmere. Cellulose er organisk og udtørrer fugten ved at suge den ind. Dette begrænser også risikoen for fugtskader. Celluloseisolering kan også bruges uden dampspærre. Ud over at give øget kontrol over temperaturen isolerer celluloseisolering også mod lyd.

Spray Isolering

Denne form for isolering anvendes som en spray. Dette udvides 30-100 gange på få sekunder. Brug af sprøjteisolering undgår samlinger, og samtidig trænger sprøjtemassen ind i alle revner og hulrum. Således vil det være luft- og fugtbestandigt. Den isolerer også rigtig godt sammenlignet med anden isolering, mens det vejer relativt lidt. Det er dog skadeligt for helbredet under påføring og mere brandfarligt end de andre opløsninger.

Blæseisolering

I modsætning til de ovennævnte varianter er blæseisolering ikke et separat materiale. I stedet er det en måde at installere isoleringen på. Dette gøres ved at sprænge små stykker mineraluld eller cellulose ind i væggen ved hjælp af en stor slange. Dette er en hurtig og effektiv måde at isolere og udfylde i alle hjørner og hulrum. Det kræver noget teknisk udstyr og vil derfor betyde at du skal engagere professionelle håndværkere. Da installationen er relativt enkel, behøver du ikke at beregne mange arbejdstimer, hvilket kan gøre blæseisolering til et rimeligt alternativ.

For at finde ud af, hvilken type isolering der er bedst egnet, anbefaler vi i Bygge.dk, at du konsulterer en professionel håndværker. Derudover er det også klogt at overlade selve arbejdet til fagfolk. For at komme i kontakt med kvalitetssikrede håndværksvirksomheder kan du lægge dit projekt på Bygge.dk. Vi har samlet kvalitetssikrede håndværkere ét sted, hvilket gør det lettere for dig at vælge sikkert og korrekt. Hvis du finder aktører på vores gratis service, kan du være sikker på, at de har økonomi, godkendelser og forsikring i orden.

Tagisolering? Få 3 uforpligtende tilbud

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.