Kælderrenovering: 9 ting du bør vide

 

Planlægger du en kælderrenovering? Så er der flere ting, du skal tænke på, før du går i gang med udbudsprocessen. Her gennemgår vi det vigtigste, og vi gennemgår det, du skal tænke på, når du kommer til at finde den rigtige entreprenør til projektet.

Kælderrenovering

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Kælderrenovering? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Begynd planlægningen tidligt

Kælderrenovering er et tidskrævende projekt, og du bør begynde at planlægge i god tid. I alt skal du forvente, at det tager et sted mellem 6 og 12 måneder fra planlægningens start, indtil ​​kælderrenoveringen er afsluttet.

1-3 måneder: Planlægning, projektering og ansøgning

1-3 måneder: Ventetid i ansøgningsprocessen med kommunen (kan delvist udføres parallelt med planlægningen)

1-2 måneder: Udbudsproces og kontrakt

1 måned: Udvendigt groft arbejde

1-2 måneder: Indvendigt groft arbejde

1-2 måneder: Resterende indvendigt arbejde

For at holde projektet inden for tidsrammen så godt som muligt skal du prøve at undgå at foretage ændringer og ombestemme dig i løbet af processen. Det er også værd at huske, at nogle materialer har en lang leveringstid, og ved mere specialmaterialer kan der også være venteliste.

2. Find ud af priser, og opret dit budget

Hos Bygge.dk har vi opbygget en prisdatabase, der er baseret på flere hundrede projekter, der er udført med entreprenører fra platformen til Bygge.dk. Her ser vi, at en kælderrenovering i gennemsnit vil koste mellem 6.500 og 13.000 kr. pr. kvadratmeter. Vi ser, at de fleste projekter med normale standarder ender på 8.500 til 12.000 kr. pr. kvadratmeter. Bemærk dog, at prisen kan variere meget afhængigt af standard og kompleksitet.

Læs punktet om, hvor du kan spare for at få et overblik over de vigtigste prisfaktorer, når du skal renovere kælderen.

Hvad angår merværdi af hjemmet, når man renoverer kælderen, er dette en type projekt, hvor vi ser et stort potentiale for værdiforøgelse. Hvor stor værdiforøgelsen bliver, afhænger af boligpriserne i dit område, hvor mange penge du lægger i projektet, og hvilken stil og standard du renoverer i.

3. Find ud af, om projektet skal ansøges

Hvordan kælderens nuværende tilstand er vil afgøre, om projektet skal ansøges. Generelt vil kælderrenoveringen udløse foranstaltninger, der er underlagt ansøgning. Det er normalt en arkitekt, der står for dette.

For det første vil anvendelsen af ​​rummet sandsynligvis ændre sig. Hvis kælderen fra før er en typisk råkælder, skal du ansøge for at kunne benytte den til permanent beboelse. Derudover skal projektet ansøges hos kommunen, hvis det involverer betydelige facadeændringer, ændringer i den bærende struktur, ændringer af skorstenen eller ændringer, der bryder brandskellet.

For at få kælderen godkendt til permanent beboelse er der krav til indeklima, ventilation og temperatur. Du skal også sørge for, at der er nok vinduer, og at de er store nok til at kvalificere sig som flugtveje. Taghøjden skal være mindst 2,30 meter.

Få 3 gratis tilbud >

Kælderrenovering? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Træf beslutninger om materialer og procedurer

Hvad skal dit renoveringsprojekt indeholde? Hvis du skal gøre kælderen til et separat udlejningsområde, skal du installere badeværelser og køkkener, som er betydelige prisfaktorer. Har du brug for at ændre planløsningen? Husk, at det ofte vil være nødvendigt at installere flere vinduer, hvilket vil være en ekstra omkostning.

Især når kælderen renoveres, skal du gennemtænke lysforholdene. Med en lovlig lofthøjde på så lidt som 2,30 meter og ofte ikke mere end et vindue pr. rum kan kælderen let føles mørk. Derfor kan det være en god ide at investere i rigelig og behagelig belysning.

Ved alle beslutninger, du skal tage i projektet, er det klogt at foretage en vurdering af ikke kun prisen, men af ​​hvad der giver den største værdi til familien og bedste brug af den nye del af hjemmet. Måske er det værd at bruge nogle penge på noget, hvis det er lige præcis det, der gør hjemmet perfekt til lige netop din familie.

5. Find ud af, hvor du kan spare

Prisfaktorerne ved en kælderrenovering er generelt set størrelsen og standarden af løsningerne. Hvor store indgreb, der er nødvendigt for at få kælderen godkendt som normal bolig, vil også være en vigtig drivkraft for prisen.

Desuden er tilpassede løsninger og pladsbyggede elementer næsten altid dyrere end lignende løsninger, som købes i butik. Men det kan også være netop dette, der giver dig optimal udnyttelse af kælderen og den plads, du har til rådighed.

Badeværelser og køkkener er normalt de dyreste værelser i et renoveringsprojekt. Hvis budgettet er stramt, kan du derfor foretage en ekstra vurdering af antallet af sådanne værelser i den nye kælder. Det vil også have meget at sige for den samlede pris.

