Efterisolering: 10 ting du bør vide

 

I denne artikel har vi amlet tips til dem, der ønsker at isolere hjemmet. Du vil blandt andet finde ud af, hvordan man isolerer, hvad det koster og hvordan man finder fagfolk til jobbet.Om vinteren bruger vi en masse penge på at opvarme vores hjem. Men i nogle huse forsvinder denne opvarmning lige ud gennem dårligt isolerede vægge og lofter. Derfor kan isolering af dit hjem være en rentabel investering. Dette forhindrer, at den varme luft siver ud, mens den kolde luft holdes ude. Isoleringen reducerer således omkostningerne ved opvarmning. Det forhindrer også fugtskader og giver et bedre indeklima. På den måde får du et energieffektivt hjem med øget velvære.

Efterisolering

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Efterisolering? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Ældre boliger opfylder ikke nuværende standarder

Der er flere måder at isolere på. Hvordan man går videre, afhænger i vid udstrækning af, hvordan boligen er isoleret i dag. Ældre boliger har en tendens til at have begrænset isolering. Indtil 1950’ere var det almindeligt at fylde hulrum og etageadskillelse med jord og ler, hvilket isolerer dårligt. Senere begyndte vi at isolere, som vi gør i dag, med mineraluld i vægge og loft. Dog var isoleringens tykkelse ikke nær dagens standard. Derfor er det muligt at spare en masse penge ved at isolere sådanne boliger. Mellem 70'erne og 90'erne begyndte isolering mellem 10 og 20 cm at blive almindelig. Dette er også et stykke fra at være Klasse 2020-standard, der har et minimumskrav på 30-33 cm i væg og 45-50 cm i loft. Nye huse bygges ofte med endnu tykkere isolering for at minimere varmetab og give maksimal kontrol over temperaturen.

Jo ældre hjemmet er, jo mere kan du spare på isolering. Hvor meget du sparer afhænger af den eksisterende isolering, udetemperaturer og elpriser. Prisen påvirkes også af, hvilken del af huset du isolerer. Når varmen stiger, er det mest rentabelt at isolere loftet. Især er et uudnyttet loft både billigt og let at isolere. Dette skyldes, at rummet ikke bruges til ophold, og derfor ikke kræver æstetik. Det er også let at komme til, når man skal isolere.

Isolering af andre områder, såsom vægge og gulve, vil også føre til besparelser. Dette er dog væsentligt større opgaver, som bør kombineres med andre opgraderinger af boligen.

Hvordan isoleres væggene?

Når du isolerer den udvendige væg, har du to valg: indvendig eller udvendig isolering. Udvendig isolering anbefales her, da dette er markant mere effektiv og gør det lettere at kontrollere fugtbelastning.

Hvordan man isolerer afhænger af materialer og konstruktionsstil. Følgende procedure vil dog være fælles for de fleste typer efterisolering:

  • Eksisterende beklædning fjernes.
  • Eventuel nuværende isolering undersøges for fugt og slidskader. Hvis du ikke registrerer nogen skade, kan det forblive der.
  • Væggen lægges ud for at tilføje ny isolering. Vær opmærksom på tagskæg og luftspalte.
  • Isoleringen monteres mellem bjælkerne. Her skal det være tæt, men ikke pakket for hårdt. Husk, at det er luften, der isolerer.
  • Vindspærre er placeret på det yderste isoleringslag.
  • Det er vigtigt at sikre tilstrækkeligt mellemrum mellem beklædning og isolering.
  • Til stående beklædning monteres først vertikale lægter først, før beklædningen lægges over disse. For liggende beklædning monteres beklædningen på de vertikale lægter.

Hvorfor isolere?

Den største fordel ved efterisolering er, at det giver bedre kontrol over indetemperaturen. Tilstrækkelig isolering gør det lettere at holde det koldt om sommeren og varmt om vinteren. Især om vinteren er der mange penge at spare på at have et godt isoleret hjem. Derefter forhindrer isoleringen, at den varme luft siver ud. Således bruger du færre penge på opvarmning. Når varmen stiger, vil loftets efterisolering have den tydeligste virkning.

Efterisolering giver også et bedre indeklima. Mange hjem er plaget af problemer med fugt og svamp. Det mærkes især i ikke-isolerede rum, såsom lofter og kældre, og skyldes høj luftfugtighed og dårlig ventilation. Flere vælger at bruge en affugter til at håndtere sådanne problemer. Selvom dette kan have en vis effekt, gør det ikke noget ved årsagen til problemerne. Efterisolering kan på den anden side rette op på problemerne ved at skabe god luftcirkulation. Meget af fugtigheden kan også ligge i den gamle isolering. For at isolere kælderen er det almindeligt at gøre dette, mens der tilføjes ny dræning (da begge kræver, at man graver ud). Ny dræning vil også forbedre fugtighed og lugtproblemer.

Fugtskader kan have alvorlige konsekvenser, både for konstruktionen og for sundheden for dem, der bor i hjemmet. Fugt giver en yngleplads til dannelse af svamp, som igen fører til et dårligt indeklima. Sundhedsmæssige problemer som astma og allergier er ofte forbundet med dårligt indeklima. For at forhindre disse problemer skal man sørge for at holde fugtighedsniveauet nede og at have tilstrækkelig ventilation i de pågældende rum. Når du isolerer, ændrer du også fugtigheds- og temperaturforholdene. Derfor kan det være nødvendigt at forbedre ventilationen og håndtere eventuelle fugtproblemer.

Få 3 gratis tilbud >

Efterisolering? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Hvad koster det at efterisolere?

Omkostningerne ved isolering afhænger i vid udstrækning af, hvor isoleringen skal installeres. Selvom det vil være relativt billigt at isolere et krybeloft, indebærer kælderisolering betydelige ekstraomkostninger i forbindelse med udgravning omkring grundmuren. Når sådanne ekstraomkostninger er afholdt, vil besparelserne ofte ikke retfærdiggøre omkostningerne. Derfor er det vigtigt at kombinere de mest omfattende isoleringstiltag med andre renoveringer, der indebærer lignende arbejde. Eksempler på dette kan være at efterisolere, mens du skifter beklædning; isolering af kældervæggen, når du graver for at understøtte fundamentvæggen; eller for at tilføje ny isolering, når det indre panel først udskiftes.

Selvom omkostningerne ved efterisolering vil variere, kan man få et indtryk af omkostningerne ved at se på gennemsnitsprisen for sådanne projekter. Hos Bygge.dk har vi udarbejdet en prisdatabase baseret på projekter udført af entreprenører fra vores netværk. Vi ser, at efterisolering af huse (inklusive skift af beklædning) normalt koster et sted mellem 1.100 og 2.000 kroner pr. kvadratmeter vægoverflade. Gennemsnitsprisen er ca. 1.300 kroner pr. kvadratmeter vægoverflade. Dette inkluderer alle omkostninger forbundet med projektet, både arbejde og materialer.

Hvordan finder man fagfolk til jobbet?

Efterisolering er et typisk tømrerjob, som mange tømrerfirmaer er interesseret i at udføre på alle tidspunkter af året. For at gøre det lettere for dig at finde håndværkere, der kan isolere dit hjem, har Bygge.dk samlet et netværk af kvalitetssikrede entreprenører. Vi er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Kun virksomheder, der opretholder høj kvalitet og konkurrencedygtige priser over tid, kan fortsat være en del af platformen. Udbud er gratis, og de pristilbud, du modtager, er uforpligtende.

Få 3 gratis tilbud >

Efterisolering? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.