Renovering af bolig: 9 ting du skal vide

 

Overvejer du at renovere huset? I denne artikel deler vi ud af vores erfaring, så du kan opnå et vellykket projekt. Gå ikke glip af rådene om, hvordan du sparer penge og sikrer dig, at projektet går, som planlagt. Læs eksperternes tips, og undgå de sædvanlige problemer.

Renovering af bolig

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Renovering af bolig? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Start projekteringen i god tid

Renovering af hjemmet er både tidskrævende og dyrt. Hvis hele huset skal renoveres, kan det normalt tage mellem 5 og 10 måneder. Ethvert projekt af en sådan slags, skal derfor være godt planlagt, inden du påbegynder arbejdet. På denne måde vil processen med at finde en entreprenør være betydeligt lettere, og arbejdet med entreprenøren vil gå endnu hurtigere, når du starter.

For at få et nøjagtigt prisoverslag når du skal indsamle tilbud fra entreprenører, skal projekteringen være så præcis som muligt. Projekteringen er en oversigt over, hvad der skal gøres, eventuelt hvordan og med hvilke materialer. Før du kontakter entreprenøren, behøver du ikke nødvendigvis beslutte, hvilken farve maling væggene skal være. Men du skal dog beslutte, om du bare vil male væggene, eller om du vil belægge dem med nye paneler først. Du afslutter gerne det detaljerede design i samarbejde med entreprenøren.

2. Få en oversigt over den økonomiske del af projektet

Tal med banken tidligt i forløbet, så du får et overblik over, hvilke budgetmæssige begrænsninger du har at gøre med. På den måde kan du hurtigt få en forståelse af, hvilken standard og type materialer du har råd til, hvilket igen vil være relevant for at kunne give et overslag over, hvilken værdistigning du kan forvente.

Når det gælder værdiøgning ved renoveringer, er det naturligvis umuligt at sige nøjagtigt, hvad man kan forvente, men der er især to faktorer, som gør sig gældende:

- Nuværende standard sammenlignet med standard efter endt renovering: Normalt ville du forvente en større værdiforøgelse, hvis husets standard og kvalitet hæves markant på grund af renoveringen.

- Stil: Hvilken stil du vælger at renovere vil bestemme, hvor attraktivt huset vil være for potentielle købere og dermed påvirke værdiforøgelsen. Generelt kan det være en god ide at vælge populære stilarter og farver frem for de mere unikke muligheder, hvis værdiøgning er en vigtig årsag til renoveringen.

3. Få et overblik over prisfaktorer

Nogle ting, du skal huske på, når du opsætter din projektering, er disse vigtige prisfaktorer:

- Størrelse: En vigtig faktor for prisen er naturligvis den samlede størrelse på boligen eller de dele af boligen, der skal renoveres. Hvis du for eksempel har brug for en betydelig nedskæring i dit budget, skal du overveje, om nogle dele af dit hjem kan vente til senere.

- Materiale: Alt fra badeværelsesarmaturer og fliser til bordplader og maling findes i en række forskellige prisklasser og stilarter. Gør dig bekendt med de forskellige alternativer til hvilke priser, og hold også øje med tilbud og kampagner. Tag en beslutning om, hvor du vil have højere kvalitet, og hvor du hellere vil spare.

- Tekniske løsninger: Eksempler på tekniske løsninger er for eksempel ventilationssystemer, elektriske systemer og forskellige former for opvarmning. Som med materialer, vil prisen på disse ting også variere. Her er det dog klogt ikke blot at vælge det billigste (af hensyn til kvalitet), når det kommer til tekniske løsninger.

- Unikke løsninger: Det vil næsten altid være dyrere at få interiør eller andre dele af huset specialbygget til dig. Samtidig kan det være netop dette, der tager funktionaliteten og effektiviteten et ekstra niveau op. Overvej, hvad præcist dit behov er.

- Antal badeværelser og køkkener: Disse er de dyreste rum at renovere, ofte kan udgifterne til renovering af badeværelset alene være omkring 165.000 kr.

- Valg af entreprenør: Først vil du modtage forskellige pristilbud fra de forskellige entreprenører. Ganske vist vil prisforskellen sandsynligvis ikke være ekstremt stor, når alle tilbud kommer fra kvalitetssikrede håndværkere. Ud over selve prisen kan den tid, de bruger og startdatoen også påvirke det samlede beløb på dit projekt. Hvis du for eksempel lejer et andet hjem, mens arbejdet pågår, er det værd at finde en entreprenør, der kan gennemføre renoveringen så hurtigt som muligt.

Få 3 gratis tilbud >

Renovering af bolig? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Find ud af om projektet skal ansøges

Normalt er det ikke nødvendigt at ansøge kommunen for at renovere huset. Der er dog nogle undtagelser. Her tager vi de mest relevante.

- Bygge tilbygning: Hvis du vil udvide boligen som en del af renoveringen, vil det normalt være obligatorisk at ansøge.

- Ændring i brugen af ​​et rum: Hvis du for eksempel vil konvertere en kælder eller loft til et normalt opholdsrum, bliver du nødt til at ansøge hos kommunen. Det samme gælder ændringer fra erhvervslokale til bolig.

