Udgravning af kælder: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

Der er flere måder at udvide, hvis du vil have lidt mere plads i dit hjem. Med en påbygning bygger du på i højden, mens en tilbygning er en arealmæssig udvidelse af boligen. Mange har en kælder og har måske ikke tænkt over, hvad der skal til for at udvide den. Der er meget ubrugt plads, og kælderen kan potentielt blive en fuldt anvendelig etage. Vi ser på, hvad der faktisk er nødvendigt for at opnå dette, og om det er noget, du skal tænke over.

Udgravning af kælder

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Udgravning af kælder? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Få 3 tilbud >

Krav til godkendt kælder

Selvom udgravning af kælderen ikke er ansøgningspligtigt, skal der søges om brugsændring, hvis du pludselig skal bruge den gamle kælder til opholdsrum. For at få kælderen godkendt til permanent ophold, skal disse krav være opfyldt:

 • Gulvet skal være højere end det omkringliggende terræn. Mindst én af ydervæggene i kælderen skal altså være sammenlignelig med en almindelig husfacade.
 • Fra gulvet til loftet skal der minimum være 2.30 meter.
 • Minimum ét vindue i hvert kælderrum.
 • Der skal være en flugtvej eller redningsåbning direkte ud.
 • Et sundt og sikkert indeklima.
 • Ingen kulde og fugt.

Der er også andre krav til en boligenhed, som blandt andet skal have sin egen indgang, der er fysisk adskilt fra andre indgange i boligen. Huset skal også have alle de hovedfunktioner, der er nødvendige i en normal bolig. Med hovedfunktioner menes køkken, stue, soveværelse, badeværelse og toilet. Dette gælder ikke, hvis du har en enhed, der er integreret i den samme boligenhed som resten af ​​huset.

Hvis du ikke ansøger om en brugsændring, kan du ikke kalde dette for et opholdsrum ved videresalg, og boligen får ikke den stigning i værdi, som dette normalt ville give. Derfor anbefaler vi, at man altid opfylder kravene, når der bygges ud. Selve ansøgningsprocessen er ofte lidt af et arbejde, og selvom du kan gøre dette selv, er det sandsynligvis lettere at finde nogen, der kan gøre det for dig.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Gør jobbet selv, eller hyr arbejdskraft

Det er ganske omfattende arbejde at udgrave en kælder. Jorden under dit hus hjælper med at holde fundamentet på plads, og når du begynder at grave, ændrer du også trykbelastningen på betonen. Det kan forårsage, at grundmuren svigter, og det er noget, du gerne vil undgå. Det er også vigtigt at gøre arbejdet ordentligt for at undgå fugtskader, og derefter skal alle krav være opfyldt for, at det hele kan godkendes. Så medmindre du har både erfaring og ekspertise til at gå i gang med et sådant projekt på egen hånd, skal du kontakte en entreprenør.

Når det er sagt, behøver du ikke at lægge alt væk – der er dele af arbejdet, du kan udføre på egen hånd. Hvis du for eksempel allerede har et betongulv, som du vil gøre dybere, kan du grave det op selv. Der er mange belastninger med småsten og jord, der skal fjernes, og dette kan du udføre selv. Du kan også samarbejde med håndværkeren. Han har sandsynligvis en anelse om, hvilke dele af arbejdet du kan udgøre på egen hånd, og kan overlade dette til dig. Du skal huske, at der kan opstå forsikringsproblemer, hvis du ikke kan bevise, at arbejdet er udført af fagfolk. Det alene kan være grund nok til at lade fagfolkene gøre jobbet.

Ved en udgravning af kælderen er der også noget spild. Al jorden og andre ting, der kan ligge under dit hus, skal fjernes. Det giver en masse jord og kan ofte blive liggende på din grund i lang tid, hvis du ikke får det væk med det samme. Mange entreprenører opkræver pr. kubikmeter for at fjerne dette.

