Microcement i badeværelset: 10 ting du bør vide

 

Overvejer du at få lavetet badeværelse i mikrocement? I denne artikel deler vi ud af vores erfaring, så du kan opnå et vellykket projekt. Gå ikke glip af rådene til, hvordan du sparer penge og sikrer dig, at projektet går som planlagt. Læs eksperternes tips, og undgå de sædvanlige problemer.

Microcement i badeværelset

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Microcement i badeværelset? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Microcement i badeværelset – det skal du vide

I Danmark registreres der hvert år flere titusinder vandskader, som følge af brugen af dårlige materialer eller dårligt håndværk. Statistikken siger desuden noget om, hvor mange useriøse firmaer, der findes på markedet. Men den giver også en indikation af, hvor svært det egentlig er at renovere et badeværelse.

Der er meget, som kan gå galt, når man arbejder med en kombination af varmt og koldt vand, opvarmning og elektriske kabler sammenholdt med høj fugtighed. I sjældne tilfælde kan dette være en livsfarlig kombination - men i de fleste tilfælde er det galt nok, når et vandrør sprænger hul i loftet. Udbedring af skaderne kan derfor være lige så dyr som prisen på den oprindelige renovering.

Fliser er steder, hvor lækager kan komme snigende. At lægge fliser er et præcisionsarbejde og kan derfor blive dyrt, hvis det ikke bliver gjort korrekt. Hvis der for eksempel opstår revner i fliserne, kan det give fugtskader på længere sigt. Dette vil ofte være fugtighed, der hober sig op over tid og kan føre til fugtskader og mug.

Et tip til at reducere risikoen for fugtskader vil være at bruge microcement. Det er et nyt produkt, som bliver stadigt mere populært som alternativ til fliser i vådrum. Microcement er slidstærkt, tåler mere end almindelige fliser, er ikke glat og er selvfølgelig vandafvisende. Cementen hjælper desuden med at minimere risikoen for mug. 

Planlægning, indretningsarkitekt og besparelser

Badeværelset er blandt de meste komplekse rum i boligen, man kan renovere. Det er ikke et projekt, man blot sætter i gang spontant. Det skal i stedet planlægges nøje. Hvis man går i gang uden en plan, er der meget, der kan gå galt.

Indretningsarkitekt. Bare man hører ordet, tænker man, at det bliver dyrt. Men når man skal renovere et badeværelse, bliver det dyrt uanset hvad. Hvis man ikke planlægger grundigt på forhånd og bruger de rigtige fagfolk og materialer, kan man hurtigt blive en del af statistikken. For en komplet tegning og materialevalg af badeværelset, vil prisen ligge på mellem 3.000 og 16.000 kroner, alt afhængig af størrelsen og graden af ændringerne. En indretningsarkitekt kan i de fleste tilfælde også hjælpe med at finde praktiske løsninger, som kan gøre renoveringen endnu billigere.

Under planlægningen skal man tænke på, hvilke regler man har at gøre med. Badeværelset er nemlig underlagt en række regler. Hvis renoveringen ikke er udført i henhold til de gældende forskrifter, kan man komme ud i en ubehagelig situation med forsikringsselskabet, hvis der skulle opstå problemer efter renoveringen.    

Find de rette materialer og entreprenør til opgaven

De rigtige materialer og den rette entreprenør er nøglen til en vellykket badeværelsesrenovering. Man skal anvende materialer, som kan holde fugtigheden på det niveau, som det skal være, og dermed sørge for, at fugten ikke breder sig til resten af bygningen. Dét kan være altødelæggende. Her er det selvfølgelig også vigtigt at vide,
hvordan materialerne skal bruges. Hvis man er uerfaren og bruger de rigtige materialer på en forkert måde, kan det gå lige så galt, som hvis man havde valgt de forkerte materialer i første omgang.

Gode entreprenører, som har erfaring med lignende projekter, vil kunne give dig råd til, hvilke produkter der passer bedst til dit badeværelse. Microcement bliver stadigt oftere brugt som erstatning for fliser - eller i kombination med fliser. I de tilfælde, hvor fliser er sprækket, kan det for eksempel være en mulighed at lægge microcement på fliserne. Microcement er så slidstærkt og kraftigt, at man kun behøver at lægge et 1-3 mm lag oven på fliserne. Microcement kan også anvendes på vægge og andre overflader, hvor man vil sikre sig, at vandet ikke trænger igennem. 