- Facadeændringer: Større facadeændringer, såsom installation af flere eller større vinduer, skal som regel ansøges.

- Terrasse/veranda: Her bestemmer terrassens størrelse blandt andet, om det er nødvendigt at ansøge.

- Ændring på tværs af boligenheder: Hvis du har brug for at ændre antallet eller størrelsen af boligenheder i hjemmet, skal du ansøge. Det samme gælder for andre ændringer, der overskrider de eksisterende boligenheder, såsom installation af et solpaneler, der strækker sig over taget på flere boligenheder/brandceller.

- Bærende konstruktioner: Alle ændringer af bærende vægge eller gulve skal ansøges.

Om du ikke behøver at ansøge, kan indsende ansøgningen selv eller om du har brug for en professionel som ansvarlig ansøger, vil variere afhængigt af projekttypen, og i hvilken kommune du bor. Tjek med kommunen, hvis du er i tvivl. Entreprenøren kan ofte hjælpe med at finde ud af, om et projekt skal ansøges, men det er normalt en arkitekt, der udfører det faktiske ansøgningsarbejde og om nødvendigt står opført som ansvarshavende ansøger.

5. Find en egnet entreprenør til dit projekt

Ud over prisen er der nogle faktorer, der skal overvejes, når man vælger en entreprenør til sit renoveringsprojekt.

- Økonomisk soliditet: Gennem kredittjek og CVR-registret kan du finde ud af, hvordan entreprenørens økonomi er.

- Referencer: Sørg for, at den entreprenør, du vælger, har udført vellykkede og lignende projekter før i tiden. Få gerne fat i henvisninger, som du selv kan ringe til.

- Godkendelser: I Danmark er der flere godkendelsesordninger for håndværkere. De fleste er frivillige og fungerer som et ekstra kvalitetsstempel.

Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificerede til at håndtere dit projekt.

6. Skriv en klar kontrakt og fremgangsplan

Når du først har fundet den rigtige entreprenør til dit renoveringsprojekt, er det først og fremmest vigtigt at skrive en klar og detaljeret kontrakt. Det skal tydeligt angives, hvem der skal gøre hvad, og inden for hvilken tid. Det skal også fremgå, hvordan uforudsete omkostninger og forsinkelser skal håndteres. Du kan benytte standard kontraktskabeloner udformet til håndværkstjenester. De findes til gratis download på Dansk Byggeris hjemmeside.

Vi anbefaler også, at du sætter dig sammen med entreprenøren og skriver en fremgangsplan ud over kontrakten. Denne bør omfatte flere datoer og mere detaljerede arbejdsbeskrivelser. Under arbejdet kan du bruge fremgangsplanen som en tjekliste for de forskellige milepæle i renoveringsprojektet.

7. Påtag dig ikke for meget arbejde selv

Det kan være fristende at overveje at foretage en del af renoveringen selv for at spare penge. Hvis du har ekspertisen og kapaciteten til det, er dette bestemt noget, du skal gøre. Dog kan det være let at overvurdere, hvor meget tid du skal bruge, og hvad du overhovedet skal forsøge selv. For nogle kan det være okay at lave både flisebelægning, lægge lister og male selv, mens andre bør overlade dette til de professionelle håndværkere.

Husk, at det er vigtigt, at alt arbejde i hjemmet udføres af høj kvalitet for at sikre varig værdi.

Heldigvis er der altid visse opgaver, der kan udføres, selv uden at risikere, at kvaliteten af ​​renoveringen bliver ringere. For eksempel kan du sagtens rydde byggepladsen og fjerne affald. Du kan også være ansvarlig for at bringe materialer og interiører til byggepladsen.

8. Vær til stede på byggepladsen

Det kan være en god ide at besøge byggepladsen fra tid til anden. Først og fremmest kan du bruge den fremskridtsplan, du har skrevet, for at sikre dig, at det aftalte arbejde udføres til tiden. Derudover er dette en god måde at sikre regelmæssig kommunikation med håndværkere og således undgå misforståelser. Det kan være nødvendigt at tage billeder af arbejdet under renoveringsprojektet. Det kan både være sjovt at have dem senere, og det kan også være nyttigt, hvis der opstår fejl eller mangler på et tidspunkt.

9. Afslut projektet med alle formaliteter på plads

Nogle formaliteter skal være på plads, inden du afslutter projektet. Først og fremmest er det en god ide at gå til en sidste inspektion med en ekstern ekspert. Denne ekspert kan for eksempel være en tilsynsmand eller en bygningsingeniør. Sørg for, at eventuelle fejl og mangler rettes, før du betaler den endelige del af kontraktbeløbet til den ansvarshavende entreprenør.

Endelig skal du også sørge for, at de involverede entreprenører sender kopier af alle relevante dokumenter og papirer. Dette kan være praktisk, hvis du har behov for yderligere renoveringsarbejde på et senere tidspunkt, hvis du skal sælge huset eller hvis der skulle opstå en garantisag.

Få 3 gratis tilbud >

Renovering af bolig? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.