Der er flere måder at udvide, hvis du vil have lidt mere plads i dit hjem. Med en påbygning bygger du på i højden, mens en tilbygning er en arealmæssig udvidelse af boligen. Mange har en kælder og har måske ikke tænkt over, hvad der skal til for at udvide den. Der er meget ubrugt plads, og kælderen kan potentielt blive en fuldt anvendelig etage. Vi ser på, hvad der faktisk er nødvendigt for at opnå dette, og om det er noget, du skal tænke over.
Selvom udgravning af kælderen ikke er ansøgningspligtigt, skal der søges om brugsændring, hvis du pludselig skal bruge den gamle kælder til opholdsrum. For at få kælderen godkendt til permanent ophold, skal disse krav være opfyldt:
Der er også andre krav til en boligenhed, som blandt andet skal have sin egen indgang, der er fysisk adskilt fra andre indgange i boligen. Huset skal også have alle de hovedfunktioner, der er nødvendige i en normal bolig. Med hovedfunktioner menes køkken, stue, soveværelse, badeværelse og toilet. Dette gælder ikke, hvis du har en enhed, der er integreret i den samme boligenhed som resten af huset.
Hvis du ikke ansøger om en brugsændring, kan du ikke kalde dette for et opholdsrum ved videresalg, og boligen får ikke den stigning i værdi, som dette normalt ville give. Derfor anbefaler vi, at man altid opfylder kravene, når der bygges ud. Selve ansøgningsprocessen er ofte lidt af et arbejde, og selvom du kan gøre dette selv, er det sandsynligvis lettere at finde nogen, der kan gøre det for dig.
Det er ganske omfattende arbejde at udgrave en kælder. Jorden under dit hus hjælper med at holde fundamentet på plads, og når du begynder at grave, ændrer du også trykbelastningen på betonen. Det kan forårsage, at grundmuren svigter, og det er noget, du gerne vil undgå. Det er også vigtigt at gøre arbejdet ordentligt for at undgå fugtskader, og derefter skal alle krav være opfyldt for, at det hele kan godkendes. Så medmindre du har både erfaring og ekspertise til at gå i gang med et sådant projekt på egen hånd, skal du kontakte en entreprenør.
Når det er sagt, behøver du ikke at lægge alt væk – der er dele af arbejdet, du kan udføre på egen hånd. Hvis du for eksempel allerede har et betongulv, som du vil gøre dybere, kan du grave det op selv. Der er mange belastninger med småsten og jord, der skal fjernes, og dette kan du udføre selv. Du kan også samarbejde med håndværkeren. Han har sandsynligvis en anelse om, hvilke dele af arbejdet du kan udgøre på egen hånd, og kan overlade dette til dig. Du skal huske, at der kan opstå forsikringsproblemer, hvis du ikke kan bevise, at arbejdet er udført af fagfolk. Det alene kan være grund nok til at lade fagfolkene gøre jobbet.
Ved en udgravning af kælderen er der også noget spild. Al jorden og andre ting, der kan ligge under dit hus, skal fjernes. Det giver en masse jord og kan ofte blive liggende på din grund i lang tid, hvis du ikke får det væk med det samme. Mange entreprenører opkræver pr. kubikmeter for at fjerne dette.
Det er vigtigt at finde den rigtige entreprenør til det rigtige projekt. Det er ikke altid let at vide, hvad man skal kigge efter, især hvis man ikke har nogen erfaring med renovering. For at hjælpe dig på vej, kan vi gå over de vigtigste skridt, du kan tage, for at finde de rigtige mennesker:
Først og fremmest skal du sørge for, at alle de entreprenører, du overvejer, har alle godkendelser i orden. Selvom mange godkendelsesordninger ikke er obligatoriske, er dette et tegn på god kvalitet. Men hvis du har brug for at foretage ændringer i det elektriske system, er det noget, du har brug for en certificeret elektriker til. Dette kræves af lovgivningen.
Du skal altid gennemgå entreprenørens referencer. De fleste virksomheder har referencer på deres websteder. Det er værd at læse disse igennem. Derudover bør du også bede om andre referencer, som du selv kan ringe til. På den måde kan du udarbejde dine egne meninger om, om referencen er troværdig, og du kan også spørge om nøjagtigt det, som du spekulerer på. På samme tid kan du også se, hvordan det går med økonomien. Det er klogt at gøre dette på forhånd, så du ikke risikerer, at entreprenøren går konkurs, før de er færdige med arbejdet.
Det er også smart at tjekke, om entreprenøren faktisk har kapacitet til at tage jobbet. Du skal muligvis vente længe på, at de bliver ledige, eller de kan kun arbejde med begrænset kapacitet. Hvis du er begyndt at planlægge dit projekt tidligt, kan du booke i god tid, og det gør det lettere at finde nogen, der passer dig. Hvis du ikke har mulighed for det, skal du måske se dig om efter en anden entreprenør.
