Renovering: Hvad koster det? (Pris i

 

2023)

Hvor meget koster det at renovere? Hvad er vigtige prisfaktorer? Og hvad er egentlig inkluderet i tilbuddet fra håndværkeren? Disse spørgsmål og mere vil blive besvaret i denne artikel, hvor du også kan bruge vores gennemsnitspriser til at få en forståelse af, hvor prisen på dit projekt vil lande.

Renovering

Renovering? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Overfladerenovering vs. totalrenovering

Inden man taler om priser på renovering, er det vigtigt at skelne mellem overfladerenovering og totalrenovering, da dette er to meget forskellige projekter. En overfladerenovering er et betydeligt mindre projekt end en totalrenovering. De følgende elementer er typisk inkluderet i en overfladerenovering:

 • Maling af overflader
 • Fliselægning i badeværelset og nye badeværelsesmøbler
 • Slibning af gulve
 • Nye køkkenfronter.

Hvis lejligheden eller huset skal renoveres fuldstændigt, vil projektet dog være langt mere omfattende og vil også inkludere de tekniske installationer. Typiske elementer i en totalrenovering er følgende:

 • Nedrivning af bjælker/beton
 • Nye tekniske installationer: rør, elektricitet, ventilation
 • Totalrenovering af badeværelser
 • Nyt køkken
 • Nyt gulv og nye vægge (f.eks. gipsplader)
 • Ofte også strukturelle ændringer med ændret rumløsning.

Ønsker du tilbud på projektet? Få op til 3 ikke-bindende tilbud ved at klikke videre til hovedsiden.

Ønsker du pristilbud på dit projekt? Få op til 3 tilbud på projektet her.

Hvad vil dit projekt koste?

I Bygge.dk har vi udarbejdet en prisdatabase baseret på projekter, hvor kunderne har brugt Bygge.dk til at finde håndværkere/entreprenører. Baseret på dette har vi samlet priser fra hundreder af projekter i en prisdatabase, der danner grundlaget for de gennemsnitlige priser nedenfor.

Som en noget grov tommelfingerregel kan vi sige, at overfladerenovering af en lejlighed eller hus koster ca. 2.500 kr. pr. kvadratmeter i gennemsnit, mens totalrenovering i gennemsnit koster ca. 8.000 kr. pr. kvadratmeter.

Dette inkluderer alle omkostninger forbundet med projektet, inklusiv køb af materialer du selv foretager som kunde. Vi ser dog, at totalrenoveringer kommer ned på 4.500 kr. pr. kvadratmeter, og at nogle projekter lander på op til 13.000 kr. pr. kvadratmeter, så der er store forskelle. Hvis der også er tale om udvendig renovering (tag, facade, dræning osv.), kommer prisen pr. kvadratmeter typisk op på 13.000 kr. og nogle gange op til 20.000 (hvilket svarer til prisen for at bygge nyt).

Bemærk, at dette ses som gennemsnitlige betragtninger på tværs af mange projekter, og at det kræver projektbeskrivelse og erfaring for at kunne give et konkret og bindende pristilbud på et projekt. Priserne er kun beregnet til at give en indikation af, hvor meget projektet vil koste. Hvis du registrerer projektet hos Bygge.dk, kan du komme i kontakt med kvalitetssikrede entreprenører, som kan komme på besøg og give specifikke tilbud på dit projekt.

Estimaterne her inkluderer alle omkostninger forbundet med projektet: Arbejdet inden for de forskellige fagområder, de materialer, som håndværkerne leverer, og de materialer, som du typisk køber selv (f.eks. fliser, parket, badeværelsesmøbler og køkken).

Renovering? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Hvad påvirker prisen for et boligrenoveringsprojekt?

Selvom priser pr. kvadratmeter kan give et udgangspunkt for at forstå omkostningerne ved en renovering, varierer priserne meget mellem forskellige projekter. Nedenfor ses en gennemgang af de vigtigste prisfaktorer:

1. Størrelse på huset/lejligheden: Større huse og lejligheder kan have noget lavere kvadratmeterpriser ved renovering, da der er visse stordriftsfordele for entreprenøren (for eksempel kan de arbejde længere på samme sted, der er større mængde materialer, der er mindre organisering af de forskellige fagområder pr. renoveret kvadratmeter)

