Renovere lejlighed: En komplet guide (pris, regler, tips)

 

Skal du renovere din lejlighed? I denne guide fortæller vi dig nøjagtigt, hvad du bør vide angående priser, regler, proces, tidsforbrug, faldgruber og meget mere. Gå ikke glip af disse råd, som vil sikre dig et vellykket projekt.

Renovere lejlighed

Renovere lejlighed? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende
Start her

Grader af renovering

Hvis du vil give lejligheden et lag maling, slibe gulvene og skifte nogle køkkenfronter, skal du typisk starte det, der kaldes en overfladerenovering. Naturligvis er dette betydeligt billigere end at gå i gang med en komplet renovering.

Typiske ting, der udføres i en totalrenovering, er nedrivning eller opbygning af nye vægge eller gulve, arbejde med rør og elektricitet, opsætning af nye badeværelser eller køkkener eller ændringer af plantegningen (boligens opdeling, størrelse og placering af rum). Ofte drejer det sig om totalrenovering, når der skal foretages en betydelig indsats i hjemmet, herunder af de tekniske systemer (såsom elektricitet, rør og ventilation).

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvor meget koster det?

Hos Bygge.dk hjælper vi privatpersoner med at komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører til bygge- og renoveringsprojekter. Baseret på dette arbejde har vi adgang til en masse data, når det gælder priser for renovering af lejligheder.

Vi ser, at der er store forskelle i projekter baseret på kompleksitet, størrelse og standard, men det er stadig muligt at udregne gennemsnit på tværs af mange projekter for at få en idé om prisen, før arbejdet påbegyndes. Til at begynde med er det nemmest blot at se på priser pr. kvadratmeter, der skal renoveres. Dette kan give dig en god idé om, hvor meget renoveringen vil koste.

Baseret på projekter fuldendt gennem Bygge.dk ser vi, at en totalrenovering af en lejlighed i gennemsnit koster omkring 8.000 kr. per kvadratmeter. Selvfølgelig er der mange tilfælde, hvor det ender med at koste meget mere. Vi ser projekter op til 13.000 kr. pr. kvadratmeter, især ved komplicerede projekter, hvor de bruger eksklusive materialer. Vi ser også priser ned til 4.500 kr. pr. m2. Disse beløb inkluderer også de materialer, du selv køber som kunde. Hvor du ender med hensyn til omkostningerne ved renovering af din lejlighed afhænger af en række faktorer.

Overfladerenovering er i gennemsnit omkring 2.500 kr. pr. kvadratmeter, men med mere eksklusive materialer kan prisen hurtigt stige til omkring 3.500 kr. pr. kvadratmeter. F.eks. kan overfladerenovering involvere maling af vægge og lofter, slibning af gulve, nye lister, flisebelægning i badeværelset og udskiftning af badeværelsesmøbler.

Hvis du vil finde en mere præcis pris for renovering af din lejlighed, kan du lægge dit projekt på Bygge.dk. Her kommer du i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører, der kan give dig specifikke tilbud på dit projekt.

Læs mere om prisen på at renovere lejlighed.

Renovere lejlighed? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Betaler det sig at renovere en lejlighed?

Når man overvejer, om det er værd at renovere, skal man først overveje, hvorfor man renoverer. Renoverer man for sin egen skyld? Eller måske for at få en bedre pris på en bolig, man planlægger at sælge?

Hvis du renoverer for din egen skyld, er det ganske individuelt, om du synes, det betaler sig. Her skal du medtage velværefaktoren i beregningen, og det er vanskeligt at sætte en pris på velvære.

Det kan også være, at man ikke rigtigt har noget valg. Hvis du for eksempel har lækager eller lignende problemer, er renoveringen nødvendig for at forhindre, at værdierne i din lejlighed går tabt.

