Byg badeværelse: 10 ting du behøver at vide

Byg badeværelse

Overvejer du at bygge et badeværelse? I denne artikel deler vi ud af vores erfaring, så du kan opnå et vellykket projekt. Gå ikke glip af rådene om hvordan du sparer penge, og sikrer dig, at projektet går som planlagt. Las eksperternes tips, og undgå de sædvanlige problemer. Hvis du ønsker at pristilbud på projektet kan du klikke dig videre nedenfor, så sørger vi for kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, som matcher med dit projekt. Det tager kun et øjeblik at komme i gang, og er helt uforpligtende.

Bygning af badeværelse - hvad du bør tænke over

Et nyt badeværelse er følelsen af luksus i hverdagen! Her er de tips du skal bruge til at komme i gang.

Nogen siger det er hjemmets vigtigste rum. Badeværelset er meget mere end et sted man vasker sig om morgenen, det kan også være et velværerum, sparum, pauserum eller ”badeland” for de mindste i familien.

Derfor er trivselsfaktoren lige så vigtig som det faktum, at badeværelset skal være funktionelt og praktisk. Mange bruger derfor lidt ”ekstra” på badeværelset, såsom en jacuzzi, keramiske fliser og varmekabler.

Der skal planlægges

Når man skal realisere sin drøm om et nyt badeværelse er der mange ting der skal planlægges: rørlægningsarbejde, vandtilførsel og afløb, planløsninger, vådrumsregler, byggetilladelser og mere ...

Hvis man skal bygge et badeværelse hvor der ikke allerede er et badeværelse, skal man tænke på om det teknisk set kan lade sig gøre, her menes der rørlægning, elektricitet og ventilation. Det vanskeligste er ofte rørlægningen. Mange løser dette problem ved at placere det nye badeværelse i nærheden af eksisterende rør fra et andet badeværelse eller køkkenet.

Derudover er det vigtigt at du har en plan for hvordan badeværelset skal se ud. Et korrekt layout af badeværelset er grundlaget for et godt resultat. Når badeværelsesdøren er åben, skal du f.eks. sørge for, at det første du ser er et æstetisk tiltalende badekar eller badekabine - og ikke selve toilettet! Hvis du er så heldig at have en god udsigt fra badeværelset, bør du placere badekaret så du kan nyde udsigten, mens du slapper af.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få opp til 3 tilbud på jobben her.

Vælg stil og design

Hvilken stil bør man vælge? Moderne, landlig eller klassisk? Forsøg at tænke langsigtet, og ikke kun på hvad der er ”moderne”. Trends kommer og går. Hvad der er moderne i dag, som f.eks. store fliser og minimalistisk interiør, er måske ikke moderne om nogle få år.

Hvis du er for dristig i valget af stilen, er der en stor risiko for, at der ikke er mange som vil kunne lide det. Dette kan få konsekvenser for boligens salgsværdi.

Hoteller og særdeles mindre boutique hoteller er fantastiske designkilder, så tjek deres hjemmesider, eller måske instagram eller pinterest.

Gennemgå interiørmagasiner og spørg dine venner som har udført lignende projekter hvad de elsker mest ved deres nye badeværelser, og undgå eventuelle problemer som de måtte have.

Opsæt et budget

Det kan være dyrt at bygge et badeværelse. Derfor er det vigtigt at opsætte et realistisk budget. Hvis du ikke gør det, er der en risiko for at omkostningerne løber løbsk.

Den gode nyhed er, at boligens værdi kan øges markant med et moderne og elegant badeværelse.

Mange mener at de kan spare penge ved selv at udføre arbejdet, men du bør overlade det meste af arbejdet til eksperterne. Husk, at gør-det-selv tab og forsinkelser er bekostelige. Du bør hellere spare penge på at sammenligne priser. Priser på produkter og håndværkere kan variere en del.

Baseret på projekter som er udført gennem Bygge.dk, kan vi se at gennemsnitsprisen på at bygge et nyt badeværelse, hvor der ikke allerede findes et badeværelse, ligger på omkring 160.000 kroner, alt inkluderet. Dette inkluderer alt arbejde og alle materialer (også materialer som kunderne nogle gange selv køber, såsom fliser, armaturer eller inventar).

Bemærk at dette er dyrere end at restaurere et eksisterende badeværelse, som har en gennemsnitspris på 135.000 kroner. Du skal dog huske at der er store forskelle, og det varierer i forhold til størrelse og standard. En nyt badeværelse kan koste under 120.000 kroner og over 300.000 kroner.

