Tagpap: 9 ting du skal vide

 

Moderne tagpap er et kvalitetsprodukt, der egner sig godt til visse typer tage. Der er imidlertid visse ting, som adskiller tagpappen fra andre typer tagdækning. Hos Bygge.dk har vi i denne artikel samlet 9 tips til, hvordan du kommer i gang med at lægge tagpap.

Tagpap

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for tagpap? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Undersøg, hvorvidt taget egner sig til tagpap

Moderne tagpap kaldes ganske enkelt for tagbelægning. Det skyldes, at man er gået bort fra den gamle måde at lægge tagdækken på. Dagens tagpap indeholder ikke længere pap. Det produceres af en blanding af holdbare og vandtætte syntetiske råmaterialer; såsom glasfiber og gummi. Alligevel er ordet 'tagpap' fortsat meget udbredt. Moderne tagpap har en bedre kvalitet, end det var tilfældet for ti år siden. Det giver en række fordele:

  • Vandtæthed
  • Lav vægt - helt ned på 4 kg. per kvadratmeter
  • Holder op til 30 år

Alligevel er tagpap ikke en beklædning, man ser på mange moderne, danske stråtage. Det skyldes særligt de æstetiske overvejelser bag. Mange synes, at tagbelægning er mindre pænt end et tag med tegl eller plader. Derfor er brugen af tagpap også mest forbeholdt to tagtyper:

  • Flade tage
  • Pulttage

Når vi i dag ser på et hus med tagpap, er det som regel et hus med fladt tag. Det er nemlig her, at belægningen egner sig bedst. Mens andre populære alternativer som tegl og plader kun kan lægges på skråtage, kan tagpap lægges på tage med en vinkel på kun 3 grader. Det betyder at tagpap nærmest udelukkende bliver lagt på flade tage. Den eneste undtagelse er pulttag. Et pulttag er et tag, som kun hælder i én retning. Mange husejere med et sådant tag vælger også tagpap - særligt i de tilfælde, hvor taget har en lav vinkel.

Ser vi bort fra traditionelle huse, er tagpap også brugt på mindre bygninger; for eksempel hytter, garager og lignende. Det skyldes den lave vægt og at det er et relativt ukompliceret byggemateriale at arbejde med. 

2. Sørg for det rigtige tidspunkt for udførslen

Tagpap skal helst lægges om foråret eller sommeren. Det skyldes, at selve pappen klæber fast. Når det er varmt, har det en større effekt og belægningen klæber bedre. Mange tagdækkere foretrækker derfor at udføre denne type opgave når det er varmt udenfor. Når det er sagt, så kan varm hede også skade tagpappen. Hvis rullen med tagpap udsættes for direkte sollys og høj varme, kan produktet smelte og skal derefter kasseres. Det gælder også om at finde det rigtige tidspunkt. Bemærk dog, at der vil være stor efterspørgsel efter tagdækkere i denne periode.

Det tager ikke lang tid at få lagt tagbeklædningen. Det er et praktisk materiale at arbejde med, og som mange tagdækkere anser for brugervenligt. Hos Bygge.dk kan vi se, at det typisk tager mellem 2 og 6 uger at lægge et nyt tag på et almindeligt hus. Vælger man tagpap, er der større chance for, at det kun tager 2 uger. Dette afhænger imidlertid af, hvor stort taget er. Tidsforbruget påvirkes også af, hvor tilgængeligt taget er; for eksempel hvis huset har en stejl hældning, som er vanskelig at komme til med stige.

3. Vælg det rigtige produkt

Det produkt, der egner sig bedst til projektet, afhænger af flere faktorer. Blandt de vigtigste er:

  • Pris
  • Farve
  • Materialer

Prisen på tagbeklædning er generelt lavere end andre tagtyper. Men der findes et spænd mellem de forskellige typer. Som regel anbefales det at vælge byggevarer med så høj kvalitet, som budgettet tillader.

Tagbeklædning findes desuden i mange slags farver. De mest almindelige er rød, grøn, sort og grå. At tagpappen lægges på et fladt tag gør dog ofte farven til en lavere prioritet, end for tage, der er mere synlige.

Det vigtigste punkt, når du skal vælge et produkt, er selve materialet, det er lavet af. Der er nemlig store forskelle på, hvad de forskellige tagpap-produkter er lavet af. Her kan det være en god idé at rådføre sig med en entreprenør. At sammenligne forskellige former for syntetisk gummi eller glasfiber er nemlig noget, som de færreste kan klare på egen hånd.

4. Glem ikke undertaget

Når man skal lægge nyt tag, vil man som oftest skifte undertaget samtidigt: Dette er vigtigt at huske, både hvad angår budget, tidsforbrug og hvilke typer håndværkere, man hyrer. Når det gælder flade tage er der nogle særlige faktorer, man skal tage hensyn til. Flade tagkonstruktioner og bestanddele adskiller sig i stor grad fra skråtage. Det er også vigtigt at vælge en entreprenør med de rigtige kompetencer. Ikke alle danske håndværkere har nemlig de færdigheder, som det kræver at lægge et fladt tag. 

