Renovere lejlighed: 5 ting du bør vide

 

Håndværkere, der går konkurs eller forsvinder sporløst midt i et projekt, skænderier og tvister, ændrede tidsrammer og priser, som du nærmest ikke kan genkende, er bare nogle af de historier, vi hører, når det kommer til renovering af en lejlighed. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere.

Gennem vores arbejde har vi opnået viden om problemer, der kan opstå ved renovering af lejligheder. Vi har også en vis erfaring med, hvordan vi kan forhindre problemer, som vi meget gerne vil dele med andre. Heldigvis er der mange ting, der kan undgås, hvis man ved, hvordan man håndterer projektet korrekt.

Læs videre for at se 5 af vores bedste tips til, hvordan du lykkes med at renovere din lejlighed.

Renovere lejlighed

Hvis du ønsker tilbud på dit projekt, kan du klikke dig videre lige nedenfor. Så bliver du sat i kontakt med dygtige håndværkere til dit projekt, og du kan modtage op til 3 gratis og uforpligtende tilbud på arbejdet.

Få 3 gratis tilbud >

Renovere lejlighed? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

1. Start i god tid

En af de almindelige faldgruber er, når der ikke tages højde for, hvor meget tid der faktisk går med de forskellige faser i et renoveringsprojekt. Husk, at der er meget, der skal ske, før du faktisk kommer i gang med selve arbejdet. For eksempel tager det ofte en måned fra den første kontakt med håndværkeren, indtil du har kontrakten på plads.

Det lyder måske som lang tid, ​​men hvis du overvejer alt, der skal gøres på den tid, begynder du at forstå omfanget. For eksempel skal du, fra det tidspunkt du først kontakter håndværkeren, forvente, at det vil tage 1-2 uger, før han har mulighed for at komme på besøg.

Du modtager normalt dit tilbud mellem 1-4 uger efter inspektionsbesøget. Det vil tage noget tid, da dit tilbud i mange tilfælde også inkluderer tjenester fra underleverandører, der arbejder med VVS, elektricitet og så videre, så det tager ofte noget tid, før de afslutter deres interne forhandlinger og er klar til at give dig et komplet tilbud, hvor alle omkostningerne til alle underleverandører er inkluderet. Det tager ofte endnu et par uger, før de endelige vilkår, priser og kontrakt er på plads.

Når du har kontrakten på plads, er det også vigtigt at huske, at hos gode håndværkere står ordrene normalt i kø, så du er nødt til at vente på, at de er klar til at gå i gang hos dig. Her varierer det naturligvis meget fra område til område. Sæsonen har også en betydelig indflydelse, men vi ser ofte, at det kan tage et par måneder, før en entreprenør kan begynde at arbejde på kontrakten. Derefter er det vigtigt at huske, at alt godt kommer til dem, som venter!

Vores tip til folk, der er i gang med et større projekt, såsom en totalrenovering af en lejlighed, er, at de helst bør begynde at planlægge mindst tre måneder i forvejen. Husk, at det ikke kun er entreprenøren, du skal tage højde for med hensyn til tidsplanen. Hvis entreprenøren ikke har materialer at arbejde med, kommer du ikke langt med dine renoveringsplaner. Nogle materialer kan have en relativt lang bestillingstid, så det er vigtigt at tjekke dette og starte med køb og ordrer så tidligt som muligt. Nogle ting, som man ofte skal vente på, inkluderer specielle fliser, parket eller køkkenelementer.

2. Udarbejd en tydelig projektbeskrivelse

God planlægning er vigtig for succes i ethvert projekt i enhver branche. Det er meget vigtigt at have en god projektbeskrivelse som basis, når man påbegynder et projekt af flere årsager.

Først og fremmest er en detaljeret projektbeskrivelse vigtig for dig, så du kan have en god forståelse af, hvad det arbejde, der skal udføres, virkelig indebærer. Hvis du ikke har en detaljeret beskrivelse af arbejdet, er det let at undervurdere ressourcerne med hensyn til den tid, det arbejde og de materialer, der indgår i et projekt. Når du planlægger, opstår der ofte et antal valg, du skal tage. Det kan være en god ide at træffe disse valg tidligt i processen i stedet for at risikere forsinkelser og misforståelser for arbejdet ved at være omhyggelig med tingene undervejs.

