Hævning af loftet: 8 ting du skal vide

 

I denne artikel får du 8 tips til, hvad du skal overveje, når du skal have lavet en hævning af loftet. Du kan blandt andet læse om, hvordan du forbereder projektet, hvad der påvirker prisen, og hvordan du finder den rette entreprenør.

Hævning af loftet

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Hævning af loftet? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Planlæg projektet nøje

En hævning af loftet indebærer, at man hæver boligens loftshøjde. I modsætning til en taghævning hæver man kun gesimshøjden - altså højderne på siden af taget. Man ændrer således ikke på husets højeste punkt; tagryggen. Nogle mennesker vælger at hæve taget på begge sider af ryggen, mens andre kun vælger at hæve taghøjden på én af siderne. Man kan også vælge at lave en loftshævning, der dækker hele husets bredde eller blot på en del af taget. Når en loftshævning kun laves på en mindre del af taget, kaldes det en tagkvist.

En hævning af loftet kan gøre underværker for en mørk loftsetage. Det kan også være det, der gør, at en skunk er værd at indrette. For det første vil en hævning af loftet give en højere loftshøjde, selvom tagryggen er en naturlig begrænsning. For det andet kan en hævning af loftet øge lysindfaldet. Gode lysforhold er helt centrale for, at et rum er behageligt at opholde sig i. Det giver en mere komfortabel følelse i rummet, og man kan bruge det nye areal til forskellige formål. En mindre tagkvist kan fungere som en sovealkove, og hvis du vælger at få lavet en større hævning af loftet, kan det blive til en lys og hyggelig stue eller andet type rum.

I denne artikel får du 8 tips til, hvad du skal overveje, når du skal have lavet en hævning af loftet. Du kan blandt andet læse om, hvordan du forbereder projektet, hvad der påvirker prisen, og hvordan du finder den rette entreprenør.

God planlægning er en forudsætning for et vellykket byggeprojekt. Det første, du skal gøre er at definere, hvad projektet indebærer. Her har man mange muligheder. Nogle gange kan det være en god idé at møblere til en fuldt fungerende etage. Dette gør imidlertid hævningen af loftet til et omfattende projekt. Andre har hverken behov for et bad eller køkken i det nye rum og vil derfor hellere indrette det som en loftsrum. Sådanne valg vil påvirke prisen og tidsforbruget på projektet betydeligt. Derfor er det vigtigt at tage stilling til disse valg, før du indhenter pristilbud fra entreprenører. Hvis du ombestemmer dig undervejs i projektet, kan det føre til forsinkelser og ekstraomkostninger. Tag dig derfor god tid på forhånd til at overveje, hvad du gerne vil bruge din loftshævning til. Husk, at en hævning af loftet kan kræve ansøgningspligt. Så første trin er som regel af kontakte en arkitekt, der kan tegne projektet og ansøge hos kommunen.

2. Læg et budget

Det betaler sig altid at tage en tur i banken tidligt i projektet. På den måde kan du få en fornemmelse af, hvad budgetrammerne er for din nye loftshævning. Så kan du lægge et budget, der stemmer overens med din egen økonomi.

Bygge.dk er en gratis tjeneste, der sætter boligejere i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører. Vi har en prisdatabase med forskellige typer byggeprojekter, som er baseret på afsluttede projekter gennem Bygge.dk.

Ud fra vores prisstatistik kan vi se, at den gennemsnitlige hævning af loftet koster cirka 260.000 kroner. Ved mindre projekter, for eksempel bygning af en lille tagkvist, kan prisen komme helt ned på 45.000 kroner. De dyreste loftshævningsprojekter kan derimod koste op mod en million: En så høj pris gælder ofte ved store og mere komplekse projekter, hvor der foretages ændringer i den bærende konstruktion og udskiftning af taget.

3. Find ud af, hvad der påvirker prisen ved hævning af loftet

Der er flere faktorer, der påvirker prisen ved en hævning af loftet. Det mest afgørende er typisk størrelsen og den generelle kompleksitet. Kompleksiteten har blandt andet at gøre med, hvorvidt der må laves ændringer i den bærende konstruktion, og om der er nemme adgangsforhold (på yderisen og indersiden af byggeriet). Det er en faktor, man ikke kan påvirke selv.

Heldigvis findes der andre faktorer, du kan påvirke. Ofte vil mange gerne lave en eller anden form for indvendig "opgradering", som er en del af arbejdet. Standarden og materialerne på den indvendige renovering vil kunne have meget at sige for den samlede pris. Her skal du tage en beslutning omkring både materialer og overflader. Prisforskellen fra de billigste til de dyreste løsninger er ofte meget stor.