Få 3 gratis tilbud >

Udgravning af kælder? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Find den rigtige entreprenør

Det er vigtigt at finde den rigtige entreprenør til det rigtige projekt. Det er ikke altid let at vide, hvad man skal kigge efter, især hvis man ikke har nogen erfaring med renovering. For at hjælpe dig på vej, kan vi gå over de vigtigste skridt, du kan tage, for at finde de rigtige mennesker:

Først og fremmest skal du sørge for, at alle de entreprenører, du overvejer, har alle godkendelser i orden. Selvom mange godkendelsesordninger ikke er obligatoriske, er dette et tegn på god kvalitet. Men hvis du har brug for at foretage ændringer i det elektriske system, er det noget, du har brug for en certificeret elektriker til. Dette kræves af lovgivningen.

Du skal altid gennemgå entreprenørens referencer. De fleste virksomheder har referencer på deres websteder. Det er værd at læse disse igennem. Derudover bør du også bede om andre referencer, som du selv kan ringe til. På den måde kan du udarbejde dine egne meninger om, om referencen er troværdig, og du kan også spørge om nøjagtigt det, som du spekulerer på. På samme tid kan du også se, hvordan det går med økonomien. Det er klogt at gøre dette på forhånd, så du ikke risikerer, at entreprenøren går konkurs, før de er færdige med arbejdet.

Det er også smart at tjekke, om entreprenøren faktisk har kapacitet til at tage jobbet. Du skal muligvis vente længe på, at de bliver ledige, eller de kan kun arbejde med begrænset kapacitet. Hvis du er begyndt at planlægge dit projekt tidligt, kan du booke i god tid, og det gør det lettere at finde nogen, der passer dig. Hvis du ikke har mulighed for det, skal du måske se dig om efter en anden entreprenør.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Dræning og isolering

Én ting, du skal være forberedt på, er, at du sandsynligvis er nødt til at grave ud både inde og uden for grundmuren. Årsagen er, at ved en udgravning af kælderen skal du også tilføje ny dræning. Dræning er vigtig for at undgå kapillært sug, hvilket kan forårsage store fugtskader i konstruktionen. Dræning fører vandet væk fra strukturen, og det er vigtigt, at rørene er mindst 20 cm under bunden af ​​gulvet. Dræning er lagt langs bygningens udvendige væg, hvorfor du må grave op her.

Det samme gælder isoleringen. Den korrekte måde at isolere en kælder er på ydersiden af ​​ydervæggen, og den skal derfor graves ud. Indvendig isolering forhindrer varmen i kælderen i at udtørre fugt inde i væggen, hvilket giver en frugtbar grobund for svampe. Dette kan sprede sig til resten af ​​huset og kan være vanskeligt at få bugt med. Det fører også til et dårligt indeklima, der kan forårsage både dårlig lugt og sundhedsmæssige problemer. Børn er især tilbøjelige til sundhedsmæssige problemer på grund af dårligt indeklima, og hovedpine og træthed er klassiske symptomer på dette. I værste fald kan børn udvikle astma, og det kan være vanskeligt at identificere, hvor problemet stammer fra.

Omkostninger ved udgravning af kælderen

Priserne for disse typer projekter varierer meget, og der er mange faktorer, der påvirker den endelige faktura. Vi ser imidlertid, at de fleste kælderudgravningsprojekter ender i disse prisniveauer:

- Udvendig dræning: 2.500 - 4.500 kroner pr. løbende meter

- Indvendig udgravning af kældergulve, inklusiv udtagning af masser: 4.000 - 6.000 kroner pr. kubikmeter.

Dette inkluderer alt, hvad du har for omkostninger; både arbejde, leje af udstyr og materialer. Naturligvis er der en vis variation, men vi kan sige, at de fleste betaler et beløb, der ligger et eller andet sted derimellem.

Læs mere om prisen på udgravning af kælder.

