Renovere hus: Hvad koster det? (Pris i 2021)

At renovere hus kan være et dyrt projekt, og det kan være svært at få et overblik over, hvilke beslutninger som vil påvirke prisen mest. Det første du bør gøre, er at tale med din bank. Det hjælper dig med at finde frem til budgettet for dit projekt. I denne artikel vil vi prøve at gøre faktorerne, som afgør prisen, lidt mere forståelige, og beskrive, hvad du selv kan gøre for at holde omkostningerne nede for dit projekt. Vi gennemgår også, hvordan du finder den rigtige entreprenør, og hvorfor dette er relevant i forhold til at holde prisen nede.

Renovere hus

Hvad koster det at renovere hus?

Det er selvsagt ikke et nemt spørgsmål at svare på, og der er ikke noget endeligt facit. Hos Bygge.dk har vi oprettet en prisdatabase baseret på tidligere projekter udført af entreprenørerne på vores platform. Priserne er baseret på gennemsnitspriser på projekter, som bliver lagt ud på bygge.dk. Databasen indeholder derfor priser fra hundredvis af projekter, og priserne opdateres løbende.

Vi kan se, at de samlede omkostninger til renovering af et hus (parcelhus/dobbelthus), i gennemsnit koster ca. 8000 kroner pr. kvadratmeter, alt inklusive. Denne gennemsnitspris gælder, hvis du ønsker en gennemsnitlig standard for materialer og løsninger. Hvis du ønsker en højere standard, kan prisen komme helt op på omkring 13.000 kroner pr. kvadratmeter. Derudover vil det enkelte projekts kompleksitet også være afgørende for prisen. Der er selvfølgelig ingen øvre grænse, og i tilfælde af særligt eksklusive standarder og løsninger ser vi, at prisen kan være endnu højere. Vi ser også tilfælde, hvor husejeren kun har brug for basisløsninger og derfor vælger en enklere standard. Man kan derfor komme ned på så lidt som 5.000 kroner pr. kvadratmeter, alt inklusive. Her vil der være tale om en enklere standard, ingen ombygning af planløsningen og renovering af store, enkle overflader. 

Disse kvadratmeterpriser dækker alle omkostninger, som er forbundet med byggeriet. Det vil sige alle materialer, både dem, du køber gennem entreprenøren, og dem, du køber på egen hånd, såvel som udgifterne til håndværkernes arbejde.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Priseksempel

Priserne varierer altså meget. For at illustrere dette er her to eksempler på projekter:

Totalrenovering af bolig på 250 kvadratmeter med høj standard og kompleksitet:

12.000 kroner pr. kvm x 250 kvm = i alt 3 millioner kroner

Bolig på 150 kvadratmeter med moderat standard og begrænset kompleksitet:

7000 kroner pr. kvm x 150 kvm = i alt ca. 1.1 millioner kroner

Således varierer de samlede priser meget afhængig af standarden og størrelsen. Nedenfor kan du læse mere om detaljerne og hvad der ligger bag priserne.

Disse gennemsnitspriser inkluderer normalt fornyelse af alle vægge, gulve og lofter. Man udskifter også badeværelset og køkkenet. Hvis huset også har brug for udvendig renovering, skal du regne med, at projektet bliver en del dyrere. Udvendigt arbejde i et normalt renoveringsprojekt omfatter lægning af nyt tag, fornyelse af facaden og måske teknisk arbejde som efterisolering og dræning. Hvis du tilføjer udvendigt arbejde (så det bliver en totalrenovering af boligen), viser vores tal, at man må forvente at betale fra 10.000 pr. kvadratmeter og op til 26.000 pr. kvadratmeter for en meget høj standard.


Hvad er afgørende for prisen?

Som man kan se ud fra priseksemplerne ovenfor, har størrelsen og den overordnede standard for renoveringen stor indflydelse på den endelige pris. Standarden afgøres blandt andet af, hvilken type materialer du vælger. Du bliver nødt til at beslutte, hvilke materialer, der skal bruges i alle rum og på alle overflader. For eksempel kan køkkenløsninger koste alt fra 33.000 til flere hundredtusinde kroner. Når det kommer til bordplader, er forskellen mellem de dyreste og billigste versioner mange tusinde kroner pr. kvadratmeter. En tilsvarende forskel i prisen kan du også regne med, når du skal vælge fliser og gulv og ved stort set alle andre beslutninger, der skal træffes i forbindelse med projektet. Der er således et stort besparelsespotentiale.

De dyreste rum at renovere er næsten altid badeværelser og andre vådrum samt køkkener. For at spare penge, kan man for eksempel overveje, om det vil være nok at udskifte skabslågerne i stedet for at udskifte hele interiøret. Det er ikke kun interiøret, der er dyrt, nogle gange skal der også foretages tekniske opdateringer af ventilations- og varmesystemer. Disse og andre tekniske løsninger fås også i alle prisklasser. Det er dog vigtigt at huske, at der altid er en vis sammenhæng mellem pris og kvalitet. For at sikre en værdiforøgelse tilrådes det altid at få tekniske løsninger af høj kvalitet.