Hos Bygge.dk har vi samlet kvalitetssikrede entreprenører et sted, så det skulle være let for dig at vælge den rigtige. Hvis du registrerer dit projekt hos os, vil du blive sat i forbindelse med entreprenører, der er godt kvalificerede til dit projekt.
Én ting, du skal være forberedt på, er, at du sandsynligvis er nødt til at grave ud både inde og uden for grundmuren. Årsagen er, at ved en udgravning af kælderen skal du også tilføje ny dræning. Dræning er vigtig for at undgå kapillært sug, hvilket kan forårsage store fugtskader i konstruktionen. Dræning fører vandet væk fra strukturen, og det er vigtigt, at rørene er mindst 20 cm under bunden af gulvet. Dræning er lagt langs bygningens udvendige væg, hvorfor du må grave op her.
Det samme gælder isoleringen. Den korrekte måde at isolere en kælder er på ydersiden af ydervæggen, og den skal derfor graves ud. Indvendig isolering forhindrer varmen i kælderen i at udtørre fugt inde i væggen, hvilket giver en frugtbar grobund for svampe. Dette kan sprede sig til resten af huset og kan være vanskeligt at få bugt med. Det fører også til et dårligt indeklima, der kan forårsage både dårlig lugt og sundhedsmæssige problemer. Børn er især tilbøjelige til sundhedsmæssige problemer på grund af dårligt indeklima, og hovedpine og træthed er klassiske symptomer på dette. I værste fald kan børn udvikle astma, og det kan være vanskeligt at identificere, hvor problemet stammer fra.
Priserne for disse typer projekter varierer meget, og der er mange faktorer, der påvirker den endelige faktura. Vi ser imidlertid, at de fleste kælderudgravningsprojekter ender i disse prisniveauer:
- Udvendig dræning: 2.500 - 4.500 kroner pr. løbende meter
- Indvendig udgravning af kældergulve, inklusiv udtagning af masser: 4.000 - 6.000 kroner pr. kubikmeter.
Dette inkluderer alt, hvad du har for omkostninger; både arbejde, leje af udstyr og materialer. Naturligvis er der en vis variation, men vi kan sige, at de fleste betaler et beløb, der ligger et eller andet sted derimellem.
Læs mere om prisen på udgravning af kælder.
Ud over det faktum, at fugtighed kan forårsage dårligt indeklima, kan radon være et problem. Især i kældre, da der dannes radon i undergrunden. Tryk- og temperaturændringer får radon til at trænge ind i kælderen og den høje koncentration i indeklimaet. Dette kan føre til lungekræft, og det er naturligvis ekstremt vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at modvirke dette. Du kan ikke se eller lugte radon, og det er nødvendigt at måle for at finde ud af, hvor udsat du er i din kælder. Forekomsten af radon beregnes i "Becquerel per kubikmeter luft" eller Bq/m3. Det anbefales, at koncentrationen ikke er højere end 100 Bq/m3, men tal op til 200 Bq/m3 er tilladt. Heldigvis er der flere trin, du kan tage, for at begrænse forekomsten af radon. Nu, hvor du er ved at bygge kælderen op fra bunden, kan du indsætte radonmembran under konstruktionen. Dette forhindrer radon i at bevæge sig ind i kælderen og kan forbedre indeklimaet markant. Derudover fungerer relativt enkle forholdsregler som hyppig udluftning og forbedret ventilation godt. Du kan også installere en radonbrønd. Denne er forbundet med åben luft, hvilket skaber et undertryk, der forhindrer, at radonholdig luft kommer ind i huset gennem huller og revner. Det er en forholdsvis enkel proces at måle radonaflejringen i din kælder, selvom den skal måles over en længere periode, mindst to måneder. Der er såkaldte "radonfri" områder. Dette navn er i bedste fald vildledende, for radon findes i alle slags sten. Hvis du planlægger at udleje kælderen, er det lovpligtigt at sørge for et godt indeklima, hvilket ofte indebærer måling af radonkoncentrationen.
Det er vigtigt, at du planlægger godt. Brug i stedet lidt ekstra tid på at finde den rigtige entreprenør, du kan stole på, snarere end at risikere, at arbejdet ikke bliver gjort ordentligt. Det er også vigtigt at være forsigtig med dit budget og sørge for at holde dig til det. Hvis alt går godt, er kælderen noget, du kan nyde i de kommende år, så sørg for, at det er en positiv proces! Start med at registrere dit projekt hos Bygge.dk, så kontakter vi dig for en gennemgang over telefonen.