2. Antal badeværelser/køkkener: Badeværelser og køkkener er de dyreste værelser i en bolig, så flere badeværelser og køkkener hæver prisen. Samlet renovering af et badeværelse koster fra ca. 130.000 kr. for små badeværelser, men op til 260.000 for store badeværelser med eksklusive tilføjelser. Prisen på køkkener varierer meget mellem forskellige leverandører, men regn med mindst 65.000 kr. til et nyt køkken (inklusiv selve køkkenet, installation og rør/elektrisk arbejde)

3. Strukturændringer: Ændringer i bærende konstruktioner er dyre sammenlignet med ændringer af lette vægge.

4. Materialer og standarder: De materialer, du vælger, er åbenlyst en vigtig faktor for prisen. Her er der især store forskelle på køkkener, badeværelsesmøbler, inventar, parket og fliser.

5. Valg af entreprenør: Der er betydelige prisforskelle mellem forskellige entreprenører, så det er vigtigt at finde en, der er konkurrencedygtig udover at have gode referencer, godkendelser og solid økonomi på plads.

Hvad er inkluderet i entreprenørens pris, og hvad køber du selv?

Hvis du får et tilbud fra en entreprenør, vil alt arbejde (alle fagområder) relateret til projektet og de fleste materialer normalt være inkluderet i tilbuddet. Det er dog almindeligt for dig som kunde at levere "overfladematerialer" selv. Nedenfor ser du en oversigt over de materialer, du som kunde normalt køber selv:

 • Selve køkkenet: Hvis renoveringen indebærer et nyt køkken, tager du som kunde normalt selv vare om dette. Her er der leverandører med forskellige stilarter og prisklasser, så det er ikke passende, at entreprenøren inkluderer selve køkkenet i tilbuddet. Priserne på køkken spænder fra 32.500 kr. for et lille IKEA-køkken til flere hundrede tusinde kroner. Installation af køkken er noget, som køkkenleverandørerne ofte har gode priser på, og som de er vant til at udføre, så det kan svare sig at få dem til at installere køkkenet. Installation af køkkener ligger normalt på mellem 6.500 og 26.000 kr. Elektrikerarbejde og VVS-arbejde kommer derudover.
 • Fliser og parket: Er normalt ikke inkluderet i entreprenørens tilbud. Her er der igen mange forskellige prisklasser og stilarter, så det er vanskeligt for entreprenøren at afgrænse dette i et tilbud. Bemærk dog, at mange entreprenører har gode rabatter på fliser og parket hos deres underleverandører, så det kan være værd at høre om, hvilke priser de kan få, før du selv bestiller. Prisen på fliser og parket er fra ca. 65 kr. pr. kvadratmeter og op til flere tusind kroner pr. kvadratmeter. Dog er arbejdet med at lægge parket og fliser normalt inkluderet i entreprenørens tilbud.
 • Badeværelsesmøbler, toilet og inventar: Her vil du som kunde normalt have specifikke ønsker for det, du ønsker, men rådfør dig med entreprenøren, hvis de kan få bedre priser, end du selv kan. En minimumspakke med det, man har brug for på et lille badeværelse, er nede på 6.500 kr., men de fleste bruger betydeligt mere. Arbejdet med installation af badeværelsesmøbler, toilet og inventar er normalt inkluderet i entreprenørens pris.

Derudover er omkostninger, der typisk er forbundet med arkitekt/interiørarkitekt eller rådgivning (f.eks. Ingeniørrådgivning i forbindelse med konstruktionsdesign) ikke inkluderet i entreprenørens tilbud. Dette er især relevant for de lidt større renoveringsprojekter, hvor betydelige indgreb i bygningen skal foretages indendørs eller udendørs.

Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvor meget koster de forskellige dele?

Udover de samlede priser pr. kvadratmeter (som inkluderer alle fagområder), kan det være godt at forstå, hvad de forskellige dele af et projekt normalt koster. Igen kan dette naturligvis variere meget fra projekt til projekt: Nogle gange vil for eksempel en elektriker og blikkenslager være dyrere, hvis der er mange ændringer i disse felter. Nedenfor er der imidlertid et eksempel på prisen pr. fagområde for et renoveringsprojekt. Her taler vi om den samlede renovering af et parcelhus på cirka 190 kvadratmeter inklusiv flytning af køkkener og en del ombygning (priser inkl. materialer og alt arbejde):

Pris fra entreprenør:

 • Nedrivning, projektledelse og drift: 80.000 kr.
 • Bad 1: 170.000 kr.
 • Bad 2: 150.000 kr.
 • Vaskerum: 65.000 kr.
 • Fliselægning i gang: 20.000 kr.
 • Nyt rørsystem til flyttet køkken: 30.000 kr.
 • Tømrer (gulv, vægge, ændre rumløsninger): 220.000 kr.
 • Maler: 110.000 kr.
 • Glasrækværk inde: 15.000 kr.
 • Elektriker (ekskl. badeværelse, inkl. nyt anlæg): 250.000 kr.