Valget af entreprenør har også indflydelse på den endelige pris. Ikke kun på grund af det pristilbud, de leverer, men også fordi forskellige entreprenører har forskellig kapacitet. Et stort firma kan muligvis arbejde parallelt i flere dele af hjemmet, mens mindre virksomheder arbejder sig frem rum for rum. Normalt er man nødt til at flytte ud under dele af arbejdet, hvilket kan medføre ekstra omkostninger. Derfor kan det være en fordel for mange mennesker, at arbejdet går så hurtigt som muligt. Det er også forskelligt, hvornår virksomhederne har mulighed for at begynde med arbejdet.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvad kan jeg selv gøre?

Mange ønsker selv at udføre dele af arbejdet for at spare håndværkertimer. Det er vigtigt at huske, at din tid også har en økonomisk værdi, og de timer, du bruger på renoveringsprojektet, er timer, du ellers kan bruge på arbejde eller fritid. Det er også vigtigt, at det arbejde, du påtager dig, udføres i høj kvalitet. Er malerarbejdet for eksempel sjusket udført, vil det kunne reducere prisen ved et eventuelt salg, men det betyder muligvis ikke noget, hvis du planlægger at blive boende i huset for evigt. Nogle personer er også komfortable med selv at lægge fliser eller montere dele af køkkenet. Her må man altså foretage en vurdering af ens egne evner og kapacitet.

Der vil altid være nogle opgaver, du selv kan påtage dig uden at risikere, at det går ud over kvaliteten af renoveringen. Dette gælder for eksempel rydning af byggepladsen og fjernelse af affald. Du bør altid afklare omfanget af din egen indsats med entreprenøren før arbejdet påbegyndes. På den måde undgår I misforståelser og forsinkelser.

Hvad vil boligens øgede værdi være efter renovering?

Dette afhænger blandt andet af boligens nuværende tilstand og renoveringens standard og stil. En anden central faktor, når du skal beregne forøgelsen af værdien, er boligpriserne i dit område. Områder, hvor huspriserne konstant stiger, er områder, hvor du kan forvente den største værdistigning ved at renovere. Dette er typisk områder i og omkring større byer.

Generelt stiger værdien afhængigt af det beløb, du investerer i renoveringsprojektet. Vær opmærksom på, at det dog ikke er en selvfølge, og at det kan være vanskeligt at forudsige, hvad en køber ønsker af stilarter og materialer. Nogle gange kan en beslutning, som du træffer under renoveringen, vægte positivt hos én køber, men negativt hos en anden. Generelt bør man vælge materialer og stilarter, som flere mennesker kan lide, hvis formålet med renoveringen er salg og merværdi.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvordan finder man den rette entreprenør til jobbet?

Når du skal i gang med at indhente tilbud, er det vigtigt, at du har et tydeligt og detaljeret projekt parat. Det vil sige en oversigt over alt det arbejde, du vil have udført, samt de ønskede materialer og løsninger. Dette er selvfølgelig noget, du bliver nødt til at arbejde videre med i samarbejde med entreprenører, men jo tydeligere projektet er, desto mere nøjagtige pristilbud vil du få. Det er vigtigt for dig at tilbuddene er nøjagtige, så du kan foretage en korrekt sammenligning af de forskellige tilbud.

Det er vigtigt at påpege, at pristilbud fra kvalificerede og seriøse entreprenørfirmaer sjældent varierer meget. Hvis et tilbud er særlig lavt, kan det tyde på, at noget ikke er helt som det skal være med hensyn til kvaliteten. Variationer i pristilbud kan også skyldes, at de forskellige entreprenører har tolket projektet forskelligt. Det kan derfor være, at tilbuddene ikke dækker nøjagtigt det samme. Af samme grund kan det være en god ide at lave et regneark, der tydeligt viser, hvad hvert enkelt tilbud indeholder, og hvad de forskellige entreprenører kræver i betaling for de forskellige punkter.

Ud over prisen er der andre faktorer, der er vigtige for at sikre, at arbejdet udføres i høj kvalitet og på en måde, der sikrer varig værdistigning. Det er blandt andet vigtigt, at virksomheden har økonomisk solvens for at sikre, at de ikke går konkurs under renoveringsarbejdet eller i garantiperioden. Derudover er der både lovbestemte og frivillige godkendelsesordninger, som det er en god idé at kontrollere, om virksomheden har.

En anden vigtig faktor, når man skal vælge entreprenør, er referencer. Det er ikke nødvendigvis nok, at en entreprenør har gode referencer, de skal også komme fra lignende projekter som det, du selv ønsker at få udført. Det kan være en god idé at få telefonnummeret på et par referencer, så du kan ringe til dem. En sådan reference er meget mære værdifuld end en reference på internettet. Derudover skal du sørge for, at den entreprenør, du vælger, har kontaktpersoner, som du kommunikerer godt med. Det at renovere sin bolig kræver trods alt en del planlægning mellem jer, og arbejdet vil foregå over en lang periode.

Alle entreprenører på Bygge.dk sin platform er nøje kvalitetssikrede. Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer, og forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt.

Renovere hus? Få 3 tilbud

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Finn fagfolk til bygg og renovering. Motta flere uforpliktende tilbud på ditt byggeprosjekt.