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for tagpap? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

5. Tag højde for uforudsete omkostninger

Når man lægger et budget for en hvilken som helst type byggeprojekt, er det vigtigt at lægge en vis margin ind. Uforudsete komplikationer kan nemlig dukke op. Ved lægning af nyt tag kan man konstatere skader eller fejl ved tagets konstruktion, som dernæst skal udbedres. Det kan medføre betydelige ekstraomkostninger. Derfor må man aldrig strække økonomien til bristepunktet, når man laver forberedelserne til et projekt af denne type. Sørg i stedet for at afsætte midler, der kan dække eventuelle uforudsete omkostninger.

6. Find det rigtige firma til opgaven

Når man skal lægge ny tagbeklædning, er man afhængig af de bedst mulige fagkompetencer. Her er det igen vigtigt at understrege, at man selv skal have erfaringen, hvis man vælger selv at arbejde med at lægge et fladt tag. Flade tage skiller sig betydeligt ud fra skråtage i, hvordan de er opbygget (kompakte tage vs. løftet tag). Derfor er det vigtigt at sørge for, at man finder et firma, som har de rigtige kompetencer. Oplys derfor tidligt i processen, at arbejdet skal udføres på et fladt tag.

Bygge.dk kan hjælpe dig med at komme i kontakt med entreprenører med kompetencer, der skal bruges til at lægge et fladt tag.

Registrerer du projektet hos os, vil du modtage pristilbud fra flere fagfolk. Vi er en tjeneste, der sætter dig i kontakt med boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurdering, godkendelser og referencer og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificerede til at kunne udføre dit projekt. Kun firmaer, der opretholder en høj kvalitet og over længere tid har konkurrencedygtige priser, kan fortsat være en del af platformen. Det er gratis at uploade sit projekt, og du bliver matchet med velkvalificerede entreprenører til dit projekt. De vil herefter besigtige dit projekt og give et uforpligtende tilbud.

7. Få lavet en arbejdsplan

Når man skal hyre en entreprenør til sit projekt, er det første man skal gøre, at lave en detaljeret arbejdsplan. På den måde skaber man et overblik over, hvordan projektet gennemføres. Det gør det desuden enkelt at overvåge projektets fremskridt undervejs. En god arbejdsplan giver både entreprenører og husejere noget konkret at forholde sig til. Det reducerer også risikoen for, at der skulle opstå misforståelser og uenigheder.

8. Følg op på projekts fremskridt

Det er vigtigt at holde sig opdateret omkring projektets fremskridt. Besøg derfor jævnligt byggepladsen, og hold en løbende dialog med entreprenøren. Samtidig er det vigtigt at overlade selve arbejdet til håndværkerne, man har hyret til opgaven. At lægge tagpap på flade tage indebærer særlige udfordringer. Selv om man muligvis har lagt tagpap på en hytte eller lignende, er det ikke ensbetydende med, at man selv kan hjælpe med at løfte en opgave af denne størrelse. Hvis du har ansat et professionelt håndværkerfirma til at lave opgaven, er det som regel mest hensigtsmæssigt at overlade mest muligt af arbejdet til dem.

9. Gennemfør en selvstændig slutkontrol

Når man har færdiggjort et byggeprojekt, skal man få en uafhængig fagperson til at gennemføre en inspektion af arbejdet. Her kan man for eksempel hyre en taksator. Denne person vil være i stand til at opdage eventuelle fejl og mangler således, at disse kan udbedres, så snart det er muligt. Når det gælder lægning af tag, er det vigtigt at få tjekket alle samlinger og yderkanter, der møder tagets sider. De skal svejses således, at de er vandtætte. Hvis ikke det udføres rigtigt, kan det få alvorlige konsekvenser for huset.

Man skal også have tilsendt alt relevant dokumentation fra entreprenøren. Her skal det fremgå tydeligt, hvilket slags arbejde, der er blevet udført, og hvilke materialer, der er blevet brugt. Dette er af hensyn til fremtidig vedligeholdelse og eventuelle forsikringssager. 

Kom i gang med en entreprenør 

Når man skal have lagt nyt tag, er første skridt at tage kontakt til en entreprenør. Det kan vi hos Bygge.dk hjælpe dig med. Vi har samlet kompetente og pålidelige entreprenører og håndværkerfirmaer på ét sted, for at gøre det enklere for brugeren at komme i kontakt med dygtige fagfolk. Når du registrerer dit projekt, sætter vi dig i kontakt med de fagfolk, som har både de kompetencer og den erfaring, det kræver, at kunne lægge tagpap på et fladt tag. Herefter vil du modtage pristilbud fra flere entreprenører, så du kan sammenligne priserne, og foretage det valg, som passer bedst til dit projekt. Det er gratis at registrere dit projekt, og når du bliver matchet med kvalificerede entreprenører til projektet, kommer de ud og laver en besigtigelse og giver et uforpligtende tilbud.

Få 3 gratis tilbud >

Har du brug for tagpap? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.