Når du har en ordentlig projektbeskrivelse, der detaljeret angiver, hvilke ressourcer der kræves i projektet, vil det være meget lettere for en entreprenør at give dig en korrekt pris for projektet. Når der er mindre usikkerhed om, hvad projektet indebærer, vil du således kunne få en kontrakt i hus hurtigere og således komme hurtigere i gang med arbejdet. Du vil også føle dig mere sikker på, at du får komplette tilbud fra hver enkelt entreprenør, hvilket giver dig et meget bedre grundlag for at sammenligne tilbud fra forskellige entreprenører.

En projektbeskrivelse behøver ikke nødvendigvis at udarbejdes af en professionel. Dette afhænger meget af projektets omfang og kompleksitet. Hvis du kun laver et lille projekt, kan du ofte tage dig af projektbeskrivelsen selv. Hvis du har et større projekt i gang, eller du har brug for mere inspiration, kan du kontakte en interiørarkitekt, der kan hjælpe med at udarbejde en professionel projektbeskrivelse.

Registrér dig gerne dit projekt hos Bygge.dk, så du kan se eksempler på gode projektbeskrivelser fra andre lignende projekter.

3. Entreprenør og egen indsats

Den vigtigste faktor for, hvor vellykket renoveringen af ​​din lejlighed bliver er, hvem der gennemfører arbejdet. Der er nogle, der synes, at selvgjort er velgjort, men sandheden er, at det ikke altid er tilfældet. En egen indsats kan hjælpe med at reducere projektets pris, men her er det vigtigt at veje fordele og ulemper, inden du starter.

At lære noget nyt kan være spændende, men du skal sørge for, at du har tid til at udføre arbejdet ordentligt. En egen indsats har ofte en tendens til at ende som en "evig indsats", da mange ofte ikke har så meget tid, som de oprindeligt forventede. Dette kan være meget frustrerende for både dig selv og entreprenøren, og hvad der er værre er, at det selv at påtage sig af en del af et større projekt også kan ende med at hindre fremskridt i arbejdsplanen for alle involverede og føre til en rodet udførelse af dit projekt.

Når du overvejer, hvad du muligvis kan gøre selv, er det også vigtigt at huske, at det ikke er alle typer arbejde, du har lov til at udføre selv. Nogle typer arbejde er underlagt regler, der begrænser disse aktiviteter til certificerede tjenesteudbydere. Dette er f.eks. tilfældet med elektrisk arbejde.

En egen indsats er fin, hvis du har tid, har lov til at udføre arbejdet og du er opmærksom på, at dine bidrag ikke risikerer at forsinke entreprenørens arbejde. Nogle tips til arbejde, der ofte kan udføres uden at forstyrre entreprenørens fremskridt i dit projekt er:

  • Nedrivning
  • Affaldshåndtering
  • Gulve (bedst at have lidt erfaring her)
  • Maling

God kommunikation med din entreprenør er vigtig, når det gælder egen indsats. Hvis du kommunikerer godt med entreprenøren, vil det være meget lettere at sikre, at din egen indsats ikke forstyrrer entreprenørens arbejde.

Kommunikation er også vigtig for at undgå misforståelser, uenigheder og tvister. Et godt tip kan være, at du ofte kommer i lejligheden for at tjekke, hvordan det går. Det er også smart at have regelmæssige møder med projektlederen, det kan ofte være passende at gøre dette omkring milepælene i dit projekt.

Kemi og kommunikation bør stå højt på din liste over ting, du skal overveje, når du vælger entreprenør til renovering af din lejlighed. Et godt tip kan være at bruge udbudsprocessen til at teste kommunikationsevnerne for de virksomheder, du overvejer.

Kompetence og kapacitet er også vigtigt at tjekke, når man vælger en entreprenør. Referencer er nyttige til formålet med at kontrollere dette. Det er vigtigt at tjekke, at entreprenøren har gode referencer, og derudover er det også vigtigt at tjekke, at referencerne gælder for typer af projekter, der ligner dit projekt.

En anden måde du kan kvalitetssikre entreprenøren er at sørge for, at de har specifikke kvalitetssikringsrutiner. Glem ikke at finde ud af, om entreprenøren har tid og kapacitet til at gennemføre projektet, når du vil have arbejdet udført, og at de kan afslutte dit projekt hurtigt nok, hvis du for eksempel skal flytte ud af din lejlighed, mens renovering er i gang.