Samlet pris fra entreprenør: 1.110.000 kr.

Pris for egne køb:

 • Køkken: 120.000 kr.
 • Fliser: 26.000 kr.
 • Parket: 60.000 kr.
 • Badeværelsesudsmykning (2 badeværelser): 50.000 kr.

Samlede egne køb: 256.000 kr.

Samlet sum i alt: 1.367.000 kr.

Ved renovering af denne enebolig sluttede prisen på lidt under 2 millioner, hvilket gav en pris pr. kvadratmeter på ca. 7.200 kr.

Vil du modtage pristilbud på projektet? Modtag op til 3 uforpligtende tilbud her.

Hvordan kan jeg bringe prisen ned?

Renovering af en lejlighed eller et hus er et dyrt projekt, og der er mange eksempler på projekter, hvor man har endt med at bruge mere end først antaget. For at minimere omkostningerne ved projektet er der dog nogle tips, der kan være værd at huske på:

 • Indhent flere tilbud: Der kan være store forskelle i pris mellem forskellige entreprenører, så det anbefales ofte at få tre pristilbud, inden du træffer en beslutning.
 • Se efter gode priser på de materialer, du køber selv: Her kan du begynde at planlægge tidligt og følge op på tilbud og rabatter.
 • Egen indsats: Hvis du vil spare penge, kan du overveje, om du selv vil foretage dig noget. De mest almindelige opgaver, som kunderne påtager sig, er nedrivning, affaldshåndtering, maling og gulve. Bemærk, at professionelle håndværkere normalt er markant mere effektive, end du vil være.
 • Læg et budget på forhånd, og hold dig til det: Mange mennesker får idéer undervejs til nye ting at gøre eller ekstra pæne materialer, man gerne vil bruge. Det kan være smart at lægge et klart budget og holde løbende oversigt over omkostningerne, så dette ikke overskrides.
Ønsker du pristilbud på projektet? Få op til 3 tilbud på jobbet her.

Hvordan finder man de rigtige fagfolk til jobbet?

En afgørende faktor for succes med et renoveringsprojekt er udvælgelsen af ​​håndværkere til jobbet. Der er mange useriøse folk i branchen, og mange har dårlige erfaringer fra renoveringsprojekter. Men hvis du finder en seriøs virksomhed, der leverer høj kvalitet, og som du har god kommunikation med, vil hele projektgennemførelsen blive lettere.

Bygge.dk er en tjeneste, der forbinder boligejere med kvalitetssikrede entreprenører og håndværkere. Bygge.dk tjekker kreditvurderinger, godkendelser og referencer samt forbinder dig med entreprenører, der er kvalificeret til at håndtere dit projekt. Registrér gerne dit projekt gratis og uden forpligtelse hos Bygge.dk.

De fleste, der ønsker at starte en større renovering, vælger at organisere projektet som en totalentreprise. Det betyder, at du har en kontrakt med et enkelt firma (entreprenøren), som også organiserer de andre fagområder. Dette er normalt et snedker/tømrerfirma, der har sine faste partnere inden for VVS, el-arbejde osv. Dette er virksomheder, der kender hinanden godt, så du kan være mere sikker på, at de fungerer godt sammen. For mange er det også en god idé at samle ansvaret for projektet hos ét firma, der kan være ansvarlig for koordinering af projektet. Det er også en fordel med hensyn til garantier at bruge én entreprenør, da det er lettere at kunne henvende sig til ét firma, hvis der opstår fejl eller mangler. Hvis du får tilbud fra tre velkvalificerede entreprenører, har du et godt udgangspunkt for et vellykket projekt.

Renovering? Få 3 tilbud

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Det tager kun et minut og er helt uforpligtende

Start her

Flere prisguider:

Kom i gang

Find fagfolk til byggeri og renovering. Modtag flere uforpligtende tilbud på dit byggeprojekt.