Sammenlignet med fliser er den store fordel ved microcement, at man undgår fugerne, man normalt bruger til fliser. Det er som regel her, at sprækkerne opstå og samtidig her, det ervanskeligst at gøre rent. Microcement lægges på som en fuldkommen, ubrudt og vandafvisende overflade. En god entreprenør vil kunne give dig råd om de forskellige produktvalg. Så kan I sammen afgøre, hvilket der skal vælges i forhold til de praktiske, æstetiske og prismæssige kriterier.

Når man finder den rette entreprenør, er man i sikre hænder. Men dét at finde den rette er ikke altid lige let. Man bør baggrundstjekke håndværkeren og få referencer på lignende projekter. Hvis håndværkeren prøver at undgå referencetjek, bør man være mistænksom. Et godt tip er også at tjekke, om firmaet, du arbejder med, er registreret i det centrale virksomhedsregister, som alle seriøse aktører er i Danmark. Alternativt kan du bruge en tjeneste som Bygge.dk, der samarbejder med mange dygtig entreprenører, som allerede er grundigt baggrundstjekket for økonomi, referencer og certificeringer.

Få 3 gratis tilbud >

Microcement i badeværelset? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Detaljeret projektering, kontrakt og arbejdsplan

Hvis man går i gang med at arbejde uden en præcis beskrivelse, projektering, kontrakt og arbejdsplan, beder man selv om problemer. En professionel entreprenør sørger for, at der er orden i papirsagerne, så der ikke opstår tvivlsspørgsmål i processen.

Gennem en detaljeret projektering vil det blive belyst, om entreprenøren har styr på sine ting. En god projektering vil desuden reducere risikoen for, at projektet går over budget og tager længere tid end først antaget.

En skriftlig kontrakt er også meget vigtig. Du bør aldrig gå i gang med et projekt uden en kontrakt. Mange har en tendens til at tænke på kontrakter som noget, man bruger, hvis man arbejder med folk, man ikke stoler på. Andre vil nærmest se det som en fornærmelse, hvis du nævner ordet kontrakt. Faktum er, at en kontrakt er en formel beskrivelse af det, som parterne er blevet enige om, og at den først og fremmest er et dokument, man bruger til at undgå konflikter, og som man kan referere til, hvis der skulle opstå uenigheder undervejs. Professionelle aktører vil altid insistere på at skrive kontrakt med det projekt, som de er involveret i. Det hjælper dem med at undgå konflikter og sikre sig gode og langvarige kundeforhold. Du kan benytte standard kontraktskabeloner. De findes til gratis download på Dansk Byggeris hjemmeside.

Inspektion, slutkontrol og korrekt afslutning af projektet

Mens projektet står på, skal man –  så vidt muligt – forsøge at besøge byggepladsen med jævne mellemrum. Hvis der skulle opstå fejl, eller tingene ikke er, som du ønsker det, er det vigtigt, at håndværkerne er klar over dette så tidligt som muligt, så de har en chance for rette op på arbejdet tidligt i processen – og dermed undgå ekstra omkostninger.

Når arbejdet er færdigt, bør man få foretaget en formel slutkontrol, der kan være en hjælp til at påpege eventuelt reklamationsarbejde. Dette skal udbedres i henhold til de aftalte tidsfrister, før man betaler den sidste del af summen. Hvis fejl eller mangler ikke er blevet udbedret, har man ret til at tilbageholde beløbet. Men dette beløb skal svare til værdien af det udestående arbejde, som er behøvet for at udbedre skaderne.

Et vigtigt råd til afslutningen af projektet er, at du sørger for at få en ordentlig og grundig overdragelse af dokumentationen for arbejdet. At dokumentationen på arbejdet er korrekt udført, er vigtig for senere hen at kunne foretage vedligeholdelse. Denne type dokumentation kan også vise sig vigtig, hvis boligen skal sælges, og man har brug for at fastsætte værdien, eller som dokumentation i en eventuel forsikringssag.

Kom i gang med en entreprenør

Hvis du ønsker at komme i gang med at renovere dit badeværelse, men spekulerer over, hvordan du kommer i kontakt med professionelle entreprenører i dit område, kan du benytte Bygge.dk. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og sætter dig i kontakt med entreprenører, som er velkvalificerede til at kunne håndtere dit projekt. Hvis du registrerer dit projekt i dag, tager vi kontakt til dig for en uforpligtende gennemgang over telefonen.

Få 3 gratis tilbud >

Microcement i badeværelset? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.