Husk radonmåling

Ud over det faktum, at fugtighed kan forårsage dårligt indeklima, kan radon være et problem. Især i kældre, da der dannes radon i undergrunden. Tryk- og temperaturændringer får radon til at trænge ind i kælderen og den høje koncentration i indeklimaet. Dette kan føre til lungekræft, og det er naturligvis ekstremt vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at modvirke dette. Du kan ikke se eller lugte radon, og det er nødvendigt at måle for at finde ud af, hvor udsat du er i din kælder. Forekomsten af ​​radon beregnes i "Becquerel per kubikmeter luft" eller Bq/m3. Det anbefales, at koncentrationen ikke er højere end 100 Bq/m3, men tal op til 200 Bq/m3 er tilladt. Heldigvis er der flere trin, du kan tage, for at begrænse forekomsten af ​​radon. Nu, hvor du er ved at bygge kælderen op fra bunden, kan du indsætte radonmembran under konstruktionen. Dette forhindrer radon i at bevæge sig ind i kælderen og kan forbedre indeklimaet markant. Derudover fungerer relativt enkle forholdsregler som hyppig udluftning og forbedret ventilation godt. Du kan også installere en radonbrønd. Denne er forbundet med åben luft, hvilket skaber et undertryk, der forhindrer, at radonholdig luft kommer ind i huset gennem huller og revner. Det er en forholdsvis enkel proces at måle radonaflejringen i din kælder, selvom den skal måles over en længere periode, mindst to måneder. Der er såkaldte "radonfri" områder. Dette navn er i bedste fald vildledende, for radon findes i alle slags sten. Hvis du planlægger at udleje kælderen, er det lovpligtigt at sørge for et godt indeklima, hvilket ofte indebærer måling af radonkoncentrationen.

Kom i gang

Det er vigtigt, at du planlægger godt. Brug i stedet lidt ekstra tid på at finde den rigtige entreprenør, du kan stole på, snarere end at risikere, at arbejdet ikke bliver gjort ordentligt. Det er også vigtigt at være forsigtig med dit budget og sørge for at holde dig til det. Hvis alt går godt, er kælderen noget, du kan nyde i de kommende år, så sørg for, at det er en positiv proces!

Få tilbud fra byggefirmaer nær dig

At opdage det perfekte byggefirma til den mest overkommelige pris kan synes besværligt, men med vores samarbejdspartner 3byggetilbud kan du nemt og hurtigt sammenligne tilbud fra diverse byggefirmaer i dit lokalområde og vælge det allerbedste til den mest attraktive pris.

3byggetilbud er en netbaseret service, der letter processen for dig at modtage tilbud fra adskillige byggefirmaer i dit nærområde. Alt hvad du behøver er at indtaste nogle få informationer om dig selv og det bygge- eller renoveringsprojekt du ønsker, hvorefter de vil formidle din forespørgsel til forskellige byggefirmaer tæt på dig.

En af de mest markante fordele er muligheden for at modtage tilbud fra flere byggefirmaer, hvilket muliggør en sammenligning af priser og projektvalgmuligheder, inden du træffer en endelig beslutning. Det tilvejebringer en højere grad af sikkerhed og garanterer, at du vælger det byggefirma, der bedst imødekommer dine behov og din finansielle situation.

Udover at assistere dig med at opdage det ideelle byggefirma for dig, kan de også bistå dig med at finde byggefirmaer, der er eksperter i specifikke opgaver, såsom nybyggeri eller renovering. Dette gør det enklere for dig at opdage det passende byggefirma for specifikke krav.

Så hvis du ønsker at spare både tid og penge, samtidig med at du opnår den bedste byggehjælp, kan du starte ved at klikke på linket herunder. Afprøv servicen i dag og oplev, hvor enkelt det er at opdage det ideelle byggefirma til den mest fordelagtige pris. Klik videre herunder for at påbegynde, og få tre uforpligtende og gratis pristilbud på dit projekt.

Hvorfor skulle du anvende 3byggetilbud?

 • Hver måned assisterer de tusindvis med at opdage byggefirma
 • De har samlet de fremmeste og mest prisvenlige byggefirmaer på et sted
 • Du undgår at træffe valg om et bekosteligt og dårligt byggefirma
 • De forenkler processen med at finde et byggefirma med attraktive priser
 • Servicen er 100% gratis og uden forpligtelser

Registrer dig på 3byggetilbud nu og modtag tilbud fra byggefirmaer i dit lokalområde - du vil blive forbløffet over, hvor meget du kan spare. Klik videre herunder for at hente tre gratis pristilbud på dit projekt.

Få 3 uforpligtende tilbud >

Udgravning af kælder? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.