Finansiering er også vigtig, og skal være på plads i forbindelse med alle byggeprojekter. Det bedste er selvfølgelig hvis man selv har pengene, men det er ikke alle som har de nødvendige penge.

Hvis du allerede har et boliglån, er det bedst at søge om at hæve det eksisterende lån. Dermed får du en betydelig lavere rente ift. alternativer som forbrugslån og kreditkort. Det er dog et krav, at lånet skal ligge inden for en ramme bestående af 85 procent af husets værdi.

I forbindelse med byggeriet kan det være en god ide at få en ny værdivurdering. Det er sandsynligt at boligens værdi er steget, så du eventuelt kan hæve dit lån, eller opnå bedre lånebetingelser.

Ønsker du pristilbud på prosjektet? Få opp til 3 tilbud på jobben her.

Bestil produkterne - undgå fejlkøb

Når du først har layout, design og budget på plads, kan du begynde selve arbejdet: Du kan begynde at vælge produkterne til dit nye badeværelse.

De grundlæggende elementer til et badeværelse har ikke ændret sig meget i løbet af årene. Det er stadig håndvask, toilet, brusebad, badekar, vandhaner og badeværelsesmøbler der udgør grundstenen.

Trenden er dog skiftet i en mere teknologisk retning. Bluetooth spejl med LED belysning og smart-toiletter, er begyndt at komme på markedet.

Når du har fundet et produkt du kan lide, skal du dog først tale med rørlæggerne. Nogle rørlæggere installerer kun VVS-produkter som de selv forhandler, mens andre har krav om at produkterne skal være MK-godkendte.

Det er ikke alle produkter der sælges til badeværelser som er tilpasset de danske kvalitetskrav, dette gælder især for produkterne på mange udenlandske hjemmesider. Spørg rørlæggerne om de har forslag til alternative produkter - måske med rabat.

Valg af håndværkere

Badeværelset er ofte det mest komplicerede rum at bygge i boligen. Hvis det ikke udføres korrekt, kan du få problemer med fugt og lækager. Derfor er det vigtigt at der bruges professionelle håndværkere.

Hvis du er en handyman er det bedst at du bruger dine færdigheder i andre rum, end lige badeværelset.

Membran, strøm og rør skal overlades til certificerede håndværkere. Hvis der opstår vandskader eller andre uheld pga. arbejde som du selv har udført, skal du ikke regne med at modtage erstatning fra forsikringsselskabet.

Når det kommer til badeværelser og vådrum er det meget vigtigt at have de rette fagfolk, med de korrekte kvalifikationer. Det kan betale sig at bruge håndværkere med vådrumscertifikater, selv om det ikke er et krav.

Det vil også være en god ide at indhente skriftlige tilbud fra 3 leverandører. Hvis du lægger dit projekt ud på Bygge.dk vil du automatisk modtage uforpligtende tilbud fra flere håndværkere med dokumenteret kompetence og gode referencer.

1. En god planlægning er halvdelen af arbejdet

Planlæg så meget som muligt før du går i gang. Det kan både spare tid og penge. Hav en realistisk tidsplan!

2. Vælg omhyggeligt håndværkerne

Gå ikke efter de billigste, men forsøg at finde håndværkere der tænker som dig, og viser engagement i forbindelse med dit drømmebadeværelse. Indgå en kontrakt så du undgår ubehagelige overraskelser.

3. Overlad arbejdet til de professionelle

Hvis du udfører arbejde som burde udføres af rørlæggere eller elektrikere, kan det blive dyrt for dig. Forsikringsselskaber dækker normalt ikke skader som du selv er ansvarlig for.

4. Valg af entreprenør

Der er mange arbejdsgrupper i forbindelse med bygning af et badeværelse. Vælg en person eller en virksomhed til at lede projektet.

5. Fokuser på kvalitet

Spar for eksempel ikke penge på vandhaner og brusehoveder. De billige produkter har nemmere ved at gå i stykker. Det kan blive dyrt i længden.

6. Tjek priserne

Undersøg priserne og vær bevidste om dem.

7. Få alle dokumenter når badeværelset er færdigt

Et helt nyt badeværelse kan have samme værdi som et gammelt badeværelse når boligen skal sælges, hvis du ikke har alle dokumenterne.

Når du er klar til at komme i gang med dit projekt, kan du tilmelde dig på www.bygge.dk, herefter kontakter vi dig for en uforpligtende gennemgang af projektet.

Byg badeværelse

Kom i gang

Flere artikler:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.