Hvis du vil sælge lejligheden, er det måske mest vigtigt at overveje, om det lønner sig at renovere eller ej. Generelt er det vigtigt at foretage en vurdering af, hvor meget mere du muligvis kan sælge lejligheden for, efter at du har renoveret den. Er det for eksempel rimeligt at antage, at den pris, du får for lejligheden, vil stige med mere end en halv million, hvis du renoverer for en halv million?

Det kan være en god ide at renovere i moderne stil og populære materialer, som flere købere vil være interesserede i. Derudover er det vigtigt at holde omkostningerne nede ved at købe gode materialer (køkkener, badeværelser, fliser, parket). Valget af entreprenør er også essentielt, da der er store forskelle i pris. Hvis du vil have priser på dit projekt, kan du registrere det hos Bygge.dk for at blive matchet med relevante kandidater.

Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

Projektbeskrivelse og planlægning

En god og grundig plan vil gøre resten af projektet lettere. Mange gør det sådan, at de opretter en projektplan i form af et tekstdokument eller et regneark, hvor de tager sig af projektet i sin helhed og giver en detaljeret beskrivelse af, hvad der skal gøres rum for rum.

Hvis man skal foretage ændringer i rumfordelingen, er det også normalt at medtage plantegninger i projektplanen. Hvis du registrerer dit projekt på Bygge.dk, har du adgang til mange gode eksempler på beskrivelser af renoveringsprojekter, som du kan anvende.

Hvis du har en god projektbeskrivelse, vil det være lettere at få pris på projektet fra entreprenører. Du viser også de relevante entreprenører, at du tilbyder klare betingelser, hvilket normalt betyder, at flere entreprenører er interesserede i at give pristilbud. En struktureret projektbeskrivelse vil også gøre det lettere at sammenligne de tilbud, du modtager. Derudover er projektbeskrivelsen et vigtigt dokument, der skal tilføjes som bilag til kontrakten, så det er klart, hvilket arbejde der skal udføres.

En af de vigtigste grunde til at oprette en god projektbeskrivelse er for din egen forståelse og planlægning. Når du opretter projektbeskrivelsen, bliver du nødt til at gennemtænke projektet nøjagtigt i detaljer og træffe beslutninger på forhånd om, hvordan tingene skal udføres. Dette kan spare dig for dyre ændringer og misforståelser undervejs.

En korrekt projektbeskrivelse er også vigtig for at skabe et nøjagtigt budget, så du kan finde ud af, hvad alt vil koste. Når du har udført projektbeskrivelsen, har du et godt overblik over, hvad du har brug for at købe ind, og kan starte processen tidligt for at finde ud af, hvor du kan få de bedst mulige priser.

Brug af indretningsarkitekt

Det vil normalt koste omkring 6.500-20.000 kr. at bruge en indretningsarkitekt, når man renoverer en lejlighed. Dette er en udgift, som mange mennesker beslutter at skære fra, især for lettere overfladerenoveringsprojekter. Det er på de lidt mere omfattende og sofistikerede projekter, at du mere har brug for en indretningsarkitekt.

En indretningsarkitekt kan være en meget vigtig ressource, som du kan trække på, hvis du for eksempel har brug for at ændre plantegningen i lejligheden og gennemføre totalrenoveringen af lejligheden. Det kan også være godt at have en professionel mening om grundplan, møbler, belysningsplan, overflader og farver for at sikre det bedst mulige resultat.

Indretningsarkitekten kan hjælpe dig med at forberede projektbeskrivelsen til projektet. Det er denne, der danner grundlag for det pristilbud, du får fra entreprenørerne, så her kan en erfaren indretningsarkitekt også tilbyde tips til, hvordan man holder prisen nede.

Hvis du registrerer dig hos Bygge.dk, vil vi med glæde kontakte dig med dygtige indretningsarkitekter, der er egnede til dit projekt.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Korrekt projektledelse og entreprenør

Projektledelse er vigtig for effektiv og nem projektgennemførelse. Du har i realiteten to muligheder her. En mulighed er at tage sig af projektledelsen selv. Dette betyder, at du finder og skriver kontrakt med forskellige personer for hvert fagområde. Derefter skal du gennemgå hele processen med at finde folk, få tilbud og forhandle flere gange. Du skal også koordinere mellem alle de forskellige håndværkere, hvilket ofte kan være en udfordring for mange.

