Gulvafslibning: Disse 7 ting skal du være opmærksom på

 

Er trægulvene i din bolig begyndt at se slidte eller mørke ud? Så kan en gulvafslibning være lige den løsning, du står og leder efter. Det giver dig nemlig muligheden for at opfriske dine gulve, så de fremstår nye igen. Der er dog et par ting, du skal være opmærksom på, før du hyrer professionelle eller før du selv kaster dig over arbejdet. De ting kommer vi omkring her.

Gulvafslibning

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for gulvafslibning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. En gulvafslibning kan ikke laves på alle gulve

En første ting du skal være opmærksom på er, at en gulvafslibning ikke kan laves på alle gulve. Det er primært på gulve af massivt træ, såsom parketgulve hvor træbrædderne er massive eller når der er tale om plankegulve. Det udelukker derfor også både laminatgulve og gulve, som har en overflade med et tyndt lag træ. For når arbejdet er færdigt, skal der gerne være omkring 3 millimeter tilbage af gulvets slidlag. Hvis ikke der er der, øges risikoen for, at der slibes ned til det nederste gulvlag - og så vil det være nødvendigt at få helt nyt gulv på i området.

2. Arbejdet er ideelt til overfladiske ridser

En anden ting du skal vide er, at en gulvslibning er ideel til overfladiske ridser. I arbejdet går professionelle nemlig ind og sliber ganske få millimeter af overfladen. Derfor er det også et populært valg, når en bolig skal renoveres, da behandlingen kan være nok til, at gulvet nærmest fremstår som nyt igen. I og med at der primært arbejdes i gulvets øverste lag, så vil det også kun være de overfladiske ridser, der kan tages. Det kan være fra møbler, ting der er tabt på gulvet og generelt slitage fra hverdagen.

3. Vælg en gulvafhøvling til de dybere ridser

Står du med et eller flere trægulve, som har dybe ridser, så er en gulvafhøvling det ideelle valg. Gulvafhøvlingen kan også vælges, hvis et gulv er skævt, og det er noget, du ønsker at rette op på. I begge tilfælde skal der arbejdes i de dybere trælag, før at gulvet kommer til at fremstå flot igen - og det er præcis, hvad der sker under en gulvafhøvling.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for gulvafslibning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Slut altid gerne af med en efterbehandling

Hvad end du får lavet en gulvafslibning eller gulvafhøvling, så bør arbejdet altid efterfølges af en efterbehandling. Og det er der flere årsager til. Først og fremmest giver en efterbehandling trægulvet et beskyttende lag, så det er bedre til at modstå daglig brug, væsker der tabes på gulvet m.m. Dit trægulv vil derfor også kunne holde sig pænere i længere tid. For det andet så kan en efterbehandling påvirke gulvets udseende. Ved at du f.eks. går med en klar olie, klar lak eller en ludbehandling, så kan trægulvets lyse farve bevares. Du kan altid blive klogere på dine muligheder, hvis du kontakter Bygge.dk omkring dit projekt og dine ønsker. Vi har nemlig en tæt dialog med forskellige fagfolk, der kan hjælpe dig i mål.

5. Overlad gerne arbejdet til professionelle

Når det kommer til en gulvafslibning, så er mulighederne gode for at leje udstyr og maskiner i diverse byggemarkeder landet over. Når det er sagt, så kan det alligevel anbefales, at du overlader arbejdet til en professionel. Det er nemlig langt fra alle, der kan kaste sig over dette arbejdet. Det kræver nemlig både viden omkring, hvor meget der skal slibes af gulvet, og så kræver det viden omkring, hvordan gulvsliberen bruges. Mens gulvarbejdet bliver udført, skal du være i stand til at kunne læse dit gulv. Det vil sige, at du både følger gulvets årer, og at du har ekstra opmærksomhed på buler, skævheder eller andet der er i gulvet. For hvis du ikke har fuld styring med gulvet og maskinen, kan du komme til at efterlade spor og forværre skævheder i gulvet.

6. En gulvafslibning er et godt alternativ til et nyt gulv

Nu hvor vi er kommet omkring mange af de praktiske ting ved en gulvafslibning, så skal det nævnes, at det er et godt alternativt til et nyt gulv. En gulvafslibning gør det nemlig muligt at fjerne meget af den overfladiske slitage, der er kommet med årene. Og når først disse er fjernet, så står du tilbage med et gulv, der er i endnu bedre stand end før. Det skal selvfølgelig også understreges, at denne løsning vil være væsentligt billigere, end hvis du valgte et nyt gulv. Du vil derfor også opleve, at du kommer ekstra langt for pengene, når du vælger en gulvslibning fremfor et komplet nyt gulv

7. En gulvafslibning giver et frisk pust til boligen

En syvende ting du skal være opmærksom på ved en gulvafslibning er, at det kan give et fantastisk pust til boligen. Gulvene har nemlig meget at sige for, hvor lyst et rum virker, når sollyset trænger ind. Og så har det meget at sige for den udstråling, din bolig får. Du kan derfor også se frem til, at en relativt “lille” behandling kan gøre en stor forskel

8. Prisen vil ofte afhænge af flere faktorer

En sidste ting du nok også er nysgerrig på er, hvad prisen for arbejdet bliver. Her skal du vide, at prisen ofte vil afhænge af et par forskellige ting. For det første spiller gulvets stand en rolle. Det vil sige, hvor mange ridser, plamager og skader har gulvet? Dernæst spiller det en rolle, hvor mange kvadratmeter der skal arbejdes med. Antallet af kvadratmeter der skal slibes, har nemlig noget at sige for antallet af timer, der skal bruges på opgaven. Derudover kan valget af efterbehandling også have noget af sige. Som vi har nævnt tidligere, er der nemlig flere forskellige behandlinger, der kan bruges efter en gulvafslibning. En sidste ting prisen kan afhænge af er, hvilket firma du bruger til opgaven. Her kan det både spille en rolle, hvor høj deres efterspørgsel er, hvor mange års erfaring de har i branchen, hvilket udstyr de har investeret i m.m. Nu hvor du er gjort opmærksom på 8 væsentlige ting omkring en gulvafslibning, så du forhåbentlig klædt ekstra godt på til, at arbejdet skal laves i din bolig.


Find tre gode tilbud på bygge.dk, som kan hjælpe dig i mål med projektet.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for gulvafslibning? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.