Byg badeværelse: 10 ting du skal vide

 

Overvejer du at bygge et badeværelse? I denne artikel deler vi ud af vores erfaring, så du kan opnå et vellykket resultat. Gå ikke glip af råd, om hvordan du sparer penge og sikrer dig, at projektet går som planlagt. Læs eksperternes tips, og undgå de sædvanlige problemer, som folk støder på. Hvis du ønsker et tilbud på projektet, kan du klikke dig videre nedenfor, så sørger vi for kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, som matcher dit projekt. Det tager kun et øjeblik at komme i gang, og det er helt uforpligtende.

Byg badeværelse

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Byg badeværelse? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Byg badeværelse - hvad du bør tænke over?

Et nyt badeværelse giver følelsen af luksus i hverdagen! Her er de tips, du skal bruge til at komme i gang.

Nogle siger, det er hjemmets vigtigste rum. Badeværelset er meget mere end et sted, hvor man vasker sig om morgenen. Det kan også være et wellness-rum, sparum, pauserum eller ”badeland” for de mindste i familien.

Derfor er trivselsfaktoren lige så vigtig som det faktum, at badeværelset skal være funktionelt og praktisk. Mange bruger derfor lidt ”ekstra” på badeværelset, såsom en jacuzzi, keramiske fliser og varmekabler.

Du skal planlægge grundigt

Når man skal realisere sin drøm om et nyt badeværelse, er der mange ting, der skal planlægges: rørføringsarbejde, vandtilførsel og afløb, planløsninger, vådrumsregler, byggetilladelser og meget mere ...

Hvis man skal bygge et badeværelse, hvor der ikke allerede er et badeværelse, skal man tænke på, om det teknisk set kan lade sig gøre. Her menes der rørføring, elektricitet og ventilation. Det vanskeligste er ofte rørføringen. Mange løser det problem ved at placere det nye badeværelse i nærheden af eksisterende rør fra et andet badeværelse eller køkkenet.

Derudover er det vigtigt, at du har en plan for hvordan badeværelset skal se ud. Et korrekt layout af badeværelset er grundlaget for et godt resultat. Når badeværelsesdøren er åben, skal du fx sørge for, at det første, du ser, er et æstetisk tiltalende badekar eller badekabine - og ikke selve toilettet! Hvis du er så heldig at have en god udsigt fra badeværelset, bør du placere badekaret, så du kan nyde udsigten, mens du slapper af.

Vælg stil og design

Hvilken stil bør man vælge? Moderne, landlig eller klassisk? Forsøg at tænke langsigtet, og ikke kun på hvad der er ”moderne”. Trends kommer og går. Hvad der er moderne i dag, som fx store fliser og minimalistisk interiør, er måske ikke moderne om nogle få år.

Hvis du er for dristig i valget af stilen, er der en stor risiko for, at der ikke er mange, som vil kunne lide det. Dette kan få konsekvenser for boligens salgsværdi.

Hoteller og særdeles mindre hoteller er fantastiske inspirationskilder, så tjek deres hjemmesider, eller måske instagram eller pinterest.

Gennemgå interiørmagasiner, og spørg dine venner, som har udført lignende projekter, hvad de elsker mest ved deres nye badeværelser, og undgå eventuelle problemer, som de måtte have haft.

Få 3 gratis tilbud >

Byg badeværelse? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Opstil et budget

Det kan være dyrt at bygge et badeværelse. Derfor er det vigtigt at opsætte et realistisk budget. Hvis du ikke gør det, er der en risiko for, at omkostningerne løber løbsk.

Den gode nyhed er, at boligens værdi kan øges markant med et moderne og elegant badeværelse.

Mange er af den overbevisning, at de kan spare penge ved selv at udføre arbejdet, men du bør overlade det meste af arbejdet til eksperterne. Husk, at gør-det-selv tab og forsinkelser er bekostelige. Du bør hellere spare penge på at sammenligne priser. Priser på produkter og håndværkere kan variere en del.

Baseret på projekter, som er udført gennem Bygge.dk, kan vi se, at gennemsnitsprisen på at bygge et nyt badeværelse, hvor der ikke allerede findes et badeværelse, ligger på omkring 160.000 kroner, alt inklusive. Dette inkluderer altså alt arbejde og alle materialer (også materialer som kunderne nogle gange selv køber, såsom fliser, armaturer eller inventar).

Bemærk, at dette er dyrere end at restaurere et eksisterende badeværelse, hvilket har en gennemsnitspris på 135.000 kroner. Du skal dog huske, at der er store forskelle, og det varierer i forhold til størrelse og standard. Et nyt badeværelse kan koste under 120.000 kroner og over 300.000 kroner.