De fleste personer vil hellere vælge en totalentreprise, især når det kommer til totalrenovering. Det betyder, at en hovedentreprenør tager føringen og får underleverandører til at udføre de forskellige discipliner. En hovedentreprenør er normalt et tømrerfirma, der har faste partnere til rør, elektricitet, ventilation, maling, mur, osv. Som kunde har du kun at gøre med ét firma. Dette gør kommunikationen lettere under renoveringen, og det gør også ansvaret meget tydeligt, hvis der skulle være mangler, eller der opstår andre problemer med hensyn til det udførte arbejde.

Sådan finder du den rigtige entreprenør

Renovering af lejligheden er for de fleste et stort projekt. Derfor vil man gerne sikre sig, at man har den bedste entreprenør til jobbet og ikke risikerer problemer med udførelsen af projektet eller andre problemer på lang sigt, efter arbejdet er afsluttet.

En god entreprenør til renovering af din lejlighed vil være en, der har god erfaring med at renovere lignende lejligheder i den stil, du ønsker. De skal også have en god økonomi, så du kan føle dig sikker på, at de kan gennemføre dit projekt uden problemer, og at de faktisk stadig vil være der til at tage ansvar, hvis der opstår problemer med det udførte arbejde, inden garantiperioden er udløbet. En god entreprenør har alle de nødvendige godkendelser og certificeringer på plads, og måske også et frivilligt kvalitetsstempel.

Den bedste entreprenør til dit projekt er en entreprenør, der også har gode kommunikationsevner, og som du har kemi med. Husk, at dette er en person, som sandsynligvis vil befinde sig i din lejlighed i mange uger, så det skal helst være nogen, du kan holde ud.

Hvis du registrerer dit projekt hos Bygge.dk, kan du komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører, som vi allerede har tjekket referencer, kreditvurdering, kommunikation og godkendelser på, før vi sætter dem i kontakt med dig.

Kontrakt

Du skal altid have en klar skriftlig kontrakt, før du starter en renovering. Dette gælder for projekter i alle størrelser. Du kan havne i uventede situationer, selv på de mindste projekter. Når uheldet er ude, er det vigtigt, at spillereglerne er klare for alle parter, der er involveret i projektet i form af en underskrevet kontrakt, som er på plads, inden arbejdet påbegyndes.

Brug gerne de færdige kontraktmål AB92 eller AB lægger op til. Disse kontrakter er specifikt udformet til håndværkstjenester, og du finder dem på Dansk Byggeri. Aftalen skal indeholde relevante oplysninger om det arbejde, der skal udføres, såsom betalingsmetode, pris og tidsplan. Pris og betalingsplan er naturligvis nogle af de vigtigste elementer i en kontrakt. I mindre projekter er det sædvanligt at betale entreprenøren, når projektet er afsluttet, mens større projekter normalt har betalinger, når man når visse aftalte milepæle. Den sidste betaling (ofte ca. 10 %) foretages normalt, når projektet er afsluttet og godkendt af kunden. Gerne efter inspektion med en specialist.

Dokumentation

Før du betaler den sidste del af hele beløbet, skal du sørge for, at du har modtaget al relevant dokumentation fra entreprenøren. Her er det vigtigt at få dokumentation for vådrum samt en erklæring fra elektriker. Derudover vil fakturaer og kontrakter være vigtig dokumentation, der skal arkiveres.

Dokumentationen er vigtig at bevare, da dette kan vise sig at være nyttigt, hvis du vil sælge lejligheden, eller hvis du skulle ende i en forsikringssag.

Renovere lejlighed? Få 3 uforpligtende tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.