Certificeringer og godkendelser er et andet område, som du kan overveje, når du vælger entreprenør. Mesterbrev er for eksempel et tegn på god kvalitet. Derudover er der nogle godkendelser, som er lovpligtig for alle, der udfører elektrisk arbejde.

Ikke alle virksomheder er økonomisk solide. For eksempel kan risikoen ved at bruge et firma, der ikke er solidt, være, at virksomheden simpelthen går konkurs i projektperioden, eller inden garantien for arbejdet er udløbet. Det kan være klogt at kontrollere virksomhedens regnskabstal her. Du kan også foretage et kredittjek og kontrollere, om virksomheden har betalt skatter og afgifter, som de skulle.

Pris er naturligvis et af de vigtigste punkter på tjeklisten, når du vælger en entreprenør. Samtidig er det vigtigt at sammenligne relevante tilbud. Derfor bør man vente til sidst, før man sammenligner baseret på pris. Der er ikke meget mening i at overveje priserne for billige entreprenører, som du ved, at du ikke bør bruge ud fra ovenstående punkter. Når alt kommer til alt er det ikke altid den billigste løsning, der er den bedste, og man må også huske på, at hvad der ser billigt ud på papir, kan ende med at koste dig meget mere i form af fejl, mangler og andre uventede omkostninger.

Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Hvis du er interesseret, kan du registrere dit projekt hos Bygge.dk til gratis og uforpligtende inspektioner.

Få 3 gratis tilbud >

Renovere lejlighed? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

4. Klare forhold betaler sig

Når du skal renovere en lejlighed lønner det sig altid at håbe på det bedste, men planlægge som om det værste kan ske. Der er meget, der kan ske, og mange situationer, der kan opstå, som du ikke havde overvejet. Når det uforudsete sker, er det godt at have en skriftlig aftale at henvise til for at undgå konfliktsituationer.

En skriftlig aftale vil normalt indeholde detaljer om, hvilke værker og materialer der er inkluderet i det beløb, der skal betales for arbejdet, hvordan man håndterer yderligere arbejde, frister og overskridelser. For klarheds skyld er det almindeligt at medtage en projektbeskrivelse som et referencedokument, der beskriver, hvad der skal leveres. Ved renoveringsprojekter anbefales det at bruge kontraktskabeloner, som du kan finde hos Dansk Byggeri.

Når arbejdet er afsluttet, skal den endelige inspektion udføres. Renovering af en lejlighed er ofte et relativt stort projekt, så det kan være umagen værd at bruge en kvalificeret ekstern professionel til den sidste inspektion. En fagmand vil være bedre i stand til at påpege tekniske fejl og andre fejl og mangler, der kan forekomme. Hvis der er fejl, er det sædvanligt at tilbageholde 5-10 % af kontraktsummen, indtil der er rettet op på disse fejl. Reglerne for endeligt tjek og betaling skal være tydelige i kontrakten.

Det skal også gøres klart i kontrakten, hvilke specifikke typer dokumentation, som entreprenøren er ansvarlig for at fremlægge, før kontrakten kan betragtes som afsluttet. Nogle tip til, hvad der kan være almindeligt, er en erklæring fra en elektriker, information om arbejde på badeværelset eller en kopi af entreprenørens tilbud og faktura, der viser, hvad der er udført, og hvilke materialer der er anvendt. Dokumentationen kan være vigtig, f.eks. hvis du sælger huset eller for efterfølgende vedligeholdelse.

5. Start i god tid – det er sådan, du kommer i gang

Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Vi kvalitetssikrer alle virksomheder, der har adgang til Bygge.dk, med undersøgelser af referencer, løbende kredittjek og oversigt over licenser og godkendelser.

Vi har været på markedet i flere år og har set mange problemer, som er opstået på grund af useriøse fagfolk og virksomheder, der ikke har den nødvendige ekspertise eller de nødvendige godkendelser. Vi har også set virksomheder, der er ved at gå konkurs, men som stadig påtager sig store projekter. Bygge.dk sætter dig i kontakt med seriøse virksomheder og solide fagfolk, du kan stole på. Vores tjeneste koster intet for dig som bygherre, og det er uden forpligtelse at komme i kontakt med relevante entreprenører.

Få 3 gratis tilbud >

Renovere lejlighed? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Få 3 tilbud >

Flere artikler:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.