Alle materialer kommer også i forskellige kvaliteter, priser og finish. Tænk over, hvad familien har brug for, og hvis værditilvæksten også er en vigtig årsag til renoveringen, skal du også tænke over, hvad der vil være attraktivt for potentielle købere.

6. Find den rigtige entreprenør

En kælderrenovering er et omfattende og teknisk krævende projekt. Det er derfor vigtigt at finde de rigtige fagfolk til jobbet. Det er ikke kun vigtigt, at de kan udføre arbejdet til en konkurrencedygtig pris, der er også nogle andre faktorer, man skal huske på.

I Danmark er der flere godkendelsesordninger for håndværkere. Mange er frivillige og fungerer derfor mest som et ekstra kvalitetsstempel.

Gennemføringsevne og kapacitet er også vigtige faktorer. Hvis kælderen bliver en udlejningsdel, kan du være interesseret i at starte lejen så hurtigt som muligt. Derfor er tidspunktet, som den ordregivende virksomhed kan starte op og hvor hurtigt de kan gennemføre dit projekt, også vigtigt at tage højde for, når udbudsprocessen starter.

Den entreprenør, du vælger, skulle gerne have foretaget lignende kælderombygning tidligere. Det er klogt at sørge for, at entreprenøren ikke kun har lang erfaring, men at de har erfaring fra lignende typer projekter. Derudover er det klogt at tjekke referencer, ofte fra tidligere kunder, som du kan ringe til, i stedet for blot at læse referencer online.

Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Hvis du registrerer dit projekt på Bygge.dk, vil du blive matchet med de rigtige aktører til dit projekt.

7. Få et overblik over budprocessen

Når du vælger fagfolk til dit renoveringsprojekt, kan det være værd at opsætte de forskellige pristilbud i et regneark for lettere at sammenligne tilbuddene. Selvom dette kan være en kedelig opgave, kan du få meget ud af det økonomisk. Du får en oversigt over, hvilket arbejde der er dækket af de forskellige håndværkere, og hvordan de beregner timepriser og eventuelle materialeomkostninger.

Bygge.dk anbefaler, at du altid indhenter mindst to forskellige pristilbud. Hvis alle tilbud kommer fra kvalitetssikrede håndværkere, er det nok at samle tre tilbud. Årsagen til dette er, at tilbud fra kvalificerede håndværkere sjældent vil være særlig langt fra hinanden i pris, de opererer stort set i samme prisklasse.

Detaljer over, hvad der dækkes af de forskellige virksomheder, og om de typer materialer, der kan være inkluderet i tilbuddet, kan alligevel udgøre en betydelig prisforskel. Hvis du har alt i et regneark, kan du nemt tage en god beslutning. Husk også, at du får de mest sammenlignelige tilbud, hvis projektet er så detaljeret som muligt.

8. Skriv en klar kontrakt og handlingsplan med entreprenøren

Når du har fundet den entreprenør, du vil bruge til renovering af din kælder, skal du først skrive en klar kontrakt. Det er ikke alt i en renoveringsproces, som du kan planlægge på forhånd. Ud over prisestimater og slutdatoer bør kontrakten derfor indeholde en klart formuleret redegørelse for, hvordan man skal håndtere ekstra omkostninger og forsinkelser.

Inden du går i gang med arbejdet, kan du måske også sætte dig ned med håndværkeren og udarbejde en handlingsplan. Fremdriftsplanen skal indeholde milepæle, som du nemt kan forholde dig til, så du også kan holde et vist øje med, at arbejdet går ordentligt. Jo større og mere komplekst projektet er, desto vigtigere er det at skrive en handlingsplan.

9. Hav de endelige formaliteter på plads

Kælderrenovering kræver høj teknisk ekspertise, og hvis der udføres sløvt eller med mangler, kan der let opstå skader. I kælderen er typiske skader fugt og råd. Ved alle typer projekter af en bestemt størrelse, bør du derfor på projektet efter i sømmene til slut. Dette skal udføres af en uafhængig, ekstern professionel, f.eks. en tilsynsmand eller en bygningsingeniør. Det er almindeligt at gennemføre den endelige inspektion, før du udbetaler den sidste del af det samlede beløb, som du har aftalt i kontrakten.

Til sidst skal du også sørge for, at du modtager alle papirer og dokumenter, der kan være relevante senere. Dette kan være en god ide, hvis du vil fortsætte arbejde på kælderen senere, hvis huset skal sælges, eller hvis der skulle opstå fejl eller problemer mod forventning.

Hvordan går man videre?

Det næste trin i processen med en kælderrenovering vil være at starte planlægningen eller, hvis du allerede har planlagt, at finde en entreprenør. Entreprenøren vil derefter udføre resten af ​​designet, og efter at ansøgningen er godkendt, kan arbejdet begynde.

Bygge.dk er en gratis tjeneste for boligejere. Vi kontakter dig med et udvalg af passende entreprenører til dit specifikke projekt. Alle entreprenører i vores netværk er omhyggeligt kvalitetssikrede og har referencer og økonomien i orden. Registrer dit projekt hos Bygge.dk, så kontakter vi dig.

Få 3 gratis tilbud >

Kælderrenovering? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.