Hus på skrånende grund: En komplet guide (pris, regler, tips)

På nogle grunde kan terrænet være en udfordring, når man bygger huse. Ujævne overflader kan gøre det krævende at designe boligen, både med hensyn til æstetik og funktionalitet. Men der er løsninger, der gør det muligt at bygge den bolig, som man ønsker, selv på skrånende grund. I denne artikel kan man læse om, hvordan man skal gå frem, når man bygger hus på skrånende grund. Man kan blandt andet læse, hvilket forberedende arbejde der er nødvendigt, og hvordan man finder den rette entreprenør.

Hus på skrånende grund

Typehus eller arkitekttegnet hus?

Der er flere fordele ved at vælge typehuse. Det er ofte overkommeligt og nemmere at oprette en brugerdefineret løsning, og som regel opfylder de mest almindelige behov. Ulemperne er, at man mister muligheden for at tilpasse bygningen, både efter egne behov og det terræn, hvor bygningen skal opføres. Med et arkitekttegnet hus kan man tilpasse sig de eksisterende forhold på grunden. Derudover kan man påvirke det æstetiske udtryk i langt højere grad. Sådanne løsninger er ofte noget dyrere, men gør det samtidig muligt at bygge et hus, der passer både dig og det krævende terræn.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Find arkitekt tidligt

Hvis man vil have et brugerdefineret hus, er det en god idé at engagere en arkitekt tidligt i processen. Sammen med arkitekten kan man nå frem til de løsninger, der opfylder ens ønsker, samtidig med at man tilpasser hjemmet til terrænet. Når man starter med indretning, kan man engagere en indretningsarkitekt, men også her kan en arkitekt være i stand til at hjælpe.

Det vil betale sig at finde en arkitekt, der har erfaring med tilsvarende byggeri som det, man ønsker at bygge. Her kan man bede om at se tidligere projekter fra arkitekten, eller opsøge boliger, man finder interessante og finde ud af, hvem der har designet dem.

Murværk eller træ

Et vigtigt valg at gøre, når man skal bygge hus på skrånende grund er, om man ønsker at bygge i murværk eller træ. Hvad man skal vælge, afhænger både af egne ønsker, og hvad terrænet tillader.

Et murstenshus kræver lidt vedligeholdelse. Ofte vil facaden holde i årtier uden at man behøver at gøre noget. Et træhus, på den anden side, skal vedligeholdes mere regelmæssigt. Normalt er overfladearbejde påkrævet hvert femte til tiende år, afhængigt af vejrforholdene, og om huset er malet eller bejdset. Træhuse har et mere traditionelt udtryk og blender ofte ind i omgivelserne.

Hvis man bygger med mursten, reducerer man chancerne for, at der opstår brand i konstruktionen. Mursten begrænser også muligheden for, at branden breder sig til flere rum. Bygger man i nærheden af vej eller lignende er det værd at tænke på at mursten isolerer lyde godt. Dette gælder både lyd udefra og mellem de forskellige etager. Murværk sikrer også en stabil temperatur indendørs. Således kan man reducere omkostningerne til både opvarmning og aircondition.

De mest almindelige ulemper ved murstenshuse anses for at være en høj pris, et større miljømæssig fodaftryk, og det er vanskeligere at ændre i byggeriet i fremover.

På grunde, der skråner eller har store niveauforskelle, anbefales det ofte at bygge i beton. Dette skyldes, at sådanne parceller kræver, at dele af huset står under jorden, og at byggeriet skal modstå tunge belastninger fra jordmasserne. Når store dele af konstruktionen er under jorden, er der naturligvis en større risiko for fugtskader, mug og råd, som er lettere at undgå, hvis man bygger i beton. Men det er ikke sådan, at murstenshuse er en garanti imod fugtskader. Fugt i isoleringen kan være lige så stort et problem som fugt i træet. Derfor er det vigtigt at arbejdet bliver professionelt udført, uafhængigt af hvilke materialer man vælger at bygge i. Nedenunder kan man læse om, hvordan du finder den rigtige entreprenør til jobbet.

Har du brug for fagfolk til jobbet? Sammenlign flere tilbud her.

Brug dygtige håndværkere

Når man skal bygge et hus på skrånende grund, er det vigtigt at engagere en entreprenør, der har den nødvendige kompetence og erfaring. Derfor er det bedste at lede efter firmaer, der har afsluttet flere lignende projekter i fortiden. For at sikre, at man engagerer en seriøs virksomhed, bør man foretage et baggrundstjek af de relevante kandidater. Dette indebærer at læse anmeldelser fra tidligere kunder, se efter om de har de nødvendige godkendelser, og sikre, at virksomheden har en solid økonomi.

For at gøre det lettere for bygherrer at finde kompetente og pålidelige virksomheder, har vi samlet et netværk af kvalitetssikrede entreprenører hos Bygge.dk. Vi har kontrolleret referencer, kreditvurdering og godkendelser hos alle virksomheder, der har adgang til platformen, og overvåger dette løbende. Kun de virksomheder, der opretholder høje kvalitets- og konkurrencedygtige priser over tid, må fortsat være en del af platformen. Det er gratis at lægge projekter op. Efter inspektionen vil man modtage uforpligtende tilbud fra flere håndværksvirksomheder, der har erfaring med at bygge huse på skrå grunde.

