Udvidelse af loftet: Hvad koster det? (Pris i 2021)

Skal du udbygge dit loftsrum? I denne prisguide giver vi dig alt hvad du skal vide angående priser, omkostninger, finansiering, besparende tips og meget mere. Undgå at betale for meget, og få gode råd der sikrer, at projektet holdes under budgettet. Gennemlæs denne prisguide, og få alle de oplysninger du skal bruge.

Udvidelse af loftet

Udvidelse af loftet – hvad koster det?

Der findes mange gode grunde til at udvide loftet. Du får mere plads, bedre lysindfald til dagslys og kan tilpasse loftsetagen efter dine behov. Uanset om du vil lave ny spisestue, soveværelse eller en helt ny udlejningsejendom, går det samme spørgsmål igen: Nemlig prisen for projektet. Hvor meget koster det at ombygge loftet? Skal man bruge en arkitekt? Hvor meget af arbejdet kan man selv udføre? Vi har herunder prøvet at besvare spørgsmålene og gøre dig lidt klogere på, hvad du kan forvente af omkostninger ved et sådant projekt. Hos Bygge.dk skelner vi gerne mellem tre typer loftsprojekter:

  1. Ombygning af et parcelhus
  2. Inddragelse af loftsareal i underliggende lejlighed
  3. Udvikling af loftslejligheder i salgsøjemed

De tre kategorier af projekter har hverken det samme omfang eller samme lovmæssige krav, og har derfor alle forskellige priser. I det følgende vil de blive gennemgået.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Udvidelse af loftet i et parcelhus

Mange parcelhusejere vil gerne have lidt ekstra plads. Ofte vil familiens behov udvikle sig over årene, og de har derfor brug for et gæsteværelse eller ekstra plads til barnet. Når man bor alene i huset behøver man ikke tage hensyn til nogen i forhold til opbevaringsplads og ejerforhold - så det letter arbejdsprocessen. Det er dog stadig ikke så lige til: I mange tilfælde skal man ansøge hos kommunen, før man kan gå i gang. Du kan i princippet ombygge uden at ansøge, men det er ikke lovligt. Og ved et eventuelt videresalg kan du ikke sælge boligen på, at loftet er beregnet til opholdsrum.

Hvis du har et råt loft i dag, har dette i sig selv en funktion. Det giver ekstra isolation til at resten af boligen, og hvis det skal ombygges til opholdsrum, vil det kræve, at du laver ny isolering. Derudover skal taget ventileres for at undgå kondens og dermed sikre tilstrækkelig ventilation. Du skal derudover bruge et nyt HPFI-anlæg og lave nye overflader til gulv, vægge og tag. Du vil oftest skulle isætte nye vinduer, og ikke mindst bygge en trappe ned til resten af huset. Men hvis du ejer hele boligen selv, vil dette således blive nemmere at gennemføre. Vi kan se, at prisen for at udbygge loftet på et parcelhus ligger på mellem 7.000 og 16.000 kroner per kvadratmeter, afhængigt af, hvor meget arbejde, der skal laves.

Inddragelse af loftsarealet i den underliggende lejlighed

Bor du derimod i rækkehus, flerfamiliebolig eller lignende, skal du have afklaret ejerforholdet med de andre i boligen. Det kan for eksempel betyde, at du må købe boligareal med mere fri fra din nabo, før du kan gå i gang med projektet. Du skal selvsagt også udsende en nabovarsling. Der skal ansøges om alle typer brugsændringer hos kommunen, og da dette indebærer, at man ombygger opbevaringsplads til opholdsrum, vil dette også gælde her. Hvis du ændrer facaden på byggeriet - for eksempel ved en hævning af taget - skal du ligeledes ansøge om dette.

Meget af selve ombygningen indebærer det samme som ved et parcelhus. Derudover skal du etablere brandsikring mellem det nye loft og det resterende loftsareal, eller til de andre boligenheder. Dette indebærer i øvrigt ekstra strenge byggetekniske krav. Du har nok næppe en eksisterende trappe op til loftet, så dette skal også etableres. Denne type loft koster typisk mellem 10.000 og 16.000 kroner per kvadratmeter.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Byg af ny lejlighed på loftet af et lejlighedsbyggeri eller flerfamiliebolig

At ombygge loftet til en helt ny lejlighed gør typisk ansøgningsprocessen mere omfattende. Et udvidet loft skal som udgangspunkt være af samme kvalitet som nybyg.

Det stilles samtidig krav om et højere kompetenceniveau hos entreprenøren da der skal laves større indgreb i taget og den bærende konstruktion. Ved en ny boligenhed kræver det også, at boligen har alle hovedfunktionerne. Det inkluderer køkken, soveværelse, stue, badeværelse og toilet. Boligen skal også opfylde alle gældende krav om loftshøjde, lys, udsyn og ventilation. Derudover skal boligen selvsagt have separat indgang, som ofte kræver en udvidelse af trappen og eventuelt en elevator. Omkostninger til opførsel af en ny lejlighed ligger typisk på et sted mellem 13.000 og 26.000 kroner per kvadratmeter.

Hvad kan man gøre selv?

En udvidelse at loftet kan være et omfattende arbejde. Det er ikke nemt blot at ændre på den bærende konstruktion og brandsikringen - dette er noget, du bør overlade til professionelle. Det samme gælder isolering og ventilation. Men selve indretningen er der nok mange, som synes er sjovest at gøre selv. Gulv og vægge kan de fleste lave selv, men det er derudover muligt at lave malerarbejdet selv. Husk dog på, at det er disse ting, som giver de mest synlige resultater. Det er derfor vigtigt, at du får det til at se pænt ud. Dette er også grunden, at der findes både svende- og mesterbreve til sådanne arbejdsfunktioner. Hvis budgettet tillader det, vil det være en god investering at bruge fagfolk. Det vil give både et hurtigere og bedre resultat, så du kan bruge din tid på de ting, du faktisk har lyst til.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Få tilbud fra seriøse entreprenører

Noget af det vigtigste, du kan gøre, for at få en god pris på dit projekt, er at indhente tilbud fra flere forskellige entreprenører. Du kan herefter sammenligne tilbuddene med hinanden og se, hvorledes de forskellige firmaer har valgt at gå til opgaven. Sørg dog for, at du bruger en seriøs aktør. Det er ikke altid den billigste, som er den bedste. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og sætter dig i kontakt med entreprenører, som er velkvalificerede til at kunne håndtere dit projekt. Registrerer du dit på projekt på https://www.bygge.dk, tager vi kontakt til dig for en gennemgang af dit projekt.

Udvidelse af loftet? Få 3 tilbud

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.