Finansiering er også vigtig og skal være på plads i forbindelse med alle byggeprojekter. Det bedste er selvfølgelig, hvis man selv har pengene, men det er ikke alle, som har de nødvendige penge.

Hvis du allerede har et boliglån, er det bedst at søge om at hæve det eksisterende lån. Dermed får du en betydeligt lavere rente ift. alternativer som forbrugslån og kreditkort. Det er dog et krav, at lånet skal ligge inden for en ramme bestående af 85 procent af husets værdi.

I forbindelse med byggeriet kan det være en god idé at få lavet en ny salgsvurdering. Det er nemlig sandsynligt, at boligens værdi er steget, så du eventuelt kan hæve dit lån, eller opnå bedre lånebetingelser.

Bestil materialer - undgå fejlkøb

Når du først har layout, design og budget på plads, kan du begynde selve arbejdet: Du kan begynde at vælge produkterne til dit nye badeværelse.

De grundlæggende elementer til et badeværelse har ikke ændret sig meget i løbet af årene. Det er stadig håndvask, toilet, brusebad, badekar, armatur og badeværelsesmøbler, der udgør grundstenen.

Trenden er dog skiftet i en mere teknologisk retning. Bluetooth-spejl med LED-belysning og smart-toiletter er begyndt at komme på markedet.

Når du har fundet et produkt, du kan lide, skal du dog først tale med VVS'eren. Nogle VVS'ere installerer kun VVS-produkter, som de selv forhandler, mens andre har krav, om at produkterne skal være MK-godkendte.

Det er ikke alle produkter, der sælges til badeværelser, der er tilpasset de danske kvalitetskrav. Det gælder især for produkterne på mange udenlandske hjemmesider. Spørg VVS'erne, om de har forslag til alternative produkter - måske med rabat.

Valg af håndværkere

Badeværelset er ofte det mest komplicerede rum i boligen at bygge. Hvis det ikke udføres korrekt, kan du få problemer med fugt og lækager. Derfor er det vigtigt, at der bruges professionelle håndværkere.

Hvis du er en handyman, er det bedst, at du bruger dine færdigheder i andre rum, end lige badeværelset.

Membran, strøm og rør skal overlades til certificerede håndværkere. Hvis der opstår vandskader eller andre uheld pga. arbejde, som du selv har udført, skal du ikke regne med at modtage erstatning fra dit forsikringsselskab.

Når det kommer til badeværelser og vådrum, er det meget vigtigt at have de rette fagfolk, med de korrekte kvalifikationer. Det kan betale sig at bruge håndværkere med vådrumscertifikater, selv om det ikke er et krav.

Det vil også være en god idé at indhente skriftlige tilbud fra 3 leverandører. Hvis du lægger dit projekt ud på Bygge.dk, vil du automatisk modtage uforpligtende tilbud fra flere håndværkere med dokumenteret kompetence og gode referencer.

1. En god planlægning er halvdelen af arbejdet

Planlæg så meget som muligt, før du går i gang. Det kan både spare tid og penge. Lav en realistisk tidsplan!

2. Vælg omhyggeligt håndværkerne

Gå ikke efter de billigste, men forsøg at finde håndværkere, der tænker som dig og viser engagement i forbindelse med dit drømmebadeværelse. Indgå en kontrakt, så du undgår ubehagelige overraskelser.

3. Overlad arbejdet til professionelle

Hvis du udfører arbejde, som burde udføres af VVS'ere eller elektrikere, kan det blive dyrt for dig. Forsikringsselskaber dækker normalt ikke skader, som du selv er ansvarlig for.

4. Valg af entreprenør

Der er mange arbejdsgrupper i forbindelse med bygning af et badeværelse. Vælg en person eller en virksomhed til at lede projektet.

5. Fokuser på kvalitet

Spar for eksempel ikke penge på vandhaner og brusehoveder. De billige produkter har nemmere ved at gå i stykker. Det kan blive dyrt i længden.

6. Tjek priser

Undersøg priserne og vær bevidst om dem.

7. Få alle dokumenter, når badeværelset er færdigt

Et helt nyt badeværelse kan have samme værdi som et gammelt badeværelse, når boligen skal sælges, hvis du ikke har alle dokumenterne.

Når du er klar til at komme i gang med dit projekt, kan du tilmelde dig på www.bygge.dk. Herefter kontakter vi dig for en uforpligtende gennemgang af projektet.

Få 3 gratis tilbud >

Byg badeværelse? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.