Hvilken entrepriseform betaler sig?

Der er mange fagområder involveret, når man bygger et nyt hus. Hvis man ikke har nogen erfaring fra lignende projekter, kan det virke overvældende at koordinere og lede en sådan proces. Så det kan betale sig at organisere projektet som en totalentreprise. Det betyder, at man som bygherre kun underskriver kontrakt med ét firma. Dette selskab er derefter ansvarlig for at indhente den nødvendige arbejdskraft, og koordinere arbejdet mellem de forskellige faggrupper. Totalentreprenøren er normalt en tømrervirksomhed, som indhenter underentreprenører inden for fagområder, hvor de ikke selv har ekspertise. Ofte vil virksomheden tage et tillæg på 5-15% i administrationsomkostninger. Men det kan være en klog investering, da en entreprenør kan gennemføre projektet hurtigt og effektivt. Desuden undgås omfattende og krævende koordineringsarbejde. Totalentreprisen gør også ansvarsfordelingen lettere, da hovedentreprenøren er ansvarlig for hele projektet.

Ønsker du pristilbud? Få tilbud fra flere kvalitetssikrede fagfolk her.

Hvad koster det at bygge huse?

Der er en række forskellige omkostninger, der er inkluderet i bygningen af et hus. Man skal blandt andet beregne udgifter til arkitekt, udgravninger og forberedende arbejde, materialer, indretning og entreprenør. Desuden vil prisen afhænge af betingelserne for grunden. En skrå grund kræver ofte større udgifter til udgravning og tilrettelæggelse. Dette omfatter blandt andet opførelse af støttemure, støbning af beton og dimensionering af væggene til at modstå tryk fra jordmasserne. Konsultere med en håndværker for at finde ud af, hvad der er behov for med dit nye hus.

Bygge.dk har vi udviklet en prisdatabase baseret på projekter udført af firmaer i vores netværk. På denne måde kan vi beregne gennemsnitsprisen for en række forskellige byggeprojekter. Priserne inkluderer alle omkostninger i forbindelse med arbejde og materialer. Vi kan se, at gennemsnitsprisen for at bygge huse er omkring 18.000 kroner per kvadratmeter. Men der er store variationer i prisen, afhængigt af husets størrelse og kompleksitet, og det område, hvor det skal bygges. De fleste ender med at betale et sted mellem 14.000 kr. og 29.000 kr. Når man bygger hus på skrånende grund må man forvente at ligge i den dyre ende på grund af kompleksiteten af forberedende jordarbejde og konstruktion.

Læs mere om prisen på at bygge hus på skrående grund.

Ansøgningspligt

Alle byggeprojekter af en vis størrelse kræver en byggetilladelse, og opførelsen af et nyt hus vil altid være underlagt ansøgningskrav. Men det er sjældent at man skal tilpasse huset baseret på reglerne. Kravene er beregnet til at sikre boliger kvalitet og brugervenlighed, og de fleste vil vælge løsninger, der opfylder disse krav alligevel. Men selv om det ikke vil være et problem at få ansøgningen godkendt, er det nødvendigt at have alle godkendelser på plads, før man starter selve arbejdet.

For sådan et komplekst projekt som at bygge hus, bør du vælge en ansvarlig ansøger (arkitekt, iværksætter eller anden professionel) som ansøge for deg. I de fleste tilfælde vil dette være arkitekten, mens entreprenøren erklærer ansvar for udførelse på deres områder.

Projektdokumenter

For at entreprenøren kan kunne prissætte projektet korrekt, er det vigtigt, at man kan levere tilstrækkelig dokumentation og projektbeskrivelse. Derudover er der en række papirer og tegninger, der vil blive inkluderet i ansøgningen. Dette omfatter facadetegning, grundplaner og snittegninger. I detaljeprojekteringen, du har også brug for en rum formular, som beskriver materialevalg, belysning, varme, osv. til hvert rum, ud over døren / vindue-formular og projektering af konstruktionen. Det er de substrater, der er nødvendige for, at entreprenørerne kan prissætte projektet.

Hvor lang tid vil det tage?

Hvor lang tid det vil tage at bygge et hus afhænger i høj grad af de grundlæggende betingelser og valget af forskellige løsninger. Derfor er det svært at sige noget generelt om, hvor meget tid man skal beregne for et sådant projekt. I de fleste tilfælde bør man beregne mindst 9 måneder fra det tidspunkt, man tager det første spadestik, indtil projektet er indflytningsklart. Mange bygherrer oplever, at projektet strækker sig over 12 måneder.

At grunden er vanskelig at bygge på, vil naturligvis medføre visse udfordringer. Men hvis man engagerer en dygtig arkitekt og en erfaren entreprenør, vil det være muligt at opnå det resultat, man ønsker.

Hvis man har besluttet at bygge et hus, kan det næste skridt være at finde den rigtige entreprenør. For at gøre dette sikkert og nemt, kan man bruge den gratis tjenesten Bygge.dk. Vi er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Registrer dit projekt hos os, og en af vores medarbejdere vil hjælpe dig med at komme i gang med udbudsprocessen.

Hus på skrånende grund? Få 3 uforpligtende tilbud

Start her

Flere guider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.