En anden faktor, der har meget at sige, er vinduesfladerne. Antallet og størrelsen af vinduer vil påvirke prisen betydeligt. Samtidig er der netop de store vinduer, som giver den luftige følelse, som mange drømmer om, når de laver en hævning af loftet.

Få 3 gratis tilbud >

Hævning af loftet? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Få et overblik over ansøgningsprocessen

En hævning af loftet er et type projekt, der kan kræve, at du ansøger om tilladelse hos kommunen. Ved nogle byggeprojekter kan du selv ansøge som privatperson hos kommunen. Ved mere omfattende, eller mere teknisk krævende projekter, ønsker kommunen, at ansøgningen skal se i samarbejde med en ansvarlig ansøger.

En ansvarlig ansøger er oftest en arkitekt, men kan også være en anden professionel, der udfører ansøgningsarbejdet. I ansøgningsprocessen er det den ansvarlige ansøger, som har ansvaret for, at alle nødvendige dokumenter bliver udarbejdet og indsendt. Det gælder for eksempel tegninger og projektering. 

5. Find den rette entreprenør

En hævning af loftet er en teknisk krævende ombygning, og håndværkerne, du vælger, bør have udført flere lignende - og vellykke - projekter. Det er vigtigt, at sådanne ombygninger holder en høj kvalitet, således, at taget er helt vandtæt fremover. Arbejdet indebærer oftest omfattende indgreb i de bærende konstruktioner, og det er vigtigt, at et sådant arbejde udføres i henhold til gældende regler og forskrifter. Du kan med fordel lede efter en entreprenør, der har hævning af loft eller tagkvist som sit specialområde.

Der findes også andre faktorer, der kan være gode at overveje. Blandt andet har vi i Danmark nogle godkendelsesordninger for håndværkere. De fleste af disse certificeringer er frivillige, men fungerer alligevel som et ekstra kvalitetsstempel. Det er ikke desto mindre vigtigt at huske, at håndværkere uden disse godkendelser også kan fungere som udførende: De vil blive godkendt uden problemer, hvis de har den tilstrækkelige erfaring og kompetence. 

6. Lav en kontrakt og arbejdsplan

Når du har valgt en entreprenør til at lave din hævning af loftet, vil næste trin være at udforme en kontrakt. En kontrakt skal indeholde datoen for opstart, slutdato og priser. Derudover skal den også give en indikation af, hvordan uforudsete omkostninger og forsinkelser skal håndteres. Du kan benytte standard kontraktskabeloner. De findes til gratis download på Dansk Byggeris hjemmeside.

7. Vær til stede undervejs i projektet

Undervejs i arbejdet med din hævning af loftet bør du sørge for at have en god kommunikation med håndværkerne. Det er også en god idé at besøge byggepladsen regelmæssigt. På den måde sikrer du dig, at arbejdet går som det skal. Du må også gerne tage billeder - særligt, hvis du bemærker noget, du er i tvivl om. Dette kan være en god idé, hvis der skulle opstå uenigheder, eller du opdager mangler på et senere tidspunkt.

8. Afslut projektet på en ordentlig måde

Når projektet nærmer sig sin afslutning, er der nogle formaliteter, du bør være opmærksom på. Først og fremmest skal du sørge for at få gennemført en slutkontrol. Det gøres normalt ved, at du hyrer en ekstern fagmand. Ved slutinspektionen kontrollerer fagmanden, at alt arbejdet er udført i henhold til gældende regler og forskrifter. Det er normalt at tilbageholde 5-10 % af kontraktbeløbet, indtil slutkontrollen er gennemført, og alle eventuelle mangler er udbedret.

Endelig bør du også sørge for at få eftersendt alle relevante dokumenter og papirer. Det kan være nyttigt ved en senere renovering eller arbejde på boligen. Det kan også være nødvendigt at have disse papirer tilgængelige ved et eventuelt salg af boligen. 

Næste trin

Når du har besluttet dig for at lavet en hævning af taget, vil næste trin være at komme i kontakt med egnede fagfolk. Det kan du gøre ved at benytte gratistjeneste Bygge.dk. Vi er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og sætter dig i kontakt med entreprenører som er velkvalificerede til at udføre dit projekt. Når du registrerer dit projekt hos os, vil en af vores medarbejdere sætte dig i forbindelse med de håndværkere, der er bedst egnet til at udføre dit projekt. Der vil du modtage uforpligtende pristilbud, og kunne vælge, hvem du ønsker at bruge.

Få 3 gratis tilbud >

Hævning af loftet? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.